{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

SOPA – bič na piráty?!

dne 16.09.2014 pro sekci GS
„Reducto“ – mávl Harry Potter hůlkou a cvičný panák se roztříštil na malé kousky. „SOPA“ – tento zákon schválil americký Senát, monitor Vašeho počítače či notebooku zhasnul a Vy vůbec nevíte proč? Možná proto, že některá část na Vašem harddisku obsahovala zkopírovaná nebo dokonce pirátská data. Takovéto důsledky může mít nový zákon, vyprodukovaný governmentem USA. Jistěže přeháním, v článku vám proto přiblížím, co že to na nás zase ti „amíci“ chystají?

O co že to vůbec jde? SOPA, neboli „Stop Online Piracy Act“ je návrh nového zákona, který má na internetu chránit autorská práva, především ta americká. A i když jeho případné schválení proběhne v Americe, dopad bude mít na celý svět internetu. Je totiž také zaměřen na porušování amerických autorských práv subjekty mimo USA. V důsledku to bude znamenat, že v případě porušení autorského práva by měla být dotyčná webová stránka zablokována pro přístup z USA. Jestli si říkáte, jak může ovlivnit zablokování přístupu z USA třeba český web, tak je to velice jednoduché. Tento web může být odpojen od zdrojů příjmů zprostředkovaných americkými službami jako jsou Pay Pal nebo reklamní sítě.

Nyní se můžeme podívat, jak by se tento zákon dotkl nás, hráčů. Přišli bychom o tyto možnosti na webu: 

  • let´s play videa
  • video replaye
  • neoficiální herní návody
  • vytváření, poskytování a sdílení screenshotů či jiného podobného obsahu
  • image fóra (galerie, obrázky)

To by mohlo znamenat velké problémy pro spoustu webových stránek, které využívají obrázky nebo videa pro představení a recenze herních titulů, případně pro novinky z herního světa. Veškerá fóra nebo vlákna, které neobsahují vlastní tvorbu, by mohly být zablokovány „velkým bratrem“.

Kapitol, sídlo amerického Kongresu.

 

Bohužel je nasnadě i zneužití zákona. Kvůli jeho znění by bylo možné zablokovat doménu s legálním obsahem i kvůli jen několika nelegálním odkazům. Zde hrozí nebezpečí především pro sociální sítě nebo např. Youtube. Naštěstí se zvedla velká vlna odporu vůči tomuto návrhu zákona, a příslušný výbor amerického Senátu je doslova bombardován připomínkami obyčejných lidí i celebrit internetu. Naneštěstí v americkém Kongresu zřejmě sedí banda tupců a ignorantů, z nichž někteří se dokonce chlubí, že internetu vůbec nerozumí, takže nikdo neví, jak celá záležitost dopadne.  Kam to ten svět spěje?

Zdroj: csnation, tyinternety

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář