{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Hra Vs Film #1

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Co bych to byl za redaktora, kdybych vám do nového roku 2012 nepřinesl něco nového! Procházením si herních titulů nebo obecněji žánrů jsem byl donucen si uvědomit, že dosavadní dva řetězce článků nestačí. Škatulkování her podle žánrů je rozhodně nedostačující, proto se přesvědčte sami, jaký nový rozměr do pohledu na hry vnáší právě tento řetězec.

* Řetězec článků se věnuje vydaným titulům, seřazeným dle data vzniku.

 

Alien versus Predator 1/2

 

30.11.1937 se narodil jeden z nejvýznamějších režiserů Ridley Scott (nej režie Gladiátor 2000; Černý jestřáb sestřelen 2001; Králoství nebeské 2005; Robin Hood 2010; Prometheus 2012)!

V jeho režii se s ocelovými nervy postavy Ripleyové představuje herečka Sigourney Weaver! Píše se rok 1979, kdy do světových kin přichází kultovní horor Vetřelec! Letos oslaví Kristovy roky, tedy 33 let.

Kosmická nákladní loď Nostromo zachytila při návratu na Zemi nouzový signál. Posádka přistává na pusté planetě, kde nachází havarované plavidlo. Při bližším zkoumání narazí na líheň obřích vajec. Vejce jsou citlivá na pohyb, při první příležitosti se líhnou a vystřelují záhadné cosi, které napadlo jednoho z astronautů. Celý jeho obličej pokrývá forma života, kterou nelze žádným způsobem sejmout. Proto se výprava vrací zpět na loď za účelem tvora odstranit chirurgicky! K překvapení všech se na palubě vlastní lodi tvor uvolňuje sám, postupně umírá. Nejhorší má teprve přijít. Během společné večeře posádky se z hrudního koše napadeného muže vyklube jiný mimozemský tvor mizící neznámo kam v prostorách Nostroma. Svět se po prvé setkává s formou života filmově známou jako VETŘELEC!

 

Druhého dílu se ujal další světový režisér James Cameron (*16.8.1954 – Terminátor 1984; Propast – 1989; Terminátor II 1991; Pravdivé lži 1994; Titanic 1997; Černý anděl 2000 – sci-fi seriál s Jessiou Albou; Avatar 2009 a plánuje další dva díly Avatara 2014,2015)!

Ve filmu Vetřelci (1986) se děj odehrává na vzdálené, nedávno kolonizované planetě. Ripleyová (S.W.) je nalezena na orbitě Země v záchranném modulu. Je jediná přeživší, která se setkala s mimozemskou formou života, a proto dostane nabídku prozkoumat planetu LV-426, ze které se už po nějakou dobu nikdo neozval. Doprovázet ji bude speciální jednotka připravená na boj s celým vesmírem! Akční sci-fi horor se opět zapisuje do dějin filmu!

 

Dobývání mimozemského vesmíru si bere na starost režisér John McTiernan (*8.1.1951 – Smrtonostná past 1988; Hon na ponorku 1990; Šaman 1992; Smrtonostná past III 1995; Vikingové 1999; Zelené peklo 2003)!

Konkurující filmový „ufo“ titulek nese název Predátor (1987) v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem. Major Dutch Schaefer (A.S.)  se svou partou žoldáků osvobodit americké vojáky držené uprostřed džungle. Kromě partyzánů na jeho skupinu číhá mnohem větší nebezpečí v podobě mimozemského, plně vyzbrojeného nimroda. I když se příběh odehrává na naší planetě, více než důstojně konkuruje dokonalým vetřelcům.

 

Režisér Stephen Hopkins, který se orientuje především na TV filmy a seriály, dorovnává skóre mimozemských žánrů snímkem Predátor II (1990) [*1.10.1958 – Noční můra v Elm Street V 1989; Ztraceni ve vesmíru 1998; 24 hodin 2001 – seriál s Kieferem Sutherlandem]!

Hlavní role se ujal Danny Glover. Jakožto poručík Mike Harrigan Los Angelské policie se vydává vstříc nemilosrdnému mimozemskému lovci a zabijákovi. Souboj na život a na smrt končí v útrobách predátorské lodě, kde nám režisér dává najevo střet vetřelce a predátora pohledem kamery na sbírku trofejí nimroda. V závěru filmů se můžeme utvrdit v jediném – predátora nevidíme ve filmu naposledy!

 

Ve svých třiceti letech se pouští do těžkého úkolu režisér David Fincher (*28.8.1962 – Sedm 1995; Hra 1997; Klub rváčů 1999; Úkryt 2002; Zodiac 2007; Podivuhodný případ Benjamina Buttona 2008)! Svým prvním filmem, třetím pokračováním ságy, se vedení v závodě největší ufo-titulů ujímá Vetřelec 3 (1992)!

Na planetu Fiorina 161 nouzově přistává nesmrtelná Ripleyová. Děj se stává o to napínavější, když zjistí smysl kolonizace planety – vězení pro nejnemilosrdnější odsouzence vesmíru. Největším problémem se stává potvrzení zlého tušení – nepřistála sama, posádku doplňuje opět vraždící monstrum s kyselinou místo krve. Jako třešničku na dortu a úmyslném zakončením ságy Vetřelec ukončuje svůj život samotná Ripleyová (S.W.) volným pádem do „rozpáleného kotle“.

 

Do pomyslného závodu se zapojuje nový uchazeč! V roce 1994 vyvíjí a vydává hru Alien vs Predator (Arcade Game) společnost Capcom. Platformu uvádí „Arcade“ a dokonce jsem nedohledal ani žánr samotné hry. Což nám nevadí, protože stejné datum vydání se váže na hru s totožným názvem Alien vs Predator (Jaguar Game) od společnosti Rebellion. Tato FPS hra je vydána firmou Atari Corporation, která si ponechává v prvních měsících kompatibilitu pouze pro počítače Atari, následně je již platforma rozšířena pro všechna PC!

První jmenovaná hra nám nabízí hrát za lidi a za predátory právě proti vetřelcům, bohužel nedostala šanci uplatnit se na PC a zmizela v prachu dějin.

Druhá jmenovaná se stala dnešním retro gamerům splněným snem! Sice měla strašidelné ovládání a grafický level byl téměř identický jako Doom nebo Wolfenstein 3D. Co bylo úspěchem hry? Dostali jste šanci hrát za mariňáka, predátora, ale i za vetřelce. Netřeba popisovat extrémní odlišnosti postav, jejich „vybavení“ a další možnosti hraní!

Z leva v roli mariňáka, vetřelce/aliena a predátora.

Skóre na 3:2:3 dotahuje FPS Alien Trilogy už v roce 1996. Spoluprací Probe Entertainment a Sculptured Software vzniká produkt, který kopíruje příběh z filmu Vetřelci (1986). Dostáváme se zpátky na planetu LV-426 v roli Ripleyové a máme za úkol provést to samé, co proběhlo ve filmu. Úpravou scénáře neprošli mariňáci, kteří umřeli během letu, přistání na planetě nebo zde uvedení nebyli vůbec – záleží na verzi uváděné prodejci Acclaim Entertainment a Fox Interactive. Během tří epizod (dohromady 34 levelů) máte za úkol sejmout tři královny a na konec i líheň. Hra trpí na nedostatky v inteligenci vetřelců a jejich snadném zabíjení. Naštěstí jich je až přespříliš a ve spojení s temnou atmosférou budete za tento nedostatek vděčni! Aby vydavatelé A.E. a F.I. podpořili prodej hry, zajistili pro hru platformy PC, playstation a Sega Saturn.

Se zhoršující se viditelností narůstá počet krve-žíznivých potvor!

Na nového závodníka překvapivě reaguje filmová scéna už v příštím roce (1997). Již ukončenou ságu vzkřísil francouzský režisér Jean-Pierre Jeunet (*3.9.1953), jehož nejslavnější film je právě Vetřelec: Vzkříšení!

Jak se to scénáristům povedlo? Ellen Ripleyová je 200 let po smrti, zasebevraždila se právě proto, že hřála na prsou hada – v hrudi se ji líhnul vetřelec. Pro vojenské účely se vědci pod záštitou vojenské organizace rozhodli „sestavit“ Ripleyovou a její miminko pomocí krevních vzorků (DNA). Sigourney Weaver dostala poslední šanci zahrát si v hororové sérii. Jelikož je výtvorem biotechnologie, stalo se z ní monstrum s lidskou podobou s nadlidskými vlastnostmi a červenou kyselinou místo krve. Jak už to tak bývá, uvěznění vetřelci, pro výzkum a vojenské využití, prchají z vězení obětováním jednoho z nich a jeho kyseliny v žilách! Vědecká loď míří k Zemi právě když vypuká boj o život na její palubě! Zachrání legendární bojovnice posádku nebo přímo lidstvo?

 

Skóre 4:2:4 – tento poměr „střelených branek“ dolaďuje Rebellion Developmens až v roce 1999. FPS Aliens versus Predator pro PC a Game Boy vydávají Sierra Entertainment a Fox Interactive.

Chcete kvalitní hru? Prosím, jen čtěte! AVP přináší tři kampaně za tři „hrdiny“.

Jako voják USCM začínáte na LV-426 a zkoumáte loď z filmu Vetřelec (1979), se kterou se posádka Nostroma setkala. Pokračujete na stanici Odobenus kroužící na oběžné dráze planetoidu. Než zničíte královnu vetřelců, setkáte se s běžnými vetřelci i predátory, dokonce i s hybridem predalienem.

V roli vetřelce bráníte nejdřív své hnízdo, následně pronásledujete útočící mariňáky až do jejich kosmické lodi Ferarco. Díky jejímu modulu se dostanete na základnu lidí a po sejmutí predátorů se hezky nalodíte na cestu k Zemi.

Za predátora navštívíte tři planety. Nejprve však sejmete mariňáky, kteří objevili vaši loď. Pobijete uvězněné vetřelce včetně predaliana a hurá na planetu Fiorina 161 (Vetřelec III 1992). Poslední domovská planeta vetřelců je největší oříšek. Musíte pozabíjet vetřelce i geneticky upravené praetoriany a kampaň zakončujete smrtí královny.

Tato hra se opravdu povedla, nabízí až 6 úrovní pro každou rasu. Level obtížností je v této době již samozřejmostí. Čím se však hra i v dnešní době vymyká, je odemykání bonusových levelů v závislosti na obtížnosti. Pokud odehrajete kampaň s nejlehčí obtížností, otevře se vám pouze jeden bonusový level. Při volbě nejtěžší varianty odemknete 5 dalších bonusových úrovní. Každá rasa se nakonec může pyšnit až 11-ti levely! Motivace hrát kampaň tedy nechybí! Poctivé hraní také odemyká cheaty (nízká gravitace, zpomalení, psychedelické vidění apod.), na oplátku však musíte cheaty odemknout splněním kvót (dohrát level v časovém termínu, nepoužít lékárničku, sestřelit 80% hlav alienů atd.). Hra tak dostává nový rozměr a dodnes není překonaná!

Jako vášnivý divák hororových titulů bych rád řekl jedno. Pokud jste viděli dosavadní filmy jako malé děti (jako já) a moooc jste se báli (jako já) , při hraní této legendy strachy umřete, nehledě na to, kolik vám je a jak moc se cítíte dospělí (jako já, ale přežil jsem to)!“

Není důvod k obavám, že to trošku přeháním. To ani v nejmenším. Uvážíte-li, že si hru nemůžete uložit během hraní daného levelu, ale jste odkázání pouze na savegame až po ukončení dané mise. Proto vězte, že vaše smysly budou napjaté jako nikdy dřív! Budete se bát každého neobvyklého šustnutí a vystraší vás každý pohyb, který nepatří vám!

Píše se rok 1999, vysoká, ale hratelná obtížnost smíchaná s precizním level designem, vymodelované a otexturované prostory, kontrastní plochy skrývající nedostatek polygonů, ponurá a přesně nasvícená místa, plnohodnotná trojrozměrná voda. Ani po 13-ti letech se AVP za sebe nemusí stydět!

Sice AVP nabízí multiplayer, bohužel nevyváženost všech tří ras kazí požitek ze hry a v promíchané vřavě se vytrácí hororový nádech ze singleplayeru specifický právě pro tento styl hry!

Občas se i mně stalo, že mi utekla myš ze stolu! xD Opravdu nervy drásající hra!

Aktuální skóre - 4:2:5.

Aliens vs Predator (video game) – obecně (Aliens vs Predator Classic 2000); firemní označení Gold Edition – o tento podle mého datadisk (2000) se opět postarali R.D. a jelikož je určen pouze pro PC, vydavatel byl pouze Fox Interactive.

Do hry se vkládá funkce savegame i v průběhu levelu/mise, dvě nové zbraně (zjistěte sami, které to jsou), stejný počet úrovní v kampani, 16 nových multiplayerových map a nějaké další etapy, a možnost hrát přes steam. Graficky ani nijak jinak se do stylu hraní nic nepřidávalo.

 

Na čem Rebellion Developmens tvrdě makalo už od devadesátého čtvrtého, na tom se přikrmili Monolith Productions. V následném roce 2001 vydavatelé 20th Century Fox a Siera Interactive pustili do světových PC obchodů fps Aliens versus Predator 2. Jelikož byla jednička natolik populární, bohatě stačilo distribuovat pouze platformu pro PC.

Aby si titul „naše hra“ opravdu zasloužili, museli hodně zamakat! Musím uznat, že se jim to opravdu povedlo. Co v jedničce chybělo, to dvojka dohání a čeho bylo přespříliš, tam M.P. ubrali. Konkrétněji. Sjednotili kampaň, která bohužel maličko ztrácí na množství levelů (21), zdokonalili grafickou stránku pomocí LithTech engine, ale je pravda, že Quak engine by byl maličko lepší. Modely zbraní i postav, textury oblohy nebo vzdálené krajiny a vlnitý terén ale i různé herní efekty jsou na špičkové úrovni. Je jen škoda, že přírodní exteriéry jsou v tomto poměru příliš rozostřené. Jsou čtyři úrovně obtížnosti, při té nejtěžší se vypíná quicksave (což znamená, že ukládání během hraní určité mise je možné po level „3“), takže si hru uložíte až po dokončení levelu (příjemný kompromis z let 1999 a 2000). To co je přežitkem předchůdce je hlavním tahounem AVP2, ovšem o multiplayeru napíšu až závěrem.

Děj kampaně se odehrává 50 let po příběhu z filmu Vetřelec 3 (1992) na planetě LV-1201.

V roli vetřelce začínáte celý příběh kampaně. Nešťastnou náhodou se otevře přepravní box, ve kterém jste vy jako vejce. Nejdříve jako facehugger nakladete embryo do člověka. Po vylíhnutí chestburstra (vaše prokousání se hrudníkem oběti) papáte až do velikosti dospělého jedince. Vaší přirozeností se stane likvidace základny, propouštění uvězněných a zkoumaných vetřelců a přerušení spojení základny se Zemí. Po šesti týdnech (díky trhlině v bezpečnosti) se vám podaří osvobodit jedno z hnízd a uvolníte i predaliena, killujete posádku a jelikož se už příběh prolíná s kampaní rasy lidí, vracíte se zpět do hnízda zneškodnit nálože.... musíte nakonec znemožnit odlet lodi lidí...

Jakožto predátor jste uvězněni lidmi na stejné planetě, protože jste si přišli zalovit nějakého toho vetřelce. Právě díky náhodnému vysvobození vetřelcem se dostáváte zpět do hry. Pohledáte své zbraně, zlikvidujete všechno živé na planetě a se svou lodí letíte pronásledovat unikající loď lidí.

V postavě člověka (desátník Andrew „Frosty“ Harrison) máte reagovat s lodí USS Verloc na přerušenou komunikaci výzkumné základny na LV-1201. Svým přistáním způsobíte trhlinu v bezpečnosti a vypustíte vetřelce po celé základně. Cíl je jasný, podminovat hnízdo, zabít královnu a zmizet.

Multiplayer nabízí 6 módů: deathmatch, team deathmatch (tyto dva netřeba popisovat), hunt, evac, overrun a survivor. Všechny módy mají maximální kapacitu 16 hráčů a 12 map. Nutno dodat, že multiplayer neztrácí na hororovém nádechu podobně jako první AVP! Poslední libůstkou je možnost hrát za aliena i predátora, ale i za mariňáka a žoldáka v rase lidí.

Hunt – lov. Určí se lovná rasa a zbylé dvě rasy ji začnou lovit. Fragy se počítají jen lovcům. Pokud kořist zabije lovce, oba se současně respawnují, ale v opačných rolích (prohodí si rasy).

Overrun – útočící a bránící tým. Čas kola je daný serverem a body se počítají za každou přeživší obrannou postavu.

Evac – escape u CS 1.6. Jeden tým se evakuuje na místo určení. Druhý tým má za úkol likvidaci prvního týmu.

Survivor – po startu kola je klasický deathmatch, než je první hráč fragnut. Tím se stává mutantem, bojuje proti ostatním, každý další zabitý je novým mutantem a bojují proti zbytku přeživších. Body jsou za fragy, ale i za čas doby přežití...

Slabinou celého slavného pokračování je přímočará mapa kampaně. V prvním díle jste mohli nekonečně kombinovat cesty k zdárnému cíli mise, ovšem dvojka vám nedá na výběr... Pokud se například setkáte se třemi zavřenými dveřmi, pak věřte, že jen jedny jsou odemčené – škoda.

Mariňák, predátor, vetřelec! Za koho jste hráli nejraději? Za koho jste museli hrát nejčastěji?

Vydavatelé 20th C.F. a S.I. natolik spěchali na vydání datadisku Aliens versus Predator 2: Primal Hunt (2002), že k vývoji této hry přizvali Third Law Entertainment. A opět se to povedlo - skoro. Datadisk je mnohem propracovanější než jeho mladší kolega, bohužel však nepřináší takový požitek a v kompletní perspektivě je v porovnání s předešlými tituly / kolegy zklamáním.

Jeho samotná kampaň přináší 3 levely pro každou rasu, dohromady nám to dá číslo devět. Obohacení přináší i sbírka zbraní, dokonce i dva nové protivníky (v rámci příběhu kampaně) a několik map pro multiplayer. Grafika i veškeré zpracování hry kopíruje základní AVP2, takže mohu podrobněji popisovat pouze kampaň.

Z časového hlediska začínáte děj této kampaně v roli predátora 500 let před dějovou linií základní AVP2, tedy 450 let před dějem z filmu Vetřelec 3 (1992). Predátoři po prvé přilétají lovit na         LV-1201 místní faunu, načež zjistí přítomnost alienů. Váš úkol je pronásledovat vetřelce až do hnízda, kde nacházíte artefakt, který po aktivaci odpuzuje vetřelce. Časovým skokem se dostanete o osm měsíců dál, kdy predátoři vybudovali základnu. Jdete zlikvidovat královnu, ale vetřelcům se podaří deaktivovat artefakt. Proto místo lovu musíte aktivovat stázi pro vejce! Bohužel vás napadl facehugger a implantoval vám embryo vetřelce. Vaše jediná šance je se nechat také hibernovat v naději, že vás někdo v budoucnu zachrání. 500 let spánku vás dostane do dějové linie těsně před AVP2. Místo kolegů predátorů vám před očima krade artefakt major Dunya. Závěrem kampaně za predátora je získání artefaktu a poslání signálu predátorům na jejich loď pro lovnou misi viz AVP2. Následně umřete, protože se vyklubalo embryo predaliena.

Za aliena hrát nebudete. Děj začínáte jako facehugger a máte umístit embryo do predátora, který právě aktivuje stázi na vejce. Až úkol splníte, navážete na příběh predátora tím, že se z něho vyklubete jako predalien. Pak hledáte artefakt a máte jej donést zpět do hnízda, bohužel to nestíháte. Posledním úkolem je utéct z prostor dřív, než vyletí do povětří.

Za rasu lidí se dostanete do role majora Dunyové (ano, hrajete za ženu), sloužíte společnosti Weyland-Yutani, která najímá vás žoldáky. Dynua má za úkol proniknout do hnízda, odtud vzít záhadný artefakt a neznámé technologie. Pronásledována predátorem a alieny zpět na povrch se hrdinka (stále vy) přesouvá na základnu a ukládá artefakt. Základna je následně infikována vetřelci a proto major musí artefakt přemístit. Shledává se s predátorem, jež se konečně zmocnil artefaktu, ale chystaná detonace základny ji donutí utéct ještě před výbuchem.

Dnes si ani dovedu představit, že ti tři nejsou spolu! xD

 

Jak náš pomyslný závod skončí a co všechno nám ještě herní a filmový svět přinese? To vám popíšu hned zítra. Snad jsem vás dostatečně navnadil!

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář