{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Hra Vs Film #3

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Jak již název napovídá, článek se bude věnovat opět hře, která má souvislost s filmovou scénou. Spojení mezi hrou a filmem je v moderním světe reklama oboum žánrům oslovující nejen diváky, ale i hráče. Vzájemně se doplňuje a nebýt prvního kroku vydané hry nebo naopak natočeného filmu, jen těžko bychom si představili jedno bez druhého v následujích pokračováních. Tentokrát přicházím s brutálním bojovým uměním.

Arkáda, TV / video hra, bojovka od firmy Midway Games Chicago vydaná v roce 1992. Rozhodně zaplavila celý svět, ale skrze svou brutalitu byla v řadě států zakázaná. Ke psaní o tomto masakru mě přivedl Michal T., můj kolega z firmy, kde pracuji!

 Mortal Kombat

Na svou dobu nevídaná, mnoha národy neuznávaná a nechvalně známá. Mortal Kombat je bojová hra, ve které se postaví dva hráči proti sobě a bojují, dokud jeden nepadne. Libůstkou této bitky jsou fatality – obzvlášť brutální způsob doražení protivníka smrtícími chvaty (vytrhnutí srdce, utrhnutí hlavy i s páteří, sežehnutí na kost apod.). Hraje se vždy na dvě kola. Můžete hrát za sedm postav, které ztvárnili herci. Tři postavy doplňující desítku bojovníků nešlo zvolit, pouze hrát proti nim.

 hratelné postavy  herci  nehratelné postavy  herci
Johnny Cage Daniel Pesina Reptile Daniel Pesina
Liu Kang Ho Sung Pak Goro  modle podle Curta Chiarelliho 
Raiden Carlos Pesina Shang Tsung Ho Sung Pak
Sonya Blade  Elizabeth Malecki     
Kano Richard Divizo    
Scorpion Daniel Pesina    
Sub-Zero Daniel Pesina    

Tento krvavý kaviár rozhodně svou dobu předběhl nejen svou otevřeností, hratelností, jednoduchostí, ale i kvalitou a líbivým vzhledem!

*1)Historie i děj této hry je postavena na soubouji dobra a zla. Soubojem mezi zástupci Země a Jinozemě (Outworld). Turnaj Mortal Kombat probíhá každých padesát let. Když Země prohraje deset turnajů za sebou, pohltí ji temnota a chaos.

MK II (1993) udržuje nadupané tempo svého předchůdce. Grafika se sice nijak nezměnila, ale v nabídce máme až 14 postav, z toho dvě opět nehratelné. Navýšil se i počet možných způsobů doražení nepřítele fatalitami. V pozadí se nám mění prostředí (les, mučírna, létající pevnost), ale naštěstí o množství krve nebo ztvárněné herce nepříjdeme.

postavy komba postavy komba
Liu Kang kouzlo ohně, rychlost  Kung Lao  Ostrý klobouk
Johnny Cage boj nohou silnými kopanci Reptile Kyselina
Sub-Zero moc kori (mražení) Kitana vějíře
 Shang Tsung   změní se v jakoukoli postavu  Jax  kybernetické ruce 
Scorpion spálí nepřítele Mileena dýky
Raiden blesky, levitace Baraka čepele

 

*2) Před pětisty lety přivedl čaroděj Shang-Tsung do turnaje prince Gora, čtyřrukého obra rasy Shokan. Ten porazil posledního šampiona Země Kung-Laa a od té doby vyhrál všechny turnaje.

Celkem dost významný rok pro MK je 1995! Přichází MK3. Poslední z řad 2D, ale chybí nám tu postavy jako Raiden, Johnny Cage, Reptile a Scorpion. Midway to napravuje vydáním Ultimate MK 3 (1995).

MK: The Journey Begins (1995). Konečně reaguje filmová scéna animovaným snímkem. MK: Defenders of the Realm (1995) navazující animovaný seriál na úvodní film.

U filmotéky ještě zůstaneme. Režisér Paul W.S. Anderson (*4.3.1965), o kterém jsem se zmínil v článku o vetřelcích a predátorech, natočil asi nejobstojnější verzi všech filmových zpracování Mortal Kombat pod stejnojmenným názvem.

*3) V posledním desátém turnaji je naštěstí JinoZemě poražena. Děj však nekončí, protože Shang-Tsung a Shao Khan vyzvali Zemi na souboj a účast v turnaji nesmí být odmítnutá. Boj na život a na smrt je přemístěn na Jinozemi!

Následující rok zaplavuje herní svět MK Trilogy (1996). Je to kombinace všech předchozích titulů včetně prostředí, ale i všech postav. Novinkou je další fatalita, nové pohyby známých postav, ale hlavně Agresor Bar. Po jeho naplnění se postava na chvíli stane rychlejší a silnější.

Rok 1997 přinesl MK 4. Po prvé si zazápasíme ve 3D prostředí. Mimo jiné dostáváme možnost házet po soupeři předměty nalezené v aréně nebo zbraně, které zpátky můžeme posbírat. Jestli to byl krok správným směrem jistě posoudíte sami! Téhož roku vyšel také MK Mythologies: Sub-Zero.

MK: Annihilation (1997) v režii Johna R. Leonettiho marně navazuje na svého slavného filmového předchůdce. Jednoduše se mu ten “snímek” nepovedl. Škoda!

*4) Znovu poražený Shao Khan obnoví 10.000 let starý plán. Oživením královny Sindel na Zemi překročí pomyslné hranice a povede se mu částečně propojit Jinozemi se Zemí. Díky tomu zemřou milióny lidí. Raiden dokázal mnoho duší ochránit, ale spojením Jinozemě přichází o možnost Shao Khana zastavit osobně!

Televizní seriál v režii nespočtu režisérů převyšující počet hlavních postav MK: Conquest (1998). Děj se malinko odchyluje od příběhu hry, snaží se předcházet událostem předchozích filmů, ale závěrečný díl přináší nemilé zakončení, nepochopitelné skrze dějovou linii.

 

Od roku 1999 až po rok 2008 vyšlo každý rok nové vizuální zpracování pro mnoho portů a platforem. Setkali jsme se s novými fatalitami a občas také postavami. Vše krvavé zůstalo při starém, což určitě k žánru hry patří a jsem za to osobně rád. Z celkového hlediska však přišla mnoha lidem tato písnička už ohraná. MK začal upadat ze své velkolepé slávy.

*5) Před tisíci lety bohové Raiden a Shinnok svými boji přivodili záhubu celé jedné civilizaci. Aby tomu Raiden na příště předešel, povedlo se mu zahnat a uvěznit Shinnoka do Netherealmu. Čaroděj a nekromancer Quan Chi získal Shinnokův amulet umožňující překračovat všechny světy / říše a osvobodil Shinnoka z jeho vězení!

V letech 2010 a 2011 vrací slávu filmovému zpracování krátkometrážní snímky MK: Rebirth a MK: Legacy v režii Kevina Tancharoena (*23.4.1984). Z původních dvou filmečků vznikla minisérie dohromady deseti dílů, ve kterých se Kevin T. opravdu předvedl. Pro nezasvěcené – tato filmová série je ve skutečnosti i reklamou následující hře!

*6) Osvobozený Shinnok s Quanem Chi povraždí všechny starší bohy, naštěstí Riden a Fujin těmto vraždám unikli a dali dohromady bojovníky, smrtelníky převážně z řad lidí.
Začíná nový boj!

Dříve známá firma Midway Games Chicago přinesla pod současným názvem NetherRealm Studios na konci loňského roku REMAKE v novém kabátě Mortal Kombat (známý jako MK 9, MK 2011)!

U této krásky se musím pozastavit! Ani nevím, kde mám začít. MK si prošel malými změnami v podobě postav a jejich pohybů, komb, fatalit a také se vystřídala prostředí v pozadí bojových arén. Mezi střední změny zařadím hlavně podvojné tituly samotné firmy Midway / NetherRealm a kampaň či příběh, přidávání a odebírání módů v singleplayeru. Největší změna, spíš skok byl přechod do 3D, což změnilo pohled na hru, přivodilo interaktivní arény a mnohé nabídlo, něco málo však vzalo.

MK 9 (2011) vše smazal, zboural, zrušil, zničil, spálil, rozdrtil a svým vlastním slavným jménem MK kombo brutal fatalit poslal “*do p.......aralelního světa*” a znovu všechno postavil na novo! MK se vrátil ke svým kořenům snad ve všem. Vytěžil ze všech svých předchůdců to nejlepší, zkompletoval kampaň a story celého MK světa! Úvodní trailer / intro zasvětí nezasvěcené a vysvětlí “vo co GO” fanouškům celé MK série, jak se věci v této renovované story mají.

*do p.......aralelního světa* - vyňato z recenze hry.kuma.cz

Grafika – nádherné propracování, nový engine přinášející krvavé lázně, interaktivní prostředí arén, 2,5D – což znamená 3D prostředí na 2D ploše kombinuje praktické s příjemným nejen vizuelně. Díky tomuto pohledu získáte zpočátku plno fatalit na své konto ze strany PC soupeře, než se rozkoukáte, a do té doby se zapomenete během sledování nádherných pohyblivých arén!


Zvuk – není o čem diskutovat. V arénách uslyšíte neslýchané v příjemném nádechu smrti a k tomu přičtěte známé soundtracky předchozích dílů, ale také filmů nehledě na nové songy...hmmm....

Hratelnost – ovládání je šité na míru nováčkům, velice zjednodušené funkce, komba, hlavně méně složité, dříve až nenaučitelné fatality! Je pravda, že profíky to trošku zklame, že se nezapotí jako dřív nebo možná dokonce vůbec, ale MK jim to vynahradí jinde – věřte, vězte!

Děj – příběh MK světa je spjat s kampaní. Jak jsem psal výše, bude vysvětleno vše, jak byla původně myšlena tato hra s jejími postavami a jejich podstatou či důvody jít do arény bojovat za svou stranu nebo svá přesvědčení o životě!

Singleplayer – nejste-li fanoušky mulťáku, pak nechápu, že MK vlastníte! Nicméně i pro vás je tato hra přizpůsobena. V kampani dostanete možnost hrát za šestnáct přednastavených postav, probojujete se šestnácti kapitolami, ve kterých se po každém protivníkovi posunete dál v příběhu světa MK. Mimo kampaň je nabízeno přes dvě desítky postav pro klasický žebříček. Tzv. Věž plná miniher nabízí další nekonečné hodiny hraní. Systém Tag Team vám následně nabízí hru dvou svých oblíbených killerů naráz a tagovat lze přímo během hraní, což opět přináší nový pohled na způsob komb dokonce i taktizování. Nové bonusové arény, zbraně, fatality a jiná přináší interaktivní Krypta, takže nuda vás dlouhodobě opravdu nečeká!


Multiplayer – když už vás váš kamarád ukecá, že by rád tu devítku taky viděl, kterou si cucáte doma sami pro sebe - není problém, právě na tomto tato hra přeci stojí! Pokud tedy pominu brutalitu, boj z blízka, kapičku krve, grafiku, zvuk, historii, filmotéku a perfektně dokonalý singleplayer, že? Nejšikovnější na mluťáčku je tzv. Divadelní mód, při kterém vstoupíte do souboje jiných on-line hráčů a chováte se jako diváci či porota (házíte rajčaty nebo komentujete, hodnotíte známkami souboje atd.)

PostavyMK 7 (viz níže v tabulce) nabízel 63 postav s možností míchat vlastnostmi všech hrdinů včetně jejich komba hustiček, ale i fatalit. Tady je nabídka chudší, ale o to kvalitnější! Postav je tu více, než by jste čekali, ale to už jsem se zmiňoval výše.

Vizuelní efekty – kromě krásně uhlazené grafiky a klasických (vzhledem k datu vydání) logicky vizuelně lépe provedených efektů přibyla specialitka. Při přímém zásahu do protivníka, a to nejen u fatalitek, kdy se v reálném světě logicky zlomí nějaká ta kůstka, přechází hra na minividejko, které vám (podobně jako u seriálu Sběratelé kostí) přiblíží “zmoženou oblast” v přímém přenosu v podkožním světě – krásně uvidíte ty kostičky praskat, rozdrcená lebka vypadá opravdu hustě! Nicméně to uvidíte v následujích videích. Jestli vám přijde, že je to opravdu věrohodné, pak to je pravda! Autoři využili všech dostupných technologií k simulaci různých předpokládaných zranění a všechno to našim bojovníkům naprogramovali!

 

Tak jak se povedla MK (1992), nebo celá první trilogie – na svou dobu, tak si to vynásobte cirka třemi a hodnocení by sedělo i pro MK (2011). Hodnocení se totiž dotýká po celém světě neočekávaně stropů tabulek. Takže směle do MK 9X360 a PS3 (která nabízí bonusové postavy)!

Když vyšla MK 1992 se svou následnou trilogií, přinesl filmový svět MK také. Obojí mělo svou úroveň a rozhodně to nikoho nemohlo zklamat. Loni se MK vrátil zpátky, aby nám ukázal, že není zapomenut v minulosti našich životů, ale že je stále součástí našich dětských představ. Filmová reklama v podání krátkometrážní minisérie nám snad nenaznačila, že tím film končí! Protože v roce 2013 se opět chystá Mortal Kombat! Doufám, že film dosáhne takové výši návratu jako jeho herní učitel!

 

 

1992  Mortal Kombat  1997  MK Mythologies: Sub-Zero  2005 MK: Shaolin Monks
1993 MK II 1999 MK Gold 2006 MK: Unchained
1995 MK 3 2000 MK: Special Forces 2006 MK: Armageddon
1995 Ultimate MK 3 2002 MK: Deadly Alliance 2008 MK Kollections
1996 MK Trilogy 2003 MK: Tournament Edition 2008  MK Vs. DC Universe 
1997 MK 4 2004 MK: Deception 2011 Mortal Kombat

Náš herní bojovník MK rozcupoval svého filmového bratříčka MK 18:8 na "zápasy"!

1995 MK: The Journey Begins 1998 MK: Conquest
1995  MK: Defenders of the Realm  2010 MK: Rebirth
1995 Mortal Kombat 2011 MK: Legacy
1997 MK: Annihilation 2013  Mortal Kombat 

 

Jak se MK hrálo ve starších verzích?

Blaster         Vs         Michal Trdlička             /             Blaster         Vs         Michal Trdlička        

Tímto gestem děkuji kolegovi z práce, že mě přivedl na nápad psát o tomto hitu Mortal Kombat.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář