{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

World of Tanks

dne 16.09.2014 pro sekci GS
S nadílkou free MMO her se nám v posledních letech roztrhl pytel a vybrat tak v takovém množství, nějaký kvalitnější titul, je pomalu jako hledat jehlu v kupce sena. Není se čemu divit, že hráč pak radši sáhne po nějakém tom titulu, který sice je v kategorii Free MMO her, ale odlišuje se alespoň základními mechanismy od svých početných zástupů bratříčků a sestřiček. A přesně tohle si uvědomili i Ruští Wargaming a před nějakým tím pátkem nám naservírovali na naše plechové miláčky počin, který všechny své japonsko-čínsky laděné sourozence nechal, aby se dál plácali v kupce sena a on sám se hezky potichoučku vykradl do nemalého náskoku, vzhůru na výsluní, tedy, spíše na naše mašiny.

S nadílkou free MMO her se nám v posledních letech roztrhl pytel a vybrat tak v takovém množství, nějaký kvalitnější titul, je pomalu jako hledat jehlu v kupce sena. Není se čemu divit, že hráč pak radši sáhne po nějakém tom titulu, který sice je v kategorii Free MMO her, ale odlišuje se alespoň základními mechanismy od svých početných zástupů bratříčků a sestřiček. A přesně tohle si uvědomili i Ruští Wargaming a před nějakým tím pátkem nám naservírovali na naše plechové miláčky počin, který všechny své japonsko-čínsky laděné sourozence nechal, aby se dál plácali v kupce sena a on sám se hezky potichoučku vykradl do nemalého náskoku, vzhůru na výsluní, tedy, spíše na naše mašiny.

Ve hře World of Tanks (dále jen WoT) se ujmete (jak už název napovídá) velení svého tanku. Na výběr máte z několika národností, několika typů a deseti tříd, které určují sílu vašeho plecháče. WoT v sobě kloubí dva rozdílné žánry a těmi jsou arkáda a simulátor. A jak taková kombinace vlastně může fungovat, aby dokázala zaujmout širokou masu? Řekněme, že musíte vzít neotřelý nápad (kolik MMO her dnes, nabízí řízení tanku?), okořenit to líbivou grafikou, zeptat se pár historiků nebo jiných válečných specialistů/veteránů jak vlastně funguje tank. Všechno to hezky uplácat dohromady a naservírovat hladovému hráči, který už má dost mydlení mezi Hordou a Aliancí a chce si vyléčit svoje prosezeniny ze sedla wyverny.

 

WoT hráčům přesně tohle všechno a ještě o maličko víc nabídne. Jako bonus můžete počítat například početnou komunitu hráčů, která nedávno dosáhla úctyhodného počtu 40M registrovaných hráčů po celém světě. Dále opravdu velké množství map, na kterých je možno s vašimi spoluhráči bojovat proti nepřátelskému týmu tankistů, plno taktik a mnoho dalšího. Chcete se například dostat přímo do bitevní vřavy a bránit svým silným pancířem váš tým před smrtí? Není nic snazšího než si zvolit nějaký ten těžký tank a vyjet vstříc nepřátelům. Nebo radši hrajete za odstřelovače? Tak proč si nevzít například stíhače tanků nebo dělostřelectvo, schovat se někam za první linii do křoví a váš tým podporovat pomalými, ale o to smrtelnějšími ranami? Možné je zde opravdu vše a každý tankista si časem vybere to svoje pravé ořechové.

Nebylo by to ale free MMO kdyby zde neexistovala, nějaká ta možnost, jak se nechat zvýhodnit za nějaký ten peníz z vaší kreditní karty a i WoT tuto možnost nabízí, ale opět na to ve Wargamingu šli trochu jinak než například ve hrách od společnosti Nexon. Pokud si zde zaplatíte prémiový účet, dostanete hezky vypadající garáž, a za každou bitvu dostanete o 50% větší množství kreditů a zkušeností. A to je vše, není zde opravdu nic víc, čím by prémiový hráč byl zvýhodněn krom toho, že dostává víc kreditů na opravy svých tanků a rychleji tanky získává, protože jeho příjem zkušeností je zvýšen. A to je o důvod víc, proč mít tuhle hru radši než všechny ostatní freemium tituly, které jsou stavěny na PvP režimech a zvýhodňování hráčů.

 

Ke každé hře v dnešní době nových technologií a několika jádrových grafických karet, také neodmyslitelně patří nějaká ta líbivá grafika a rozhodně fyzikální engine. Ve WoT najdete oboje, fyzika hry je zde hlavním stavebním kamenem a funguje opravdu skvěle, nejen, že s vaším tančíkem můžete jezdit opravdu libovolně, kam se vám zlíbí a časem například zjistíte, že tanky z druhé světové války nebyly konstruovány jako ponorky. Také zde ale fyzikální engine funguje pro výpočet faktorů, zda vaše střela dokáže penetrovat pancíř, zda po něm pouze sklouzne, pokud jste vystřelili v příliš tupém úhlu a tak dále, což vás někdy nutí před výstřelem přemýšlet, zda si nepočkat až se nepřítel natočí do lepšího úhlu a dává vám tak pocit, že jste opravdový tankista, který nad svými činy musí přemýšlet, aby neohrozil sebe ani svůj tým, neuváženým chováním. Druhou zmíněnou věcí je zde grafický kabátek. Hra je tvořená na enginu BigWorld jehož tvůrce Wargaming nedávno odkoupil, aby mohli engine společně rozvíjet a mohli s ním opravdu pracovat na reálných zlepšeních. V současné době hra nabízí vysoká HD rozlišení, nádherné reálné stínování, odrazy na vodní hladině a vůbec naprosto skvěle zpracované prostředí. Hráči se tak nemusí bát, že by se bojovalo na nějaké rovné pláni s jedním křovím a pár stěnami aby se neřeklo, protože vývojáři si s map designem opravdu pohráli a stále se současné mapy snaží vylepšovat a zároveň přidávat mapy nové.

Závěrem bych chtěl napsat, že pokud vám náhodou WoT i přes skvělou hratelnost a vydatnou podporu nesedla, třeba kvůli tomu, že to jsou tanky a vy máte radši letadla tak není třeba zoufat. Wargaming totiž opravdu roste a v našich binokulárech jsme už dávno zaměřili jejich další dva tituly. Jako první by k nám měli přiletět letadla z 2. Světové války ala World of Warplanes, která jsou právě ve stavu uzavřeného betatestování. A pokud by vás ani letadýlka nenadchla, tak si můžete počkat o něco déle na připravovanou hru World of Warships ve které se z pevniny a nebes přesuneme na rozvířené válečné vody jako kapitáni bitevních lodí.

Závěrečné hodnocení:

+ Obrovské množství tanků

+ Neotřelý nápad

+ Malé rozdíly mezi premium a free hráčem

-  Nemusí zaujmout každého

8/10 bodů

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář