{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

SBK 2011

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Motocykloví nadšenci se opět dočkali. V posledních letech nejoblíbenější motorkářská hra se dočkala svého dalšího pokračování. Možná si říkáte, že SBK už nemá co nového nabídnout, jelikož hratelnost možná dosáhla vrcholu, ale to je omyl. Nový díl se snaží zaujmout jak staré hráče, tak nové, kteří si teprve vybírají své hráčské zaměření.

Motocykloví nadšenci se opět dočkali. V posledních letech nejoblíbenější motorkářská hra se dočkala svého dalšího pokračování. Možná si říkáte, že SBK už nemá co nového nabídnout, jelikož hratelnost možná dosáhla vrcholu, ale to je omyl. Nový díl se snaží zaujmout jak staré hráče, tak nové, kteří si teprve vybírají své hráčské zaměření.

SBK 11 se oproti fotbalovým nebo hokejovým hrám snaží stále vyvíjet a přinášet něco nového do každého ročníku. Dříve jsme byli zvyklí hlavně na zajímavou arkádu a simulace šla spíše do pozadí. Poslední díl se však už také zaměřoval na realistickou simulaci, ale ještě tomu stále něco chybělo. A proto vývojáři sesbírali názory a nápady fanoušků a zařídili se podle nich. V minulosti jste si museli vybrat napevno, jestli si chcete realisticky zařídit motorku anebo si projet arkádovou část hry. V novém pojetí se podařilo tvůrcům vytvořit kompromis mezi těmito dvěma možnostmi. Spojili obě varianty, a tak si můžete arkádu zajezdit v nejtěžším modelu simulace, který nezvládne kdejaký začátečník

Hned po spuštění si budete libovat při možnostech výběru úrovně. Ať už jde o single závod, arkádovou soutěž Tour nebo šampionát, můžete si vybrat ze tří úrovní naladění vašeho motocyklu. Buď si vyberete nejjednodušší stupeň arkáda, zlatou střední cestu medium anebo realisticky vyhlížející simulátor. Díky tomuto rozdělení budou jistě spokojeni všichni hráči od naprostých začátečníků až po Káju Abraháma. Myslíte si, že máte dostatek zkušeností a dokážete se rovnat téměř profesionálním jezdcům v řízení motocyklu? Vyberte si simulátor a nebudete litovat. Výhodou možnosti výběru úrovně je hlavně systém, jakým toto zpracování funguje. Kdykoliv v průběhu hry si totiž můžete vybrat, jestli chcete následující závod vyčerpat svou energii a schopnosti na simulátor anebo si odpočinout při arkádovém levelu. Režimy se dají kdykoliv přepínat, a tak zároveň s postupem hry mohou růst vaše schopnosti.

Pokud si přiblížíme jednotlivé režimy, zjistíme, že rozdíly jsou patrné hned při prvním posazení se na motocykl. SBK 11 není jen taková projížďka, kde se ani nemusíte plně věnovat řízení, jako tomu bývalo u dřívějších her. Zde si musíte pořádně promýšlet stopu, kterou si vyberete pro nájezd do zatáčky, vypočíst si brzdnou dráhu anebo rychlost najetí do zatáčky. Nejjednodušší úroveň za váš aspoň některé prvky zvládne. Pokud najíždíte do zatáčky příliš rychle, hra to rozpozná a začne za vás jakýsi autopilot brzdit. Tato funkce je opravdu platná spíše pro naprosto amatérské závodníky anebo mladší publikum. Jelikož brzdy postrádají řekněme vysokou kvalitu, musíte brzdit dříve, než jste byli zvyklí z dřívějších dílů. A proto déle trvá, než si hru osaháte a přijdete na nejlepší nastavení motorky. Funkce autopilota bohužel nejde vypnout a jelikož vás to po čase začne unavovat, rozhodnete se pro vstup do střední úrovně. Zde již žádného autopilota nenajdete. Ale hra tuší, že ještě nejste naplno připraveni na nejtěžší úroveň, a tak za vás hlídá některé prvky jízdy. Ať už jde o stabilizátor pohybu nebo činnost pro vás nezřetelného protiprokluzu. Na nejtěžší obtížnost se už ničeho podobného nedočkáte. Zde vás jakákoliv menší chybička, která v minulých úrovních nebyla tak patrná, vás může poslat k zemi. Teprve zde zjistíte, jak na tom s jízdou na motorce doopravdy jste.

Spojením arkády a simulace se povedl tvůrcům z Milestone opravdu husarský kousek. Nejenže si hru rádi zahrají hráči jakékoliv věkové kategorie, hlavně kvůli arkádovému režimu, ale také skilleři, pro které je nejtěžší nastavení samozřejmostí. Od vzniku SBK v roce 2007 se toho událo opravdu mnoho, ale teprve letošní díl dokazuje, jak mohou být motocyklové závody zábavné a zároveň u nich můžete propotit triko i se sedačkou.

Nejnovější SBK oplývá mnoha oficiálními licencemi, které potěší hlavně náročné hráče. Můžete si zajet seriály jako Superbike, Superstock, Supersport, 1000 nebo Legends. Můžete se utkat s celkově až 80 závodníky na propracovaných 16 tratích. Motorek na výběr je zde hned 9. Kariéra trvá hezkých 8 let, během kterých se rozhodně skvěle pobavíte. Pro někoho je to možná krátké období a po pár prosezených odpoledních již nebude mít co dělat, ale pro oddechové hráče je tato doba dostačující.

Superbikes si díky této hře rozhodně najdou nové fanoušky a možná přivábí nové závodníky přímo do sedel. Sice konkurence na poli motocyklových her poněkud pokulhává, ale dovolím si tvrdit, že SBK by svou konkurenci přejela stejně, jako už teď jinou závodní sérii Moto GP.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář