{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Kolik hráčů hraje Counter-Strike?

Napsal Dwandy dne 07.10.2014 pro sekci CS 1.6
Zajímalo vás někdy, kolik lidí vlastně CSko hraje v dnešní době? Jak si vede Counter-Strike 1.6 po 14ti letech? Může konkurovat svým novějším verzím Source a Global Offensive, nebo už patří do šrotu? To se pokusíme rozebrat v tomto článku, který se zaměřuje nejen na hráče z ČeskoSlovenska, ale také na hráče z celého světa. Zveřejněné údaje jsou samozřejmě pouze orientační.
I přesto, že je Counter-Strike 1.6 (rok 2000) opravdu stará hra, stále si drží obrovskou hráčskou základnu, která už v posledních letech sice neroste, ale ani nijak extra neklesá. Zajímá vás, kolik hráčů vlastně CSko ještě hraje? V tomto článku nebudeme porovnávat, jak si jednotlivé verze vedli v minulosti, zaměříme se pouze na přítomnost. Začneme tím, co mělo na hráče Counter-Strike 1.6 vliv a proč někteří staří hráči již 1.6 nehrají.
 
 Příchodem Counter-Strike:Source (rok 2004) se nic zásadního nezměnilo a hráčská komunita zůstala u své  oblíbené verze 1.6. Není se čemu divit, Source sice bylo graficky "lepší", ale hratelnost nepřinášela nic, co by staří  hráči CSka chtěli.
 
 Je pravda, že i přes to spousta hráčů, klanů a vlastně i soutěží přešla na Source, ale většina z nich se po nějakém čase  opět vrátila k 1.6. Source v dnešní době hraje odhadem 30.000/den Steam hráčů po celém světě a je to  nejméně  oblíbená verze.
 
 
CS:GO Pak přišla nová verze pod názvem Global Offensive (rok 2012), ve které se vývojáři snažili spojit starou  jednašestku se super grafikou. To se jim ze začátku příliš nedařilo a hra nebyla kdo ví jak populární. Klíčová změna  nastala, když vývojářský team začal naslouchat profesionálním hráčům 1.6 a Source.
 
 Tvůrci začali dělat vše, co si hráči přáli a vznikla z toho dnes velice oblíbená hra Global Offensive, která je neustále ve  vývoji a nahradila Source i 1.6 ve všech velkých soutěžích. Global Offensive hraje odhadem 300.000/den Steam  hráčů po celém světě. Nutno podotknout, že toto číslo neustále roste.
 
 
CS 1.6 A nakonec se dostáváme k 1.6, která si drží svojí úroveň navzdory svým novějším bratříčkům. Counter-Strike 1.6  hraje  odhadem 50.000/den Steam hráčů po celém světě. Toto číslo je ale mnohem větší díky Nonsteam verzi,  která není u  Source, ani Global Offensive tolik rozšířená k vůli častým updatům.
 
 
 Kombinace Steam+Nonsteam číslo zvedlo na odhadem 200.000/den hráčů po celém světě. Škoda, že všechny  veliké  soutěže již nepodporují tohoto  dinosaura, jinak by hráčská komunita byla ještě mnohem větší.
  
 
A jak je na tom Česká a Slovenská republika s jednašestkou?
 
V Čechách a na Slovensku je přibližně 30.000 Steam+Nonsteam hráčů, kteří každý den zapnou CS 1.6. Z toho je přibližně každý čtvrtý hráč majitel Steamu (originální verze hry), takže přibližně 7.500 hráčů/den. Dále to lze rozdělit na přibližně 17.000 hráčů z Čech a 13.000 hráčů ze Slovenska.

Další zajímavá, ale ne nijak překvapující informace je, že 75% všech hráčů je mladších 20 let.

 

To, jaká verze hry je nejlepší nemá smysl rozebírat. Každý od hry očekává trochu něco jiného (jednoduchost, přehlednost, malou zátěž na PC, dokonalou grafiku, vysoké FPS, novinky .....) a tak je dobře, že si hráč může vybrat.

Autor: Dwandy; Zobrazeno: 15363x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář