{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Recenze: Crono CM638 Gaming Mouse

Napsal Whoik dne 31.01.2015 pro sekci GS
Na trhu myší, obzvláště s přívlastkem herní, je poslední dobou přetlak, a proto není lehké se v nabídce vyznat a vybrat tu správnou myš, která plně uspokojí dané požadavky. My jsme se dnes na jednu herní myš podívali a v recenzi vám přinášíme naše poznatky.

Crono CM368 je laserová myš, připojitelná pomocí USB konektoru a dosahující maximálně 8200 DPI. Na jejím povrchu můžeme nalézt celkem 11 programovatelných tlačítek a pod povrchem špičkový laserový senzor Avago 9800, díky kterému je zaručena přesnost a spolehlivost.

Vzhled, tlačítka a jejich funkce

Na první pohled myš zaujme svým tvarem, díky kterému je její držení opravdu snadné. Navíc přispívá ke skvělé kontrole, a tak vám již nebudou utíkat prsty tam, kam nemají, a budete mít jistotu, že po podložce se bude prohánět právě jenom myš a ne i váš malíček nebo na druhé straně palec.

Nepřehlédnutelné je množství tlačítek, které se nacházejí jak z vrchu, tak i z boku myši. Samozřejmě nechybí levé a pravé myšítko a kolečko, jako u klasických myší. Tím však veškerá podobnost s běžnými typy končí, a proto si pojďme představit, jaká tajemství jednotlivá tlačítka ukrývají.

Díky přednastaveným tlačítkům se myš dá zařadit jak do kategorie herní, tak i multimediální. Na levém boku dole najdeme posuvník, díky kterému můžeme kdykoliv zvýšit nebo snížit hlasitost, aniž bychom museli pracně skákat ze hry zpátky do Windowsů.

Nad tímto posuvníkem nalezneme dvě tlačítka, na která můžete být zvyklí i z jiných myší a defaultně je na nich nastaven pohyb v internetovém prohlížeči dopředu a dozadu.

Nyní se přesuneme na vrch stroje, kde mimo již zmíněných tradičních tlačítek, nalezneme hned dvě další uprostřed a další dvě napravo, která kopírují rámeček myši. Nicméně tlačítka nejsou to jediné, čeho si můžeme na vrchní straně všimnout, ale pěkně popořádku.

První tlačítko nahoře má na sobě napsáno „mode“. Toto označení samotné vám nic zřejmě neřekne, nicméně použití je snadné. Nicméně k jeho vysvětlení musíme trochu hlouběji. Myš Crono totiž nabízí možnost si tlačítka myši nastavit různými způsoby. To znamená, pokud s někým myš sdílíte a každý máte jiné priority k využití tlačítek, uložíte si své nastavení do jednoho z pěti profilů. A nyní se dostáváme k využití tlačítka Mode, které právě mezi těmito pěti profily přepíná. Jde tak o snadné přejití k vašemu vybranému nastavení.

Druhé tlačítko nahoře nese popis „CPI“ – Counts per inch. Možná je vám tato zkratka povědomá, protože jistě znáte pojem DPI – Dots per inch. Nicméně obě zkratky znamenají pro běžného uživatele totéž. Přesněji se jedná o hodnotu, o kolik bodů se posune kurzor myši na obrazovce, když pohnete přesně o jeden palec myší po podložce.

A s tímto tlačítkem souvisí také další vymoženost, které si na vrchu myši můžeme všimnout. Jedná se o barevné šipečky a k nim přiřazený počet CPI. Díky tomuto tak máte okamžitý přehled, jakou hodnotu zrovna používáte. Ke zvýšení, či snížení CPI, se využívá kombinace tlačítka CPI a kolečka. Zmáčknete CPI a pohybem kolečka nahoru nebo dolů upravíte hodnotu. Následným stlačením CPI volbu zamknete a můžete myš dále běžně využívat.

Poslední dvě tlačítka se ukrývají v rámečku myši na pravé straně a slouží k přepínání písniček ve vašem playlistu. Pokud vás tedy při poslechu hudby potká špatná písnička, není nic lehčího, než zmáčknout jedno tlačítko a posunout se v playlistu dál.

Prohlídku povrchu myši máme za sebou, avšak nesmíme zapomenout se podívat na spodek. I tam se totiž nachází dvě vychytávky. Tou první je přepínátko „mouse polling rate“, díky kterému můžete nastavit, jak často bude myš odesílat informace vašemu počítači. Nicméně pro laika je rozdíl nepostřehnutelný. Druhou zajímavost objevíme, když sundáme kryt, který ukrývá osm čtyř gramových těžítek. Pokud se vám zdá myš těžká, stačí jednoduše nějaké to těžítko vyndat a uzpůsobit si tak hmotnost náčiní dle libosti.

Crono Software

V balení se mimo samotné myši nachází také CD se softwarem, díky němuž budete mít ovládání myši vždy po ruce. Stačí z cdéčka daný software nainstalovat a již můžete využívat veškeré funkce, které myš Crono nabízí.

Po spuštění vás uvítá úvodní obrazovka, kde naleznete bodový přehled specifikací. Zajímavější je však už druhá záložka, nazvaná Main Frame. Zde si můžete změnit základní nastavení, která ovlivňují běžnou práci s myší. Ať už se jedná o nastavení citlivosti, rychlosti scrollování nebo dvojkliku. Podobné nastavení nalezneme také v prohlížeči windows, nicméně proč nemít vše najednou po ruce.

Třetí záložka, Button Setting, je další nedílnou a důležitou součástí tohoto software. Právě zde totiž máte možnost nastavit si funkce jednotlivých tlačítek. Jak jsme si řekli dříve, ty již mají defaultně nastavené funkce, ale není problém si je přenastavit. Mimo dvou středových, která mají své funkce napevno dané.

Na výběr u každého tlačítka máte několik dalších přednastavených možností, nicméně můžete využít také vlastní nastavení Maker. Makro znamená, že si můžete nastavit hned několik instrukcí, které nastanou po pouhém jednom zmáčknutí tlačítka.

Dále si v této záložce můžete překliknout hodnotu nastavení DPI, což po zmáčknutí tlačítka Apply máte možnost zpozorovat také přímo na myši, kde se vám rozsvítí barevné šipečky náležící příslušné hodnotě. Nastavení si zde můžete uložit do jednoho z pěti profilů.

Ve čtvrté záložce jde vyloženě o vizuální přednosti myši, můžete si zde totiž nastavit její světelné schopnosti. Pokud je necháte zapnuté, můžete si nastavit intenzitu a rychlost blikání.

Pátá záložka vás přesměruje na oficiální stránky výrobce - http://www.c-crono.com.

Herní dojmy

Jelikož je myš Crono určená především pro hráče, nesměli jsme opomenout ji vyzkoušet přímo na bojovém poli. Využili jsme k tomu Gamesites servery pro Counter Strike 1.6, přičemž jsme dali přednost rychlejším módům, a to konkrétně Deathmatchi a GunGame.

Z přechodu na novou myš se ze hry často stává spíše boj než zábava a než přijdete na to správné nastavení, připadáte si, jako byste hru hráli poprvé. Ani s myší Crono jsme se zpočátku podobným pocitům nevyhnuli, nicméně díky jednoduchému nastavení DPI a sensitivity jsme byli rychle zpátky na své běžné úrovni.

Díky pevnému úchopu a skvělé kontrole nad myší jsme si mohli být jisti, že se na obrazovce uděje přesně to, co požadujeme. Díky pogumované levé straně myši palec nikam neklouže a díky vytvarování vám nepřekážejí ani tlačítka ani posuvník hlasitosti.

Herní zážitek s myší Crono byl tedy více než příznivý a i přes úvodní obavy z netradičního tvaru, se nám myš velmi líbila. Pokud se zrovna poohlížíte po novém vybavení, rozhodně neopomeňte tuto myš – Crono CM638, kterou naleznete mimo jiné i na internetovém obchodě Exasoft.cz, který nám ji k recenzi zapůjčil.

Přímý odkaz na myš - http://www.exasoft.cz/crono-cm638-gaming-mouse_d109699.html

Děkujeme za pozornost, zanedlouho můžete čekat vydání recenze na Herní klávesnici Crono CK300, a poté si dáme o oba tyto herní nástroje soutěž. Proto pozorně čtěte, ať vám neunikne žádná z informací.

Autor: Whoik; Zobrazeno: 7500x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář