{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

BaseBuilder návod pro nováčky

Napsal Malkin dne 22.03.2015 pro sekci CS 1.6
Zdravím hráče a čtenáře Gamesites.cz. Po úspěšném představení BaseBuilder módu jsem se rozhodl, pro nováčky právě zmíněného módu připravit rady a návody jak vůbec začít hrát tento mód. Pokud máš zájem začít hrát BaseBuilder a nevíš jak na to, tak tento článek je přímo pro tebe!

Hned ze začátku je nutné podotknout, že tento článek je vhodný pro opravdové "zelenáče" a ne pokročilé hráče. Cílem článku je naučit jedince, kteří již hrají, ale moc se jim nedaří a nebo přitáhnout ty, kteří uvažují, že mód začnou hrát. Pokud nevíte o co v BaseBuilderu vůbec jde, tak tento článek je přímo pro vás. Mimo jiné se ve článku "Co je BaseBuilder?" dozvíte pointu celého módu, povolené druhy staveb i vysvětlení pojmů, itemů a schopností. Jedná se o starší verzi bez aktualizace. Naopak zde v oficiálním tutoriálu aktualizace můžete očekávat.

Jak tedy na BaseBuilderu začít?

Ještě před tím než se napojíte na server, tak si nabindujte "libovolná klávesa" "+gs_basebuilder". Jelikož BaseBuilder funguje na principu bodů a úrovní, tak je vhodné hrát na pouze jednom ze tří BB serverů, které Gamesites nabízí. Neideálnější server si zvolte sami, ale doporučuji si na každém serveru zahrát a podívat se, kdo tam hraje, jak se chovají a vůbec kolik hráčů tam hraje. Osobně bych doporučil BaseBuilder server číslo 1 nebo 3. Samozřejmě servery můžete střídat podle mapy a počtu hráčů, ale později pochopíte, že jste na jednom z nich hráli zbytečně, protože stejně zakotvíte pouze na jednom a na tom, pokud vás BB začne bavit budete hrát pravidelně. Po tom co tedy začnete hrát, tak je nutné se vyvarovat dvou věcem. První z nich je porušení pravidel tzn. nadávky, blokování buildů , krádež bloků nebo dohoda mezi CT a ZM. Tyto a další pravidla, která budou podrobně sepsána v druhé části článku je nutné dodržovat. Druhou věcí, které je dobré se vyhnout je, vaše naspořené bodíky začít bezhlavě utrácet. To nás dovádí k druhému bodu kterým je...

Body a nakupování za ně

Znovu připomínám, pokud nevíte co znamenají některé výrazy, itemy apod, tak si přečtěte tento obecný tutorial BaseBuilder módu. Jelikož na BB teprve začínáte, tak nemáte koupené VIP výhody. To znamená, že za všechny killy a přežití kola za CT dostáváte o mnoho méně. Proto byste měli vědět co a kdy kupovat a přesně toho se týká moje další doporučení. Jako první věc, kterou bych doporučil koupit je zbraň AK, která stojí 700 bodů. Celkově se tato zbraň vyplatí a jediné co mimo tuto zbraň potřebujete je Recoil, který trvá po dobu celé mapy, na které jste si tento item koupili. Stojí sice 95 bodů, ale dokáže vám vydělat i více. Samozřejmě za předpokladu, že na mapě zůstanete co nejdéle. Po tom, co budete mít AK koupeno, tak je čas začít vylepšovat "staty", které vám zůstávají napořád. V tomto případě máte na výběr ze tří možností. První možností je první vylepšovat životy, čímž zesílíte pouze svou ZM postavu. Naopak poškozením zesílíte ze větší části pouze CT postavu, což je druhá možnost. Třetí možností je zvyšovat obě schopnosti postupně. Doporučuji schopnost vylepšit do 15-té úrovně a pak to stejné udělat minimálně s rychlostí. Poté znovu stejným postupem pokračovat do úrovně 25. Vše ale záleží na stylu vaší hry, který časem poznáte, ze začátku to není vůbec důležité stejně jako schopnosti. Samozřejmě si můžete vylepšit jakoukoliv schopnost, ale osobně doporučuji jednu ze tří zmíněných možností. Pamatujte si, že dokud nemáte AK, tak si kupujte pouze Recoil a popřípadě další itemy na mapu, pokud se vám vyplatí. Pro takové nakupování ale potřebujete body, které získáváte zabíjením lidí, zombie a přežitím kola za CT. Proto ale potřebujete stavbu, která vám pomůže Zombie zabít a kolo přežít.

Stavby a mapy

Ještě před tím, než si vůbec něco koupíte, tak si budete muset postavit stavbu. Pokud si na to nevěříte a víte, že vám to nejde, tak se můžete na serveru zeptat zkušenějších hráčů, jestli nějaký z nich nemá volno popřípadě na tzv. "spomalko" což znamená, že budete střílet pouze po jednom náboji, tudiž nikoho nebudete zabíjet, ale většinou body za přežití kola dostanete bez problému. I přesto ale budete potřebovat se časem naučit stavět. K tomu slouží toto video, které vám představí 3 základní a podle mého názoru nejlepší stavby, které na BaseBuilderu najdete. Video popisuje nejdůležitější kroky a vůbec celý proces stavby jednotlivých buildů.

Stavba se vám určitě nepovede na poprvé a už teď vás můžu uklidni, že je to absolutně normální. Časem to dostanete do rukou a budete stavbu stíhat i bez chyb, kterých se ze začátku nevyvarujete. Ze začátku nedoporučuji dělat nějaké vlastní "experimenty", ale opravdu tyto základní stavby a časem k nim přidávat vlastní inovace, popřípadě inovace ostatních hráčů, které uvidíte na serveru. Všechny vysvětlivky a rady najdete přímo ve videu.

Psaná i nepsaná pravidla

I přesto, že v předešlém článku jsou pravidla podrobně sepsaná, tak jsem se rozhodl je sepsat znovu a přidat k tomu nepsaná pravidla, na které byste jinak přišli až časem.

Základní pravidla
1) Je zakázáno používat Cheaty na serveru!
2) Je zakázáno používat scripty (recoil, bhop ...)
3) Je zakázáno jakkoli kazit hru spoluhráčům!
4) Je zakázáno nadávat komukoli na serveru!
5) Je zakázáno na serveru dělat reklamu!
6) Je zakázáno spamování ve hře!
7) Je zakázáno vydávat se za admina!
8) Je zakázáno lézt do nesmyslných textur!
9) Je zakázáno využívat chyb ve hře!
10) Je povoleno užívat si hru a bavit se :)

Pravidla BaseBuilder modu
1) Je zakázáno lézt do cizí stavby bez povolení jejího majitele.
2) Je zakázáno stavět do cizí stavby bez povolení jejího majitele.
3) Je zakázáno jakkoli blokovat cizí stavbu.
4) Je zakázáno brát cizí bloky.
5) Je zakázáno mít dohodu o nezabíjení či blokování s protihráčem tzn. ZM s CT a CT s ZM.
6) Je zakázáno neplnit povinnost ZM. Povinností ZM je snažit se zabít CT v jeho úkrytu.
7) Je zakázáno na serveru vyhrožovat či nabízet dohodu.
8) Je zakázáno si postavit nepřístupný či zakázaný build.
9) Je zakázáno využívat bugů za ZM, nebo bugovat stavebním blokem CT do vzduchu.
10) Pravidla počtu CT v jedné stavbě:
     0-4 CT = 1 CT na stavbu
     5-x CT = 2 CT na stavbu
11) Je zakázáno střílet do cizí stavby.
12) Je zakázáno mít na jedné cestě 2 airy.
13) Na airu může být pouze 1 CT.
14) Pravidla počtu jehlanů ve stavbě:
     Maximálně 1 jehlan do jakékoli stavby.
15) Je zakázáno blokovat ZM spawn

Nepsaná BaseBuilder pravidla
1) Hráč, který položil první blok na místo, kde chce stavět má právo na místě stavět. Ostatní hráči se musí přispůsobit a z místa odejít.
2) Je zakázáno psát zprávy typu: HS za HS, chodte mi oplácím nebo kdo plní žije
3) Pokud stavíte hned vedle hráče, který byl na daném místě první a zablokuje vám to, protože jinak by svou stavbu nestihl, tak nemáte právo na odblokování a hráč nebude potrestán.
4) Je zakázáno dávat bloky do textury(do země, do zdi atd.)
5) Fish je povolen. To stejné stolička(žebřík, věž) pod AIRem. Admin však má právo zakročit tehdy, až Zombie delší dobu neplní svou povinnost.
6) Je zakázáno jakýmkoliv způsobem blokovat.
7) Admin může zakročit pouze v situacích, které vidí na své oči -> má právo hrát za CT

Co dělat, když se pravidla porušují

Pokud právě zmíněná pravidla porušují, tak nemusíte jen přihlížet, ale potrestání hráčů vzít do svých rukou. Na fóru funguje sekce Porušení Pravidel, do které má každý hráč nahlásit hráče, kteří pravidla porušují. K nahlášení je samozřejmě potřeba nějaký důkaz a proto si řekneme, co dělat.
Demo je potřeba k těmto porušení pravidel: Cheaty, Dohoda, Krádež bloků, Nepovolený/zakázaný build
Screen je potřeba: Nadávky, Blokace buildu
Jak udělat demo? Do konzole napsat příkaz "record názevdema" a jak budete chtít demo ukončit, tak napsat "stop". Demo najdete ve složce cstrike pod názvem, který jste napsali.
Jak udělat screen z konzole? Najdi část konzole, kterou chceš vyfotit a napiš "snapshot". Screen najdeš ve složce cstrike.

Odpovědi na některé otázky

Proč vůbec BaseBuilder? Basebuilder jako takový je skvělý mód, který dokáže procvičit vaši rychlost, postřech a schopnost kreativity. Ze začátku je to sice náročnější, ale když mu dáte šanci a nevzdáte to po pár neuspěších, chytne vás a jen tak lehce nepustí. Další výhodou je, že si tu můžete vylepšovat své schopnosti dle sebe. Na výběr k vylepšení máte: Životy (za ZM), Rychlost (za ZM), Gravitaci (za ZM), neviditelnost (za ZM), Brnění (za ZM i CT) a Poškození (za ZM i CT). K těmto vylepšením, které vám zůstavají již na pořád, si můžete dokoupit z černého trhu dočasné vylepšení, které trvaji po celou mapu a v neposlední řadě můžete využít i buffů, které jsou ovšem časově omezeny. Je tedy jen na vás, jakou bude mít taktiku.

Proč si koupit VIP? Na toto je jednoduchá odpověď. Při dnešním stylu hraní basebuilder si dnešní noVIP hráči moc nezahrají, pakliže tam nehrají denně alespoň 3-5 hodin. A pokud se chcete BB věnovat a patřit mezi obávané hráče na serveru, pak je koupě VIP či eVIP, dá se řici, nezbytná. A navíc při dnešní komunitě na basebuilderech bývá zvykem noVIP hráče nejčastěji zabíjet, posmívat se jim a právě
i vyhrožovat stylem „Neplníš, jsi mrtvej“. Když si koupíte VIP a následně eVIP, přinese vám spousty výhod jako rychlejší expení, možnost dropu nějakého itemu z černého trhu, dropu +1 vylepšení ke schopnostem (statů), či možnost zisku velmi silného itemu, legendárního ZARICHE, díky kterému budete mnohem silnější jak za Zombie, tak i CT postavu a budete moci snáze ostatní zabíjet.

Jak reagovat na arogantní hráče, kteří vyhrožují a kazí hru ne jenom vám? Někteří hráči na bb jsou nepoučitelní a furt nějakým způsobem sabotují hru. Někteří nadávají, jiní blokují či rozebírají ostatní stavby, další zase neustále vyhrožují tzv. “PW“, Dohodami atd.. Z počátku vám budou dělat problémy právě ti, kteří vám budou vyhrožovat zabitím jen proto, že nechodíte do tunelu právě jim nebo jich chodíte zády. A co? O tom ted mód je. A to, že mají tito hráči vygumovanej mozek a neumí jinak hrát není váš problém, ale jejich. A navíc, proč chodit někomu, kdo vás i přes tyto výhružky či sliby typu „Chodíš, žiješ“ … stejně zabije? Trochu pitomost ne? Radši se takové lidi snažit zabít než jim zbytečně jako cvičená opice chodit hlavičkou, nemyslíte? Nebo chodit ke slabším hráčům a doufat, že se vám poštěstí a podaří se je vám zabít. Pak tu je samozřejmě další problém s agresivnějšími a výbušnějšími hráči, kteří vám budou všemožně nadávat. Nenechte se vyprovokovat. Radši si to v klidu vyfoťte a hráče nahlašte nebo zkontaktujte admina, který má daný server na starost. Tohle můžete udělat i v případě, když vám někdo ničí vaši stavbu (blokuje, odebírá bloky). Tomuto se vyhnete nejlépe tak, že si postavíte stavbu v klidnější oblasti (většinou to bývá dál od ZM spawnu).

Proč říci ne dohodám? Co je to vlastně ta Dohoda? Jedná se o domluvu mezi hráči, že se nebudou za ZM zabíjet, ba naopak si budou vzájemně pomáhat. Typický příklad je chozená walkem, zastavení či couvání v buildu. Nesekání a celkově odpor zabít dotyčné CT či ZM jen proto, že to je kámoš.
Dohody patří k nejběžbějším a také nejvíce banovaným přestupkům, proto je dobré se jim raději vyhnout. Bohužel se dnešní basebuilder zakládá právě na těchto dohodách, které zásadně mění smysl hraní tohoto módu. Jako nově příchozímu hráči vám to bude znít dobře, ale opak je pravdou. Právě tohoto zneužívají silnější hráči, kterým jde jen o jejich vlastní zisk. Proto se nenechte stáhnout a snažte se zprávy typu „Plň mi a budeš žít“ nebo „Choď HS a přežiješ“ atp. Co nejvíce ignoroat. Mějte vlastní hlavu a nebojte se ji i použít :) Samozřejmě, že když někoho oslovíte, jestli s ním budete moci stavět nebo se naopak někdo zeptá vás, tak tuto možnost využijte. Pokud se budete snažit a budete trpěliví, za chvilku se vypracujete i bez dohod a potom budete moci právě tyto nepoučitelné hráče hráče zabíjet a naučit je tak správnému hraní módu. Nejen že to bude větší zábava, ale vyhnete se tak i nepříjemnostem s adminy typu BAN na hodinu, který se po určité době začne nemálo prodlužovat. A jak hráče, kteří tyto dohody dělají, potrestat, když na serveru není admin? Jednošuje je natočíte (v konzole napíšete: record “dohoda“) a no natočení přestupku dáte zase v konzole příkaz stop. Demo se vám uloží a vy tyto hráče budete moct nahlásit na našem webu.

Kdy admin musí a nemusí zakročit? Asi si říkáte, že je samozřejmostí, aby admin pomáhal na serveru hráčům se vším možným. Ne. Admin tu je proto, aby dohlížel na pořádek na serveru a popřípadě trestal ty, kteří tento nepořádek dělají. Admin není žádný stroj, aby vyřešil vše, co se na serveru děje. Admin je člověk tak jako vy a má i své povinnosti, takže jej zbytečně nespamujte. A především se pokud možno nestarejte o to, jak admin svoji práci dělá. Je to pro něj nepříjemné, když mu do jeho práce začne někdo kecat. Akorát jej tímto naštvete, což nepřínáší moc užitku.
Když si zkazíte stavbu (bloknete si ji nebo ji nestihnete dostavět), admin vám ji právě NESMÍ nijak opravit. Je to vaše chyba, za kterou se samožejmě platí. Alespoň se budete další kolo víc snažit. Když budete 3 v jedné stavbě a budete psát, ať admin slayne toho a toho, není jeho povinnost to udělat, dokud to sám nevidí a neověří si bloky, na kterých je většinou napsáno, čí jsou. Samozřejmě když na mapě vidí, že je víc hráčů v kempu a všimne si chatu, kde se slušně píšete, ať dotyčného potrestá, tak to většinou admin udělá. Pokud se někde zaseknete a nebudete moci se odtud dostat, nebo vás někdo jiný blokuje, opět požádejte admina, aby vám odtud pomohl. Většinou vám vyhoví. A co se týče stavění do cizích staveb nebo dohod a podobných věcí, jen napište adminovi Kde, Kdo a Co dělá, on už se o zbytek postará.

 

Zde jsou další video od různých autorů, které jsou pořízeny z našich BaseBuilder serverů.
Takhle vypadá jedno kolo
Zrychlený pohled na obě kola
Sestřih toho "nejlepšího"
Tutoriál trochu jinak

Na konec bych vám rád popřál mnoho zdarů a pevné nervy na BaseBuilder serverech, nevzdávejte to a přijďte si zahrát s námi :D
BaseBuilder #1 - 81.0.217.177:27055
BaseBuilder #2 - 81.0.217.182:27362
BaseBuilder #3 - 217.11.249.78:27591

Tím tento článek končí, doufám, že se vám líbil a hlavně, že vám pomohl.
Spolupracovali: Spyro a Electricity

Autor: Malkin; Zobrazeno: 13177x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář