{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Příchod Windows 10 a DirectX12

Napsal Khertys dne 22.07.2015 pro sekci GS
Téměř každý z nás používá denně ať už stolní počítač, notebook, mobilní telefon nebo jinou elektroniku. V tomto článku se s vámi podělíme o novinky ohledně nového operačního systému od Microsoftu, Windows 10. Ukážeme si tu i změny kuproti předešlým verzím Windowsu, nové možnosti a převratné funkce tohoto systému, mezi než patří i nová verze DirectX.

Windows 10 dorazí 29. července 2015. Milióny uživatelů Windows 7 se na ně těší už z důvodu, že se vrátí stará, dobrá hlavní nabídka Start. Do ní si budete moci přidat i okna a aplikace, které známe už z Windows 8. Windows 10 jde vstříc uživatelům Windows 7, kteří si nezvykli na ovládání pomocí gest a pomocí dlaždic.

Před nedávnem uživatelům Windows 7 a Windows 8.1 začala ukazovat notifikace, že budou moci přejít na Desítky zcela zdarma. Stačí si Desítky jen zarezervovat. Windows 10 je systém určený pro stolní počítače, notebooky, tablety, chytré mobilní telefony, Xbox, chytré televize, dokonce časem i pro hodinky. Microsoft očekává, že tato verze systému bude přelomová. Dá se uplatnit, právě kvůli multiplatformnosti témeř na všech zařízeních.

 

Minimální požadavky

  • Procesor taktován na 1 GHz nebo rychlejší s podporou technologií PAE, NX a SSE2
  • RAM paměť: pro 32bitovou verzi je potřeba 1 GB operační paměti a pro 64bitovou verzi 2 GB operační paměti.
  • Místo na disku: 16 GB pro 32bitovou verzi, 20 GB pro 64bitovou verzi.
  • Grafické zařízení: podpora Microsoft DirectX 9 s ovladačem WDDM.
  • Monitor s rozlišením 1024 x 600 a vyšší (pro srovnání windows 8/8.1 vyžadují 1024 x 768)

 

Změny a top novinky

S nastavením bude pro uživatele Sedmiček komplikovanější, protože jsou zvyklí na klasické Ovládací panely. Windows 10 s sebou však přínášejí desktopové dialogy. Lidé používající Osmičky si již na obdobu tohoto nastavení zvykli, tudiž jim to snad nebude dělat takový problém.

 

             

 

Cortana

Cortana je vylepšení vyledavače Bing. Bez Cortany vám v systému zůstane jen lokální vyhledávač a integrovaný Bing, což opravdu není ideální. Dá se v něm vyhledávat i pomocí hlasu, čimž se dostává na úroveň Google Search.

Edge

Edge je budoucí výchozí prohlížeč pro Windows 10. Už to nebude známý Internet Explorer. Konečně! Microsoft ve snaze vytvořit prohlížeč na stejné úrovni jako Chrome, Firefox, Opera, atd. Pro mnohé z nás si předběhne doposud užívané prohlížeče díky rychlosti, možnostem uživatelských úprav a vizuální přizpůsobilosti. V den vydání plné verze nebude umět ještě pár věcí, ale postupem času se tam přidá mnoho nových věcí, jako například podpora doplňků.

Virtuální plochy

Novinkou ve Windows 10 jsou virtuální plochy, které usnadní práci uživatelům. Pomocí virtuálních ploch budete moci odvádět práci s několika aplikacemi současně. Už nebudete muset hledat spuštěné programy na liště, ale jednoduše si je přepnete na další obrazovku. Pak také přesně vidíte, jaké aplikace jsou spuštěné na jaké ploše. S využitím této nabídky můžete odebírat spuštěné aplikace, dokonce i přidávat nové. Systém Virtuálních ploch využívá i Linux, tudíž to pro linuxové uživatele nebude žádná novinka, ba naopak, zpříjemnění.

 

 
 

DirectX12


Když Microsoft začal odtajňovat nové funkce a možnosti Windows 10, tak prozradili, že spolu s novým operačním systémem uvolní i DirectX12. My hráči už budeme vědět, že tam něco takového bude, ale i přesto mnoho z nás si ani nedovede představit, jak je tento update důležitý. Ve zkratce, DirectX je balík knihoven, které nám poskytuje API pro přímou kontrolu a ovládání hardwaru. Cíl je prostý, využít maximální potenciál hardwaru, to ze stránky možností a nabízených funkcí, tak i pro maximální výkon.

 

Závěr

Desítky jsou stále v preview verzi, ale už teď si tuto verzi můžete stáhnout a vyzkoušet. Poslední verze uveřejněná před vydáním se nedoporučuje pro používání na vašem počítači, který každodenně používáte, ať už na práci či zábavu. Mohou se objevit stale neopravené či nedokončené věci a hrozí vám ztráta dat.


Zpracovali: FatalWirus & Khertys

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář