{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Exkluzivní interview s youtuberem MarweX!

Napsal MaxwellCZE dne 09.01.2017 pro sekci GS
Zdravím milé hráče a hráčky portálu Gamesites a taktéž každého návštěvníka, který na tento článek narazil. Dnes vám představím pro mě a snad i pro vás příjemného, vtipného a po všech stránkách zajímavého člověka a tím je youtuber MarweX. Doufám, že se na tento rozhovor těšíte stejně jako já, protože já jsem z toho úplně paf. Tak můžeme jít na to.

Vítám vás přátelé u dnešního rozhovoru s Markem Hubáčkem alias Marwexem, doufám, že se od vás poženou kladné reference a tak nějak tiše si přeji, aby tyto interview mohli nějak nadále pokračovat i s takto významnými lidmi. 

 

Ahoj Marku, vítám Tě u mého interview jménem celého portálu Gamesites.cz, mohl by ses nám tak nějak představit a říci nám, čím se zabýváš, jak se přezdíváš a tak podobně? 

Ahoj, přezdívám se MarweX a jsem video maker. Tedy konkrétněji jsem tvůrce herních videí na sociální síti YouTube. 

Super, předpokládám, že Tě velká část našich čtenářů pozná. Řekněme tedy, že jsi youtuber. Lidé, co se živí natáčením videí nebo se tím, alespoň baví, bývají dosti slavní. Jak to bereš Ty? Připadáš si jako nějaká celebrita nebo jenom jako obyčejný člověk, který si trochu častěji zahraje nějaké ty hry a to následně jenom publikuje veřejnosti? Jaké máš z toho všeho pocity? 

Jako celebrita si určitě nepřipadám. Je určitě strašně krásný, když za mnou někdo přijde a od srdíčka mi poví, že mu dokáži vykouzlit úsměv na tváři, když na tom není zrovna nejlépe. Na druhou stranu tato "sláva" má také své mínusy. Mezi ně může kolikrát patřit i méně přijemné střetnutí s fanouškem. Občas se stává, že se lidé neumí zrovna chovat podle mých představ a tak na mě křičí přes celé obchodní centrum "OMG to je MarweX", ale takovéto situace si musí prožívat každá, alespoň trochu známější osoba. 

Nedokáži si představit, že bych byl ve Tvé kůži a už vůbec ne, že bych musel reagovat na spoustu podnětů od lidí. Určitě se najdou i takoví, kteří Tě rádi nemají a to musí být mnohem horší setkání než s diváky, kteří na tebe křičí "OMG to je MarweX". Už se Ti někdy stalo, že by Ti někdo vyčetl trochu více než jenom konstruktivní kritikou něco i v reálném životě? Například, že by ses dostal do situace, že Ti někdo vyhrožuje nebo tak něco? 

To, že mi někdo vyhrožuje po internetu, mi přijde už i vcelku normální, ale v reálném životě jsem se díky bohu ještě do podobné situace nedostal.

To je dobře, doufám, že to tak i zůstane nebo se to dokonce zlepší na té internetové síti, ale obávám se, že taková je hold doba. Přejdeme k trochu jiné stránce. Opustíme na chvilku Tvé diváky a podíváme se více k Tvým bližším. Co Tvá rodina říká na to, že jsi oblíbený mezi lidmi, že tě znají a tak podobně? Nevadilo jim někdy, že vydáváš nějaká svá videa na internet? Přeci jen někteří rodiče si myslí, že to je nenormální a, že něco takového může udělat jen šílenec. Často slýchávám od starších lidí věty typu "Proč to cpou na ten internet? Však jsou trapní, chovají se jako blázni." Můžeš se k tomu nějak vyjádřit?

Ze začátku to přišlo rodičům zvláštní. Přeci jen jsem byl ten klučina, co řval na počítač nebo mluvil do kamery, což není asi úplně to, co by rodič od syna očekával. :) Každopádně postupem času začali chápat smysl toho, co dělám. Například když za mnou přišla skupinka diváků se slovy podpory. Dneska už chápou co dělám, chápou, že mě tahle věc uživí a chápou, že díky tomu dokážu rozesmát deseti tisíce lidí.

Co deseti tisíce, stovky tisíc. Jen si to stále nechceš připustit co? :) Já sám patřím mezi tuto skupinu lidí, narazil jsem na Tebe náhodou asi před rokem. Dnes miluji Tvou sérii z minihry GetDown. Asi bychom měli také nakousnout, že na Tvém kanále najdou lidé především minihry a vše točící se okolo hry Minecraft. Máš v plánu nějaký nový projekt, sérii nebo tak něco? Ideálně něco o čem jsi ještě moc nemluvil? Drby nás zajímají to víš... Klidně můžeš prozradit i Tvé představy, které asi nezrealizuješ ať už k tomu máš jakýkoli důvod, každá informace se hodí.

Je spousta věcí, který bych rád zrealizoval, bohužel na většinu z nich nemám prostředky. Rád bych v blízké době zorganizoval charitativní livestream, aby lidé viděli, že se dá youtube využít i k dobrým věcem a jít tak ve stopách Jirky Krále a Wedryho.
Ohledně mých sérií, tak bych se rád odprostil trošku od Minecraftu a věnoval se i jiným hrám. Jen to chceš čas. Hodně času, který já nemám. A co se týče Minecraft sérií, tak bych si zatím rád udržel to co mám rozjetý :)

Rozumím. To je úžasné. Také jsem přispíval na charitativním livestreamu Jirky Krále a přišlo mi to skvělé, jenže obtížné na zrealizování. A ještě hůře pro Tebe, když nemáš ještě ani 18 let. No budu Ti v tomto držet palce, snad se Ti to povede. ;)
Když už říkáš, že by ses chtěl postupem času trošičku odpoutat od hry Minecraft, myslíš si, že nové aktualizace, které se pro tuto hru vydávají, mají ještě nějaký smysl? Já si osobně myslím, že tím tu hru více méně i kazí. Líbila se mi ve verzi do 1.7.10. Sám z portálu vím, že hodně lidí nemusí nové věci a musí se na ně pomalu a to je možná ten důvod, ale i tak mi to asi již bude připadat přeplácané. Co si myslíš?

No hráči tu hru ničí sami. To sám nejspíš vidíš. Komunita hráčů Minecraftu je v poslední době hrozná. Vývojáři Minecraftu maji v rukou klíč pro zlepšení celé hry, dokáží pomoci Minecraft serverům a zbavit se "hackerů". Jenže se mi zdá, že se Minecraft poslední roky zabírá pouze komerční cestou a to není dobré. Vývojářům už nezáleží na komunitě, ale čistě jen na hře, což je špatně, hodně špatně.

No to zní jako rozumný a hlavně objektivní názor. Přesně tak jsem si to představoval. Teď bych na Tebe v tomto ještě navázal. Hráči Minecraftu, ale ne jenom této hry, jsou poslední dobou poměrně vzteklí, ničí hru ostatním a to není vážně dobré. Samotná Tvá videa vypovídají trošičku ve zlém proti naší komunitě, když hráči, kteří Tě znají stále provokují a úmyslně Ti kazí hru. Myslíš si, že tito "fanoušci" asi se jim nedá ani říkat fanoušci, závidí nebo se snaží sami zviditelnit? Přijde mi to odporné. Já sám jakožto administrátor serverů vím, že není lehké být ten, kterého každý zná, jenže Tebe aspoň většina má ráda, za to mě nenávidí. Myslíš si, že takovým lidem se dá v chování zabránit? Já bych si dovolil říci, že v tomto máte právě volné ruce vy. Youtube dnes vychovává děti, Youtube dává všem naději, ale i ukázky úplného odpadu. Myslíš si, že by se to dalo vzít tak trochu do svých rukou v následujících pár let a začít lidem, ale především těm mladším ukazovat, že takové a onaké chování není správné?

YouTube tohle určitě dokáže, ale myslím si, že konkrétně sociální síť YouTube dělá v poslední době kroky zpět. Zviditelňuje kanály, které by neměly být zviditelněny. Klidně uvedu konkrétní příklad. Myslím tím například TVTwixx, Freescoota a také třeba youtube kanál Majkjepán. Tito lidé nemají žádnou úctu, sledují je náctiletí a chovají se jako čuňata. Jejich videa se dostávají do trendů a získávají tím větší zájem náctiletých diváků. Tohle by podle mě být nemělo a já osobně bych byl pro zavedení opatření proti vulgární mluvě. Nemyslím tím ji vyřadit úplně, taky mi občas něco ujede, ale krotím se. Myslím tím, že by se mohli kontrolovat sledovanější videa a měli by se z trendů a doporučených vyřadit ty, kde je v každé druhé větě hodně nepěkné vulgární slůvko.
Ohledně Minecraftu je to těžký. Ono většinou jsou hráči, se kterýma se potýkám zhruba 10-15 let staří a né každý z nich chápe pravidla slušného chování a to, že by měli ostatní brát s respektem. Většina z nich nechápe, jak náročný může být natáčení v takových podmínkách, jaký mi oni dělají. Když natáčím, tak točím i 12 hodin v kuse a to prostě člověka pak takový chování vytočí. Já se snažím své diváky né úplně "vychovávat", ale alespoň částečně naznačovat co je správné.

Wow otevřel jsi mi oči. Teď už vůbec nechápu jak můžeš při takto náročných dnech zvládat školu. Viděl jsem tvé video, kde jsi říkal, že Tě prostě youtube nemůže živit do konce života a tím pádem, že se nechceš na školu vykašlat a snažíš se ji zvládat, co nejlépe. To je chvalitebná vlastnost. Upřímně znám málo lidí mladších 18ti let, co by měli pořádně svůj názor, argumenty a hlavně celkově vlastní hlavu. Jsem rád, že nejsem jediný na planetě, protože si tak občas připadám. :) My jsme na tom vlastně podobně. Já se na portále ve většině případů setkávám s mladými hráči a s plnoletými administrátory. Ty se setkáváš s mladými diváky a staršími, většinou plnoletými youtubery. Až teď Tě začínám chápat. :) My zase neděláme tak odlišnou věc, ale to jsem hodně odbočil. Chtěl jsem se zeptat, jak tedy tu školu zvládáš? Máš na ni dostatek času nebo jsi rád, že procházíš? A to si nedokáži představit, že se třeba stýkáš s kamarády, přítelkyní. Co nám k tomu povíš? ;)

Tak tohle je těžké téma. Školu zvládám, blíží se pololetí a s ním i pololetní vysvědčení. Z 11 předmětů mám myslím 4 trojky, což není až tak hrozné. Ale to je jen díky tomu, že jsem upovídaný člověk. Málokdy se učím, ze školy si pamatuji jen pár základních věcí či pojmů a dokáži je rozepsat do obrovských rozměrů. Například do programování ve škole se neučím vůbec. Radši se nechám seřvat a naučím se v praxích, co mám jak dělat, protože teorii se nestíhám učit. V poslední době to mám časově dost těžké. 7 videí týdně mi zabere v průměru asi 20-30 hodin práce od točení přes edit až po sdílení, miniatury, popisy a podobně. S přítelkyní se snažím trávit co nejvíce času, ale taky to nejde. Za posledních pár dní je ona moji největší oporou. Co nikdo neví je to, že mám rozvedený rodiče, rozvedli se nedávno a každý tedy bydlí sám, což je pro mě další takový časový zásek. Ale zatím to zvládám, občas spím za noc třeba 2-3 hodiny a za celý týden naspím třeba 15 hodin, ale všechno se dá zvládnout.
Já bych se osobně rád živil youtubem i v budoucnu, ale nemyslím si, že jsem dost "dobrej" youtuber abych to dokázal. Takovej Jirka Král by to zvládnout mohl. Abych byl upřímný, tak jsem moc nepřemýšlel o tom, co bych chtěl v budoucnu dělat. Původně jsem se chtěl věnovat filmařině, ale nejspíš zůstanu ve svém oboru. Nejspíš si založím nějakou menší firmu. Chci programovat, to mě baví, ale nemám čas své schopnosti zdokonalovat. V současné době umím 3 programovací jazyky hodně dobře a další 4 se učím. :)

Uf... To je na jednoho člověka až příliš. Aspoň máš náplň do života. Nebudeš nikdy ta ztracená duše, která neví co dělat. Tak toto Ti dalo zjevně zabrat, takže půjdeme k trochu klidnější části. Přeci jen děláme rozhovor pro herní portál Gamesites.cz, přestože je to jeden z nejslavnějších herních portálů v České Republice i ve Slovenské Republice, tak nepředpokládám, že jsi někdy na naše servery zavítal nebo snad ano? :) Naše Minecraft servery, pro Tebe asi nejsou dostačující, když jedeme jenom na pár desítkách slotech a neposkytujeme žádné minihry. Je těžké se hold vyrovnat zahraniční konkurenci. Ale zase naše Counter-Strike servery kvetou, ať už se jedná o 1.6 nebo o poměrně nově se rozjíždějící Counter-Strike : Global Offensive sekci. Myslím si, že snad každý někdy hrál Counter-Strike 1.6, tak si dělám možná moc velké naděje, že ses někdy jako malý Marwík na Gamesites ukázal.

Na GS jsem hrál už na 1.6. Hrával jsem u vás myslím dokonce i surf na CS:S. :) A i teď občas zavítám na server, hrál jsem u vás na CS:GO 1v1 a jailbreak.

Tak to nás těší.

Já si myslím, že jsme toho probrali více než je potřeba. Jestli máš, ještě chuť něco veřejně prohlásit, tak to můžeš napsat, jinak bych se s Tebou již rád rozloučil. Jsem rád, že sis na rozhovor se mnou udělal čas, přesto, že Tvé denní vytížení je fakt extrémní. Budu rád, když spolu ještě někdy třeba jen tak hodíme řeč, protože tato konverzace mi přinesla neskutečně hodně poznatků k Tobě a jsem rád, že jsem si takto s Tebou mohl pokecat. Přeji Ti společně s našimi adminy a hráči hodně štěstí v natáčení a celkově v životě. Měj se.

Asi už nemám, co dodat. Děkuji za rozhovor, měj se. :)

 

Youtube kanál - MarweX

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář