{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Lední hokej na ZOH 2018, Pyeongchang

Napsal Smokeyy dne 09.02.2018 pro sekci GS
Zimní olympijské hry jsou již odstartované a my máme znovu políčeno na seniorský mužský turnaj v ledním hokeji. O co jde? Přece o již tradiční Tipovačku. Chcete si zatipovat na národní tým a rovnou zkusit své zkušenosti, nebo i štěstí v ostatních zápasech? Přijď si zatipovat i Ty a zkus z toho vytěžit i nějakou cenu. Více o Tipovačce se dozvíme až zítra, ovšem už dnes se můžeme trochu navnadit v této novince.

V září to bude 30 let, co se naposledy konaly olympijské hry v Jižní Koreji. Tehdy se ovšem jednalo o Letní olympijské hry, ve kterých reprezentanti tehdejšího Československa utrhli celkem osm medailí (tři zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové). Letos se v Jižní Koreji konají Zimní olympijské hry a my se zaměříme klasicky na seniorský lední hokej mužů, na který jsme si už po druhé pro vás připravili tipovací soutěž. Olympijské hry jsou sice oficiálně zahájeny už 9. února, ale na turnaj v ledním hokeji si musíme počkat až na 14. února. Během Zimních olympisjkých her se v Evropě koná ještě jeden turnaj, který jsme si pro vás připravili jako bonus do soutěže. Bude se jednat o All Stars Cup, o kterém se dozvíte níže.

 

XXIII. zimní olympijské hry

- Místo konání: Pchjongčchang, Jižní Korea
- Slavnostní zahájení: 9. února 2018
- Závěrečný ceremoniál: 25. února 2018
- celkem 102 soutěží v 15 sportech
- dvě soutěže v ledním hokeji (mužů a žen - turnaj žen bez české a slovenské účasti)
- Zahájení prvního zápasu turnaje mužů: 14. února 2018 - 13:10 SEČ
- Finálové utkání turnaje: 25. února 2018 - 5:10 SEČ
Kvalifikované týmy podle žebříčku IIHF 2015
 - Kanada, Rusko, Švédsko, Finsko, USA, Česko, Švýcarsko, Slovensko
Kvalifikované týmy pomocí kvalifikačního turnaje
- Slovinsko, Německo, Norsko
Kvalifikovaný tým jako hostitel
- Jižní Korea

Systém hraní pro turnaj v ledním hokeji mužů na ZOH 2018

Kdo sledoval turnaj před čtyřmi lety, tak již ví, jak se turnaj hraje, systém se totiž nezměnil. V turnaji se 12 týmů podle žebříčku IIHF 2015 seřadí týmy do tří skupin, ve kterých každý tým odehraje tři zápasy (tj. systém každý s každým). Po odehrání se všechny týmy seřadí do čtvrté tabulky, kde o pořadí budou rozhodovat tato kritéria:

1. vyšší umístění ve skupině
2. vyšší počet bodů
3. lepší celkové skóre (rozdíl vstřelených a inkasovaných branek)
4. vyšší počet vstřelených branek
5. lepší umístění v žebříčku IIHF 2017

Čtyři nejlepší týmy postupují do čtvrtfinálové fáze play-off. Ostatních osm týmů postupují do osmifinálových bojů, kde budou rozlosováni do zápasu, podle umístění systémem pátý s dvanáctým, šestý s jedenáctým, sedmý s desátým a osmý s devátým. Vítězové postupují do čtvrtfinále, kde na ně čekají již znamé týmy.

Sestavení do skupin

Skupina A

 Kanada (1)
 Česko (6)
 Švýcarsko (7)
 Jižní Korea (23)

Skupina B

 Olympijští atleti z Ruska (2)
 USA (5)
 Slovensko (8)
 Slovinsko (14)

Skupina C

 Švédsko (3)
 Finsko (4)
 Norsko (11)
 Německo (13)

 All Stars Cup

All Stars Cup je turnaj, ve kterém se utkají čtyři týmy z ligových soutěží české Tipsport Extraligy, slovenské Tipsport ligy, německé DEL a mezinárodní rakouské ligy EBEL. Smysl turnaje je sestavit tým z těchto ligových soutěží, ve kterém bude figurovat alespoň jeden hráč z každého klubu. Turnaj se koná 17. února 2018 na zimním stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě. Zápasy budou netradiční, které se budou konat systémem tři na tři a hrací doba bude rozdělena na 2 x 15 minut. My jsme si pro vás připravili tipovačku, která bude mít ovšem pozměněné pravidla. Více se dozvíte až v zítřejší novince, nebo už teď na našem fóru.

Zimní olympijské hry na Gamesites

Stejně, jako každý rok na Mistrovství světa, tak i po čtyřech letech znovu na Olympiádě. Na Gamesites pro vás znovu plánujeme Tipovačku a pokud se nemýlím, jedná se již o jedenáctou. V Tipovačce budete moci tipovat nejen správné výsledky, ale také střelce či umístění jednotlivých týmů. Někteří z vás již vědí, jak tato tipovačka vypadá, pro ostatní zde máme menší popis.

Ve speciální sekci na fóru, kterou naleznete úplně nahoře, nebo na tomto odkazu budou zpočátku vypsány možnosti tipů na celkové výsledky turnaje a poté každý den budete moci psát své nové tipy na jednotlivé hrací dny. To znamená, že netipujete všechny zápasy najednou, ale pěkně postupně vás tipovačka provede celým turnajem. Můžete tak reagovat na jiné složení útoků, které vám může podstatně změnit taktiku tipování střelců. Ačkoliv to vypadá složitě, není tomu vůbec tak. Stačí pouze vybrat ke každému zápasu tři střelce, správný výsledek a je to. Pak už nezbývá, než s napětím sledovat daný zápas a doufat, že právě vámi tipovaní hráči se dokáží prosadit.

Podrobnější informace vám přineseme ještě v další novince, kde vám dáme odkazy na soupisky jednotlivých týmů, ať netipujete naslepo, jako tomu bylo v minulých letech, kdy se mezi střelci objevovali hráči, kteří na šampionátu vůbec nehrají anebo třeba brankáři. Další novinka vyjde už zítra, tedy 10.2.2018.

 

Zajímavosti k soupiskám

Při prohledávání soupisek jsem zjistil několik zajímavostí. Např., že z České nejvyšší soutěže putuje do Pchjongčchangu 3x více Slováků, než Čechů. Navíc Slovenská soupiska tvoří 14 hráčů z České Extraligy, ovšem pouze 8 hráčů ze Slovenské Tipsport ligy. V Norské soupisce naleznete jak dva bratry, tak i jejich otce. Do Pchjongčchangu poputuje hrát skoro polovina týmu SKA Saint Petersburg.
 
- Ruskou soupisku (resp. soupisku Ruských atletů) tvoří hráče jen ze tří klubů
- Jihokorejskou soupisku tvoří hráči jen ze čtyř klubů
 

Bratrská soupiska

Jižní Korea

- Sang Hoon Shin & Sang Woo Shin
- Sang Wook Kim & Ki Sung Kim

Slovinsko

- David Rodman & Marcel Rodman

Norsko

- Ken Andre Olimb & Mathis Olimb
- Patrick Thoresen & Steffen Thoresen (oba bratři) & Petter Thoresen (otec, trenér)

 

TOP 5 největších dodavatelů olympioniků (kluby)

- SKA Saint Petersburg (KHL, Rusko) - 19 hráčů [15x Rusko, 2x Finsko, 1x Švédsko, 1x Norsko]
- SC Bern (NLA, Švýcarsko) - 13 hráčů [8x Švýcarsko, 3x Kanada, 1x USA, 1x Finsko]
- Anyang Halla (Asijská liga, Jižní Korea) - 12 hráčů
- HC CSKA Moskva (KHL, Rusko) - 9 hráčů [8x Rusko, 1x Kanada]
- Jokerit Helsinky (KHL, Finsko) - 9 hráčů [5x Finsko, 3x USA, 1x Švédsko]

TOP 5 největších dodavatelů olympioniků (ligy)

- Kontinentální hokejová liga (KHL, Rusko), 88 hráčů
- Švýcarská hokejová liga (NLA), 41 hráčů
- Německá hokejová liga (DEL), 31 hráčů
- Extraliga ledního hokeje (ELH, Česko), 25 hráčů
- Asijská liga & Švédská hokejová liga (SHL), 23 hráčů

Dodavatelé olympioniků z České republiky

- Mountfield Hradec Králové & HC Sparta Praha (ELH) - oba 5 hráčů
- HC Kometa Brno & HC Škoda Plzeň (ELH) - oba 3 hráči
- Piráti Chomutov & HC Vítkovice Ridera (ELH) - oba 2 hráči
- HC Energie Karlovy Vary (WSM liga) - 2 hráči
- Bílí Tygři Liberec & HC Oceláři Třinec & HC Olomouc (ELH) - všichni 1 hráč
- BK Mladá Boleslav & HC Verva Litvínov (ELH) - oba 1 hráč
- HC Motor České Budějovice & Rytíři Kladno (WSM liga) - oba 1 hráč

Dodavatelé olympioniků ze Slovenska

- HC '05 Banska Bystrica (Tipsport liga) - 3 hráči
- HC Dukla Trenčín & HC Košice & HK Nitra (Tipsport Liga) - všichni 2 hráči
- HC Slovan Bratislava (KHL) - 1 hráč
- MHk 32 Liptovský Mikulá (Tipsport liga) - 1 hráč

 

A jaké šance na vítězství dávají sázkové kanceláře?

OAR (Rusko) - 2.20
Kanada - 6.10
Švédsko - 6.10
Finsko - 8.50
Česko - 9.50
USA - 15.00
Švýcarsko - 33.50
Slovensko 70.50
Německo - 76.00
Norsko - 113.00
Slovinsko - 400.5
Jižní Korea - 625.5

- průměr kurzů z vybraných sázkových kanceláří..

Vítězové

A nyní si řekneme něco z historie..
Lední hokej na olympijských hrách je k vidění už od roku 1920, ovšem tehdy byly představeny na Letních olympijských hrách. Mimo válečného období (1940 a 1944), se konají pravidelně každé čtyři roky, ovšem po ZOH 1992, byly další Zimní olympijské hry představeny hned po dvou letech. Nejvíce medaiílí z tohoto turnaje získala Kanada (celkově 15 - 9x zlaté, 4x stříbrné a 2x bronzové). Na druhém místě září ruská hokejová reprezentace, která nejvíce zlatých medaiílí vybojovala jako Sovětský svaz (celkově 7x, 1x stříbrné a 1x bronzové) a tehdy kralovala ve světě hokeje. Od jejího rozpadu patří Ruská hokejová reprezentace k jedné nejsilnějších na světě, ovšem nevyhrála na olympijských hrách již žádnou zlatou medaili (jen 1x stříbrné a 1x bronzové). V roce 1992 dokázala vybojovat za barvy Společenství nezávislých států jednu zlatou medaili. Na třetí příčce se drží reprezentace USA a na čtvrté příčce reprezentace Švédska, kteří si nárokují dvě zlaté medaile. Jediné dvě reprezentace, které dokázaly vyhrát turnaj na olympijských hrách je reprezentace České republiky (1998) a Velké Británie (1936).
Přehled od roku 1994
 

Tak přece jen existuje spravedlnost

Čas si říct něco o nejlepším úspěchu České hokejové reprezentace. Na Zimních olympijských hrách v roce 1998 se na hlavním turnaji v ledním hokeji zúčastnilo osm mužstev (celkově do Nagana přijelo čtrnáct mužstev). Tento turnaj byl nazýván jako "Turnaj století", a to proto, že se poprvé v historii přerušila v době jejího konání nejslavnější ligová soutěž, NHL. Na turnaj tak mohly vyrazit hvězdy z této soutěže. Očekávalo se, že se ve finále utká tým Kanady a USA, při nejhorším Ruska. To, s čím nikdo nepočítal, byla Česká hokejová reprezentace. Ve skupině nestačil pouze na Rusko (1:2), ovšem nad Finy (3:0) a Kazachstánem (8:2) vyhráli celkem jednoduše. Do čtvrtfinále Česko dostalo favority ze Spojených států a ikdyž se Američané ujali v 1. třetině vedení, druhá třetina dopadla lépe pro Čechy a nasázeli do Americké branky tři branky. Češi postupovali s výsledkem 4:1. V semifinále změřili síly s dalším favoritem, což byla Kanada. V utkání se rozhodovalo až v samostaných nájezdech, kde díky nájezdu Reichela (2:1sn) český tým postupoval do finále, na které čekal poslední favorit, Rusko. Utkání bylo napínavé do poslední minuty, zvlášť po padlé jediné branky zápasy Petra Svobody. Češi si ale už utkání samozřejmě pohlídali.

Krátký sestřih z finálového utkání - Nagano 1998

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář