{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Jak Valve prosazuje Linux

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Aneb o Steamu pro Linux a dalších experimentech. Jelikož se vývojářům steamu příliš nelíbí nový operační systém Windows 8, otevírají si nová vrátka v podobě experimentování s Linuxem. Dozvíte se také výhody používání steamu přes Linux a také osobní zkušenost s tímto testem. Více v mém prvním článku, který jsem si pro vás připravil.

„Windows 8 budou katastrofa“, prohlásil Gabe Newhell, ředitel Valve. Ačkoliv pro Microsoft pracoval 13 let, přesto se do jejich operačního systému opřel. Jak že to dopadlo? Valve nyní provozuje veřejnou testovací betu Steamu pro Linux. Podle ředitele Valve je potřeba mít zadní vrátka pro podobné situace.

 Valve neexperimentuje s Linuxem jen posledních pár týdnů. Již prováděli testy na Left 4 Dead 2, porovnali s výsledky s Windows. Podle měření je tato hra svižnější na 32-bit Linuxu než na 64-bit Windows 7. Na velmi výkonném testovacím počítači zjistili, že hra má o 45 FPS více na Linuxu (na Windows bylo okolo 270 FPS). A to už je rozdíl.


 Já sám měl možnost Steam pro Linux vyzkoušet. Oproti Windows je možná trochu pomalejší, ale stále je velmi svižný. Na Steamu je portovaných her pro Linux zatím kolem 35-ti.


 Pojďme se ale nad Valve zamyslet. Linux je opensourcový OS, tedy si s ním každý smí dělat cokoliv. Pokud dokáží vytvořit dobré ovladače pro hardware, mohou mít vlastní konzoli. Na Linuxu bude velmi rychlá a bezpečná. Už nyní lze poznat náznaky ve stylu Big Picture. Naskýtá se otázka, co má Valve v plánu do budoucna.

Valve není jediný, kdo jde proti Windows 8. I Mojang protestuje a nechce vydat Minecraft pro tento operační systém.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář