{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Call of Duty: Black Ops 2

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Black Ops 2 je přímým potomkem svého o dva roky staršího bratříčka Black Ops z dílny amerických vývojářů Treyarch. Příběhově na něj navazuje, ale posouvá dějství o dobrých 50 let kupředu, tedy do roku 2025, tudíž si tentokrát nezahrajete na Alexe Masona, ale za jeho syna Davida, který je po vzoru svého otce skvěle vycvičeným vojákem připraveným nasadit svůj život při obraně své vlasti v právě probíhající druhé studené válce.

Black Ops 2

Psal se rok 2003, když světlo světa spatřila první válečná hra ze série Call of Duty. Recenzenti tenkrát v samé radosti přirovnávali CoD k nové generaci her, která konečně sesadila z trůnu pověstný Medal of Honor, hráči předli uspokojením a Activision si mnul ručičky nad svým novým děťátkem, které se tak moc povedlo. Nyní se píše rok 2012 a oba zmiňované tituly jsou stále ve hře, ale král může být pouze jeden a tak si o něm pojďme něco říct.

Black Ops 2 je přímým potomkem svého o dva roky staršího bratříčka Black Ops z dílny amerických vývojářů Treyarch. Příběhově na něj navazuje, ale posouvá dějství o dobrých 50 let kupředu tedy do roku 2025, tudíž si tentokrát nezahrajete na Alexe Masona, ale za jeho syna Davida, který je po vzoru svého otce, skvěle vycvičeným vojákem připraveným nasadit svůj život při obraně své vlasti v právě probíhající druhé studené válce.

Jak bylo řečeno, příběh se točí kolem Davida Masona, kterému zabili jeho otce a on se tak snaží zjistit, proč. Vydává se  za Frankem Woodsem, parťákem Alexe Masona z dob, kdy společně sloužili vlasti pod záštitou CIA a snaží se zjistit podrobnosti. Dovídá se tak o člověku jménem Raul Menendez, chlapíkovi, vedeném touhou po pomstě, co stojí za vším zlem a má v plánu ještě něco mnohem většího. Začátek hry tak nehrajete za Davida, ale vracíte se zpět do let osmdesátých 20. století a vtělíte se do role seržanta Woodse, který  v té době ještě není na vozíčku a poprvé se setkává s Mendezem a odstartuje tak řetězovou reakci, která vyvrcholí až v otevřený teroristický konflikt. Více z příběhu asi není třeba vyzrazovat, jelikož už by to začalo pomalu zavánět spoilováním a to tady přece nikdo nechceme a tak se podíváme jak se Treyarch poprali s kulisami, jak nám to všechno ozvučili a jestli jsme se konečně dočkali plnohodnotné AI.

BO2 nabízí skvělou atmosféru

Najdřívě se podíváme na ty kulisy, rozuměj takové ty věci pro oko aby hráčovo srdíčko zaplesalo když uvidí nějakou věc, co ještě neviděl. Určitě jste v trailerech viděli jízdu na koních a možná jste se na ní těšili, věřte mi, je to jedna z těch částí hry, pro kterou byste ji nejradši vyhodili do koše a ten následně zapálili. Naštěstí se tato část odehrává na začátku hry, který celý sám o sobě je dost slabej na poměry CoD a první hodinu hraní si říkáte, zda opravdu hrajete další díl toho skvěle vystavěnýho Black Ops a jedinou útěchou vám tak může být hezká grafika a videa, který posouvají příběh kupředu. Tečkou za vším tím počátečním zmatkem je možnost narušit si kampaň speciálníma misema Strike Force, které spočívají v obraně základny před neutichajícími návaly nepřátel a ředí tak příběh, se kterým nemají vůbec nic společného a vy tak máte pocit, že je sem někdo nastrčil jen proto, aby nátáhnul krátkou herní dobu. Naštěstí je hrát nemusíte, což bych připočítal jako pozitivní fakt. Díkybohu po překonání první hodiny, hra naplnila všechna očekávání, a stal se z ní konečně plnohodnotný Black Ops, který každý očekával. Příběh totiž dostane první zvrat, všechny události do sebe začnou pomalu zapadat a vám nakonec dojde, že první nudná hodina, byla nezbytně nutná k tomu, abyste si mohli zbytek hry vychutnat plnými doušky.

A u vychutnávání ještě chvilku zůstaneme a podíváme jak Treyarch dokázali uspokojit naše mlsné jazýčky dychtící po vylepšené grafice. Tady Black Ops 2 celkem obstojně uspěl. Vývojáři se rozhodli stařičký engine vylepšit a přetransformovat ho na platformy s podporou DirectX 11, což jim umožnilo z jejich enginu vyždímat opravdu maximum a je to znát. Reálně stínování, vylepšená mimika postav, efekty počasí, výbuchy, kouřové efekty, prostě vše na úplně jiné úrovni než jsme byli zvyklí a tady to sakra funguje. Počkejte, až se dostanete například do LA a uvidíte, jak se před vámi bortí celé domy. Ač jsou situace naskriptované, tak vypadají naprosto úchvatně a vy prostě budete chtít víc. K tomu všemu připočtěme ozvučení podepřené technologií Dolby Digital a máme tady naprosto skvělou pastvu pro oči i pro uši, pro kterou se vyplatí tuhle hru hrát. K tomu všemu ještě moderní zbraňový arzenál, který se vesměs skládá ze soudobých zbraní, vylepšených o nějakou funkci jako například, že přes speciální mířidla můžete nepřítele vidět skrze zeď atd. Mě osobně asi nejvíce zaujala odstřelovací puška s možností střílet nejen skrz nepřátele, ale také skrz pořádné masivy zdí, což také potěší a jen tak se to ve hrách tohoto typu nevidí.

Grafika doznala znatelného zlepšení

Ještě než recenzi uzavřeme, bylo by určitě nasnadě říci něco o slibované umělé inteligenci. Ta tu zde opět trpí, stále se jedná o silně skriptovaný kousek, kde jsou naskriptované situace (viz. bortění domů) tak i nepřátelé, jejichž schopnosti krýt se za překážkami jsou samozřejmě úctyhodné a navíc umí celkem obstojně utíkat od hozených granátů nebo třeba měnit své pozice v rámci nějakého okruhu, ovšem opět to není nikterak světoborné a i na vyšší obtížnost není problém nepřátelské chování vychytat a předpovídat jejich činnost (vykouknu, párkrát střelím, zalezu a znova…). Jako kompenzace vám tak slouží, že nepřátel je opravdu hodně, nabíhají na vás ve vlnách a vy se tak při obraně vlasti v podstatě stáváte ultimátní zabijákem, jehož skóre by mohl závidět třeba i Arnold Schwarzenegger.

Call of Duty: Black Ops 2 je hra zábavná, plná skriptů a hloupých nepřátel. Autoři nám konečně připravili vylepšenou grafiku a k tomu opět skvělý, ale krátký příběh, u kterého máte navíc možnost volby, jak se bude dál vyvíjet a budete tak moci dosáhnout několika různých vyvrcholení celé hry. Jestli hledáte zábavu nebo nějaký vhodný dárek pod stromeček pro pařana, tak tohle je to pravé ořechové.

Dodatečné info: Recenzi na Multiplayer a Zombie Mode vám za pár dní přinese RadeGast.

HW požadavky:

OS: Windows Vista SP2 nebo Windows 7
CPU: Intel Core2 Duo E8200 2.66 GHz nebo AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz
Paměť: 2GB pro 32-bit operační systém nebo 4GB pro 64-bit operační systém
Grafická karta: Nvidia GeForce 8800GT 512 MB nebo ATI Radeon HD 3870 512 MB

+ Příběh

+ Vylepšený engine

+ Ozvučení

- Hloupé AI

- Krátká herní doba

8.7/10

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář