{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Hry, které změnily herní průmysl

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Pamatujete si ještě na některé hry, jako byly Wolfenstein, Pacman nebo Worms? Tyto hry změnily herní průmysl a dosavadní trend. Bez nich by dnešní hry nebo celé hraní mohlo vypadat úplně jinak. A my si několik těchto her představíme

Tentokrát jsem se rozhodl podívat se na pár her, které nám nyní možná přijdou směšné, ale za své doby změnily herní průmysl a posunuly trend hraní na počítačích o kus dál. Na konci popisu hru vždy zhodnotím.
Rád bych poznamenal, že všechny tyto hry jsem hrál a nyní mám stále jejich soubory zabalené v zipech na disku (dneska diskety těžko někam nacpu). Pro testování používám DOSBox

 

Wolfenstein 3D (1992)

Tuto hru musí znát každý. Jedna s prvních FPS her, která se dostala do povědomí hráčů. Tuto hru má na svědomí id Software. Hra je situována do roku 1943. Jste americkým špionem, který má za úkol odhalit tajný program Třetí říše, který nese název Operation Eisenfaust (operace železná pěst), tedy snaha o vytvoření dokonalé armády. Zprvu měla pouze tři epizody (Escape from Wolfstein, Operation Eisenfaust a Die, Fuehrer, die!). Později přibyly další epizody. Hra je i dnes mezi hráči známá. Ne, že by ji hráli, ale snad každý s ní má nějakou zkušenost.

+ Skvělé úrovně, tajné místnosti
+ Zpracování herních scén
- Ovladatelnost

7/10 bodů

 

DOOM (1993)

Omlouvám se, že sem dávám další hru od id Software, jenomže DOOM se v tomto výpisu prostě musí ukázat. Tato hra nás zanese do budoucnosti, tedy do roku 2145. Společnost UAC experimentuje s teleportací, ale něco se, jak to tak bývá, pokazilo. Vy, jakožto mariňák, musíte zabíjet vše, na co narazíte. V každém levelu je ale nepřátel více a jejich síla také stoupá. Později byl vydán 2. a 3. díl, hra byla dokonce zfilmována ve stejnojmenném filmu. Musím se přiznat, že krom originálu jsem hrál i na Doomsday Engine, což je moderní předělávka pro dnešní fanoušky DOOM.

+ Příběh
+ Rozmanitost nepřátel
+ Nyní běží i na Doomsday Engine
+ BFG 9000 (herní znalci vědí, proč)
- Ovladatelnost (ale lepší, než u Wolfenstein 3D

8/10 bodů – pro mě stále zábava

 

Worms (1995)

Malí červíci ozbrojení jaderným arzenálem proti sobě v týmech útočí. Je vám to povědomé? Tuto hru má na svědomí Team 17 Software. Tuto hru následovalo spoustu dalších dílů a předělávek, mezi něž patří docela mladá hra Worms Reloaded od stejného výrobce. O co tedy jde? Ve hře jsou minimálně dva týmy a každý má nějaký počet červíků (nevím, jestli 4 nebo 5). Ti mají dostupné všemožné zbraně na zničení týmu nepřátelského. Více to rozepsat snad ani nejde.

+ Zábava
- Přílišná jednoduchost

7/10 bodů



Diablo (1995)

Toto průkopnické RPG vytvořené společností Blizzard Entertainment, se k nám znovu vrátilo ve třetím díle teprve nedávno. Nás ale zajímá díl první. Tato 2D hra disponuje na dobu vydání krásnou grafikou, povedené jsou i zvuky. Děj se odehrává ve vesničce Tristram v království Khandaras. Po smrti Leorica, v niž figuroval i Diablo, celé království upadá. Vesnička Tristram je odříznura od okolí a prakticky opuštěna. Hráč se musí probojovat labyrintem až do spodního patra a zničit neznámé zlo.

+ Na dobu vydání hezká grafika
+ Náhodné generování levelů
- Nemám moc rád fantasy RPG :(

7,5/10

 

Pacman (1980)

Píše se rok 1980 a japonská společnost Namco vydává jednoduchou plošinovku, která se stane symbolem všech počítačových her, vzniklo na ní spoustu předělávek, díky ní vzniklo několik písniček a dokonce televizní seriál. Do této doby byly známější hry spíše ve stylu Pongu, což Pacman změnil. Podle tvůrce hry Toru Iwataniho, dřívější hry obsahovaly příliš násilí a nebyly vhodné pro mládež. Proto chtěl vytvořit hru, která by jej postrádala.

+ Zábavné
- Trochu okoukané

9/10
 

Doufám, že se vám mé kratší shrnutí několika starších her líbilo.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář