{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Kauza G2A

Napsal UnyversaL dne 29.07.2019 pro sekci GS
Již delší dobu se řeší kauza jménem G2A, ale v poslední době se tato kauza začíná řešit více a více. Od této stránky se odvrací mnoho influencerů, kteří dříve měli s touto stránkou sponzorství za nemalé peníze. Pokud tuto stránku a celkově tuto kauzu neznáte, nebojte se, zde se dozvíte vše potřebné.

 

Pokud se zde najdou ti, kteří neznají tuto stránku, tak se jedná o stránku s herníma klíčema, které si můžete koupit za velmi nízké ceny. Člověk si řekne, že to musí být dobrá koupě. Již ale delší dobu se s touto stránkou táhne nemálo problémů. V poslední době tyto problémy vyvrcholila tím, že se začali vyjadřovat i samotné vývojářské studia - "Raději kraďte a stahujte naše hry, než abyste je kupovali na stránkách, jako G2A.". Stránky jako G2A totiž klíče, které si tam kupujete, získávají z ukradených kreditních karet. Tímpádem zisky z prodaných klíčů vůbec neputují k vývojářům hry, ale jen k samotnému G2A.

 

Vývojáře prý stojí spoustu času a úsilí starat se o to, jestli licence ke hrám je oprávněná, nebo ne. A jestli mají kvůli špatným klíčům vracet lidem peníze. Také si G2A na Google.com zaplatili velké reklamy, které při zadání jakékoliv hry, kterou si chcete koupit, Vám vyhodí jako první odkaz na G2A, nikoliv na oficiální stránky vývojářů apod.

 

Samozřejmě G2A nemohlo nadále tuto situaci ignorovat a museli se nějak k této situaci vyjádřit:

 

Reakce G2A


Provozovatelé G2A se ale také vyjádřili. Tvrdí, že sami již neslouží jen jako obchod, ale také galerie pro další prodejce. Kdokoliv může přes G2A prodat klíče ke hrám, takže se v katalogu objevují i různé podvody. Provozovatelé ale říkají, že zneužít jejich obchod k praní špinavých peněz je prakticky nemožné.

TIP: Hráči v Česku utratí za hry 157 milionů dolarů ročně

Vývojářům ale vyjdou vstříc. Zaplatí jim 10× tolik, kolik činí náklady na vrácení peněz u nelegálně prodaných klíčů přes G2A. Legalitu má posuzovat nezávislý auditor, přičemž první tři kontroly zaplatí G2A, ty další pak napůl obchod a napůl vývojář/vydavatel.

TIP: Ubisoft bojuje s šedým trhem. Hry už nebudou mít aktivační klíče

G2A také tvrdí, že každý měsíc prodá asi milion kopií her. Jen 8 % z nich tvoří indie tituly. Zmíněných Descenders prodali jen pět kusů z celkově odhadovaných 50 000. A z onoho milionu měsíčně jen s jedním procentem jsou nějaké problémy (různého charakteru jako třeba zamítnuté platby, nefunkční klíče kvůli překlepům apod.). Her, které jsou evidentně „kradené“ a zákazníkům následně zmizí z knihovny na Steamu, je prý jen 0,02 %, tedy asi 20 000 měsíčně.

 

I přes tuto reakci od G2A, se stále nevrací věci k normálu. Uvidí se, zda-li se situace bude přiklánět k vývojářům a nebo postupně tato kauza vyprchá.

 

 

zdroj: cnews.cz, vortex.cz a winfuture.de

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář