{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Stahujete hry z internetu?

dne 16.09.2014 pro sekci GS
V tomto článku se pokusím rozepsat, co je to pirátství ve světě počítačových her a jaké jsou za něj postihy. Ve stručnosti se také podíváme na crackování her. Tak co, znáte třeba Razor1911, Skidrow nebo Reloaded? Co si vlastně všechno stahujete?

V tomto článku se pokusím rozepsat, co je to pirátství ve světě počítačů a jaké jsou za něj postihy. Tak co, znáte třeba Razor1911? Co si vlastně všechno stahujete?

Co je to počítačové pirátství?
Toto je hodně obsáhlá problematika, ovšem ve světě her to znamená tvořit nezákonné kopie hry, prolamovat obranu, nahrávat její odrazy na webová úložiště. Tyto „upravené“ kopie hry jsou tedy bez potřeby platit tvůrcům dostupné na internetu volně ke stažení. Na to pak právě doplácí nejvíce studia, která hru vytvořila.

 

Jak se prolamuje obrana?
Určitě jste zaslechli o tzv. Razor1911, nebo třeba SKIDROW. Jsou to skupiny Crackerů, schopných programátorů, kteří nezákonně prohlíží zdrojové kódy hry, dokud nenajdou skulinu, jak zničit její ochranu proti padělání kopií. Jakmile jí mají, vydají program, známý jako Crack, který tuto ochranu neobsahuje, tudíž „cracknutý“ program nepožaduje ověření legality, nebo originální CD. Podle české wikipedie je Cracker člověk, který zneužívá své dovednosti při průniku do počítačového programu. Cracker (black hat) by neměl být zaměňován s Hackerem (white hat), který se naopak snaží využít své schopnosti ku prospěchu uživatelů počítačových systémů.

 

Kdo jsou tedy ti Razor1911?
My se na jejich historii podíváme pod drobnohledem. Věřím, že je to nejznámější Crackerská skupina všech dob. Tento klan byl založen v roce 1985. Připravily herní studia o stovky milionů dolarů, proto se na ně pustila i policie. Nikdo to ovšem nebral v potaz, takže ze začátku mohli crackovat, jak se jim chtělo a policie to nějak neřešila. To se během času změnilo a na Razor 1911 se vydala i FBI. Nyní soupeří o přízeň se skupinami SKYDROW nebo RELOADED. Jsou ale také známí díky svým projektům na demoscéně.

 

Jaký je postih za softwarovou kriminalitu?
V české republice si můžete legálně stáhnout třeba film, ale software ne. Za používání nelegálně získaného softwaru u nás budete muset platit sankce, může dojít i k propadnutí věci nebo trestu odnětí svobody na 5 let podle rozsahu trestného činu.

 

Proč za hry platit?
Je pravda, že software není věc fyzická, takže není možné za ní platit. Omyl! Platíte za licenci, jejíž porušení může vést právě až k postihu za softwarovou kriminalitu. Je to trochu na hlavu, ale bohužel je to tak. Ale tím, že si hru koupíte, podpoříte finančně tvůrce a budete mít jistotu, že na vás někde nechystají policisté zátah. Navíc budete mít dobrý pocit, že vám takovou zlatou edici nikdo nevezme.

 

Jak jste na tom vy? Platíte, nebo radši stahujete?

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář