{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Historie herního světa #2

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Tak jsme se dočkali. Je tu druhý díl mého seriálu o historii her, tentokrát z mě již bližšího období. Podíváme se totiž na herní automaty a trochu si řekneme i o hraní na univerzitních počítačích.

Zdravím vás u dalšího dílu seriálu o historii počítačových her. Dnes se podíváme na zlaté časy herních automatů a na univerzitní počítače, na kterých se dříve velmi často hrávalo.

Znáte Odyssey?
Co to Odyssey vlastně je? Je to vůbec první konzole, která se zapojila do televize, také je to vůbec první zařízení tohoto typu. Sestrojil ho Ralph Baer v roce 1969 a v roce 1972 prodal společnosti Magnavox. Na konzoli šlo hrát pouze několik míčových her.



Na řadu přichází Atari
Píše se rok 1971 a Nolan Bushnell vyvíjí novou hru pod názvem Computer Space, která byla inspirována hrou Spacewar. Společnost Nutting Associates tuto hru odkoupí a najme Bushnella, aby s touto společností vyráběl automaty. Hra se ovšem moc neujala, protože byla příliš složitá. A tak se Bushnell rozhodl v roce 1972 založit společnost Atari. Ve stejný rok vydává Atari svou první hru, kterou byl samozřejmě Pong, který nemusím snad nikomu představovat. Atari se stalo úspěšným hráčem, ačkoliv v devadesátých letech upadá. Ale to bych předbíhal.



První násilná hra
Ano, již v této době vznikají násilné hry. První byla v roce 1976 hra Death race, kde byl hlavní cíl hráče přejíždět „gobliny“. Díky této hře se začaly vést diskuze o násilí v počítačových hrách, které, jak známo, přetrvávají dodnes (zdravím fanoušky Dead Space).

Hrajeme na univerzitních počítačích
Na počátku sedmdesátých let bylo velmi rozšířené hraní na univerzitních počítačích. Bohužel o hrách na univerzitních počítačích toho moc nevíme, pouze to, co si pamatují studenti, protože se pásky, na kterých hry byly uloženy, nedochovaly a počítače, na kterých se hrálo, dnes samozřejmě dávno nepracují. Mnozí si založili weby o těchto hrách, ovšem autoři nikdy nemohli psát o všech hrách, protože distribučních sítí bylo v té době víc, ale žádná univerzita neměla přístup k oběma zároveň.

Chápu, že tento díl byl poněkud krátký, ovšem příště se podíváme na dlouhé téma, kterým budou přenosné videohry a hry na domácích počítačích.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář