{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Salvador zavedl Bitcoin jako svoji oficiální měnu

Napsal kurfy dne 08.09.2021 pro sekci GS
Salvador v úterý přijal jako své nové oficiální platidlo bitcoin. Tento malý středoamerický stát je tak první, kdo tuto kryptoměnu oficiálně zavedl. Trh na to však zareagoval poměrně nezvykle a i přes velkou důvěru bitcoin nakonec klesl na ceně.
Bude mít bitcoin v Salvadoru šanci a dočká se spokojenosti občanů?

Bitcoin je populární kryptoměna, která je zcela nezávislá na jiných měnách. Byl navržen tak, aby nikdo nemohl měnu padělat, ovlivnit či jinak poškodit. Síť v roce 2008 vytvořil člověk nebo skupina lidí pod přezdívkou Satoshi Nakamoto, nikdo však netuší, kdo pod tímto pseudonymem stojí. Lidé do kryptoměny často investují, jelikož její hodnota není stále stejná a neustále kolísá. V úterý 7.9. 2021 však došlo k velké změně – bitcoin byl poprvé schválen jako oficiální měna, jmenovitě ve státě Salvador, načež se hodnota kryptoměny razantně snížila.

Kurz jednoho bitcoinu odpovídal ještě před úterním poklesem ceny zhruba 1,1 milionu českých korun. Prezident Salvadoru Nayib Bukele již v pondělí avizoval, že země vlastní 400 bitcoinů (hodnota okolo 440 milionů korun). Nečekané a prudké snížení ceny však ztížilo situaci. Ještě v úterý ráno byl totiž kurz jednoho bitcoinu okolo 1 130 160 Kč, během večera však prudce spadl. Aktuální hodnota bitcoinu se tak drží jen lehce nad 1 milionem. Salvadoru tudíž klesla hodnota jeho "digitální peněženky" o více než 40 milionů korun. Prezident Bukele i přes komplikace v bitcoin stále věří a země nakoupila ještě 150 dalších kusů. 

Jakým způsobem se tedy platí?

Obyvatelé mohou využívat speciální virtuální peněženku Chivo, do které se dostanou pomocí svých chytrých telefonů přes národní ID. Bukele nejdříve na svůj Twitter zveřejnil odkaz na aplikaci pro systém od společnosti Huawei a prohlásil, že tým vývojářů stále ještě pracuje na verzi pro Android a iOS. Aby země navnadila obyvatele k využívání měny, aplikace rozdá při prvním vstupu všem uživatelům bitcoin v hodnotě 30 dolarů (644 Kč). Již první den však peněženka kvůli technickým problémům několik hodin nefungovala.

Myslíte si, že nová měna v Salvadoru uspěje? Napište do komentářů!

Autor: kurfy; Zobrazeno: 1066x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář