{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Konec Minecraftu jak ho známe? Minecon 2021

Napsal F3N0M3N dne 21.10.2021 pro sekci MC
Minecon je velice populární událost, která se pořádá každý rok, které se účastní tvůrci a vývojáři Minecraftu, řada známých osobností, letsplayerů a dalších content creatorů a především tisíce fanoušků. První takový event proběhl již v roce 2011 v Las Vegas, v těchto zlatých dobách ještě vše probíhalo s osobní účastí na daném místě, stejně tomu mělo být i v roce 2020, avšak temná doba stále pokračující pandemie vše změnila, a tak vznikl Minecraft Live. A co všechno na takovém online eventu proběhlo? To se dozvíte v článku.

Minecraft Live 2021 už live byl, avšak pro ty co ho nestihli přináším shrnutí prostřednictvím tohoto článku. Případně pokud si chcete celou online show, která proběhla v sobotu 16. října, vychutnat z pohodlí vašich monitorů, můžete si pustit záznam například na oficiálním YouTube kanálu Minecraftu.

Tyto festivaly v předešlých letech probíhaly pod názvem Minecon za osobní účasti většiny osobností a především fanoušků a byly hlavně pro komunitu a stejně tomu bylo i na posledním festivalu, který však nakonec proběhl online s trochu jiným názvem Minecraft Live. Už jen téměř čtyřiceti minutovou pre-show pro fanoušky vytvořili známí zahraniční letsplayeři a streameři, ale mimo to měla komunita možnost hlasovat o jednom ze tří mobů, který bude do hry přidán a ovlivnit tak částečně, kterým směrem se bude hra dále vyvíjet. 

 

Řada přišla také na tvůrce módů, modpacků, texturepacků, pluginů, animací, ale také řady dalších projektů. Pro komunitu byl dále představen návod, jak si vytvořit vlastního moba, který byl velice krátký, avšak zároveň velice jednoduchý. Mimo to samozřejmě měli svůj prostor na streamu také tvůrci hry, a tak přišla řeč o nadcházejících updatech do hry a to třeba o již známém updatu Minecraftu Caves & Cliffs, ale také o dalším budoucím updatu a nové verzi The Wild Update. Nesměly chybět ani nové informace k Minecraft Dungeons.

Caves & Cliffs. Je název nadcházející aktualizace a nové verze Minecraftu, kterou již určitě všichni znáte. První část této aktualizace si můžete už od června zahrát v plné oficiální verzi, jedná se o verzi 1.17, která přinesla pár grafických změn a především nové copper ore a amethyst geody, plus pár nových bloků a mobů. Druhá část updatu, která více vypovídá o jejím názvu, by měla spatřit světlo světa v plné oficiální verzi 1.18 během následujícího měsíce až dvou, jak bylo avizováno právě na Minecraft Live. 

 

Původní plánované datum vypuštění druhé části updatu mělo proběhnout o něco později. Avšak díky komunitě hráčů, kteří aktivně hráli snapshoty této nové verze a jejich nahlašování různých chyb, bugů a celkovém feedbacku bylo vše urychleno, za což jim bylo patřičně na eventu také poděkováno. Tento update by měl být pro hráče mnohem více atraktivnější než původní, protože dojde k celému přepracování generace světa Minecraftu. Biomy by v této verzi neměly být agresivně oddělovány, ale měly by mít mnohem plynulejší přechody všech krajin, lepší vzhled hor, útesů a údolí, prostě by měl tento virtuální svět mnohem více odpovídat realitě. 

A ještě nesmíme zapomenout na jeskyně neboli caves, které se dočkají obrovské změny a to takové, že jeskyně nyní budou tvořit obrovské jeskynní komplexy. Tyto komplexy byly inspirovány reálnými jeskyněmi z Vietnamu, konkrétně také jeskyní Son Doong, která je největší na světě. V těchto jeskyních se nyní také půjde dostat i pod původní úroveň bedrocku, tzn. do mínusových hodnot výškové souřadnice a bedrock nyní naleznete mnohem níže, než jste byli zvyklí, což by mělo oživit celý zážitek z těžení vzácných rud pod zemí. Stejně tak byla posunuta maximální hranice výškového limitu.

The Wild Update. Aby toho z plánovaných updatů nebylo málo, hráčům byl představen i update, který by měl vyjít někdy v příštím roce. Tato aktualizace změní celý vzhled Minecraftu, jak totiž název Wild napovídá, mělo by jít hlavně o krajinu, která by měla být mnohem hezčí než tomu bylo doposud. Mimo to však můžete počítat opět s novými moby, bloky, itemy a hlavně novým Deep Dark biomem. obsahující nová městečka zvané Ancient Cities, jež budou obsahovat nového bosse Wardena!

Nové Deep Dark biomy s Ancient Cities nenajdete však nikde na povrchu, ale jak název napovídá, najdete je hluboko pod zemí, kam byste určitě neměli chodit jen tak, ale pořádně vybaveni. Boss Warden vás totiž možná neuvidí, protože bude bez očí, za to vás ale velice dobře uslyší, doslova každý krok a skok a navíc ještě ucítí! No a samozřejmě má i obrovskou sílu a výdrž, údajně byste se k němu neměli přibližovat, pokud nemáte totemy nesmrtelnosti.

Tento update bude opět skutečně velký a nedivil bych se, kdyby opět přišel ve více fázích jako Caves & Cliffs, a proto zde ani nebudu rozepisovat každou novinku, protože vím, že článku na samotný update se jistě dočkáte v budoucnu. Ale doplním ještě, co vás čeká a nemine. A to nový biom bažin Mangrove Swamps. Světlušky a žáby, které si budete moci vychovat již od pulce a jež budou mít různé vlastnosti dle biomů a jejich teplot. Nové bloky jako jsou bláto, ze kterých budete moci dělat cihly a také blok, do kterého budete moci ukládat nasbírané zkušenosti, které si z nich vyberete jejich otevřením na třeba bezpečném místě.

Hlasování o novém mobovi. Stejně jako minulý rok měli hráči možnost hlasovat o jednom ze tří mobů, který se nově objeví ve hře. Zatím není jasné, zda se vítěz objeví již v updatu 1.18 nebo až ve "Wildu" 1.19, což se zdá pravděpodobnější, ale alespoň známe vítěze a víme, co přesně bude dělat. Na výběr bylo z Glare, nevím, jak přesně specifikovat, o co se vlastně jedná, ale tento mob byl dobrý především pro zabíjení mobů, kteří se spawnují v noci a ve tmě, jednalo se tedy o jakéhosi pomocníka na ochranu proti zombíkům, skeletonům a pavoukům. Další na výběr byl Copper Golem, který prostě mačká všechny copperová tlačítka v jeho blízkosti, takže pokud byste takové tlačítko napojili například na dveře, prostě by je jen tak neustále otevíral a zavíral. A třetí kandidát do hlasování byl skřítek Allay, jenž je velice dobrý tanečník a rád to ukazuje a navíc shromažďuje věc, kterou mu hodíte a jakmile jich posbírá hodně, vrátí se s nimi za vámi.

Hráči si odhlasovali jako vítěze právě skřítka Allay a ten tedy bude s nadcházejícími updaty přidán nově do hry. Jásejte a slavte vítěze, ale zase to příliš nepřehánějte, pokud mu hodíte diamant, pravděpodobně vám jich hromadu nepřinese, i když by velice rád chtěl. Sbírá totiž jen věci, které se volně válí po zemi, takže by je musel v jeho dosahu někdo prostě vyhodit. Nicméně stále může být velice efektivním pomocníkem na různých farmách a věřím, že kreativní hráči ho velice chytře využijí.

Vytvořte si vlastní zvířátko! Velice rychle a efektivně. Asi mu nenaprogramujete speciální chování a další různé vlastnosti, ale taková růžová slepice nebo udělat z polárního medvěda medvěda grizlyho, jak je ukázáno v tweetu níže, není úplně k zahození a můžete si tím svůj zížitek ze hry příjemně obohatit. I toto bylo součástí Minecraft Live.

Minecraft Dungeons: Seasonal Adventures. Pro méně znalé je potřeba uvést, že se jedná o samostatnou hru založenou na Minecraftu v kombinaci s Diablem, která nemá možnost stavění a craftění předmětů, jejím cílem je totiž právě zdolávání dungeonů, kde bojujete proti příšerám, řešíte hádanky a hledáte poklady a snažíte se takto dungeony dobývat. I toto však patřilo k Minecraft Live. 

Ve světě her jsou momentálně velice populární sezóny, a tak zřejmě ani Mojang nezůstává pozadu, protože Season Adventures přinesou právě názvem napovídající sezóny, první bude dostupná již v prosinci tohoto roku a ponese název Cloudy Climb. Další sezóny pak budou přibývat s postupem času, avšak staré mizet nebudou, každý hráč včetně nových se k nim bude mít možnost vrátit a zahrát si je klidně od znovu nebo tam, kde skončil.

Se sezónami přibude spousta úkolů, za které budete moci získávat zkušenosti, za nasbírané zkušenosti si pak budete moci pořídit různé věci, například nějaké mazlíčky, které budete znát z Minecraftu. Ve hře se také objeví možnost úpravy svého vzhledu, úpravy různých efektů třeba od vypití elixírů a nebo také nové emoty. Největší výzvou pro hráče a zároveň novinkou by měla být The Tower. Věž, která bude mít více než 30 pater a na každém patře budete muset bojovat proti různému složení nepřátelských mobů, asi nemusím říkat, že s každým patrem bude růst i síla, počet a druh nepřátel, avšak s každým patrem a zabitým mobem se budou také zvyšovat vaše dovednosti.

Osobně jsem velice rád, jakým směrem se Minecraft ubírá a rozhodně nezůstává pozadu, což ukazuje speciálně The Wild Update, od kterého očekávám, že hru skutečně změní a posune na mnohem vyšší level, avšak věřím, že Minecraft jako takový zůstane zachován. Ačkoliv bylo vydáno několik nových verzí minecraftu za posledních x let, tak jsem nikdy neměl takové velké očekávání jako nyní. Snad se ho vývojářům povede naplnit, nicméně různé modpacky jasně ukazují, že se jedná o hru neomezených možností a vývojáři tak mají prakticky volnou ruku. A co vy, jak se vám budoucí updaty zamlouvají, případně jak hodnotíte celý event Minecraft Live? 

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář