{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

GTA Trilogy neboli jedna velká chyba

Napsal F3N0M3N dne 19.11.2021 pro sekci GS
Na ohlášenou novinku Grand Theft Auto: The Trilogy: Definitve Edition čekal celý herní svět. Na titul neměli hráči přehnaná očekávání, ale Rockstar Games přesto zvládli hráče pořádně zklamat. Celou novinku hned od začátku začaly sabotovat četné problémy. Co všechno se tedy pos*alo? To zjistíte v článku.

Rockstar po mnoha spekulacích ohlásil, že se hráči stále nového dílu GTA nedočkají, avšak jim nabídl velice příjemnou alternativu a to remaster celého GTA: Trilogy, který navíc nese v názvu The Definitive Edition. O této novince jsme vás již informovali ve článku: Jak to bude s remastery GTA? Už v komentářích u původního článku jsme se shodovali, že to nemusí být nejlepším krokem. Nebudu vás dále napínat, měli jsme pravdu. 

Ačkoliv neměl herní svět příliš vysoká očekávání, i tak se Rockstaru podařilo hráče zcela zklamat. Cyberpunk v2, žádný definitive remaster, ale pouze hezký, zcela nedodělaný soubor her, hlásali hráči. Řada z nich chce vrátit zpět své peníze. Na Rockstar se valila jen a pouze kritika z celého světa a není se čemu divit. Společnost musela celou trilogii stáhnout z prodeje již 11.11.2021 v den spuštění, s tímto krokem zároveň zahájila údržbu celého Launcheru, který byl pro hráče nedostupný dlouhé 2 dny. Po opětovném spuštění launcheru však stále nebylo vyhráno, opětovné spuštění prodeje a možnosti hraní GTA: Trilogy: The "Definitive" Edition pro PC hráče proběhlo až o další 2 dny později, tedy 15. listopadu.

Někdo dal do hry licencované audio, na které neměl Rockstar zakoupenou licenci, a tak nemělo ve hře vůbec co dělat. Některé hudební skladby zase pro změnu ve hře úplně chyběly, respektive byly vypnuté skriptem. Ve hře a v kódu hry se také objevovaly různé poznámky vývojářů, které byly místy vtipné ale taky až nevhodně vulgární, na druhou stranu se pořád jedná o GTA, které je a má být vtipné i nevhodně vulgární, ale takové věci do "plnohodnotné" hry určitě nepatří.

Ve všech hrách trilogie se také objevovala velká spousta bugů a glitchů nejen u nejvíce problémové PC verze, ale také u verzí pro konzole. Některé úsměvné řadu hráčů pobavili, jiné zase hru velice komplikovali a dělali ji místy až nehratelnou. Neviditelné vybuchující objekty, které se vás snaží zabít nebo vám alespoň kompletně překazit celou misi, tak byly na denním pořádku. 

Slibovali lepší grafiku a uživatelské rozhraní pro celou hru. Místo toho se hráči dočkali něčeho tak na pomezí. Ačkoliv řada textur vypadá poměrně dobře i v nejbližších detailech, tak vzhled postav včetně hlavního "CJje" byl a je velice odfláknutý. Problikávání textur nebo déšť, přes který absolutně nic nevidíte bylo také denním chlebem všech hráčů a to nemluvím o optimalizaci, která je také na bodě mrazu. I na nejlepších herních sestavách se hráči setkávají s prudkým poklesem FPS nebo úplným zamrzáváním hry, přitom grafika není ani tam, kde je již několik let starý díl GTA V. 

 

Ve hře si nebudete schopni ani nakonfigurovat ovládaní podle sebe, což není až takový problém, pokud budete PC verzi hrát na klávesnici, kde je ovládání nastavené na klasické klávesy, jak jsme zvyklí, pokud vám klávesnici teda hra rozpozná a bude na ni reagovat. Ovšem pokud si PC verzi budete chtít zahrát na gamepadu, tak si připravte více ovladačů a doufejte, že některý bude fungovat správně. Častým problémem je, že se prostě nebudete moci pohybovat pomocí joysticků, ale budete odkázáni na tlačítkové šipky, což není zrovna nejvhodnější pro dobrý herní zážitek, pokud překousnete ostatní nedostatky her.

 

Mimo velké kritiky z celého světa ze strany hráčů jako takových se valí velká kritika i ze strany novinářů, kteří hry recenzují a s kritikou si v tomto případě vůbec neberou servítky. Rockstar na veškerou kritiku však již dávno reagoval oficiálním vyjádřením s omluvou, ve které mimo jiné slibuje, že trilogii bude pravidelně updatovat a vylepšovat a pokusí se vše napravit.

Remasterovaná trilogie je určitě dobrým způsobem, jak si opět pořádně zahrát největší herní klasiku, která bude pro mnohé z nás velkou nostalgií, avšak pouze za předpokladu, že dokážete překousnout všechny nedostatky, kterými trilogie, jež určitě není definitivní, disponuje. V případě, že to nedokážete, doporučuji vám počkat, než je Rockstar z větší části opraví, pokud dodrží svůj slib.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář