{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Mistrovství světa v ledním hokeji 2022

Napsal Smokeyy dne 12.05.2022 pro sekci GS
Tipovačku jsme si představili v předchozím článku a před týdnem jsme si i připomněli předchozí šampionát, i předchozí šampionát ve Finsku. Ano, letos se šampionátu ujali Finové a my si ho jdeme představit.
 2022 IIHF Ice Hockey World Championship se bude konat ve Finsku. Země získala pořadatelství, jako jediný kandidát na tento ročník, jelikož prohrála pořadatelství o rok dříve s Lotyšskem a Běloruskem. Hrát se bude v Helsinki Ice Hall, s kapacitou 8 200 diváků a Nokia Arena (Tampere), s kapacitou 13 455 diváků. Turnaj započne 13. května (máje) a vítěz vzejde až 29. května (máje). Jedná se již o 86. ročník tohoto turnaje.
  
Gamesites samozřejmě pořádá svojí již šestnáctou Tipovačku, které se můžete zúčastnit, zatipovat si s námi a zkusit se poměřit v odhadu s ostatními hráči. O Tipovačce se více dozvíte na tomto odkazu.
 

 

Systém hraní pro MS v ledním hokeji 2022

Loni nesestupoval žádný tým, ale stejně se na turnaji představí staronově reprezentace Francie a Rakouska, jelikož jsou z turnaje vyřazeny reprezentace ze zemí Ruska a Běloruska. Systém zůstává stejný, šestnáct účastníků rozdělených do dvou skupin sehrají celkově 64 zápasů (tj. 1x každý s každým). V každém zápase jsou ve hře tři body, které získá vítěz zápasu. Pokud zápas skončí nerozhodně, tak si týmy pomocí prodloužení body rozdělí (výhra = dva body, prohra = jeden bod). Podle bodů se sestaví tabulka a čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postupují do tzv. play-off. Pro týmy na 5. - 8. místě v tabulkách turnaj končí. V play-off se hraje od čtvrtfinále, kde na sebe narazí týmy, pomocí předem dohodnutého rozlosování. Vítěz postupuje do semifinále a pro poražené turnaj končí. Vítězové semifnále jdou do boje o titul Mistra světa a poražení sehrají utkání o 3. místo. Poslední týmy v tabulkách sestupují na následující ročník do nižší divize Mistrovství světa.
 
Vyřazení ruské reprezentace způsobilo, že se zdá skupina A na pohled snažší, než skupina B. To může zapříčinit, že se v semifinále neobjeví žádný tým z "lehčí" A skupiny. Naopak to dává vyšší šanci na celkovém umístění Česka, do 4. místa.
 

Zatipujte si s námi v naší Tipovačce. Více informací na tomto odkazu

 

Program hraní Česka a Slovenska

Všechny tyto zápasy by měly odvysílat kanály ČT Sport a RTVS Šport, mimo společně krycího utkání v sobotu 21.05. Tam národní televize vysílá vlastní národní mužstvo.

 
Pátek 13.05. 15:20 - Francie vs. Slovensko
Sobota 14.05. 15:20 - Česko vs. Velká Británie
Sobota 14.05. 19:20 - Slovensko vs. Německo
Neděle 15.05. 19:20 - Česko vs. Švédsko
Pondělí 16.05. 15:20 - Slovensko vs. Kanada
Úterý 17.05. 15:20 - Česko vs. Rakousko
Středa 18.05. 19:20 - Švýcarsko vs. Slovensko
Čtvrtek 19.05. 19:20 - Česko vs. Lotyšsko
Pátek 20.05. 19:20 - Kazachstán vs. Slovensko
Sobota 21.05. 19:20 - Itálie vs. Slovensko
Sobota 21.05. 19:20 - Norsko vs. Česko
Pondělí 23.05. 15:20 - USA vs. Česko
Úterý 24.05. 15:20 - Slovensko vs. Dánsko
Úterý 24.05. 19:20 - Finsko vs. Česko

 

Postavení týmů do skupin

Skupina A - Helsinki Ice Hall

 - Kanada (1)
 - Německo (5)
 - Švýcarsko (8)
 - Slovensko (9)
 - Dánsko (12)
 - Kazachstán (13)
 - Francie (15)
 - Itálie (17)
 
 

Skupina B - Nokia Arena

 - Finsko (2)
 - USA (4)
 - Česko (6)
 - Švédsko (7)
 - Lotyšsko (10)
 - Norsko (11)
 - Velká Británie (16)
 - Rakousko (18)

Číslo v závorce značí postavení v žebříčku IIHF 2021

 

Na území Finska se jedná už o devátý šampionát a letos domácí mužstvo patří mezi nejvyšší favority, společně s Kanadou. Na vítězství české reprezentace společně se Švédskem se věří cca v kurzu 6:1 (na Finsko v kurzu něco přes 4:1 pro porovnání), podle jedné sázkové kanceláře. Na triumf Slovenska po dvaceti letech je kurz nastaven až na 24:1. Nehledě na kurzy, myslím, že nás čeká turnaj, který nás znovu bude hodně bavit.

 

Zatipujte si s námi v naší Tipovačce. Více informací na tomto odkazu

 

 

Česká reprezentace

Český tým je letos opravdu našlapaný. Z NHL přijel Tomáš Hertl, Radim Šimek, Jakub Vrána, nebo Dominik Simon. Vzhledem k aktuálního stavu série proti Carolině, to vypadá, že dorazí i David Pastrňák. Pokud ovšem Boston sérii otočí, uvolní se i Martin Nečas. Za zmínku určitě i stojí David Krejčí, Jiří Smejkal, nebo Filip Hronek. Příprava dopadla pro český tým skvěle, jelikož ovládl poslední dva turnaje Euro Hockey Tour, v posledním dokonce inkasoval pouze dva góly. Sázkové kanceláře vidí český tým vysoko, proto nastavil umístění do třetího místa v kurzu 2:1 (na Švýcarsko kurz 3.60, pro porovnání). Český tým odehraje turnaj v Tamperre, kde se odehrají i závěrečné boje o medaile. 

Příprava:

Česko vs. Rakousko 5:1
Rakousko vs. Česko 1:4
Česko vs. Německo 6:2
Česko vs. Německo 0:2
Slovensko vs. Česko 3:1
Slovensko vs. Česko 3:4sn
Finsko vs. Česko 2:1sn (Beijer Hockey Games)
Česko vs. Švédsko 9:3 (Beijer Hockey Games)
Česko vs. Rakousko 4:1 (Beijer Hockey Games)
Česko vs. Švédsko 2:1 (České hokejové hry)
Finsko vs. Česko 1:3 (České hokejové hry)
Švýcarsko vs. Česko 0:3 (České hokejové hry)
 

Slovenská reprezentace

Slovenský tým nejde do turnaje jako favorit a to i přes historický úspěch na nedávných olympijských hrách, kde tým vyhrál bronzové medaile. Z NHL si tým přivedl jedině Tomáše Tatara a dále na soupisce devět hráčů z české nejvyšší soutěže (více jak ze slovenské). Stejný počet bere i český tým. Oči určitě zaujmou teprve devatenáctiletého Juraje Slafkovského, nebo Michala Krištofa. Uvidíme, kam se slovenský tým letos dotáhne, protože jak víme, tak na Mistrovství světa v olympijský ročník, se často děje překvapení. Mimo toho, Slovensko slaví dvacetileté výročí od svého jediného titulu a deset let, od posledního postupu do finále. Jedna sázková kancelář věři Slovensku umístění do třetího místa v kurzu 7,5:1. Na postup do čtvrtfinále, je to celkově jasný kurz, 1,3:1.

Příprava:

Slovensko vs. Česko 3:1
Slovensko vs. Česko 3:4sn
Německo vs. Slovensko 1:3
Německo vs. Slovensko 2:3
Slovensko vs. Norsko 4:5sn
Slovensko vs. Francie 2:0

 

Jako každý rok, tak i letos do jsem do článku připravil menší úryvek, z nečeho, co by Vás mohlo zaujmout. Na šampionát v roce 2020 jsem si připravil hned několik věcí, ale jelikož se turnaj neuskutečnil, začalo se v redakci na to prášit. Tak opráším alespoň jednu věc.

 

Hlášky Roberta Záruby

Když se řekne česká reprezentace, okamžite se každému vybaví Jágr, Rachna, Hašek, Nagano, ovšem v Česku se každému vybaví také Robert Záruba, tedy ten nejslavnější komentátor České televize, bez kterého si Mistrovství světa už neumíme představit. Některé jeho hlášky se staly legendárními, proto si některé zde připomeneme.

 

„Vítej zlatý hattricku, jsme po třetí za sebou mistři světa!!!“

Určitě každý správný český hokejový fanoušek ví, že Češký národní tým vyhrál třikrát po sobě Mistrovství světa a jako jedinému se to povedlo od zavedení play-off systému. Zlaté medaile jsme brali v roce 1999 v Lillehammeru (Norsko), v roce 2000 v Petrohradu (Rusko) a v roce 2001 v Hannoveru (Německo). 

„Přepište dějiny, Česká republika vyhrála Zimní olympijské hry v Ledním hokeji.“

„Otevíráme zlatou bránu olympijského turnaje, jsme olympijští vítězové.“

Obě při dohrání finálového utkání ZOH v roce 1998, které se konalo v Naganu. Jedná se o jediné vyhrané olympijské hry národního týmu. V tomto zápase Česká republika porazila Rusko 1:0.

„Rachna, kachna to to letělo!"

Určitě si každý vzpomene na MS 2010 na semifinálové utkání se Švédskem. Určitě si každý vzpomene na asi nejslavnější gól reprezentace, který vstřelil zesnulý Karel Rachůnek. Tehdy 7 sekund před koncem 3. třetiny vyrovnával na 2:2. Díky tomu jsme v nájezdech postoupili do finále a následně i turnaj vyhráli.

„Raději snad sledovat 5 detektivek najednou, než tenhle závěr, ale kdo by se teď odtrhl od obrazovky.“

Utkání základní skupiny MS 2021, v zápase Švédsko - Česko. Český tým díky skvělé třetí třetině otočil vývoj utkání z 2:0 na 2:4 a pomohl si tím hodně k postupu do čtvrtfinále.

„Dobrý den z haly Big Hat, zdravíme olympijské studio, všechny domácnosti uprostřed Evropy, ranní provozy továren, vrátnice, dopolední bary a restaurace, prodejny, čekárny, mateřské školky i prezidentskou kancelář…“ - Něco pro pamětníky ze ZOH 1998 v Naganu. Utkání začínala totiž brzy ráno.

"Nejrychleji našel kotouč Lukáš Klok. Náš Ku-klux-klan, tedy dvojice Klok-Knot, už může vystřídat" - nešťastná hláška, která z Roberta vypadla v zápase Česko - Švýcarsko na ZOH 2022. Poté dodal, ať to bereme s rezervou a následující zápas se omlouval i v živém vysílání.

„Pokud jste nad tímto týmem zlomili po prohře s Norskem hůl, tak honem pospíchejte do večerky pro vteřinové lepidlo.“ - MS 2010 v Německu, po vítězství nad Švédskem.

„Kolář přihrál Kovářovi, aby procvičil švédské komentátory.“ - MS 2016 v Rusku, zápas proti Švédsku 

Není to gól! Tyč, tyč a pryč! - MS 2018 v Dánsku

 

"GÓÓÓÓL!! KOVÁ.."

A teď něco, co ani není hláška Roberta Záruby, ale jistě se nad tím pobavíte. V základní skupině jsme nevstoupili do utkání s Finskem dobře a po čtrnácti minutách jsme už prohrávali 3:0. Ovšem necelých čtrnáct minut před koncem už snižoval Roman Horák na 3:1 a o zbylé dva góly v rozmezí 23 sekund, na konci třetí třetiny, se postaral Radko Gudas a Jan Kovář. Já jsem na zápas koukal od začátku až do konce a bylo to teda infarktové utkání. Infarkt jsem nedostal, ale v jednu chvíli jsem si myslel, že ho dostal právě Robert Záruba. To jsem ještě netušil, že při oslavě gólu zničil techniku. No, podívejte se na video sami, stojí to za to.

A pokud někoho zajímá, jak to vypadalo v živém vysílání, tak od času cca 1:20.

 

A že Robert Záruba nemá nejlepší hlášky? Pravda, někteří by se hádali, ale já to uznávám. Duo Poulíček a Tittelbach, z dob, kdy práva na vysílání vlastnila televize Nova, už asi nikdy nic nepřekoná. Sem vám pověsím pouze ty nejlepší hlášky, ovšem zbytek si můžete dohledat ve volné debatě naší Tipovačky, kde nám Awee (cti ejvi) loni tyto hlášky připomenul.

„No a jaká doba dělila oba góly? Na hodinách je čas 3:28, rozdíl si spočítejte sami.“
„Budeme hrát přesilovku, Čechmánek už spěchá na trestnou lavici.“
„Branku bychom co nejdříve rádi viděli za zády Tommyho Sala.“
„Tam jsme viděli krásnou střelu Davida Výborného, ke které se nedostal.“
„Německý brankář Michael Kolzig (jmenuje se Olaf) dostal tři góly od Finů a pět od Němců.“
„Je to zakázané… nedovolené… přes všechny čáry… icing a puk jde zpátky před Hniličku.“
„Tak tady vidíte naše manželky.“

Hlášek od Roberta Záruby je samozřejmě více, ovšem není tu místo na jeho vypisování. Pamatujete si i jinou, která zde nepadla? Podělte se s námi v komentářích. 

 

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář