{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Recenze: The Lord of the Rings Online

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Podívejte se na novou recenzi z dobré hry Lord of the Rings Online od Turbine Inc. Hra je F2P a odehrává se ve světě knih J. R. R. Tolkiena: Středozemi! Ponořte se do onoho světa zbraní, skřetů , elfů a mnoho dalšího - přečtěte si celý článek !
JEDNA HRA VLÁDNE VŠEM! TEDA SKORO...
Dovolte abych vám představil velmi dobré MMORPGčko, které na druhou stranu, ale nemá zas tak velkou komunitu.
Jak z názvu vyplývá, hra se odehrává ve světe Tolkienova Pána Prstenů. Tato hra ale není podle filmu, ale podle knih. A nejlepší je, že je Free2Play s možností měsíčních poplatků! No a teď to ještě rozdělit do odstavců:
 
VÝVOJ, DATADISKY, EXPANZE
Hru má na starosti Turbine Inc. Dřívě měla Turbine Inc. na starosti LOTRO pouze ve Spojených státech a v Evropě Codemasters, nicméně se to pak sloučilo. Hra vyšla v roce 2004 (ano, poněkud starší, ale jde o kvalitu hry a né o věk, vemte si třeba CSko), a F2P je od roku 2007! Hra není dokončená, ale každý rok vychází nové expanze (datadisky), které přináší nové questy, oblasti a obvykle navyšuje max. lvl. Současný maximální level je 95. A názvy expanzí jsou následující: Shadows of Angmar (Stíny Angmaru), Mines of Moria (Doly Morie), Siege of Mirkwood (Obléhání Temného hvozdu), Rise of Isengard (Vzestup Železného pasu), Riders of Rohan (Jezdci Rohanu) a Helm's Deep (Helmův žleb)... Tento rok (2014), však bylo oznámeno, že se žádné další oblasti, questy neukážou a Turbine se soutředí hlavně na vylepšení již dosavadních částí hry. Linenci mají zatím prodlouženou do roku 2017, ale přece jen nevíme jestli se Mordoru dočkáme...
 
GRAFIKA, KRAJINA A HUDBA!
Má velmi dobrou grafiku (DirectX 9 až DirectX11), velmi propracované mapy a dungeony a děj. Máte tu třeba úplně tmavé chodby, do detailů vypracováné oblasti podle toho jak jsou popsané v knize, úžasná veselá a nebo velmi strašidelná atmostféra! Hodně využili stínů a světla a to se musí pochválit. Zatímco WOWku jde o fantazii a vtipnost, v LOTRO jde o realičnost a emoce hráče. To vše je doplněno epickou hudbou! Určitě znáte ten pocit: Když najednou začne hrát strašidelná hudba, tak ti dojde že si v p*deli. Tak to platí i tady - ale nebojte, přežít se to dá! :D A není tu jen strašidelná hudba, jsou tu i krásné a veselé písničky (jednu strčím do odstavce Zajímavosti a přílohy)...
 
JAK JE TO S TÍM F2P A MĚSÍČNÍM ... JAKO BEZ PENĚZ SI NEMŮŽU KOUPIT TŘEBA SPECIÁLNÍ OUTFIT NEBO CO?
Žádný strach - věci, outfity, questpacky jdou odemykat s tzv. Turbine Points (není to kopie Riot Points, LOTRO je starší než LOLko :P). Turbine Points lze získat za skutečné peníze a nebo za... čtěte v dalším odstavci...
 
QUESTY (ÚKOLY) A DEEDING (SKUTKOVÁNÍ)
Teď k mapám a questům (úkolům), ve hře jsou dva typy úkolů: Příběhové/povinné, obvykle je nad postavami hořící prsten a tyto úkoly musíte dřív nebo později splnit. Pak jsou tu dobrovolné úkoly, nemusíte je plnit, ale měli by jste, při nich je nad postavami normální zlatý prsten. Co se týče dobrovolných questů tak tu jsou quest packy. V základních lokacích máte Quest Packy odemčené. Jinak si musíte questpacky jiných lokací/oblastí odemknout za TPs. Ale na mapu kde zatím nemáte odemčený quest pack můžete v klidu vstoupit a příběhové úkoly tam plnit můžete. Ty jsou všechny zdarma.
No a chtěli jste vědět jak získat TPs, je to jednoduché pokud máte náladu, odhodlání, trpělivost (tu nemám zase já) a čas... Jsou tu tzv. Deedy (skutky), takže např.: když zabijete 50 darebáků (brigands) v Hůrecku (Bree-lands), tak získáte třeba 10 TPs. atd. atd. obvykle to bývá po 5ti, 10ti, 15ti a někdy i po 20ti.
 
RASY A TŘÍDY
A teď k rasám: Ve hře jsou 4 rasy:
  • Lidéelfovétrpaslíci a hobiti. U každé (kromě trpaslíků) si můžete vybrat také pohlaví a u každé rasy si můžete vybrat i původ.

Pak si můžete vybrat třídu:

  • Burglar (lupič) který dokáže být neviditelný a dal by se nazvat stealth třídou. Má obvykle 2 zbraně (např. nože).
  • Captain (kapitán), který může povolat svého vojáka (pet/ally) a také dokáže slušně healovat. Obvykle má jednu dvouruční zbraň. Je to takový heal, damage a tank v jednom.
  • Hunter (lovec), který dokáže pokládat pasti, stopovat nepřátele a střílet z luku. Jinak má ještě dvě zbraně.
  • Champion (šampión) který dává hlavně damage a dokáže ublížit více nepřátelům najednou.Má obvykle dvě zbraně.
  • Lore-master (učenec), je to něco jako čaroděj, ale čaroděj to není protože - ve Středozemi je jen 5 čarodějů (Gandalf, Saruman, Radagast a Modří čarodějové). Používá něco jako kouzla a může povolat své zvíře (pet). Obvykle má hůl. Později si může odemknout i meč.
  • Minstrel (hudebník), je to hlavní healer a jako zbraň má hudební nástroj (tím léčí) a nějakou normální zbraň (třeba meč).
  • Guardian (strážník), je to hlavní tank, má velký život, zbraň a štít (později si může odemknout i luk).
Třídy

Ne f2p třídy - musíte si je odemknout za TPs
Rune-keeper, který používá runové tabulky k dávání damage a healování.
Warden, který používá oštěpy na vrhání, kopí a speciální štít.
 
Né všechny třídy jsou hratelné za všechny rasy. (např. kapitán je hratelný pouze za lidi.)
 
CRAFTING A POVOLÁNÍ
Jako ve většině her tu je i crafting. Ale co je zajímavostí je že si tu můžete vybrat povolání (vocation) - každé zahrnuje 3 craftící obory/oblasti  (professions) např.: Armourer - má obory: ProspectorMetalsmith a Tailor http://lotro-wiki.com/index.php/Crafting tu je seznam všech povolání
Crafting
 
FELLOWSHIPY A KINSHIPY
A teď klasika: Fellowshipy jsou jako groupy, party, teamy... nebudu popisovat a pak tu jsou tzv. Kinshipy (zkráceně kiny) a to jsou jako guildy, aliance, cechy, klany atd.
Pak můžete více fellowshipů spojit (max. 4 fellowshipy) a vzniknou tzv. Raidy, pokud jsou všechny fellowshipy plné (6 míst) a máte spojené 4 fellowshipy tak vám může vzniknout až 24člený raid což je velké číslo! 
 
RAIDY A SKIRMISHE
Pak jsou zde Instance které jsou rozděleny mezi raidy a skirmishe... upřímně jsem nezjistil jaký je mezi nimi rozdíl každopádně raidy/instance jsou těžší a hodí se na ně větší počet (viz. fellowshipové raidy) a skirmish jde dát třeba ve dvou a odvážlivec dá i sólo.

PvP (PvMP)
LOTRO není rozhodně hrou pro PvP hráče. Hráči můžou mezi sebou soupeřit (spar) a nebo je tu tzv. PvMP (Player vs Monster Player). Od 10 levelu se hráči odemkne hra za zlou postavu. Automaticky vás to přemístí do speciální PvMP oblasti (Etenmoors), která je oddělená od zbytku světa. Zdarma je jen jedna třída - Reaver. Skřet (orc) se dvěma zbraněma. Automaticky máte max. level.
Jinak jsou zde třídy za TPs - Blackarrow, skurut-hai (uruk-hai) s lukem. Warleader, skurut se zbraněma. Weaver - velký pavouk. Warg - v překladu Vrrk (velký zlý vlk; mohli jste ho vidět v Pánovi prstenů nebo v Hobitovi) a Defiler - skřet healer a šaman.
 
HERNÍ MĚNY
Ve hře jsou 3 měny: Mědené mince (Copper coins), stříbrné mince (Silver coins) a zlaté mince (Gold coins)
 
FESTIVALY
 
Velmi dobrou věcí v LOTRO jsou festivaly! Soutěže, ohňostroje, závody na koních, chlast, spousta online hráčů (a rekrutů pro můj kinship MUHAHAHA :D ) a mnoho dalšího. Ale vy vlastně nevíte co to je co? Jsou to několikadenní události/eventy a jsou tu třeba Vánoční festival (ve hře se jmenuje Yule Festival), Velikonoční, letní a dokonce tu minule byl i festival k oslavě 5 výročí hry! Tak a teď sem strčím nějaký pěkný obrázek a jdeme dál...
 
Ohňostroje a koníček :D
 
 
ZAJÍMAVOSTI A PŘÍLOHY
Určitě jste viděli Hobita a nebo četli knihy a viděli jste Radagasta Hnědého  (nemá nic společného s Radegastem s Gamesites.cz a nebo tím pivem), takže vás potěší (nebo naštvě) když vám řeknu že se objeví i v této hře. Samozřejmě tu jsou i hlavní postavy jako Frodo, Sam atd. Dokonce se tu objeví Bilbo, Nazgûlové a tzv. Cargûlové. Turbine si vymysleli Cargûly - vypadají jak červení nazgûlové, v podstatě jsou to lidé (nebo tvorové), kteří byli bodnuti Morgluskými dýkami (to samé co bodlo Froda na Větrově) a pravděpodobně by se z Froda stal Cargûl, ale Tolkien nic o nich nenapsal a nepopsal co by se stalo (pro ty co neví, Tolkien je autor Pána prstenů, Hobita a Silmarillionu). Tak, teď vám sem přidám asi nejkrásnější a nejveselejší písničku v LOTRO a podle mně možná i na světě (neřekl jsem nejlepší...): 
 
  

Tady máte pár odkazů: Oficialní stránka, LOTRO Wikia, LOTRO Wiki, Odkaz na steamu, Escort of the Ring (můj kinship, server Meneldor), Rozsáhlý popis hry (EN)/Rozsáhlý popis hry(CZ) a nakonec porovnání s WOWkem (dodalo mi to trochu inspirace).

 
ZÁVĚR A HODNOCENÍ
Tuto hru hodnotím velmi kladně, krásná hudba, někdy až dramatická. Vypracované dungeony a mapa. Pořádně vystínované chodby v hrobkách, propracované postavy, děj, úkoly. Moc bugů to nenajdete a každý rok to opravují v patchích a expanzích. Tato hra vyhrála několik cen. Např. za expanzi roku, nejvášnivější základnu fanoušků atd. Tuto hru velmi doporučuji a je to moje oblíbené MMORPG. Je to hra vhodná pro všechny fanoušky Pána prstenů a nebo Hobita a nebo prostě klasických MMORPGček, kterým nevadí že tu chybí pořádné PvP.
 
+ úžasný děj
+ úžasná grafika
+ mnoho možností při tvoření postavy
+ velká mapa (a k tomu nedokončená)
+ pevná základna hráčů
+ systém deedů
 
- malá popularita a né tolik velká základna hráčů
- slabší PvP
- trošku složité ovládání 
 
 
Tak doufám že se vám moje recenze líbila, byla psaná trošku ve spěchu a navíc to byl můj první článek, nicméně mám na svém profilu blog kde se představuji a mám tam i skype a steam, žádosti přijímám a někdy si třeba s někým zahraju, není problém. Tak se mějte, přeji pěkný víkend a Cya Lata Playas! (překlad mojí hlášky: See You Later Players!) :D

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář