{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Capture the Flag Tutoriál

Napsal letec29 dne 16.09.2014 pro sekci CS 1.6

Hello, v dnešním článku bychom Vám rádi blíže přiblížili náš rozmanitý mod Capture the Flag. Tento mód hry dosáhl svého největšího rozmachu hrou Quake II vydanou v roce 1997. Od této doby se začal postupně rozšiřovat, kdy 15.9.2003 spatřil světlo světa verze CS 1.6. Na této verzi jsou podobné módy nejrozšířenější. My se nyní budeme bavit  o jednom z nich. Capture the Flag (dále jen CTF) je velmi specifický v tom, že za jeden provaz musí táhnout celý team, jelikož jednotlivec často nezmůže mnoho proti přesile. Proto jsme se tento článek rozhodli napsat ve dvou jazycích, aby bylo vidět, že i admin´s CTF drží při sobě ať jsou z jákéhokoliv koutu Země.

Predchodca dnešného CTF módu z hry Quake II

Capture the Flag [CTF] - co tento pojem vlastně znamená? Hra je rozdělena do dvou teamů (původně je to outdoorová hra), ve které je HLAVNÍM cílem ukrást soupeřovu vlajku a za pomocí celého teamu donést k vlajce vlastní. Občas se můžeme potkat s myšlenkou, že v tomto módu je důležitý i rank hráče nebo dokonce počet fragů, ale není tomu tak.

Hlavní myšlenkou tohoto módu je hrát sportovně dle pravidel na skóre, kdy při donesení soupeřovi vlajky k mojí dostává můj team 1 point. Po přinesení vlajky dostanou zainteresovaní hráči jistý obnos peněz, + nějaké výhody navíc v podobě adrenalinu. Jak jsem již řekl v tomto modu je velice důležité krýt toho, který vlajku nese, jelikož hráč se stává pomalejším než je běžná hrací rychlost , tudíž je i více zranitelnější…

Proto bychom si něco málo také měli říct o pravidlech, jelikož bez těch by to nešlo a vznikl by na serverech chaos.
Jak jsme si již řekli CTF je velmi živý mód pokud se do něj zapojuje celý team, jelikož když vidíte jak se 5vs5 pere o vlajku je to docela hezký pohled, pokud jsou to chytří a vynalézavý hráči. Nemyslím tím, vyhazování do textur a využití chyb v mapách - toto chování je také zakázané. Všeobecně řečeno platí skutečnost, že mód se hraje jako-by na serveru byl nainstalovaný CAMP meter (odpočet jak dlouho hráč stojí na místě bez chůze, nebo jen s minimálními pohyby). Hra je vedena směrem, aby každý team dosáhl co největšího zisku bodů - a to za odnesené vlajky. Jelikož výhodu v podobě adrenaline dostane celý team, je to velká motivace bránit hráče, který vlajku nese.

Velmi častá narážka hráčů, kteří za takovýto camp dostanou slay/ kick zní: "Vždyť jsem tam nekempil ani 20 vteřin " toto je Vážení omyl - CAMP posuzuje admin, který sleduje jestli máte zájem hrát na fragy (sobecky a ne s týmem) nebo jestli se aktivně zapojujete do bojů o flag (pomoc s odnosem, krytí vlajkonoše). Byť si to někdo nemyslí a cítí se ukřivděn  admin nemá vůbec touhu někoho z hráčů omezovat, ale někdy musí zasáhnout  i za cenu, že se Vám to nelíbí. Také respektuje pravidla a nikoho nenapadá bezdůvodně , tak proč by jste to měli dělat vy.  

Další chybou, které se často hráči dopouští,je tzn. "Hlídání Flag " - opět omyl. Vlajka se nehlídá , jelikož jedinou vy-jímkou kdy se opravdu můžete zdržovat v okolí vlajky je doplnění stavu HP. V tuto dobu nejste označení za Campera - jelikož HP je ve hře velmi důležitý faktor... Nyní nám z toho plyne , že někteří hráči bohužel porušují pravidla aniž by si této skutečnosti byli vědomi. Představte si jak je těžké se pro Flag dostat i když se tam healuje jen jeden hráč - jak by to pak vypadalo, kdyby u každé Flag stála vždy polovina teamu ? ..... "Raději ani nechci znát odpověď"

Jedna z věcí, která často může omezit chod celé hry je Laser mina - kdy hráči EVIP mohou velkou měrou změnit chod hry. Opět bych zmínil mapu de_dust 2 . Kdy 2 hráči od Terrorist dají laser minu na konec tunelu , který vede k Flag  = miny nejdou podlézt , ale také nejdou ani přeskočit. Jelikož jak jistě víte mina drží na zdi do doby dokud nevybuchne, nebo dokud hráč, který ji položil  nezemře. Tudíž je v tomto případě nemožné dostat se pro Terrorist Flag a spousta hráčů, kteří jsou pak napadání z druhé strany spawnu křičí na admina proč nic nedělá se spawn killem , avšak netuší , že ho zavinili hráči z jejich teamu. Závěrem k laser minám  - mohou být pokládány na mapě pouze po 1 , aby byla možnost je vždy šikovně přeskočit a nebo podlézt . Pravdou je , že na stoupajících schodech musí být člověk "šikovnější" , aby takovou minu přeskočil .  :) 

Vzhledem k tomu, že věřím v jaké komunitě lidí se zde pohybujeme není moc potřeba rozvíjet kapitolu Cheat + Script ….. Jelikož o tomto faktu vědí všichni hráči! Cheat není povolen z jednoduchého důvodu , jelikož zvýhodňuje jasným a většinou fatálním způsobem styl hry pro daného hráče (kombinace AB + Machine Gun). Tudíž není třeba dlouho tyto "kaziče hry" zde zmiňovat !  Do CS si stahujte pouze skiny zbraní a modely hráčů a nebudete mít nikdy problém.          

Nedílnou součástí serveru je i tzv. Auto team balance, který velmi dobrých výsledcích jednoho z teamů uzná z vhodné přesunout hráče do teamu, který právě prohrává. Toto přesunutí je pro hráče „nařízeno“ a nesmí se přehazovat zpět!

Rád bych zde také zmínil věc, která třeba mě trápí nejvíc a tou je velmi neslušné chování na serverech, kterého se občas některý z hráčů dopustí a pak se diví jaký je z toho následek! Nadávky na ostatní hráče + nadávky na admina pro mě naprosto nepochopitelná věc. Vaši spoluhráči , ale také i protihráči jsou tam pro Vás ! Kdo si to neuvědomuje ? Jelikož když tam nebude nikdo kdo by Vás zabil - dejme tomu i 3x v řadě  tak proti komu budete bojovat . Nazývat poté někoho hned cheaterem a vulgárně ho urážet - kam toto poté vede?

Textura. To je jedna z ďalších vecí, ktoré  na serverech nestrpíme. Uvedomte si, že na serverech sú takmer stále Emini a pokiaľ nie sú tak Vás nahlásia iní hráči u nás na fóre. Vaše tzv. pokusy o výhodňovanie a podvody teda vždy skončia banom!

Textura na mape de_nuke_2006

Závěrem k pravidlům - místo cheatů a nadávek zapněte raději brain. Místo sobecké hry hrajte raději v teamu. A uvědomte si, že admin je tu pro Vás, nikoliv proti Vám ......

Predstavenie CTF máp

Príkazy aneb čo Vám pomôže v hre

CTF je naozaj rozmanitý mód a v skratke Vás zoznámim so zopár príkazmi, kt. Vám uľahčia hru.

/Info – Zobrazí sa vaša hodnosť na servery, rank a rôzne statistiky.
/rank – Zistíte, koľký ste v ranku na servey.
/top15 – Ukáže sa Vám prvých 15 hráčov s podrobnými statistikami na servery.
/menu – Zobrazí sa podrbobné menu CTF. Nájdete tu vlastné nastavenia CTF (modely, hudba atp.), Pravidlá, adminov a mnoho ďalšieho.
/vip – Zobrazia sa podrobné výhody VIP a eVIP na CTF serverech. Takisto je možná aj ich okamžitá a trvalá aktivácia!
rtv – Hlasovanie za zmenu mapy
thetime – Zsitíte aktuálny SEČ.
timeleft – Zobrazí sa zostávajúci čas mapy.
/adrenaline – Za každý kill, odnesenú vlajku alebo pri jej navrátení dostávate adrenalín (pri VIP a eVIP hráčoch je to viac adrenalínu). Akonáhle dovŕšite 100 adrenalínu, otvorí sa menu s výberom zvláštních schopností. To hru robí atraktívnom a veľmi výnimočnou.

Zopár rád na koniec

Hrajte tímovo. Tím dosiahne vždy via ako jednotlivec. Kedykoľvek môžete prísť na Spawn a zadarmo si dokúpiť náboje.
Po zabití sa za pár sekúnd respawnete a máte respawn ochranu niekoľko sekúnd alebo pokiaľ nevystrelíte.
Keď máte súperovu vlajku snažte sa ju čo najrýchlejšie dopraviť k svojej. Ak Vám totiž súper zoberie vlajku nastáva patová situácia a žiaden tím nedonesie vlajku pokiaľ si ich navzájom držíte.
Využívajte svoje VIP výhody naplno. Nákupy špeciálnych zbraní stoja za to! Maximum HP je až 150! Za každé zabite súpera dostanete určitý počet HP.
Na vašej vlajke si môžte kedykoľvek doplniť HP na 100.

VIP výhody

Vzhled - Speciální vzhled hráče, který ti bude každý závidět (ukázka zde)
Adrenaline - Za každé zabití nepřítele dostaneš +10 Adrenalinu. Normální hráč 5
BunnyHop - Budeš mít automatický BunnyHop a tak získáš obrovskou rychlost
Rychlost - Budeš mít o +5% větší rychlost než všichni ostatní hráči
Peníze - Za každou smrt dostaneš bonus +1000$. Normální hráč jen $500
Uzdravení - Za každé zabití nepřítele se ihned uzdravíš o +5 HP
C4 Special - Můžeš používat speciální C4 a zabít všechny najednou
Respawn - Po tvé smrti se narodíš mnohem rychleji a to za 7 sekund
Nesmrtelnost - Při každém narození budeš mít delší Nesmrtelnost o +1 sec
Poškození - Každý zásah ti ukáže, kolik jsi způsobil poškození a to i přes zdi
Slot - Budeš mít rezervované místo na serveru! Připojíš se bez čekání
Hlasování - Při hlasování o další mapu bude mít tvůj hlas hodnotu dvou hlasů
Chat - Po napsání příkazu /vips do chatu budeš mezi online VIP hráči
Unban - Když dostaneš z nějakého důvodu ban, máš nárok na odbanovaní
ExtraVIP - Můžeš se stát ExtraVIP hráčem a získat další super výhody
A navíc můžeš požádat o práva a stát se adminem na serveru

 

Extra VIP Výhody 

Adrenaline - Za každé zabití nepřítele dostaneš +15 Adrenalinu. Normální hráč 5
Rychlost - Budeš mít o +10% větší rychlost než všichni ostatní hráči
Peníze - Za každou smrt dostaneš bonus +1500$. Normální hráč jen $500
Uzdravení - Za každé zabití nepřítele se ihned uzdravíš o +10 HP
Respawn - Po tvé smrti se narodíš mnohem rychleji a to za 5 sekund
Nesmrtelnost - Při každém narození budeš mít delší Nesmrtelnost o +2 sec
Laser Mine - Na začátku kola dostaneš vždy Laser-Minu (ukázka zde)
Status - V chatu budeš mít před jménem uvedený status VIP (ukázka zde)
A navíc můžeš požádat o práva a stát se adminem na serveru

 

Na záver sme si pre Vás pripravili súťaž, ktorá spočíva v tom, že kdo spraví  screen, na ktorom bude 100 a viac fragov + potrebné info (v hre do chatu stačí napísať „thetime“ a spolu s tabulkou odscreenovať) a daný screen pošl do nižšie uvedenej správy bude zaradený do súťaže o VIP na servery CTF4. Súťaž prebieha na všetkých CTF serveroch.

IP

Capture The Flag # 1      217.11.249.92:27073  26 slotov

Capture The Flag # 2      217.11.249.78:27074  26 slotov

Capture The Flag # 3      217.11.249.84:27153  26 slotov

Capture The Flag # 4      217.11.249.92:27168  26 slotov

Ukážka ako by mal vypadať screen:

Súťaž prebiaha do konca prázdnin, stačí odscreenovať score + napísať do chatu „thetime“ na konci mapy. Výherca bude kontaktovaný 1.9. 2014 v správe tu na webe.

Screeny posielajte sem. [VIP do súťaže venoval admin Ozaj]

Na tomto tutoriále sa podieľali admini:
Bboystorm - Text, video.
Ozaj - VIP súťaž, VIP výhody.
Letec29 - Text, obrázky, spracovanie.

Oficiálne Vás teda vítame na CTF a pripravte sa na najbližšie turnaje, o kt. sadozviete už čoskoro a takisto máme připravenu naozaj obrovskú novinku, kde sa bude hrať o originál Steam keye na CS 1.6!!!

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář