{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Radar v Counter-Strike

dne 16.09.2014 pro sekci CS 1.6
Skvělá to pomůcka při hraní CS, ale spoustu lidí na ní zapomíná a nebo jí vůbec nepoužívají. V tomto článku vám ukážeme důležitost a nepostradatelnost radaru pro každého skill hráče.:-)
Pro jistotu si ale nejdříve řekneme, co to vlastně ten radar je - je to zelený kruh rozdělený na tři části ve tvaru písmene ypsilon a nebo také na čtvrtiny svislou a podélnou čarou (viz.obrázky dole). Při hraní CS se nachází vlevo nahoře na obrazovce (dá se vypnout pomocí příkazu hideradar, zapnout drawradar) a vy se nacházíte přímo v průsečíku čar. Čím dál je od vás objekt vzdálený, tím více je při okraji radaru. Prostor přímo před vámi je vyhrazen světlejší výsečí radaru. Ten si lze nastavit buď na průhledný nebo neprůhledný. Radíme vám druhý způsob, protože na světlých mapách jako je aztec nebo dust2, nemáte šanci v průhledném radaru něco vidět. Dá se to nastavit 2 způsoby - buď přes konzoli (config) pomocí příkazu cl_radartype 1, nebo spusťte CSko, najeďte do Options na záložku Multiplayer, tam dejte Advanced a zvolte dole Radar Type: Solid.
 
A k čemu je radar vlastně dobrý? Tady máte seznam toho, co na něm lze vidět (viz. obrázky dole):
 
Nejdůležitější věcí jsou jednoznačně spoluhráči, kteří jsou zobrazeni pomocí bílých teček. Díky radaru máte přehled, kolik spoluhráčů ještě žije a kde se nacházejí. Když ho začnete používat, nebudete zbytečně střílet do spoluhráčů a ubírat jim tak hp. To, že vidíte spoluhráče, vám může pomoci i v kombinaci se zvukem - když uslyšíte kroky, koukněte rychle na radar a jestliže nebude bílá tečka v podobě spoluhráče blízko vás, budete vědět, že je to protihráč.

Další důležitou věcí je bomba. Tu ovšem vidí na radaru pouze teroristé a pouze v de_ mapách. Je označena červeně - křížkem, je-li plantnutá; vetší kostičkou je-li upuštěná na zemi (tj. nemá ji žádný spoluhráč); malinkou tečkou tehdy, má-li ji váš přítel (poznáte tak, že je v pohybu) - vše je vidět na obrázcích dole. Radar tak pomáhá teroristům v orientaci po mapě, kde se právě bomba nachází a v jakém je stavu.

Dále lze na radaru vidět hostages. Jsou označeni modrou kostičkou a vidí je pouze CT a to jen v cs_ mapách. Stejně jako u bomby vám radar ukazuje, kde se hostages nachází a tedy, kam je jít zachránit.

Při používání týmového rádia se radar uplatní také. Jakmile někdo ze spoluhráčů vyšle hlášku (Need Backup, Enemy Spotted, apod.), začne vám na radaru blikat a máte přehled, co se právě v jeho oblasti děje.

 

Snad jediný problém radaru je v patrových mapách typu nuke nebo assault. Nepoznáte na něm, zda-li je spoluhráč zobrazený na radaru ve stejném patře jako vy, pod vámi nebo nad vámi. Konkrétně třeba v cs_assault na radaru nepoznáte, zda-li je spoluhráč na střeše, nebo pod vámi ve skladu.
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář