Potřebujete poradit? Ptejte se zde

Nový počítač

Příspěvekod F3N0M3N » 30 kvě 2020, 21:40 VIP

Ahoj,

všiml jsem si této krásné sekce, a tak jsem se rozhodl svěřit se svým dilema.

Takže vezmeme to (snad) stručněji, než jsme u mě zvyklí...

Aktuálně mám 6 let notebook Lenovo Y50 a začíná mě štvát, aktuálně hraji fortnite, csko, gta, nba klasika. Nicméně vše je už o magii nastavování rozlišení, detailů s kombinací chladící podložky a stejně se problémům nevyhnu. Rád bych si zahrál tyto tituly na nějaké přijatelnější fpska, bez dropů a začal opět hrát třeba ARK, taktéž si rád zahraji nějaké novější tituly typu assassins creed, možná CoD, witcher mě bavil a další...

Rád bych tedy notebook vyměnil za nějakou stolní mašinku. Nicméně se tu nabízí pár otázek, bodů.

Má cenu teď něco takového kupovat? Nepředpokládá se třeba pokles cen díky nějakým novinkám?

Je lepší si počítač složit nebo koupit nějaký daný například gamebox (viz Alza) a pomůžete mi například s jeho sestavením? Já se v tom vůbec nevyznám, ani nevím, co bych tam chtěl mít.

Jaký počítač byste doporučili, případně sestavili? Na trhu je teď spousta komponentů a dávno se v tom nevyznám.

"Budget" je tak do 30 000 Kč, ale na účtu mám samozřejmě víc, takže pokud by se vyplatilo malinko připlatit, není problém.

Má cenu něco takového teď vůbec kupovat? Nebude mi to za chvíli k ničemu kvůli náročnosti nových titulů? Díval jsem se na některé FPS testy již hotových počítačů a měl dostal jsem z toho důvodu strach.

To je asi vše, děkuji za případnou pomoc :D

Přemýšlím zároveň ještě například o autě, ale to bych nechal bokem, benzín, pojištění, sehnat nějaké vhodné auto do nějaké vhodné ceny pro mě je celkem obtížné či nějaké jiné investici, ale přikláním se spíše k tomu počítači...
YouTube: ByF3N0M3N
https://www.youtube.com/user/ByF3N0M3N
Uživatelský avatar
F3N0M3N
CS 1.6 CheatHunter
CS 1.6 CheatHunter
 
Příspěvky: 1282
Registrován: 08 čer 2013, 14:04

Nový počítač

od Rumcajz » 30 kvě 2020, 21:40

A uz jsi vyzkousel treba tohle? Rumcajz
Rumcajz
Rumcajz
Patriot
Rumcajz
 
Příspěvky: 97323
Registrován: sob 29.led 1999 0:11:22

Re: Nový počítač

Příspěvekod strafemachine » 30 kvě 2020, 22:27 VIP

Ahoj,

Tvoj laptop má už nejaký svoj vek a je verejne známe že laptopy strácajú svoj výkon oveľa skôr stolné PC (hlavne kvôli svojmu mobilnému faktoru, teda prenostosti).

-Výmena za PC: Šanca že by reálne niekto chcel vymeniť PC za 6 ročný laptop je sama o sebe nízka a aj keby niekto chcel tak daný PC by bol starší / výkonovo nižšý ako tvoj laptop..

-Skladanie nového PC: Toto je určite lepšia možnosť no ako vravíš na novinky sa oplatí počkať. Myslím že v októbri tohto roku výchádza Ryzen 4. generácie. Čo sa týka pomeru cena/výkon sa určite oplatí počkať ale záleží na tom koľko chceš čakať ty, či ti treba novú mašinku hneď alebo vydržíš tých 5 mesiacov s laptopom. Ak by si chcel počkať na vychádzanie nového Ryzen 4 aby si kúpil Ryzen 3 lacnejšie, tak to je možnosť tiež no Ryzen 4 bude mať podstatne vyšší výkon ako Ryzen 3 a je možné že sa ti viac oplatí rovno kúpiť nižšiu triedu Ryzen 4 ako vyššiu Ryzen 3. Toto info však ešte nemáme a dozvieme sa len časom.

-Kúpenie celého / zoskladanie custom PC: Ak chceš PC bez starostí tak že ho dostaneś, zapojíš a funguješ no nevadí ti priplatiť si za zoskladanie a poplatok za kúpu celej zostavy tak je to určite správna voľba pre teba. Skladanie nového PC je však finančne lepšia voľba ak máš niekoho kto ti to vie poskladať, ak nie vôbec to nie je ťažké a som ochotný ti s tým bez problémov pomôcť, stačí napísať PM.

Budget 30000 czk: Tento budget je veľmi slušný a vieš si s ním postaviť dosť dobrú mašinu, rozdiel v porovnaní s tvojim laptopom bude obrovský. Treba však myslieť nato že ako použivateľ laptopu predpokladám že nemáš monitor, klávesnicu, myš a podobné. Ak sa mýlim daj vedieť a uvolní to viac budgetu na samotný PC.

-Čo sa týka auta: Auto je silná investícia a treba rozmýšlať či ho naozaj potrebuješ. Ak však napr. chodíš do práce a cesta je ďaleká tak by som uprednostnil auto. To je však úplne iná debata ohľadom ceny pre auto a budgetu na auto, pretože za 30000 czk zrovna spoľahlivé auto nekúpiš.

Ak by si mal nejaké otázky daj vedieť preferovane PM.
Uživatelský avatar
strafemachine
Zkušený
Zkušený
 
Příspěvky: 229
Registrován: 25 led 2013, 14:08
Bydliště: Bratislava

Re: Nový počítač

Příspěvekod F3N0M3N » 30 kvě 2020, 22:56 VIP

Jen si tu dovolím upřesnit pár informací a jinak napíšu PM v blízké době. Avšak další komentáře jsou vítány, rád bych na věc získal trochu "objektivní" pohled, jestli se to tak dá nazvat a zajímal by mě názor dalších lidí, především těch, kteří se v problematice vyznají.

strafemachine píše:-Výmena za PC: Šanca že by reálne niekto chcel vymeniť PC za 6 ročný laptop je sama o sebe nízka a aj keby niekto chcel tak daný PC by bol starší / výkonovo nižšý ako tvoj laptop..


Výměna byla myšlena "obrazně". Rozhodně ho nechci s někým měnit za stolní PC. Notebook bych si nechal na cestování, do školy apod. případně prodal a sehnal něco ještě levnějšího, co bude dostatečné pro tyto úkony.

strafemachine píše:Ak chceš PC bez starostí tak že ho dostaneś, zapojíš a funguješ no nevadí ti priplatiť si za zoskladanie a poplatok za kúpu celej zostavy tak je to určite správna voľba pre teba.
Skladanie nového PC je však finančne lepšia voľba ak máš niekoho kto ti to vie poskladať, ak nie vôbec to nie je ťažké a som ochotný ti s tým bez problémov pomôcť, stačí napísať PM.

Poplatek za poskládání je už poměrně zanedbatelná částka, se mi zdá, záleží, kolik se dá ušetřit u takového custom PC. Nicméně vůbec nevím, co bych měl do takového počítače volit za komponenty a nevyznám se ve skládání a nemám nikoho takového, proto bych tu rád našel někoho, kdo tomu rozumí a byl by ochoten pomoci. (Tobě napíšu PM).

Klávesnici, myš, sluchátka samozřejmě mám a herní, monitor mám také, ale jen 60 hz, ale s tím dokážu zatím fungovat.

strafemachine píše:-Čo sa týka auta: Auto je silná investícia a treba rozmýšlať či ho naozaj potrebuješ. Ak však napr. chodíš do práce a cesta je ďaleká tak by som uprednostnil auto. To je však úplne iná debata ohľadom ceny pre auto a budgetu na auto, pretože za 30000 czk zrovna spoľahlivé auto nekúpiš.


U auta jsem samozřejmě ochotný jít na vyšší cenu, do 50 000 cca. Ale jsou tu důvody, které jsem vypsal v původním příspěvku a také některé, které popisuješ. Na druhou stranu ano dojíždím z vesnice do města za školou i prací a na tréninky a usnadnilo by mi život, ale možná také zároveň přitížilo :D
Ale stejně to spíš vidím na ten počítač, jen by mě zajímalo, co si tedy můžu dovolit za PC a jak by se to vyvíjelo v nejbližší budoucnosti, jestli by mě to náhodou od počítače neodradilo a nešel bych raději do auta.
YouTube: ByF3N0M3N
https://www.youtube.com/user/ByF3N0M3N
Uživatelský avatar
F3N0M3N
CS 1.6 CheatHunter
CS 1.6 CheatHunter
 
Příspěvky: 1282
Registrován: 08 čer 2013, 14:04

Re: Nový počítač

Příspěvekod F3N0M3N » 05 črc 2020, 22:15 VIP

Počítač mám objednaný.
YouTube: ByF3N0M3N
https://www.youtube.com/user/ByF3N0M3N
Uživatelský avatar
F3N0M3N
CS 1.6 CheatHunter
CS 1.6 CheatHunter
 
Příspěvky: 1282
Registrován: 08 čer 2013, 14:04


Zpět na Poradna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků