Tutoriál #2 HDD / FAIL ?

Příspěvekod zima » 18 úno 2015, 13:31

Pevný disk.

Keď zaznie tento názov asi hneď veľa z Vás vie čo to je za vec. Obsahuje alebo na ňom máme operačný systém, filmy, hudbu ale aj rodinné fotky, školské možno aj ročníkové práce atď., skrátka dáta. Áno to všetko tam je pokiaľ sa neobjaví väčší problém. Vtedy nastane ten čas kedy si uvedomíme jeho cenu a čo sú pre nás najdôležitejšie položky. Samozrejme toto sa nie vždy stane z ničoho nič a je možné prísť na to, že sa deje niečo nekalé. Často niečo napovie modrá obrazovka, poprípade nezvykle dlhšia detekcia diskov, omnoho pomalší štart PC atď. Takže, ako prídeš no to či za tým všetkým stojí práve pevný disk.

Nebudem Vás príliš napínať, ako už skoro každého napadlo, chce to mať nejaké šikovné nástroje, ktoré nám chybovosť odhalia. Ja tu vypichnem len jeden (ale sú ich celé haldy), ktorý rad používam na diagnostiku klasického pevného disku.


Western Digital Data LifeGuard Diagnostics - WinDlg (DLGDIAG for Windows)

Obrázek

Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology alebo S.M.A.R.T. je monitorovací systém pevných diskov.

Tento programík vie v prvom rade čítať S.M.A.R.T.. Pokiaľ ten detekuje chyby, tak šmahom ruky máme vymaľované. SMART Status X FAIL totiž hovorí jediné, zálohuj si súbory a ak máš disk v záruke, šikovne ho reklamuj, ale inak by si ho mal vymeniť!

Obrázek

SMART status PASS ešte nezná definitívno výhru. Podobne ako v prípade, že je nedostupný (NA / Not Avaliable) je treba preniknúť viac do hĺbky.

Obrázek

Tu sa dostávame k tomu, že tento programík vie v druhom rade aj testovať. Otestovať disk je možné cez QUICK a EXTENDED TEST.

Obrázek

QUICK TEST je veľmi rýchly ale nie dostatočný, no v priebehu pár minút sa môžem dostať k tomuto výsledku:

Obrázek

Zase platí to iste ako v prípade (SMART). FAIL = zálohovanie / reklamácia / výmena,
zatiaľ čo PASS = EXTENDED TEST pokiaľ si chceme byť na čistom. POZOR pri 1TB a 7200 otáčkovom disku, bude tento test trvať minimálne 4 hodiny. Opäť výsledok bude FAIL alebo PASS, no v prípade PASS si už môžeme povedať, že chybu v disku môžeme vylúčiť.

Niekto možno poukáž na ďalšie dve voľby a to v prípade FAILu je Repair a WRITE ZEROS. Takže, v oboch prípadoch dôjde k strate dát a môžu mať za následok úplné zgegnutie dsku, i keď na druhú stranu je možné, že sa im ho podarí sflikať. Určite lepšou voľbou v prípade BAD sektorov je a ak sa má/či musí, ten disk ešte na niečo „použiť“, rozdeliť partície tak aby tieto chybné oblasti míňali. Samozrejme toto nemení nič na tom, že takýto tento disk je na odpis.


Link na program: http://downloads.wdc.com/windlg/WinDlg_v1_29.zip

Poznámka autora:
1. Treba mať na pamäti, že tento článok je písaný laicky.
2. Program treba spustiť ako administrátor.
3. Má verziu aj pre ms-dos.

16.09.2016 up by zima - link na WinDlg v1_29
ADMIN CS ALL CTF & PC SUPPORT & GO SUPPORT
Uživatelský avatar
zima
Mistr Yoda
Mistr Yoda
 
Příspěvky: 2065
Registrován: 24 led 2013, 09:15

Tutoriál #2 HDD / FAIL ?

od Rumcajz » 18 úno 2015, 13:31

A uz jsi vyzkousel treba tohle? Rumcajz
Rumcajz
Rumcajz
Patriot
Rumcajz
 
Příspěvky: 97323
Registrován: sob 29.led 1999 0:11:22

Zpět na Tutoriály

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků