MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř PC skříně?

Příspěvekod MrFruty » 07 úno 2015, 18:25

____________________MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř skříně?____________________

Co je uvnitř skříně?Na tuto otázkou zná spousta lidí již odpověď,stavba počítače není nijak těžká a dokáže jí pochopit téměř každý,protože funguje jako lidský organismus a bez jakékoliv součásti nedokáže správně fungovat.
V tomto "článku" si povíme,co se uvnitř počítačové skříně nachází a jak co funguje a proč to tak je,tento článek nebude pro ty,kteří počítačům nějak rozumí,ale pro ty,kteří právě naopak,pro lidi kteří počítačům tolik nerozumí a rádi by se o nich více dozvěděli,zbytečné technické podrobnosti vynechám.

Poznámka:Následující článek není odnikud okopírovaný a vše v něm obsaženo je popsáno vlastními slovy autora !


--------------------------------
Tak kde začít ?Uvnitř počítačové skříně nalezneme 7 komponentů bez kterých se počítač NEOBEJDE a ani nezapne a mi se je společně dnes popíšeme .

Zdroj (zkratkou PSU - Power Supply Unit)

Začal bych u zdroje,protože bez něj se Vám žádný PC komponent prostě nezapne.Zdroj je vlastně taková krabička která napájí ze sítě všechny PC komponenty,lidově řečeno dodává počítači energii (v tomto případně elektřinu) - tak jako mobil má baterku,tak počítač má zdroj,rozdíl je v tom,že zdroj se nenabije,ale čerpá energii přímo ze sítě.

Základní deska (zkratkou MB - Motherboard)

Po zdroji následuje základní deska napájená kabelem ze zdroje,základní deska je u počítačů hned po zdroji ten nejdůležitější komponent v počítači a proč ?Základní deska sjednocuje všechny počítačové komponenty do jednoho "celku" což znamená,že se s nimi spojí a umožní ostatní komponenty společně správně fungovat.Do základní desky se zapojuje grafická karta,pevné disky ,procesor a jeho chladič,paměti RAM a spoustu dalších přídavných komponentů.

Procesor a jeho chladič (zkratkou CPU - Central Processing Unit)

Další,co přijde po i na základní desku je procesor a jeho chladič.Procesor jak už z názvu vyplývá obstarává procesy počítače,vlastně je to takový mozek,kdybych to přirovnal k lidskému tělu.Řídí všechny funkce počítače a provádí strojové instrukce spuštěného počítačového programu který se pak ukládá do operační paměti.Přijde Vám toto vysvětlení příliš složité?Pokud ano,tak mě taky a proto bych to rád řekl více lidštěji - podle procesoru se řídí rychlost celého počítače a jeho ostatních komponentů pomocí jeho pracovní frekvence Ghz (Gigahertz).

Starost o procesor ale ještě nekončí,protože ten se musí nějak chladit a to jeho chladičem,který je přidělán na procesoru společně s namazáním teplovodíkové pasty.Chladič je tedy vlastně jen pouhý větrák,který obstarává to,aby nám procesor neshořel (avšak dnešní počítače se v tomto případně pouze vypínají,jelikož mají své ochrany a pojistky)

Operační paměť (zkratkou RAM - random-access memory)

Hned vedle procesoru najdeme na základní desce sloty na paměti RAM.O pamětích RAM se dá říci,že je to prostor(skladiště) pro paměť,která zprostředkovává běh programů,vlastně trochu připomíná pevný disk s tím rozdílem,že pevný disk si zapsaná data pamatuje ,ale paměti RAM po restartu nebo vypnutí bohužel ne,jednoduše řečenou jsou závislé na energii.

Pevný disk (zkratkou HDD - Hard Disk drive)

Předposlední a šestý počítačový komponent napojený na základní desku a zdroj je pevný disk.Pevný disk uchovává všechny uložená data (písničky,hudbu,programy aj.) v sobě a to i po jeho vypnutí (viz.: paměti RAM) .O pevném disku není co bych více řekl,protože na tom není co nechápat,dnes je více typů zapisovatelných disků/karet jako interní pevný disk,tak i externí (není obsahem bedny,dá se přenášet a připojit pomocí USB).

Grafická karta (zkratkou GPU - graphic processing unit)

Jako sedmý a poslední komponent počítače jsem vybral grafickou kartu.Grafická karta obstarává zobrazování vykreslených dat z pamětí RAM(grafický výstup),opět lidsky řečeno - zobrazuje nám to,co se v počítači děje za pomocí ostatních komponentů.Ke grafické kartě není co více říci,kromě samozřejmě technických podrobností/specifikací jako jsou druhy pamětí grafické karty atd.,ale to v tomto článku bohužel nenajdete.

Tak a jsme u konce toho článku,pevně doufám že Vám tento článek pomohl zjistit ,co se nachází uvnitř počítačové bedny a trochu jej více pochopit co každý potřebný komponent vykonává a jakou má svou roli.
Pokud se Vám článek líbil tak budu rád za kladné ohlasy a pokud by jste rádi dodaly/opravily v článku,tak to sem rozhodně napište!
(nikdo není dokonalý,ani má gramatika občas ne)

U dalšího článku Ahoj !
Fruty.
Uživatelský avatar
MrFruty
Mistr
Mistr
 
Příspěvky: 447
Registrován: 23 led 2013, 15:20

MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř PC skříně?

od Rumcajz » 07 úno 2015, 18:25

A uz jsi vyzkousel treba tohle? Rumcajz
Rumcajz
Rumcajz
Patriot
Rumcajz
 
Příspěvky: 97323
Registrován: sob 29.led 1999 0:11:22

Re: MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř PC skříně?

Příspěvekod KOF » 07 úno 2015, 22:36

Když opomenu těch zhruba milion chyb, tak mi to přijde absolutně k ničemu. Každý dnes tohle ví i kdyby o to ho to sebevíc nezajímalo. Spíš bych to napsal vy smyslu současných možností, jako že disk nemusí být jen magnetický ale také ssd, že grafika může být dvoučipová, desky mohou být osazeny dvěmi cpu, co je zpravidla rozhodující při výběru atp...

Pokud má být článek naučný, tak by možná bylo vhodné do něj umístit i ostatní komponenty a nejen "defaultní", takže třeba raid řadič, mechanika, zvuková & síťová karta... Pak nevidím nic o case a větrácích bez kterých by sice pc mohl fungovat ovšem myslím že by to nebylo optimální.

Na druhou stranu-snaha se cení :)
Obrázek
Uživatelský avatar
KOF
Profesionál
Profesionál
 
Příspěvky: 652
Registrován: 02 úno 2013, 14:32

Re: MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř PC skříně?

Příspěvekod MrFruty » 07 úno 2015, 22:47

No,já psal,že článek nebude obsahovat podrobné technické informace/specifikace ,takže to že existuje ssd ,dvoučipová grafická atd. jsem prostě do článku neuváděl.

K těm "defaultním" komponentům bych řekl to,že jsem do článku opět napsal komponenty bez kterých se PC neobejde,a jak asi víš,tak bez mechaniky nebo dalších věcí se PC obejde (a to ani nemluvím o zvukovce a síťovce což se dnes už moc nepoužívá protože jsou zabudované přímo na základní desce)

O Case nebyla zmíňka,protože jak sám název článku vypovídá,tak řešíme co je UVNITŘ bedny a ne přímo jí - nemyslím si že PC doslova musí mít přídavné větráčky,většina má větrák jen ve zdroji a chladič procesoru.
No to je má reakce,ale samozřejmě jako PC Supp to bereš jinak.

Jinak děkuji za ohodnocení :)(nejsem typ,co nesnese kritiku,jen do mě ! :D )
Uživatelský avatar
MrFruty
Mistr
Mistr
 
Příspěvky: 447
Registrován: 23 led 2013, 15:20

Re: MrFrutyho sešítek #1 - Co je uvnitř PC skříně?

Příspěvekod jablko3000 » 06 zář 2015, 13:53

ano, možná ty to víš, ale mně se ten článek třeba docela líbil :)
Nic.
Uživatelský avatar
jablko3000
Pokročilý
Pokročilý
 
Příspěvky: 91
Registrován: 04 črc 2015, 12:12


Zpět na Tutoriály

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků