{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Hra Vs Film #2

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Ve svém včerejším článku jsem vám představil nový řetězec, staro-novou hru a dal ochutnat také filmům, díky kterým jsme dostali možnost zahrát si ty nejděsivější FPS akce všech dob! Pro zpestření jsem idylicky ztvárnil fiktivní závod. Jste zvědaví, jak dopadne a jaké tituly nás ještě překvapí? Více se dozvíte v článku!

* Řetězec článků se věnuje vydaným titulům, seřazeným dle data vzniku.


Alien versus Predator 2/2

 

Rok 2003 přináší zákusek Aliens versus Predator: Extinction od Zono Incorporated. EA Games vydává hru pouze pro Playstation 2 a Xbox. Vzhledem k tomu, že se nejedná o hru pro PC, zmíním jen perličku. Žánr hry není klasická fps, ale RTS (real-time strategy) se sedmi mapami pro každou rasu v kampani, tedy 21 misí dohromady s chybějícím on-line multiplayerem. Hra je na všechny okolnosti velmi povedená, což se ji upřít nedá!

Už jsem se vám přiznal, že můj nejoblíbenější žánr je právě strategie?

Na náš fiktivní nevyrovnaný závod po sedmiletém odmlčení konečně reaguje filmová scéna! Protože je to již prohraný závod, rozhoduje se i film sloučit neskutečně obrovský potenciál obou ufounských titulů do jednoho. Pro přehled závodu se mění současná situace z poměru 4:2:8 na 6:8 plus rok 2004 je závod „Film Vs Hra“ 7:8 pro hry!

Vetřelec vs predátor zrežíroval Paul W.S.Anderson (*4.3.1965 – Mortal Kombat 1995; Horizont události 1997; Žoldák:Legie zkázy 1998; Resident Evil 2002; Rallye smrti 2008; Resident Evil IV 2010; Tři mušketýři 2011; Resident Evil V 2012)! Tohoto těžkého úkolu se zhostil dle mého zdařile. Je očividné, že si film přejímá nápad z her AVP a reaguje tak na jejich popularitu.

Významnější hlavní roli nehledejme, ale příběh je opravdu hezky vymyšlen. Díky snímkům pořízených satelitem termovizí nalézá skupina archeologů pyramidu starší, než jsou ty egyptské či aztécké. Kde? Naštěstí až na Antarktidě a hluboko pod zemí. Vyslaná expedice doprovázená několika žoldáky dorazí k místu. S údivem zjistí, že tam, kde původně chtěli kopat, vrtat a dostávat se pod povrch ledu, již otvor existuje! Bezmyšlenkovitě jdou toužebně prozkoumat to, co se jim stalo osudným. Do hry se totiž vkládají tři mladí predátoři vykonat akt / rituál dospělosti a probouzí z hibernace královnu vetřelců. Posléze se to všude hemží alieny a zbývá pouze jediná otázka – která rasa přežije?

 

Vývojáři společnosti Eurocom jakoby nadšení reklamou v podobě filmu, zvyšují náskok na 7:9 (už o rok později 2005). Vydavatelé Vivendi Universal Games; Sierra Entertainment a Fox Entertainment vydávají Predator: Concrete Jungle opět pouze pro platformy Playstation 2 a Xbox.

Dvě zajímavosti, které provází tuto „ne-pro-pc“ hru je žánr "akční adventura" a možnost hrát pouze za jednu rasu. Podle mého maličko nahrazuje ostatní nedostatky příběh kampaně. Nicméně je evidentní, že hru vytvořili na rychlo a nečekali na další dodělávky připomínající kompletní hru, jak ji známe z dřívějších let!

Možná je škoda, že tato adventura nevyšla i pro PC!

Opravdu velikou zodpovědnost sebou nese filmové pokračování Vetřeleci vs predátor 2 (2007). Tohoto břemene se ujímají bratři Greg a Colin Strauseovi (*16.1.1975 a 18.1.1976 – společně také režírovali Skyline 2010).

Děj navazuje na první kombinovaný film, kdy mrtvý predátor na palubě své kosmické lodi slouží ve skutečnosti jako hostitel embrya vetřelce. Vylíhne se z něj hybrid, nám již dlouho známý jako predalian a postupně infikuje celé plavidlo. Po určité době loď, již plná predalianů havaruje u městečka poblíž Colorada. Začíná brutální krveprolití celého města. Postupně se zamořující oblast navštíví plně vyzbrojený predátor a začínají jatka. Film je napínavý, ale přímočarý. Je rozhodně brutální, ale každou scénu dokážete správně odhadnout, a tak nečekejte mnoho lekavých momentů....

 

Ve stejném roce (2007) opětovně zvyšuje náskok na 8:10 hra Aliens vs Predator: Requiem (video game). O opatrný návrat se pokouší zakladatelé herního žánru ufo-horor Rebellion Developmens. Firma Sierra Entertainment dostala za úkol vydávat tuto klasiku pouze pro Playstation Portable! Opatrnost nekončí jen u platformy, ale ověřit si své kvality zkouší z pohledu třetí osoby. Akce typu Max Payne je na světě!

Mno, a´la Max Payne asi ani zdaleka. Opatrnosti opravdu není nikdy dost. Hrajete opět jen za predátora, jste takřka nesmrtelní a máte suprově silné zbraně. Kampaň je lehká a hlavně krátká, kopíruje děj filmu Vetřeleci vs predátor 2. Grafická i zvuková stránka hry je spíš nic moc. Asi šlo jen o skóre a o zvědavost vývojářského studia, jestli "to" ještě umí.

Novodobější Mortal Kombat s modernějšími skiny postav. xD

K překvapení všem se na scénu filmu vrací původní hráč pomyslného závodu v titulu Predátoři (2010). Nicméně poměr skóre ponechávám ve formě Film Vs Hra (9:10). Režie se ujal Nimród Antal (*30.11.1973) a film podle toho taky vypadá. Sice mě pobavil, jsem totiž nostalgický klučina, který má rád již větrem oprýskané „hočin-počin“. Ale jediné, co je na tomto snímku hezky vymyšlené je děj!

Parta náhodně vybraných nejvražednějších žoldáků a odsouzenců planety Země je unesena na cizí planetu obývanou novou mladší rasou predátorů (blíže nevysvětleno). Pro lov původní rasy predátorů je zvolena lovná planeta, kde si shromažďují krvechtivý odpad vesmíru. Pouze okrajově se setkáme s jinými potvorami. Celý snímek se zaměřuje právě na postupně vymírající skupinku lidí.

 

Nečekaně vyšla hra ve stejném roce (2010) jako nově vydaný film a stejně nečekaně hru zastupuje vývojářské studio Rebellion Developmens! Jako vydavatel se představuje Sega, která společně s Valve Corporation distribuuje tuto novinku pro PC; Playstation 3 a Xbox 360! To, že po posledním zklamání to rozjíždí opravdu naplno, dokazuje i možnost výběru žánru stejnojmenné hry. A to buď minule neslavně proslulý akční (3rd person) nebo nesmrtelně známý FPS!

Aliens vs Predator (video game) – v ČR (Aliens vs Predator 3)!

"Mno, asi vypíšu heslovitě pouze klady a zápory hry!"

+++ Dobrá je atmosféra (nostalgie klasiky), soundtrack (ale byl i lepší), grafika (Stoprocentní plus! Jedna z prvních her využívající plně podpory DirectX 11 a je to rozhodně poznat!), dle úrovně zábavy hra za predátora (viz zápory) a konečně otevřené možnosti kampaně (nejsou však plnohodnotné)!

--- Nedomyšlený příběh za rasu lidí, natož pak za predátory nemluvě o vetřelcích! "Stereo mp3" nemá natolik stereotypní prostředí jako tato hra! Chaotické ovládání vetřelců včetně nedostatečně využitelné možnosti lozit po stěnách a stropech! Nevyužitelné jsou také schopnosti predátora díky obtížnému ovládání! Multiplayer na vedlejší koleji? Je to dnes možné? Takhle to nedodělat a odbýt?

Podobně jako u AVP (1999), rád bych se jen díval (grafika), ale hrát se mi to rozhodně nechce!

Aliens: Colonial Marines (2012)!

Poslední záchranu pro nesmrtelného AVP (1999), ale také pro filmovou čest, vidím v podobě FPS vývojářů Gearbox Sofware a TimeGate Studios! O ději kampaně se stále spekuluje, jestli se bude odehrávat na zemi nebo bude navazovat na filmové i herní dění z prostředí LV-426, možná se to obojí povede skloubit. Je možné, že se příběh bude lišit dle platforem pro PC; Playstation 3; Xbox 360; Nintendo 3DS a Wii U. Vydavatelství má na starost Sega a na poslední chvíli i Gearbox. Skutečnost je taková, že se na této hře pracuje už od roku 2006, vydána měla být už v roce 2008, kdy bylo oznámeno, že se na hře stále a pouze pracuje, inovují se technologie jako engine a podobně. Co se týče hry samotné, nabídne ve hře kooperační mód až ve čtyřech hráčích (Což zní hodně slibně!).

"Prosím, modlete se se mnou, ať je to "BOMBA"! I když si PC pro tuto hru koupím až tak za x let (asi až mé děti vystudují základní školu - na střední školu nejspíš peníze už nezbydou! xD)."

Vypadá to fantasticky! No řekněte, že ne!

 

Pomyslný závod je prozatím u konce v poměru 12:9. Vyhrává počet vydaných her. Pokud jste se už ztratili v datech a titulech samotných, mám pro vás vypsaný souhrn pro úspěšný finish.

 

Filmy:

*1979 - Vetřelec

*1986 - Vetřelci

*1992 - Vetřelec 3

*1997 - Vetřelec: Vzkříšení

 

*1987 - Predátor

*1990 - Predátor 2

*2010 - Predátoři

 

*2004 - Vetřelec vs predátor

*2007 - Vetřeleci vs predátor 2


Hry:

*1994 - Alien vs Predator (Arcade Game)

*1994 - Alien vs Predator (Jaguar Game)

*1996 - Alien Trilogy

*1999 - Aliens versus Predator

*2000 - Aliens vs Predator (video game) – obecně (Aliens vs Predator Classic 2000); Gold Edition

*2001 - Aliens versus Predator 2

*2001 - Aliens versus Predator 2: Primal Hunt

*2003 - Aliens versus Predator: Extinction

*2005 - Predator: Concrete Jungle

*2007 - Aliens vs Predator: Requiem (video game)

*2010 - Aliens vs Predator (video game) – v ČR (Aliens vs Predator 3)

*2012 - Aliens: Colonial Marines

 

Malá ukázka toho, na co se osobně moooc těším!

Perlička:

Stádia vývoje vetřelců:

Vejce

Vejce má klasický vejcovitý tvar, šedozelenou barvu, je kožovité a je vysoké asi jeden metr. Klade jej pouze královna hnízda a protože je nejvíce zranitelné, dospělí jedinci je ochraňují a dle pokynů královny přenášejí na bezpečná místa. Na vrcholu má čtyři chlopně, které se otevírají až ve chvíli, kdy se z něj líhne Facehugger (ten se líhne tehdy, když je v blízkosti jeho vejce oběť, do které by mohl naklást embryo nebo změnou okolních podmínek, jako např. otřesy apod).

Facehugger

Facehugger (v překladu "objímač obličeje") je 2. stádium vývoje vetřelce. Rodí se z vajec, které předtím nakladla královna. Stejně jako dospělý jedinec umí lézt po zdech/stropech a zvládne i několikametrový skok. Své oběti útočí na obličej, protože jeho jediným cílem je naklást zárodek do hrudního koše. Má celkem 8 nohou, každou o 3 kloubech, které slouží pro udržení se na hlavě oběti. Za nohama je dvojice dýchacích vaků, které Facehugger používá pro saturaci kyslíkem své oběti. Za vaky je ocas z obratlů, který slouží k uchycení hostitele kolem krku. Facehugger prostrčí do hrdla hostitele 2 vývody, z toho jeden nosem. Jedním klade zárodek vetřelce a druhým reguluje saturaci kyslíku. To ve spolupráci s jeho ocasem, omotaným kolem krku oběti, funguje jako obranný systém proti případnému odstranění z obličeje hostitele. Případnému chirurgickému odstranění zabraňuje jeho krev, která má vlastnosti enormně silné kyseliny. Samotný proces nakladení zárodku trvá neurčitě dlouhou dobu. Následně Facehugger umírá.

Chestburster

Chestburster (v překladu "prorážeč hrudníku") je 3. stádium vývoje vetřelce. Vyrůstá ze zárodku v těle hostitele, který naklade Facehugger. Proměna ze zárodku do doby, než je schopný se prokousat hrudníkem oběti na svět trvá neurčitě dlouhou dobu.

Trubec

Trubec je vyvinutý Chestburster z člověka. Trubec je typický dospělý jedinec známý z filmu Vetřelec. Je vyšší než dospělý člověk, má 4 končetiny a pohybuje se vzpřímeně, jde o humanoida. Celé tělo má pokryté černou kůží, vyjma temene hlavy, kde je vidět lebka, nepodobná té lidské. Jako zbraně používá své pařáty na předních nebo všech čtyřech končetinách při skoku, ocas s ostrým bodcem. Na svou oběť útočí skokem, případně je-li oběť paralyzována v momentu překvapení, útočí vnitřní, výsuvnou čelistí, kterou prorazí lebku, a tím usmrcuje okamžitě. Umí se pohybovat velmi rychle a bravurně dokáže lézt po stěnách nebo stropech. V hnízdě plní také funkci dělnice, tedy přenáší vejce a brání je.

Běžec

Běžec je vetřelec, jehož zárodek byl Facehuggerem nakladen do psovité či kočkovité šelmy. Byl k vidění pouze ve filmu Vetřelec 3 a v počítačových hrách. Nepohybuje se vůbec vzpřímeně, ale výhradně po všech 4 končetinách. To mu zajišťuje velmi vysokou rychlost i oproti ostatním vetřelcům. Jeho kůže není klasicky černá, ale tmavě písková. Stejně jako trubec má hbitý ocas se kterým může poranit nepřítele. Jeho dominantou je však skok, kterým překoná velkou vzdálenost.

Predalien

Predaliense vyvine pokud jeho hostitelem byl predátor (mimozemšťan ze stejnojmenného filmu). Po predátorovi navíc zdědil větší odolnost a sílu, tyto vlastnosti jsou ovšem opět vykompenzovány, a to o něco menší rychlostí a mrštností. Krom toho má na čelistech predátorská klepeta. Pohybuje se vzpřímeně na zadních končetinách.

Vetřelec - bojovník

Bojovník(anglicky: Alien Warrior) plní v hnízdě funkci bojovníka a obránce hnízda. Pohybuje se vzpřímeně a ačkoliv jde o humanoida, jako tomu je u trubce, již nemá typické lidské rysy jako drobnější paže nebo nohy. Zatímco trubec má na rukou prsty, vetřelec – bojovník disponuje typickými pařáty, které jsou lépe uzpůsobené k boji na blízko. Má také delší ocas, kterým může útočit proti narušiteli hnízda.

Královna

Královna (nebo také Matka) je vůdkyní celého hnízda. Všichni vetřelci bez výjimky jí poslouchají a samozřejmě brání vlastním životem. Jejím hlavním smyslem, kromě řízení hnízda, je kladení nových vajec, které sama ochraňuje. Je vysoce inteligentní. Několika lidem ztroskotaly jakékoliv plány na její ochočení, nebo dokonce zotročení. Ze všech vetřelců je stavbou těla největší. Její hlava vypadá proti ostatním trochu rozdílně. Místo dlouhého, trubkovitého temene se jí od čela rozšiřuje do stran a vytváří tvar podobný štítu. Vůči tělu má poměrně zakrnělé přední končetiny. Velikost hlavy a slabší stavba těla není určena pro častý pohyb nebo běh. Královna se zpravidla pohybuje velmi málo a většinu času klade vejce dlouhým, mimotělním vejcovodem. V tomto vejcovodu se tvoří tzv. "Mateří kašička", která je nesmírně cenná, především pro oblast farmaceutického průmyslu, a proto se v několika knížkách stala důvodem výpravy na planetu osídlenou vetřelci.

Komunikace

Vetřelci mezi sebou dokáží komunikovat, avšak není známa metoda jejich neverbální komunikace. Královna je schopna bez vydání hlasu korigovat Drony, coby dělnice hnízda nebo válečníky pro jeho obranu a to i na větší vzdálenost. Ve filmu Vetřelec: Vzkříšení byla schopna jejich řeč zachytit i Ellen Ripleyová, protože měla zkombinovanou svou DNA s DNA královny.

Perlička – zdroj: wikipedie



Odměna pro věrné čtenáře!

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář