{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Path of Exile

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Grinding Gear Games oznámilo svůj herní debut Path of Exile, který si prý na nic nebude hrát, nabídne hráčům pořádnou řezačku v obrovském světě, s jednoduchou zápletkou, obrovský stromem skillů a to vše ve stylu Diabla. A tak se pojďme podívat, jak vlastně tohle Diablo 2.5 dopadlo.

Od vydání Diabla 3, které bylo skalními fanoušky přijato vlažně, zejména, kvůli jeho grafickému zpracování, jenž mnohým připomínalo spíše World of Warcraft, nebo také z důvodu celkového zjednodušení všech herních systémů, uplynula nějaká doba. Celá situace vychladla a na scéně Hack’n slash RPG se objevil akorát, stále ještě příliš pohádkový, Torchlight 2. A tak se nestalo, že jedno dosud neznámé indie studio Grinding Gear Games oznámilo svůj herní debut Path of Exile, který si prý na nic nebude hrát, nabídne hráčům pořádnou řezačku v obrovském světě, s jednoduchou zápletkou, obrovský stromem skillů a to vše ve stylu Diabla. A tak se pojďme podívat, jak vlastně tohle Diablo 2.5 dopadlo.

 

Nejdříve se zaměříme na fakt, proč vlastně Diablo 2.5 a ne jinak. Jelikož z Diabla si hra bere opravdu velký kus, od nenápadně zkopírovaného základního HUDu počínaje, přes některé prvky pokračuje (sockety v itemech, skoro totožné classy…) a úplně základními prvky jako jednoduchý Hack’n slash soubojový systém konče. Ovšem pro toto všechno se na hru nemůžeme zlobit a nemůžeme mluvit o nějaké prachsprosté kopii, naopak, autoři z Diabla 2 vytáhli to nejlepší a co se jim zdálo jako příliš slabé, to buď odstranili úplně, nebo modifikovali do takové míry, že si to zamilujete a budete si říkat, „Proč to takhle nemohlo bejt i v Diablu 2?“.

Mluvíme tu například o zjednodušeném způsobu potionů, které jsou zde zastoupeny v podobě velkých „lahví“, které se vám doplňují za zabíjení monster. Nebo například o skvěle zpracovaném způsobu aktivních skillů (čti kouzel) které nezískáváte za vaše level-upy, nýbrž je musíte najít a teprve potom zasadit do socketů ve vašem oblečení, které musí mít stejnou barvu jako vámi vybrané kouzlo. Jednoduchý princip, ovšem neotřelý nápad a mě osobně se velmi líbil. Navíc způsob jakým si tyto aktivní skilly vylepšujete je také povedený a funguje na principu, zlepšování kouzla za jeho časté používání, v tomto případě se tedy vylepšují všechny kouzla (gemy, chcete-li), které máte nasazené, bez nutnosti jejich aktivního používání.

 

Další z věcí, která rozhodně učaruje, je strom, nebo snad raději les vašich pasivních dovedností. Zpočátku možná budete mít pocit zoufalství, že nevíte do čeho investovat a jak pokračovat dál, ovšem po letmém prozkoumání zjistíte jistou souvislost mezi jednotlivými cestičkami a ihned vám bude jasné kam investovat a kam naopak ne a než se dostanete do nějakého bodu kritického rozhodování, budete ve hře tak zaběhnutí, že by neměla hrozit jakákoliv ztráta drahocenných bodů.

 

Opusťme, ale téma herních aspektů, které hovoří ve prospěch této hry a pojďme si také trochu hodit kamenem. První kámen za slabý příběh a druhý za slabší grafické zpracování. Tímto by se dalo skončit, protože nic víc by se k těmto dvoum bodům říci nejspíš nedalo, příběh zde opravdu není ten hlavní důvod proč hrát tuhle Free2Play Diablovku a slouží zde pouze jako jakási berlička pro hráče,, aby se necítil úplně zbytečný. Co se grafického zpracování týče, opravdu nepatří na špičku, a je to s ním poněkud na hraně. Nedá se o něm totiž říct, že by bylo vyloženě špatné, ovšem rozhodně by mohlo být lepší, ovšem na druhou stranu, k vyjádření hlavní myšlenky hry a k navození té správně Diablovské atmosféry bohatě stačí.

Ve výsledné sumarizaci, je tak Path of Exile velice povedeným F2P Hack’n Slash MMORPG, které je právě ve fázi otevřené bety a každý tak má možnost hru vyzkoušet a udělat si na ní vlastní názor. A kdo ví, třeba i vy u ní ztratíte pár hodinek herní doby a dovolí vám si na chvilku odpočinout od neustálého hraní Diabla 3.

HW požadavky:

OS: Windows XP – 32bit
Procesor: Pentium 4 3.0GHz/Sempron 3600+
Paměť RAM: 1 GB RAM
Grafická karta: GeForce 6600 GT/Radeon HD 3470 DX9 kompatibilní
HDD: 8 GB Volného místa

+ Hratelnost

+ Diablovka

+ Free2Play

+ Strom skillů

- Slabší příběh

9/10

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář