{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Slender: The eight pages

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Slender je jednoduchá hříčka, s jedním jediným cílem a to: posbírat 8 stránek vytržených ze sešitu nějaké narušeného školáka, které jsou rozmístěné různě po lese. Zdá se vám tento úkol jednoduchý? Tak dobrá, přitvrdíme a řekneme si narovinu, že v lese je setsakramentská tma, dá se v něm hezky zabloudit, protože při každém novém zapnutí se vygeneruje znovu, takže rovnou zapomeňte, že si po pár odehráních nakreslíte mapku, podle které půjdete na jisto. Vaše vybavení čítá jednu baterku, se kterou si můžete na omezenou dobu posvítit, abyste třeba nezakopli o bludný kořen a astma, kterým podle fyzických výkonů vaší postavy, zřejmě trpíte. Pořád nic? Tak fajn, ještě se po lese potuluje divnej chlápek, kterému se nelíbí, že mu někdo sbírá jeho stránky co si tak hezky pověsil na příhodná místečka po lese a za jejich sbírání vás bude pěkně nenávidět.

Kdo se bojí, nesmí do lesa, praví jedno staré české přísloví, které by se v našem případě dalo přeformulovat na „Kdo se bojí, neměl by hrát Slendera“. Ovšem hrát tuto hru a nebát se u toho je prakticky nemožné (alespoň pro zdravého jedince) a tak se pojďme podívat o co tu vlastně běží.

Slender je jednoduchá hříčka, s jedním jediným cílem a to: posbírat 8 stránek vytržených ze sešitu nějaké narušeného školáka, které jsou rozmístěné různě po lese. Zdá se vám tento úkol jednoduchý? Tak dobrá, přitvrdíme a řekneme si narovinu, že v lese je setsakramentská tma, dá se v něm hezky zabloudit, protože při každém novém zapnutí se vygeneruje znovu, takže rovnou zapomeňte, že si po pár odehráních nakreslíte mapku, podle které půjdete na jisto. Vaše vybavení čítá jednu baterku, se kterou si můžete na omezenou dobu posvítit, abyste třeba nezakopli o bludný kořen a astma, kterým podle fyzických výkonů vaší postavy, zřejmě trpíte. Pořád nic? Tak fajn, ještě se po lese potuluje divnej chlápek, kterému se nelíbí, že mu někdo sbírá jeho stránky co si tak hezky pověsil na příhodná místečka po lese a za jejich sbírání vás bude pěkně nenávidět.

 

Po sebrání první stránky, chlápka (mimochodem Slender) jak už bylo řečeno tak trochu namíchnete a on se rozhodne, že vás bude na vaší cestě „doprovázet“. Zpočátku na vás bude jen tak koukat mezi stromy (dlouhý oční kontakt, nedoporučuje 7 z 5 nočních sběratelů stránek), horko začne být po sebrání třetí stránky, kdy se nevinné voyeurství zvrhne v touhu se vás dotknout a u té příležitosti z vás vysát duši (nebo tak něco na ten způsob). Takže byste se měli začít pohybovat poněkud opatrněji, nikam nespěchat, a snažit se co nejméně svítit, protože rozsvícené světlo v temném lese ve spojení se „sprintem“ z vás dělá celkem snadnou kořist pro tohohle „mozkomora“ v kvádru. Dost již ale o náplni, na tu si můžete přijít sami, přecijen Slender je dostupný jako free titul, který si může vyzkoušet opravdu každý kdo na to má koule… ehm nervy a pojďme se podívat na technické zpracování.

Hra běží na enginu Unity (více o něm naleznete v povánočním článku o tvorbě her). Ten v této hře perfektně stačil k vyjádření celé myšlenky a autorům tak není potřeba vyčítat nějaké grafické nedostatky. Nejedná se tedy o žádný high-end, ale ošklivě to taky nevypadá a hře na kvalitě neubírá. Co se ozvučení týče, tak je taktéž velmi strohé, ovšem opět nádherně dokresluje celou atmosféru a hudba graduje s počtem sebraných stránek, takže se vám vaše srdíčko pěkně rozbuší při sedmé sebrané stránce a Slenderem co vám dýchá na krk.

 

Ve zkratce je tak Slender velmi kvalitní Free titul, který mimochodem vyhrál cenu Golden Joystick Award 2012 v kategorii Browser hra (tedy, existuje i jeho verze, pro jejíž hraní vám postačí pouze prohlížeč) a o kterém v budoucnu ještě dozajista uslyšíme, jelikož si tento projekt vzalo pod svá křídla studio Blue Isle Studio, kteří ho v průběhu roku 2013, chtějí v předělané podobě vydat společně s původními tvůrci, jako plnohodnotnou hru, s příběhem a více možnostmi než jen sbírání stránek v lesíku. Čekání si tak můžete zkrátit u původní verze a kdoví, možná se vám povede všechny stránky ze sešitu posbírat a pak…

+ Atmosféra by se dala krájet

+ Můžeme se těšit na pokračování

+ Rozmístění stránek v lese je náhodné


- Hnědé bezpečnostní trenky si musíte dokoupit samostatně

8.7/10

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář