{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Borderlands 2

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Na herní scénu toho vývojáři vypouštějí stále dost a není tak nouze narazit na nekvalitní tituly, hry, které kopírují mainstream a vydávají se za kvalitní, i když ve skutečnosti nejsou nebo jinou pakáž co se chce usadit v hráčově srdci i když vlastně nepřínáší nic nového z branže. Ale nebojte, tahle recenze nebude ani o jedné z nich. Řeč je tady totiž o pokračování legendárního Borderlands, kooperativní střílečky s RPG prvky a pekelnou dávkou humoru. A jak si vlastně mladší bratříček stojí, překonal kvalitou svého staršího sourozence nebo jen postává v jeho stínu? Na to vše a ještě něco víc se podíváme v recenzi.

Na herní scénu toho vývojáři vypouštějí stále dost a není tak nouze narazit na nekvalitní tituly, hry, které kopírují mainstream a vydávají se za kvalitní, i když ve skutečnosti nejsou nebo jinou pakáž co se chce usadit v hráčově srdci i když vlastně nepřínáší nic nového z branže. Ale nebojte, tahle recenze nebude ani o jedné z nich. Řeč je tady totiž o pokračování legendárního Borderlands, kooperativní střílečky s RPG prvky a pekelnou dávkou humoru. A jak si vlastně mladší bratříček stojí, překonal kvalitou svého staršího sourozence nebo jen postává v jeho stínu? Na to vše a ještě něco víc se podíváme v recenzi.

Nejprve by se slušelo říci, jak se to vlastně hraje. Sakra skvěle! Hra začíná tradičně, výběrem postavy, za kterou budete procházet příběhem. Z možností máte snipera (Zer0), sirénu (Maya), commando (Axton) a poslední charakter, který nahradil bersekera z prvního dílu, gunzerker (Salvador). Každá z postav má svůj specifický strom skillů, které si můžete za získané zkušenosti za zabíjení nebo plnění úkolů, aktivovat a které vám dopomohou ve vašich cestách po Pandoře, která je nyní ještě mnohem divočejší než kdy dřív a nabízí mnohem propracovanější příběh, točící se kolem vzácné suroviny Eridia, jehož naleziště se na Pandoře objevilo a z něhož si někteří dokázali udělat celkem pěknou živnost.

 

Když už jsme u těch charakterů, nemůžu nezmínit  nějaké ty NPC, které ve hře potkáte. V první řadě to jsou někteří staří známí z prvního dílu (nebudu spoilovat, proto zmíním pouze některé) a tedy Scooter, kterému nezmizel jeho hloupý smysl pro humor ani jeho opravářské dovednosti. Doktor Zed, který vás nenechá ve stehu… tedy, ve štychu nebo třeba Marcus, který vás vyzbrojí a také nezapomenutelný cl4p-tp nebo také Claptrap chcete-li. A samozřejmě nám také nové charaktery přibyly, jako prvního potkáte Sira Hammerlocka, kterého můžete dobře znát z trailerů na hru. Dále pak Tiny Tina, malá holčička, která je naprosto posedlá výbušninami a čajovými dýchánky a kterou si prostě zamilujete. No a samozřejmě krom dalších, nesmíme zapomenout na hlavního usurpátora Handsome Jacka, který je jeden z nejpromyšlenějších záporáků co kdy spatřili světlo herního světa a jestli tohohle chlapíka nebudete milovat a smát se při jeho monolozích, ve kterých vám vysvětluje, jak moc velkou chybu jste udělali, když jste nesplnili jeho úkol spáchat sebevraždu, tak jste nejspíš ztracený případ. Ať tak či onak, pojďme se podívat na jeden z dalších hlavních taháků a hry a tím jsou zbraně.

 

Těch tu najdete opravdu požehnaně. Je zde, stejně jako v prvním díle použit systém náhodného určování vlastností zbraní a jejich vzhledu. Pro představu to funguje asi takto: Máte 6 různých výrobců zbraní, každý výrobce má nějakou zvláštnost, například u Teridore zbraní neexistuje nic jako přebíjení, vypotřebovali jste náboje? Tak svojí zbraň prostě zahoďte a my vám v mžiku mrknutí oka přímo do vašich rukou pošleme zbraň novou. Dále zde pak máme zbraně s optikou, bez optiky, s korosivním poškozením, výbušným poškozením, ohnivým poškozením atd. no a také jsou zbraně setříděny podle úrovně vaší postavy. Tak, to bychom měli několik faktorů, nyní všechny faktory podrobíme nějaké vzájemné kombinaci a není tak problém abychom získali zbraň, co bude mít korozivní poškození, optiku, bude střílet tři náboje najednou a při přebíjení se z ní stane ohnivý granát, který se postará o zbytek nepřátel. Ano to vše a jedině pouze v Borderlands 2. Kombinace zbraní se tak šplhají k miliónovým hodnotám a nestane se vám tak že byste během jedné hry našli dvě naprosto totožné zbraně a pokud pak hrajete například v kooperativním režime, tak to vůbec není na škodu, jelikož každý hráč si tak může vytvořit specifický arzenál, který bude sedět právě jemu a budete se pak naprosto dokonale doplňovat.

Teď se ale podíváme na zoubek tomu jak si Borderlands 2 vede po technologické stránce. Hra běží na Unreal Enginu třetí generace, který jak jistě tušíte není nejnovější (nedávno proběhlo představení čtvrté generace, která by ho měla již brzy plně nahradit). Ovšem páni z Gearboxu opět ukázali co dovedou jejich šikovné ručičky a celý engine tak dokázali oživit, takže se opět můžeme těšit ze skvělého komixového ladění, ještě větších herních lokací, než v prvním díle, naprosto úchvatných efektů výbuchů a navíc si zde přijdou na své majitelé grafických karet Nvidia s podporou technologie PhysX, která do hry přidává ještě o pořádnej kus „štávy“ navíc. Co se týče ozvučení, tak zde také není co vytknout, hra hraje jak má a nikde jsem nenarazil na žádný hudební glitch, který by kazil dojem ze hry.

 

No a jsme u konce recenze tudíž je na čase si to všechno hezky shrnout na jednu hromádku. Borderlands 2 nabízí nějakých 50-60 hodin intenzivní zábavy, podpořených kooperativním režimem, ve kterém si s dobrou partou můžete užít třeskutou zábavu, na kterou budete určitě všichni dlouho vzpomínat. To vše doplněno o skvělý příběh, který je mnohem propracovanější než tomu bylo u „suššího“ prvního dílu a je naplněný hromadou vtipných dialogů s NPC postavami, zahrnuto sto milionem zbraní a pěkně zašito do pěkného grafického kabátku. To vše i přes absenci jakéhokoliv epického souboje s nějakým tužším nepřítelem, dělá Borderlands 2 jasným adeptem na jednu z nejlepších novodobých „stříleček“, kterou prostě nesmíte minout.

HW požadavky:

CPU: 2 GHz dual core 64-bit Intel nebo ekvivalent AMD procesor
RAM: 1GB paměti
Grafická karta: DirectX 9 kompatibilní 512 MB, Nvidia 200 nebo AMD Radeon 4000
OS: Windows XP SP2
Zvuk: DirectX kompatibilní
12 GB Volného místa na disku
+ Skvělý příběh

+ Vtipná NPC

+ Handsome Jack

+ Neuvěřitelné množství zbraní

- Závěr hry mohl být krapánek těžší

9/10

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář