{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Family Guy: Back to the Multiverse

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Pokud jste dobře obeznámeni se seriálem Family Guy (Griffinovi) tak vám snad ani není potřeba vysvětlovat, o co se vlastně jedná, kdo by náhodou neznal, může zkusit „pogooglit“ ať nejste úplně mimo. Hlavní postavy jsou Stewie Griffin posedlý touhou ovládnout celý svět a jeho večně alkoholem opojený kámoš Brian Griffin. Musím se přiznat, že tahle dvojice je pro mě v seriálu nejoblíbenější a dle nedávno provedeného „průzkumu“ nejsem sám, proto byla volba hlavních postav rozhodně na snadě a autoři se rozhodně trefili. U výběru hlavních postav, ale nejspíš veškeré přemýšlení nad obsahem hry skončilo a někdo si nejspíš řekl, že co funguje jinde, bude fungovat i tady. Ale ne…

S některými hrami je to jako s thajskou prostitukou. Nejdříve vás naláká na svoje nádherný tělo, pak vám řekne, že po koupi drinku by mohlo být i něco víc a když už jste konečně v posteli tak zjistíte že thajská prostitutka „ho“ má vlastně většího než vy a začnete pomalu litovat, že jste jí vůbec dávali nějaký peníze. A přesně to zažijete při hraní hry Family Guy: Road to the Multiverse, který není zadarmo, podle názvu a trailerů nabízí sakra zajímavý obsah, ale po první hodině hraní vám pomalu dochází že vás tady někdo hezky znásilnil do míst kde to ještě nikdo nikdy neudělal (snad).

Pokud jste dobře obeznámeni se seriálem Family Guy (Griffinovi) tak vám snad ani není potřeba vysvětlovat, o co se vlastně jedná, kdo by náhodou neznal, může zkusit „pogooglit“ ať nejste úplně mimo. Hlavní postavy jsou Stewie Griffin posedlý touhou ovládnout celý svět a jeho večně alkoholem opojený kámoš Brian Griffin. Musím se přiznat, že tahle dvojice je pro mě v seriálu nejoblíbenější a dle nedávno provedeného „průzkumu“ nejsem sám, proto byla volba hlavních postav rozhodně na snadě a autoři se rozhodně trefili. U výběru hlavních postav, ale nejspíš veškeré přemýšlení nad obsahem hry skončilo a někdo si nejspíš řekl, že co funguje jinde, bude fungovat i tady. Ale ne…

V první řadě je to dementní zápletka, která ovšem do kvality bohatě dostačuje na průměrný díl seriálu, tudíž je to odpustitelné a kvůli tomu se na hru nemůžeme zlobit, protože očekávání nemohla být vyšší. Ve zkratce se jedná o příběh, ve kterém se Stewieho „dvojče“ (museli byste znát seriál pro pochopení těch uvozovek) Bertram rozhodne ovládnout svět, nebo spíše celý multivesmír, tedy všechny vesmíry abych byl přesnější. To se samozřejmě Stewiemu nelíbí, popadne Briana k tomu ještě jeden ze svých vynálezů pro cestování v Multivesmíru a společně se vydávají/te zastavit Bertrama.

 

Jak bylo řečeno, ve hře máte dvě hlavní postavy, jejich ovládání je řešeno buď přes kooperativní režim (jeden hráč má myš a klávesnici, druhý má gamepad) anebo si mezi nimi můžete libovolně během hry přepínat pomocí přiřazené klávesy. Nesmíme opomenout, že každá postavička má k dispozici nějakých 8 zbraní, které si v průběhu hry odemykáte a to je asi vše co by se dalo považovat za kladnou část hry krom pár vtipných štěků, které ovšem víceméně vykrádají hlášky ze seriálu a my se teď podíváme na zoubek tomu, proč se tahle prostituka nevyplatí.

V první řadě je to vizuální stránka, která je kostrbatá, podivně rozmazaná a jediný co se z ní autorům jakž takž podařilo vyždímat, jsou celkem ucházející efekty rozbíjení předmětů a docela hezky vypadající animace pohybu. Na druhou stranu je nepovedená „mimika“, která sice do určitě míry napodobuje tu seriálovou, ale prostě to není ono. Pokud tedy při hraní budete mít pocit, že jste najednou oslepli o 2 dioptrie, zkuste radši odlepit oči od monitoru, protože je vysoce pravděpodobné, že za to může právě ten divný rozmazávající efekt, u kterého si nejsem jistý, jestli byl vůbec myšlený jako součást hry, nebo je to spíše pozůstatek z převodu konzolové verze na PC.

 

Další obrovský kámen úrazu je level design, nevím, jestli někdo najal partu cvičených opic, aby jim do hry zanesla přibližný tvar svého výběhu v zoo, ale pokud čekáte nějaký velký otevřený svět Quahogu, tak radši čekejte dál a tomuhle kousku se vyhněte, každá úroveň (je jich 10) vám na proběhnutí zabere maximálně 30minut, během kterých nemáte možnost zabloudit, nemáte možnost nevědět, kterým směrem máte běžet. Neříkám, že bych chtěl ve hře bloudit, jen mi tímhle přímočarým designem hra připomněla spíš nějakou hru pro děti od sedmi let, kterou ovšem rozhodně není a svým ratolestem jí opravdu pod stromeček ani jindy nedávejte, proč? Na to se právě podíváme.

Hra není určená dětem, a to ne kvůli přílišnému násilí, všudypřítomnému střílení nebo snad šanci, že by mohli dostat epileptický záchvat čí snad motion sickness. Je to hanbatý slovník, černý a někdy i na úroveň seriálu příliš odvážný humor a určitě by se toho našlo plno dalšího. I přesto všechno má ale naprosto směšnou obtížnost, kde neexistuje nic jako pud sebezáchovy, který by jí tak moc prospěl. Jasně všechno je to animáč, ale když při řádění a střílení čistě náhodu umřete, neděje se vůbec nic! Přijdete sice asi o $300 herní měny, kterou ale zhruba od poloviny hry nebudete potřebovat, ale nepřátelé zůstanou na stejných pozicích, budou mít stejné množství životů a vás to stálo jenom pár „drobáků“ a 3 vteřiny čekání na respawn, což je smutné. Takže tu vlastně máme dětskou hru, která je primárně určena pro věkovou kategorii 15+ i když jí nechybí málo a mohla by klidně skončit u 18+ a stejně tak kdyby, si někdo dal tu práci a stejným způsobem vytvořil něco více dětského, tak tu máme hru pro nejmenší, u které by se určitě zabavili.

 

Co říci závěrem? Tahle hra by k vám do bytu rozhodně vkročit neměla, a pokud jí potkáte někde v baru a ona bude dělat oči a chtít po vás drink, tak se jí radši vysmějte, protože už víte, co se jí skrývá pod sukýnkou a pokud jste alespoň krapánek normální (nehledě na to jestli fanoušek stejnojmenného seriálu nebo ne) tak si tenhle zážitek klidně necháte ujít.

HW Požadavky:

OS: Windows® XP/ Windows® Vista / Windows® 7
Procesor: Intel® Core™ 2 Duo E2180 @ 2.00 GHz or AMD Athlon 64 X2 4000+ procesor nebo lepší
Paměť: 2 GB RAM
Grafika: NVIDIA® GeForce™ 8800GT 256MB/ ATI® Radeon™ HD 3450 256MB nebo lepší
DirectX®: 9.0c
Volné místo: 6 GB HD místa
Zvuk: DirectX® 9.0c kompatibilní
+ Vtipné hlášky hlavních postav (za předpokladu, že umíte anglicky)

+ Existuje plno jiných her, které si můžete zahrát

- Ošklivá, konzolová grafika

- Špatný level design

- Jednoduchost

4/10

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář