{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

FEAR 3

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Milovníci hororových her se dočkali dalšího pokračování své oblíbené střílečky. Od roku 2005, kdy vyšel první FEAR, se toho mnoho změnilo, ale základ zůstal stejný. Mezi prvním dílem a tímto se dočkala hra Fear dvou datadisků a pokračování s názvem Project Origin. V čem se trojka liší od svých předchůdců si povíme v následujících řádcích.

Milovníci hororových her se dočkali dalšího pokračování své oblíbené střílečky. Od roku 2005, kdy vyšel první FEAR, se toho mnoho změnilo, ale základ zůstal stejný. Mezi prvním dílem a tímto se dočkala hra Fear dvou datadisků a pokračování s názvem Project Origin. V čem se trojka liší od svých předchůdců si povíme v následujících řádcích.

Hlavní změnou bylo vývojářské studio, které se chopilo vývoje Fearu 3. Třetího dílu se oproti předchozím chytl tým Day 1 Studios, který ale měl už co dočinění s prvním dílem série. Fanoušci však tuto změnu nesli nelibě, jelikož nevěřili, že dokáží plnohodnotně nahradit Monolith Productions, kteří s Fearem začínali.

Třetí díl série navazuje na Projekt Origin, a tak se nacházíme v době, kdy probíhá těhotenství Almy a její syn má být Michael Becket. Hra se točí právě kolem tohoto porodu. Hráč však začíná hrát za starého známého Point Mana. Hra se odehrává v době, kdy uplynulo 9 měsíců od konce druhého dílu Fearu a hlavní hrdina se nachází svázán a zajat ve společnosti Armachan Security. Pomoci z této zapeklité situace vám nepřichází nikdo z týmu FEAR, ale záporný hrdina Paxton Fettel, který se již zdál být mrtev. Paxton přišel na pomoc bratrovi v nouzi a společně utečou ze zajetí. Jejich pouto není zrovna nejsilnější, ale cíl nalezení Almy je drží stále spolu.

Fettel hraje v tomto díle převážně jakési alter-ego hlavního hrdiny a stále se ho snaží přesvědčovat o svých dalších rozhodnutích. Avšak vy jako hráč nemáte možnost se svobodně rozhodnout, a tak musíte věřit, že Point Man se dokáže rozhodnout sám a dobře. Což se taky skutečně děje. Dříve zajímavou část, kdy jste si mohli pročítat deníky a záznamy na počítačích, byla vypuštěna, což je velká škoda, jelikož jste se díky tomuto mohli ponořit hlouběji do příběhu.

Nejenže se svým bratrem Point Man musí spolupracovat, ale na druhou stranu také bojovat o přízeň Almy. Jelikož právě ona si vybere na konci hry toho syna, který proplouval hrou lépe a získal více bonusových bodů. A proto není přátelství bratrů zrovna ideální. Dočkáte se mnoha chvil, kdy musíte více než se soupeřem bojovat právě se svým bratrem. Hra si tak nachystala dva rozlišné závěry, které však nejsou ničím, co by nakonec nějak ovlivňovalo hru.

Fear byl vždy hlavně o bojových scénách a nejinak je tomu ve třetím díle. Hra se odehrává ve skvělém tempu a každý souboj si tak náramně užíváte a snad ani na chvíli nepocítíte nějakou nudu. Jediným zpomalením je zde snad Slow Motion, který dodává bitkám více efektnosti.

Arzenál zbraní ve Fearu 3 je opět k pokukání. Najdete zde jak klasické zbraně jako Submachine Gun nebo novou Beam Gun, který vyšle na soupeře laserový paprsek, který ho bezcitně usmaží. Dočkáme se také návratu Nail Gunu, který jako dříve dokáže soupeře přišpendlit ke zdi. Z nabízených zbraní si určitě vyberete pro vás nejvhodnější variantu.

Soupeřů se v novém díle dočkáme opět v hojném počtu. Ve hře nenajdete mnoho chvil, kdy na vás nevyskočí nějaké to stvoření nebo na vás nenaběhnou vojáci, který je opravdu nespočet. Mimo chodící nepřátele se zde objevuje občas vrtulník, který budete muset zlikvidovat za použití raketometu. Soupeři jsou dobře inteligenčně vybaveni a nedělá jim problém schovávat se do úkrytů a využít jakékoliv vaší chvilky nepozornosti.

Hlavní výhodou Fearu by mělo být hororové prostředí, avšak v tomto trojka pokulhává. Momenty, kdy byste se měli leknout, nejsou tím pravým, a tak možná občas zbystříte pozornost, ale že byste měli strach hru zapnout v temné místnosti, to se zde neděje. Za označení zde stojí převážně zvuková stránka, která trochu zachraňuje právě lekací scénky, ale i tak je hra v tomto směru zklamáním.

FEAR 3 se snaží navázat na své předchůdce, ale to  se hře zrovna nedaří. A tak z pozice hororové hry spíše upadá do pole her akčních. Pro milovníky Fearu je to sice zklamání, ale po akční stránce je hra skvělá,a tak si najde fanoušky, kteří by normálně po Fearu nesáhli. A tak si i vy můžete vybrat, jestli budete hodnotit Fear podle předurčení anebo podle skutečné hratelnosti.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář