{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Virtua Tennis 4

dne 16.09.2014 pro sekci GS
Tenis se stále řadí mezi nejoblíbenější sporty na světě, a proto ani série Virtua Tennis neztrácí dech. V následujících řádcích vám představíme 4. Část této úspěšné série.

Tenis se stále řadí mezi nejoblíbenější sporty na světě, a proto ani série Virtua Tennis neztrácí dech. V následujících řádcích vám představíme 4. Část této úspěšné série.

Hned po spuštění hry vás uvítá přehledné menu, díky kterému se i mladší hráči v bohaté nabídce neztratí. Dalším nesmírným plusem je získání licence pro použití pravých hráčských jmen. Ať už jde o R. Nadala nebo M. Sharapovovou, u kterých to nebývalo dříve zvykem. Licence se však netýkají turnajů, u kterých budete muset přetrpět fake názvy. Naopak reklamy kolem hřiště zaštiťují opravdové firmy.

Samotná hra na vás zanechá rozporuplné dojmy. Hratelnost není na nijak vysoké úrovni. Realistické pohyby a údery zůstanou pouze hráčským snem. Ale vzhledem k tomu, že V. Tennis je hlavně arkádovou záležitostí, vystačíte si i s minimem možností úderů. Hlavní výhodou hry je jednoduché ovládání. Postačí vám šipky a 4 klávesy, což potěší hlavně nenáročné hráče.

Ať už chcete trénovat na pořádnou hru nebo si jen rychle zahrát a zabít nudu, na vše je hra připravena. Pokud zvolíte druhou možnost, na chvíli zabít nudu, můžete si ještě vybrat, jak dlouho vaše chvilka bude trvat. Rychlá hra je totiž rozdělena na 2 části. Buď si zahrajete klasickou exhibici, nebo rovnou celý turnaj, který čítá maximálně 3 zápasy. Pokud si ještě nejste svou hrou jisti, nabízí vám hra možnost procvičit základní údery v módu Practice. Můžete si také zahrát klasický Multiplayer anebo již podle názvu zábavně vyhlížející mód Party. Zde si totiž můžete natrénovat svůj pohyb nebo údery hned v několika netradičních disciplínách. Ať už jde o chytání kuřátek po hřišti, střílení na fotbalovou branku nebo pinkání si s tikající bombou.

Pro opravdové tenisové nadšence, kteří nesledují jen TOP 10 žebříčku, přinese hra nepříjemnou zprávu. Hra totiž nabízí pouze 19 tenistů obou pohlaví dohromady. Ale na druhou stranu zde nechybí ty největší hvězdy, což naopak potěší spíše rekreační tenisty. Ať už jde o jedničky obou žebříčků – Djokoviče a Wozniackou nebo věčné riivaly Nadala s Federerem. Žádného z českých hráčů se zde však nedočkáte. Ale i s nízkým počtem hráčů si můžete zahrát často nejoblíbenější čtyřhru v různých módech.

Nejdůležitějším prvkem byl u V. Tennisu odjakživa kariérní mód. Nyní nazván Wolrd Tour. Zde si na úvod vytvoříte vlastní postavu, se kterou pak objíždíte celý svět. Na výběr u tvorby hráče máte od různých tvarů a barev vlasů až po hekání při úderech. Začínáte jako nezkušený hráč na chvostu žebříčku ATP. A proto se musíte prokousat různými malými turnaji, často se odehrávajícími v zapadlé vesničce někde v neznámu. Zpočátku na vás čekají vyložení amatéři, které s trochou nadsázky porazíte i s pánvičkou v ruce. Ale pro váš růst jsou i tyto zápasy podstatné. Navíc se dostanete do zápasového tempa, díky kterému se pak můžete vytáhnout i proti lepším soupeřům. Celá kariéra probíhá na mapě světa, kde se pohybujete po různých místech jako byste hráli některou z deskových her.

Na mapách jsou různě umístěná políčka, ať už s turnaji, tréninkem nebo hotely pro odpočinek. Pro hráče jsou však nejdůležitější turnaje a zápasy, kde nabíráte zkušenosti a hlavně si zvedáte své žebříčkové umístění.

Zpracování zápasů vás zrovna nevytrhne ze sedačky, neboť kurty jsou často stejné a za chvíli upadnete do stereotypu. Pohyb po kurtu a údery hráčů jsou rovněž jednoduché. Nejhorším pohybem hráče však je, když se snaží zasáhnout míček jakýmsi lehem na zem. V takových chvílích se opravdu zamyslíte, jak je vůbec možné, že něco takového hra skrývá. Dalším neduhem je bezchybný protihráč. U něj se totiž nestane, že by míček odehrál do sítě nebo snad do outu. Pokud se do hry opravdu dostanete, tak ani nejtěžší obtížnost pro vás nebude překážkou.

Virtua Tennis 4 zapracoval na grafické stránce a také na ozvučení nejen hry samotné, ale také hráčů. Proto se ženský tenis nestane odpudivý díky jekotu jen v televizi, ale také vás postupně zasáhne i ve hře. Hráči se během zápasů stávají fyzicky unavenější, což je poznat na jejich zevnějšku. Co je možná zbytečné, jsou prostřihy mezi jednotlivými výměnami, u kterých musíte chvilku čekat, než jdou zrušit. Hudební doprovod je naopak hodnocen vyššími známkami.

Po zhodnocení celého titulu musíme uznat, že se nejedná ani tak o tenisovou simulaci, jako spíše o zábavné pojetí tenisu. Hra tak nadchne mladší hráče, ale zkušené tenisové matadory nikoliv. Pokud jde o kariérní mód, musíme hodnotit nadprůměrně, jinak však hra nenabízí nic nového, a proto se hodnocení nevyšplhá výše než nad lehký nadprůměr.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář