{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Více FPS, méně lagů. Rady pro vás

Napsal Whoik dne 28.02.2016 pro sekci CS 1.6
Tento článek se zaměřuje na nejčastější problémy, se kterými se setkáváme u nás na foru v sekci Rady a návody. Pokusíme se vám přiblížit co nejlepší řešení na vybrané problémy a poradit vše potřebné k plynulé hře.

Na naše forum si často chodíte pro rady, jak se zbavit lagů, co udělat pro větší FPS nebo jak celkově zlepšit hratelnost. Nyní vám přinášíme sérii článků, kde se pokusíme vyřešit ty nejčastější dotazy a pomoci vám tak užít si co nejvíce hru na našich serverech. Rady jsou přejaty od našich supportů, kteří odvádějí stále skvělou práci a pokud byste nenašli odpověď na svůj problém zde, můžete se obrátit přímo na ně nebo do fora.

Jak zvýšit FPS

Asi ta nejčastější otázka od hráčů counter striku. Traduje se, že čím více FPS, tím lepší hra. Toto tvrzení nelze vyvrátit, nicméně od určitého počtu je už pro uživatele rozdíl nezaznamenatelný. Jako ideální úroveň se při běžné hře udává 100 FPS. A právě této hodnoty bychom se měli snažit dosáhnout, neboť právě při stovce je obraz plynulý a nic vám tak nebude bránit v bezproblémové hře.

V dnešní době by většina vašich strojů měla 100 FPS v pohodě zvládnout, nicméně můžete mít v configu určité příkazy, které tomuto nastavení brání, a právě proto je zde soupis příkazů, které vám napomůžou k dosažení požadované hodnoty.

Příkazy do konzole pro co nejlepší FPS:

fastsprites 0
- Tento příkaz nám změní kvalitu smoke granátu. Většina hráčů má problém, že když tento granát hodí, tak mají lagy. Při hodnotě 2.0 je nejvíce realný a kvalitní, při hodnotě 0 je méně kvalitní, avšak není tak náročný.
r_decals
- Tímto příkazem si můžete nastavit, jak moc chcete krve ve hře, stopy po kulkách, aj.
r_dynamic
- Při hodnotě 1 zapne dynamické osvětlování (náročnější na fps).
cl_himodels 1
Při možnosti 1 (zapnuto) máte deatilní modely hráčů. Při hodnotě 0 máte ty méně náročnější = vyšší fps. Pozor! Když si toto nastavíte, neuvidíte speciální modely, např. na furienu, jailbreak serveru, aj!
gl_picmip 2
- Sníží, popř. zvýší detaily. Při hodnotě 4 (maximum) máte nejméně kvalitní textury = vyšší fps.
gl_round_down 3
- Sníží detaily textur, opět čím vyšší číslo, tím nižší detaily = vyšší fps.
cl_weather 0
- Vypne počasí ve hře. Pro příklad můžeme uvést mapu de_aztec, kde se nám zobrazuje déšť.
r_detailtextures 0
- Tento příkaz vypne detailnější textury a jejich vykreslovaní. Opětovně tímto příkazem můžete mít vyšší fps.

Na některých módech vám může pomoci mít i více než 100 FPS. V takovém případě existují další tři příkazy, které vám toto umožní.

fps_override 1
- Povolí vyšší hodnotu fps, než je povoleno defaultně.
developer 1
- To samé co příkaz override, avšak na non-steamu je nutno tento příkaz zadat.
fps_max 300
- Hodnotu si můžete zvolit sami jakou chcete. Můžete si nastavit například i 600, avšak nepočítejte stím, že z toho opravdu těch 600 fps vytáhnete. Záleží to jen a pouze na tom, jaké máte "železo" ve Vašem stroji :-)

Pokud veškeré výše zmíněné příkazy zadáte ve hře do konzole, měli byste dosáhnout kýžených výsledků. Ne vše vám samozřejmě bude vyhovovat, proto si můžete jednotlivé hodnoty za příkazy libovolně měnit. Názornou ukázku máme tady od Garlina:

Na článku spolupracoval Hoolder, jehož návod z fora byl využit při tvorbě článku. Pokud byste měli nějaké dodatečné otázky či připomínky, pište pod článek do komentářů nebo klasicky na forum.

Autor: Whoik; Zobrazeno: 15105x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář