{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Mistrovství světa v hokeji 2016 (Moskva, Petrohrad)

Napsal Smokeyy dne 01.05.2016 pro sekci GS
Jako každý rok se odehraje mistrovství světa v ledním hokeji, kde bude hrát i Česká a Slovenská reprezentace a mě napadlo Vám trošku tento šampionát přiblížit. V novince se dozvíte systém hraní na mistrovství světa, krátkou historii obou reprezentací, včetně Československé a něco z historie o prvním mistrovstvím světa. Šampionát se hraje od 6.5. do 22.5.2016 v ruských městech Moskva a Petrohrad, kde zlatou medaili obhajuje výběr z Kanady. Výjimkou nebude ani Gamesites tipovačka, kde můžete tipovat na vítěze turnaje, nejlepšího střelce, postupně tipovat na vítěze jednotlivých zápasů a mnohem víc. Za správné tipy můžete získat i nějaké ceny.

Informace k Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2016


Tento turnaj se pořádá v ruských městech Moskva a Petrohrad. Rozhodlo se o tom na MS 2011 v Bratislavě. Při Mistrovství světa pořadatelé slaví 70 let hokeje v Rusku. Turnaj se koná od 6. května (máje), do 22. května (máje), kde se účastní šestnáct týmů (čtrnáct nejlepších z minulého ročníku a dva postupující z I. divize). Je to 80. ročník, při kterém se odehraje až 64 zápasů.

Hraje se systémem dvou skupin, kde poté nejlepší týmy seskupí do tzv. play-off. V A skupině hraje výběr z České republiky a v B skupině výběr ze Slovenska.

 

 

Mistrovství světa na Gamesites

 

Každoroční součást našeho Gamesites soutěžení je opět tady, už sedmým rokem pro vás připravujeme Tipovačku, ve které budete moci tipovat nejen správné výsledky, ale také střelce či umístění jednotlivých týmů. Někteří z vás již vědí, jak tato tipovačka vypadá, pro ostatní zde máme menší popis.

Ve speciální sekci na fóru, kterou naleznete úplně nahoře nebo na tomto odkazu budou zpočátku vypsány možnosti tipů na celkové mistrovství a poté každý den budete moci psát své nové tipy na jednotlivé hrací dny. To znamená, že netipujete všechny zápasy najednou, ale pěkně postupně vás tipovačka provede celým šampionátem.

Můžete tak reagovat na změny v sestavě nebo jiné složení útoků, které vám může podstatně změnit taktiku tipování střelců. Ačkoliv to vypadá složitě, není tomu vůbec tak. Stačí pouze vybrat ke každému zápasu tři střelce, správný výsledek a je to. Pak už nezbývá, než s napětím sledovat daný zápas a doufat, že právě vámi tipovaní hráči se dokáží prosadit.

Podrobnější informace vám přineseme ještě v další novince, kde vám dáme odkazy na soupisky jednotlivých týmů, ať netipujete naslepo, jako tomu bylo v minulých letech, kdy se mezi střelci objevovali hráči, kteří na šampionátu vůbec nehrají anebo třeba brankáři. Další novinka vyjde už zítra, tedy 2.5.2016.

 

 

 

Systém hraní pro MS 2016


Od prvního turnaje systém prošel několika změnami. Dnes se šampionát hraje systémem, kde se šestnáct účastníků (14 nejlepších z minulého ročníku + 2 nejlepší z I. divize) rozdělí do dvou skupin a hrají proti sobě zápasy typu každý s každým. Každý zápas zná svého vítěze, kde za výhru v základní hrací době jsou do tabulky připočteny tři body, za výhru v nastavovací hrací době dva body, prohru v nastavovací hrací době jeden bod a prohru v základní hrací době nula bodů. Poté se hraje tzv. play-off, které hrají týmy z prvních až čtvrtých míst. Pro týmy z pátého až osmého místa turnaj končí a k tomu týmy z osmých míst sestupují do I. divize. Francie a Německo sestoupit nemůžou, protože jsou pořadatelé příštího šampionátu.


Play-off se hraje převážně na velkých turnajích (fotbal, lední hokej) a také na ligových turnajích, jako je fotbalové i hokejové mistrovství, americké hokejové NHL (Stanley cup), evropská Liga Mistrů a nebo i v české a slovenské hokejové Extralize. V tomto turnaji se systém play-off hraje od čtvrtfinále, kde nejlepší tým z jedné skupiny, hraje proti nejhoršímu týmu ze druhé skupiny a poté druhý nejlepší tým z jedné skupiny, proti druhému nejhoršímu týmu z druhé skupiny. Pro poražené čtvrtfinalisty turnaj končí. Postupující hrají semifinále, které hrají systémem vítěz zápasu 1A vs. 4B proti vítězi zápasu 2B vs. 3A a naopak. Poražení semifinalisté sehrají proti sobě zápas o 3. místo a vítězové semifinále samozřejmě závěrečné finále.

 Seskupení týmů ve skupinách

 


Z historie: Československo a mistrovství světa


Československá hokejová reprezentace chyběla na světovém šampionátu 4x (v roce 1932, 1950, 1951 a 1962) a v roce 1953 turnaj nedohrála, kvůli státnímu smutku (smrti prezidenta Klementa Gottwalda). V roce 1950 a 1951 reprezentace turnaj neodehrála z důvodu nevydání víza rozhlasovému reportérovi v roce 1950. Při zahájení mistrovství světa téhož roku byli hokejisté zatčeni a umístěni do vyšetřovací vazby a o půl roku později odsouzeni k odnětí svobody od 8-mi měsíců do 15-ti let z křivého obvinění vlastizrady, chvíli po nástupu komunistické vlády v ČSR.  V roce 1962 reprezentanti šampionát neodehráli ze solidarity vůči NDR, kterým nevydala víza pořadatelská země (USA).


Reprezentati dokázali vybojovat až 34 medailí (z toho šestnáct bronzových, dvanáct stříbrných a šest zlatých). Mistry si národ poprvé mohl říkat v roce 1947, poté o dva roky později v roce 1949 a naposled v roce 1985. Celkem 8x se šampionát pořádal na našem území, většinou v Praze.

 

Vzpomínka na MS 1947, které se konalo v Praze, v tehdejším Československu. Národ se stal mistry, hlavně díky vítězství Rakouska proti Švédsku. Celkové skóre ČSR činilo 85:10, které nasbíral v sedmi zápasech.

 


Z historie: Česko a mistrovství světa


Česká hokejová reprezentace se řadí mezi nejúspěšnější ve světě. Svědčí o tom šest vyhraných šampionátů pět bronzových medailí a jedna stříbrná medaile. Také je jediná, která vyhrála 3x Mistrovství světa po sobě (tzv. Zlatý Hattrick), od zavedení systému play-off. Úspěšnost je, že po tomto atakovaly zlatý hattrick dvě země, ale Čeští hokejisté je ve finále vždy zarazili.


Jak už bylo zmiňováno, tak Čeští hokejisté vyhráli šampionát 6x a poprvé už v roce 1996. Poté si dali reprezentanti dvouletou bronzovou pauzu a o tři roky později vyhrál tzv. Zlatý Hattrick, tedy tři mistrovství světa po sobě (1999, 2000, 2001). Zlatý ročník přišel ještě 2x, v roce 2005 v Rakousku a poté v roce 2010 v Německu. Prohrané finále pamatuje reprezentace jen v roce 2006, proti celku ze Švédska a bronzových medailí přivezla celkem pět (1993, 1997, 1998, 2011 a 2012). Šampionát se hrál v Česku 2x, poprvé v roce 2004 a poté v roce 2015 a v obou šampionátech dokázala převýšit rekordní návštěvnost.

Rachna Kachna, aneb slavný gól v semifinále na MS 2010 proti Švédsku, kde již tragicky zesnulý hokejista Karel Rachůnek prostřelil 7 sekund před koncem 3. třetiny a poslal Česko do prodloužení a až k nájezdům. Češi se nakonec radovali z vyhraného Mistrovství světa.

 


Z historie: Slovensko a mistrovství světa

 

Slovenská hokejová reprezentace takový úspěch jako Česká nemá, ale i přes to může být její národ šťasten. Slovenská reprezentace hraje v elitní skupině na Mistrovství světa od roku 1996, do té doby se do ní dostávala ze skupiny B a C, která obě vyhrála. Jednou přivezla zlatou medaili, dvakrát stříbrnou a jednu bronzovou.


Šampionát reprezentace dokázala vyhrát v roce 2002, kde v samotném finále porazilo Rusko. S Ruskem se ve finále setkala ještě v roce 2012, tam ale i přes jedno-gólové vedení v zápase finále nezvládla. V roce 2000 dokázala přivést stříbrnou medaili, kde nezvládla finále s Českem, ale to jí vrátila o 3 roky později, kde těžila ze zápasu o 3. místo. Šampionát se hrál na Slovensku pouze jednou a to v roce 2011, další je naplánován na rok 2019.

Sestřih finálového utkání Slovenska, proti Rusku na MS 2002, kde Slovenský tým dokázalo porazit Ruský výběr a tím vyhrát celý šampionát.

 


Z historie: první mistrovství světa v ledním hokeji


Úplně první šampionát se odehrál těsně po první světové válce, v roce 1920. Tehdy se hrálo v rámci Letních olympijských her v Belgii a hrálo se tzv. Bergvallovým systémem. To byl systém, jako dneska play-off s tím rozdílem, že poražený finalista ještě nedostává stříbrnou medaili. Poražený finalista hraje dále s poraženými týmy vítězů z prvního dějství o stříbrnou medaili a o bronzovou medaili hrály týmy, které porazil tým, co získal stříbrnou medaili. Od tohoto systému se ale nakonec upustilo, kvůli nevýhodám, jako že se o vítězi turnaje rozhodlo už v její polovině a po zbytek turnaje se hrály už ty méně atraktivní zápasy.


Historicky první titul tedy získal výběr z Kanady, druhé místo obsadili Američané a třetí místo získal výběr z Československa i přes to, že v celém turnaji stačili dát pouze jeden jediný gól a naopak 31 jich dostala.


V tomto turnaji také hrálo v každém zápase až sedm hráčů v každém týmu, zápas dohrávali ti hráči, kteří ho začali a v případě zranění hráče, stáhl jednoho hráče i druhý tým. Dále nepískali rozhodčí, ale samotní hráči, nebo trenéři, anebo byli nominováni zástupci třetích týmu. Dále hráči nesměli přihrávat dopředu, ale buď vedle sebe, nebo za sebe. Jeden zápas trval 2x 20 minut, přesto dnes 3x 20 minut.

 

Pro představu - takto vypadaly zápasy Bergvallovým systémem na LOH 1920

MS 1920 - o zlatou medaili

MS 1920 - o stříbrnou a bronzovou medaili

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář