{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

ESL One New York 2016

Napsal Whoik dne 04.10.2016 pro sekci CS 1.6
První víkend v září se v New Yorku uskutečnilo dlouho očekávané klání ve hře Counter Strike: Global Offensive. O ceny v hodnotě 250 000 dolarů se utkalo 8 nejlepších týmů na světě, což bylo zárukou skvělé podívané a mnoha vypjatých momentů. Jak celý turnaj probíhal se dočtet níže.

Osmička nejlepších týmů na světě ve hře CS: Global Offensive se sešla v New Yorku, aby poměřila síly a zabojovala o pohádkovou výhru pro vítěze, která činila 125 00 dolarů. Tomu také odpovídalo místo konání. Pořadatelé pro tuto událost vybrali arénu Barclays Center, kde sídlí basketbalový tým Brooklyn Nets a také hokejisté New Yorku Islanders. O pořádnou kulisu tedy bylo postaráno, teď už bylo pouze na hráčích, jak se postarají o zábavu a jak se vyrovnají s nebývalým tlakem.

Aby se týmy mohly na této akci ukázat, musely podávat dlouhodobě oslnivé výkony, protože šest týmů se do turnaje dostalo na základě pozvánky pořadatelů a zbylé dva si musely vybojovat místo v kvalifikaci. Ta byla rozdělena na evropskou a americkou část, přičemž z každé postupoval jen vítěz. Evropskou část nejlépe zvládl tým Astralis, tu americkou pak ovládl tým Optic. Přidali se tak k šestici již pozvaných týmů - Navi, Fnatic, Virtus.pro, G2, Liquid a SK Gaming. Sestavy k nahlédnutí na oficiálních stránkách turnaje ZDE.

První část turnaje se hrála tzv. Švýcarským systémem. To znamená, že všech 8 týmů je v jedné tabulce a postoupí ti, kteří dosáhnou nejdříve třech vítězství. Naopak ti, kteří třikrát prohrajou, v turnaji končí. Zápasy jsou losovány tak, aby proti sobě nastoupily vždy týmy se stejným počtem vítězství. Touto fází hladce prošel tým Navi, který vyhrál hned své tři úvodní zápasy a mohl se tak radovat z postupu do play-off v nejrychlejším možném čase.

Na druhém místě první fáze se umístil brazilský tým SK Gaming, následovaný hráči Teamu Liquid a o poslední postupové místo se poprali Virtus.pro a Optic, kteří měli po čtyřech zápasech shodný počet výher i proher, avšak následný vzájemný zápas na mapě cobblestone, který skončil 16:14 pro Virtus.pro, rozhodl o posledním postupujícím. Čtveřice pro play-off tak byla známa, tvořili ji tedy týmy - Navi, SK Gaming, Team Liquid a Virtus.pro.

Tyto čtyři týmy se ve finálovém dni střetly v play-off hraném na dvě vítězná utkání. První dvojici tvořili SK Gaming a Virtus.pro, druhou pak Navi a Team Liquid. Vítězové těchto klání pak měli možnost porovnat své síly ve finále.

Semifinálový souboj mezi týmy Virtus.pro a SK Gaming započal na mapě Mirage. Nadšení diváci mohli být svědky několika neuvěřitelných akcí, ale také mnoha zvratů. A ve chvíli, kdy už to vypadalo, že je hotovo, tedy za stavu 13:15 ve prospěch SK Gaming, přišla jedna rychlá akce polských hráčů směrem na áčko, díky čemuž byli už pouze jedno kolo od vysněného prodloužení. Poslední kolo základní hrací doby si vzal na starost všem známý Jarosław "pashaBiceps" Jarząbkowski, který díky skvělému závěru srovnal na 15:15 a na řadě tak bylo prodloužení. Ačkoliv by se mohlo zdát, že Virtus.pro mělo výhodu díky dvěma vyhraným kolům v řadě na závěr základní hrací doby, prodloužení ukázalo opak. Brazilští hráči si dokázali prodloužení pohlídat a zvítězili celkovým skóre 19:16.


Pasha clutch 1vs1

Druhou mapou se stal Overpass, kde se očekával opět tuhý boj o každé kolo. Nicméně začátek měli ve své režii plně hráči z SK Gaming, kdy se jim podařilo vyhrát šest kol v řadě a už už se zdálo, že si jdou pro postup do finále. Ale to by na druhé straně nesměli stát zkušení borci z Virtus.pro, kteří našli ještě údernější odpověď a díky následným sedmi vyhraným kolům v řadě zvrátili osud první poloviny a vyhráli ji 8:7.

Druhá polovina začala vyhraným pistolovým kolem pro Virtus.pro a mohli se tak dostat do trháku. To však nepřipustil brazilský kapitán Gabriel 'FalleN' Toledo a díky svým úchvatným kouskům s AWP se postaral nejen o vyrovnání utkání, ale také o vedení 15:12, a tedy 3 matchbally. Jak se však říká, poslední krok bývá vždy nejtěžší. Brazilští hráči měli skvěle rozjetá kola, nicméně v prvním případě se opět o úspěšný zvrat postaral PashaBiceps, který si skvěle poradil s další situací 1vs1 a následoval ho dokonale vyřešenou situací 2vs3 Wiktor 'TaZ' Wojtas a diváci se tak mohli těšit na další prodloužení.

Ani v prodloužení nezačali polští borci dobře a brzy prohrávali 0:3. Avšak již několikrát ukázali, že se nevzdávají za žádných situací a díky bojovnosti se jim podařilo vyrovnat na 3:3, což znamenalo prodloužení číslo dvě. To bylo vyrovnanější a oba týmy využily CT stranu ve svůj prospěch a oba zvítězily 2:1. A tak přišlo na řadu třetí prodloužení v již tak vypjatém souboji. Virtus.pro po krátké přestávce vrhlo všechny síly do útoku a dokázalo vyhrát první část prodloužení 3:0. A ve čtvrtém kole nenechali už nic náhodě a díky skvělému výkonu vyhráli zápas celkovým poměrem 25:21.

Smoke defuse by Taco

O osudu prvního semifinále tak musel rozhodnout třetí zápas. Ten se uskutečnil na mapě Nuke, se kterou nemají Virtus.pro dobré zkušenosti z posledních velkých turnajů. Navíc začínali za T stranu, a tak se zdálo, že se misky vah opět převracejí na stranu SK Gaming. Těm však utekl úvod utkání a brzy prohrávali 0:5. A bylo opět na kapitánovi Fallenovi, aby dokázal utkání srovnat. To se mu téměř povedlo, ale po změně stran byl už i on na poslké hráče krátký a závěr tak nepřinesl další napínavou podívanou, nýbrž jednoznačné vítězství 16:7 týmu Virtus.pro. První finalista byl tedy znám, druhý vzešel ze souboje Navi a Team Liquid.

Pasha Quad Kill

Jediný Fallen zakončil semifinále s celkově kladným skóre, zbytek brazilského týmu se utápěl v červených číslech. Naopak na druhé straně byl záporný pouze NEO a právě díiky skvělému týmovému výkonu dokázal postoupit polský celek Virtus.pro.

Souhrné skóre hráčů za tři semifinálové zápasy

I druhé semifinále začalo bojem na mapě Cobblestone. Za favorita byl považován tým Natus Vincere a možná právě tento fakt jim svázal ruce, kdy se jim nepovedl nástup do zápasu a velmi rychle prohrávali 1:8. První polovina nakonec skončila 4:11 pro Team Liquid a na Navi tak čekala pořádná porce práce. Ale ať dělali co mohli, pánem na cobblestonu byl americký tým a závěrečným skóre 16:7 šli do vedení 1:0 na zápasy.

Druhou mapou se stal Train, kde Navi pravidelně sbírá úspěchy a čekalo se, že vývoj semifinále právě zde vyrovnají. Začali však za T stranu a nepodařilo se jim dostat do vícebodového rozdílu. Nicméně i tak vedli po první půlce 8:7. Vyrovnaný souboj pokračoval i v druhé části, ale dle předpokladů se podařilo Navi urvat pár těsných kol a zvítězili 16:13. Na řadu tak musel přijít třetí rozhodující zápas

Flamie přibližuje Navi k postupu

Rozhodnutí mělo přijít na nejhranější mapě Dust2. Zde se předpovědi různily, a tak nebylo dopředu jasné, kdo bude favoritem. Ale ten se sám brzy vykrystalizoval. Ukrajinský tým Navi táhnul za skvělým výsledkem Aleksandr 's1mple' Kostyliev, který za první půli dosáhl skóre 18:3 a hlavně díky němu vedlo Navi 13:2. A ač se zdálo, že již není o co hrát, Team Liquid se ještě pokusil s utkáním něco udělat, ale podařilo se jim pouze snížit nepříznivý výsledek na konečných 16:10. Ve finále se tak utkaly týmy Virtus.pro a Natus Vincere.

Souhrné skóre hráčů za tři semifinálové zápasy

Finále se mělo stát oslavou jednoho z největších elektronických sportů na světě. Streamy v mnoha různých jazycích sledovali lidé po celém světě a všichni očekávali vyrovnaný souboj dvou momentálně nejlepších týmů. Slovenskou progamingovou scénu zastupoval dlouholetý hráč týmu Navi Ladislav "GuardiaN" Kovács, čeští hráči se do sestav žádného z týmu nedostali.

Mapa Cobblestone se stala oblíbenou otevírací mapou již v semifinále, a tak si ji hráči zvolili na úvod také ve finále. I když oba týmy své zápasy na této mapě v semifinále prohrály, nezdálo se, že by to na nich zanechalo jakékoliv stopy a byli opět plně nažhavení na to, poprat se o vítězství. O něco lépe připravenější se na úvod jevil tým Virtus.pro, který brzy odskočil do vedení 6:0. A díky stále koncentrovanému výkonu po celý zápas se jim podařilo ovládnout první mapu poměrem 16:3. Takový rozdíl byl jistě překvapení, nicméně nic nebylo hotovo. A jak se říká, každý zápas začíná od stavu 0:0.

Snax clutch 1vs4

A tímto úslovím se chtěli řídit také hráči Navi, kteří načali mapu Train za T stranu a tentokrát to byli oni, komu se povedl vstup do utkání. Po pěti kolech svítila na ukazateli skóre u týmu Virtus.pro nula, a tak měli fanoušci Navi po chmurném představení na cobblestonu důvod k radosti. Ten jim nezkazila ani další kola, a tak v půlce byl stav 12:3 pro Navi. Po změně stran už Navi neponechali nic náhodě a zvítězli 16:8 a poslali tak finále do třetího rozhodujícího utkání.

Napínavější průběh finále si mohli pořadatelé a diváci jen těžko přát. To však ještě netušili, co je čeká na mapě Mirage. Ta byla vybrána, aby rozhodla celý turnaj ESL New York 2016. Oba týmy hrály opatrně, a tak nebyl vítěz znám do poslední chvilky. Skóre se přelévalo ze strany na stranu, až se na ukazateli objevil stav 14:14. Ten značil obrovský tlak pro všechny účinkující. Matchball vyhlížely obě strany, nicméně těmi šťastnějšími byli hráči týmu Navi. Virtus.pro však mělo v týmu hráče, který je jako stavěný pro takto vypjaté situace. Už v semifinále ukázal, že dokáže nemožné a opět to byl Jarosław "pashaBiceps" Jarząbkowski, který zachránil Virtus.pro a udržel naději, protože právě díky němu se dostalo finále do prodloužení.

V prodloužení se čekala další úžasná bitva a opravdu tomu tak bylo. Hráči odvraceli nepříznivé situace a po první půlce vedlo Virtus.pro 2:1. Byli tak pouze dvě kola od výhry. Ale Navi se nevzdalo a třemi vyhranými koly v řadě to byli právě oni, kdo si zajistil vítězství a první cenu v hodnotě 125 000 dolarů. Finále tak skončilo 2:1 pro Navi po výsledcích - Cobblestone 3-16, Train 16-8, Mirage 19-17.

Poslední kolo celého turnaje, defuse ve smoku

Celkové pořadí ESL New York 2016:

Takový byl turnaj ESL One New York 2016, který se opět zapíše do dějin jako veleúspěšný a fanoušci se už teď nemůžou dočkat dalších, byť menších, turnajů, kde opět budou moci vidět v akci své oblíbené hráče. I další turnaje budeme zde na Gamesites sledovat a přinášet vám z nich zpravodajství. Na počtenou zase příště.

Autor: Whoik; Zobrazeno: 4153x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář