{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

DreamHack Masters Las Vegas

Napsal Whoik dne 21.02.2017 pro sekci CS:GO
V uplynulých pěti dnech se odehrála další z významných událostí na scéně Counter Striku: Global Offensive. Las Vegas, město hříchů, hostilo další z turnajů série DreamHack. Opět se účastnili jen ti nejlepší z nejlepších a my vám přinášíme shrnutí.

DreamHack má již dlouhodobou tradici a každý rok se koná několik turnajů této série. Tentokrát 16 nejlepších týmů na světě zavítalo do Las Vegas, aby se utkalo o prize pool v celkové výši 450 000$. Přičemž vítězný tým si přijde na rovných 200 tisíc amerických dolarů. Hrálo se od středy 15.2. do neděle 19.2., kdy byly na programu jak obě semifinále, tak i na závěr velké grand finále.

Turnaje se zúčastnilo celkem 16 týmů, z čehož 8 týmů dostalo pozvánku, 4 týmy pro hlavní fázi vzešly z evropské kvalifikace, další tři ze severoamerické kvalifikace a poslední tým postoupil z asijské části kvalifikace. Těchto 16 týmů bylo rozděleno do čtyř čtyřčlenných skupin, ze kterých postupovali dva nejlepší. Ve skupinách se hrálo tolik oblíbeným švýcarským systémem, kdy tým, který dosáhne dvou výher, postupuje, kdo naopak dvakrát prohraje, z turnaje vypadává. Následně se hrálo play-off na 2 vítězná utkání.

Skupinová fáze

Skupina A

Ve skupině A se utkaly dva dánské týmy se dvěma severoamerickými. Hlavním favoritem zde byl tým Astralis, který před pár týdny ovládl Major v Atlantě. Celý turnaj začal zápasem již zmíněných Astralis proti týmu compLexity na mapě de_nuke. Role favorita se zhostil tým Astralis více než slušně a již po půlce zápasu, kdy vedli 13:2 bylo o vítězi téměř rozhodnuto. Ve druhé části se odehrálo ještě šest kol, přičemž tři z nich vyhráli Astralis, a tak konečný výsledek zněl 16:5 pro Dány.

Druhý zápas sliboval větší drama. Tento mač byl pro oba týmy, jak OpTic, tak North, velmi důležitý, protože mohl hodně napovědět v otázce postupujících týmů. Hrálo se na mapě de_inferno a slibované drama dlouho nepřicházelo. Po patnácti kolech totiž vedl tým OpTic již 11:4. Hráči týmu North se však nevzdávali a několika povedenými koly se dostali zpět do zápasu. Ale náskok OpTiců byl příliš velký na to, aby se dal zlikvidovat úplně, a tak se skóre zastavilo na konečných 16:11 pro tým OpTic.

Ve druhých zápasech skupiny se utkaly dva úspěšné týmy z prvního kola a dva poražení. O postupujícím měl rozhodnout zápas Astralisu s OpTicem, který se konal na mapě de_nuke, kterou si Astralis vyzkoušel již v prvním zápase. Tentokrát nebyli tolik suveréní, nicméně i tak vedli po první části 9:6. Ve druhé části za teroristy využili skulinek v defensivě OpTiců a dosáhli skóre 7:3, které dalo konečný stav 16:9. Astralis se stal prvním postupujícím ze skupinové fáze.

Souboj poražených se odehrál také na de_nuke. CompLexity však ani druhý pokus na této mapě nevyšel a když po patnácti kolech prohrávali 1:14, bylo téměř rozhodnuto, že se s turnajem budou loučit. Ještě se samozřejmě pokusili zabojovat, ale hráři týmu North si to už pohlídali a vyhráli 16:4. CompLexity tedy opustili turnaj s devíti vyhranými koly na kontě, North se utká v souboji hraném na dvě vítězná utkání o postup s týmem OpTic.

Aby toho de_nuke nebylo málo, první mapou v souboji o postup byla právě tato mapa. A North ukázali, že předešlý výsledek nebyl náhodný, neboť OpTicu nadělili debakl 16:2. Druhou mapou byl de_cobblestone, kterou si vybrali OpTici a dokonce začínali za CT, což by mělo být na této mapě výhodou. Jenomže toto pravidlo nepotvrdili a po první části prohrávali 6:9. Za to North výhodu CT strany zužitkovali a hned po osmi kolech bylo rozhodnuto. Konečné skóre znělo 16:7 a druhým postupujícím ze skupiny A se stal tým North.

Skupina B

V béčku byli hlavními favority polští Virtus.pro, kteří mají také skvělé vzpomínky na nedávný Major, kde obsadili druhé místo. A začali pěkně zostra proti domácímu americkému týmu Misfits. Tento tým není příliš známý, nicméně prokousali se z kvalifikace, a tak si mohli zahrát proti nejlepším. A že to nejsou žádná ořezávátka potvrdili hned v úvodním zápase, kdy na mapě de_cobblestone pořádně potrápili polské favority. Po půlce to bylo 8:7 pro Virtus.pro, a druhá půle znamenala velké drama, nakonec se šťastným koncem pro favority, kteří zvítězili 16:12.

Ve druhém zápase se proti sobě utkaly týmy Fnatic a Gambit na mapě de_inferno. Fnatici i tým Gambit museli projít kvalifikací, aby se mohli Dreamhacku účastnit a nyní mohli změřit síly ve vzájemném souboji. Do zápasu lépe vstoupil tým Gambit a lehké vedení si udržoval až do konce první části, kterou vyhrál 9:6. Ve zbytku zápasu už však měli jasnou převahu a konečné skóre znělo 16:8 pro Gambit.

V zápase o postup se utkali Virtus.pro a Gambit na cobblestonu. A již v první půli bylo zřejmé, že se schyluje k překvapení, neboť první část skončila 10:5 pro Gambit a vedení si už vzít nenechali, a tak se po výsledku 16:10 stali prvními postupujícími ze skupiny B. V zápase o udržení naděje se utkali Misfits a Fnatic na mapě de_mirage. Misfits nakonec nedokázali držet se švédskými soupeři krok a prohráli 9:16, nicméně zanechali pozitivní dojem a určitě je potkáme na dalších turnajích.

Zajímavý souboj nás tak čekal o postup, kdy se utkali Virtus.pro s týmem Fnatic. Nejprve Fnatic vybrali mapu de_mirage, kde se jim dařilo proti Misfits, nicméně Virtus.pro jsou jiný level a tlaku Fnaticů se ubránili a zvítězili 16:9. Druhou mapou byla mapa de_cobblestone, kterou si polští hráči vyzkoušeli již dvakrát a nabrané zkušenosti zužitkovali a po výhře 16:2 se stali druhými postupujícími do play-off.

Skupina C

Ani skupina C se neobešla bez velkých favoritů na postup. Tým SK Gaming byl tipován na postup z prvního místa a jako první okusili jejich sílu asijští kvalifikanti TyLoo. Hrálo se na mapě de_cobblestone a žádné drama se nekonalo. Po půli 11:4, konečný výsledek 16:5 a SK Gaming byli blízko postupu. Druhý zápas obstarala dvojice NiP a Cloud9. Nindžové se neučástili Majoru v Atlantě, a tak si chtěli napravit reputaci zde v Las Vegas. Hrála se mapa de_mirage a NiP vkročili do zápasu skvěle a po půli vedli 9:6. Jenomže pak se otočily strany a stejně tak skóre, které nakonec znělo 16:14 pro Cloud9.

O postup si zahráli Cloud9 s SK Gaming na mapě de_overpass. SK Gaming nechtěli ponechat nic náhodě a začli ve velkém tempu, což značil také poločasový výsledek 10:5. Pouhých 7 kol z druhé půle stačilo SK Gamingu na postup do play-off. Naopak o nevypadnutí si zahráli TyLoo s NiP a i zde evropští favorité prokázali své schopnosti, neboť soupeři dovolili pouze 5 kol, a tak se TyLoo rozloučili s turnajem.

Na řadě tak byla odveta v podobě zápasu NiP a Cloud9, tentokrát však na dva vítězné zápasy. Nejprve si NiP zvolili mapu de_cobblestone. Kdo by však čekal, že na ní budou dominovat, hluboce se zmýlil. NiP totiž dokázali uhrát pouhé 2 body a po výprasku 2:16 se jim příliš čancí na postup nedávalo. Druhou mapu si zvolili Cloud9 a hrál se de_train. Tam už byl průběh utkání vyrovnanější a NiP se dokázali oklepat z první prohry a vrátili se do série po výsledku 16:6.

O osudu obou týmů tak musela rozhodnout mapa de_cache. Duel byl vyrovnaný od začátku až do konce. Po první části vedli NiP 8:7, ale to neznamenalo vůbec nic. Ve druhé části se nakonec odehráli 14 kol poměrem 8:6 pro NiP, a ti se tak mohli radovat z postupu po konečném výsledku 16:13. Cloud9 v turnaji i přes skvělé výkony končí.

Skupina D

Tato skupina vyloženého favorita neměla, i když Na'vi je stále považován za jeden z nejlepších týmů světa. To mohli potvrdit v prvním zápase proti Mousesports. A zdálo se, že na mapě de_cobblestone se jim to opravdu podaří. Jenomže zatímco první část vyhráli, ve druhé dokázali uhrát pouze jedno kolo a připsali si tak první porážku na turnaji po výsledku 12:16.

Ve druhém utkání se s rolí favorita zápasu pral tým FaZe, který narazil na méně známý tým Renegades. Utkání se odehrálo na de_mirage a zpočátku šlo vše hladce ve prospěch týmu FaZe. Poločasové skóre 11:4 dávalo jen málo šancí australskému soupeři. Ale jejich výkon se zvedl a stejně tak počet bodů na jejich straně. Zastavili se však na čtrnácti vyhraných kolech a to na vítězství nestačí. 16:14 pro tým FaZe.

O postup se tak utkali Mousesports a FaZe. Opět se hrála de_mirage, ale tentokrát FaZe nepotvrdili formu z předešlého zápasu a padli 10:16. Postupujícím se tak stal tým Mousesports v jehož sestavě se ukázal také jediný český zástupce na turnaji Tomáš "Oskar" Šťastný. V zápase o naději se utkali Na'Vi a Renegades a roli favorita potvrdili prvně jmenovaní. Renegades se s turnajem loučí.

FaZe vs Na'Vi, tak zněl souboj na dvé vítězná utkání o postup ze skupiny. První mapu de_mirage si zvolili Na'Vi a věděl proč, neboť ji ovládali poměrem 16:6. FaZe si vybrali do druhého duelu de_nuke a oni podtrhli svou volbu výhrou. Rozhodnout tak musela mapa třetí, de_train. Tam prokázali větší skill hráči týmu Na'Vi, a tak se FaZe po nadějném začátku loučí, zatímco Na'Vi postupují do play-off.

Fragmovie DreamHack Las Vegas 2017

Play-Off

Čtvrtfinále

První zápas čtvrtfinále obstaraly týmy Gambit a North. První mapu vybíral tým North a zvolili de_nuke. Jejich výběr se ukázal býti prozíravým, protože po souhrném výsledku 16:11 se dostal do vedení. Druhou mapu však vybíral Gambit a zvolil méně hrané de_inferno. Tento zápas se stal druhým nejdelším zápasem celého turnaje, neboť rozhodnutí nepřinesla ani základní hrací doba, ani první prodloužení. Na řadu tak přišlo prodloužení číslo dvě, kde se podařilo týmu North urvat o dvě kola více a radovali se tak po vítězství 22:20 z postupu do semifinále.

Napodobit je chtěl polský tým Virtus.pro, který narazil na doposud stoprocentní Mousesports. Polští hráči volili jako první a zvolili de_train. Taktický plán vyšel na výbornou a ujali se vedení 1:0. Pak však přišla na řadu de_mirage zvolená soupeřem a tam došlo k napínavému boji. první půli ovládli Mousesports 9:6, nicméně Virtus.pro zabojovali všemi silami a rozhodnutí tak muselo přinést až třicáté kolo. V něm byli o něco šťastnější polští hráči, kteří se tak probojovali do semifinále.

Soupeř Virtus.pro měl vzejít z bojů Astralis vs. NiP. Zatímco NiP nepředváděli skvostné výkony, Astralis potvrzoval parádní formu z kraje roku i na tomto turnaji, a tak byl i zde favoritem. Nejprve vybírali mapu "Nindžové v pyžamech" a vybrali de_inferno. Jejich volba se neukázala býti tou pravou, neboť dokázalu uhrát pouze 6 kol. Naopak Astralis si se svou volbou poradili o poznání lépe a na de_mirage povolili soupeři jen 7 kol a mohli se tak radovat z postupu do semifinále.

Posledním zápasem čtvrtfinále byl souboj mezi SK Gaming a Na'Vi. Druhý jmenovaný tým zde příliš neoslnil, a tak byl favoritem brazilský tým. Jejich první utkání se konalo na mapě de_mirage a byli jsme svědky nejdelšího zápasu celého turnaje. Až 47. kolo rozhodlo, že se po výsledku 25:22 radoval z prvního bodu tým SK Gaming. Ten měl před sebou navíc volbu druhé mapy a volba padla na de_train. Tam už se podobné drama neopakovalo, neboť SK Gaming vyhráli hned 13 kol v první části a z druhé poloviny tak udělali pouze formalitu. 16:7 znělo konečné skóre a do semifnále tak postupuje tým SK Gaming.

Semifinále

V prvním semifinálovém zápase jsme zažili jisté deja vu, střetly se v něm totiž týmy Astralis a Virtus.pro, kteří si to rozdali ve finále nedávného Majoru. Tam odešli jako vítězové hráči týmu Astralis. Jenomže i v CS:GO platí, že každý zápas je jiný a vždy se začíná od stavu 0:0. První mapu volili polští Virtus.pro a zvolili de_nuke. Tam ukázali ohromnou sílu a po první části vedli dokonce 12:3. Ukazatel skóre se už na straně Astralisu nepohnul, a tak konečný stav zněl 16:3 pro Virtus.pro.

Druhou mapou byl de_overpass. Ten jsme zatím neměli možnost moc sledovat, ale Astralis si na něm věřili a věděli, proč zvolit právě jej. Rychle se oklepali z potupné prohry na nuke a zabojovali o třetí rozhodující zápas. Ten byl blízko už po první části, kterou Astralis vyhrál 10:5. Druhou část si už pohlídali, a tak se šlo na rozhodující de_train.

Vláčky přinášely od úvodních kol více radosti polským hráčům. A opět se schylovalo k debaklu. Po první půlce totiž Virtus.pro vedli zase 12:3. Tentokrát sice hráči Astralisu dokázali uhrát ještě jedno kolo, ale to samozřejmě nestačilo. Konečný výsledek 16:4 posunul do velkého grand finále tým Virtus.pro.

Jejich soupeř měl vzejít ze souboje týmů North a SK Gaming. Mírnými favority zde byli SK Gaming a ti si vybírali první mapu. Zvolili de_cache a drama bylo za dveřmi. První půlku ještě vyhráli SK Gaming 9:6, pak ale přišel tuhý boj o každé kolo a všichni hráči ze sebe museli dostat to nejlepší. Malý náskok si však Brazilci drželi až do konce a ve třicátém kole stvrdili vedení v sérii po výsledku 16:14.

Druhou mapou se stala de_mirage a volba týmu North nebyla tou nejšťastnější. Stejný poločasový výsledek 6:9 jim dával ještě nějakou naději, avšak ve druhé části zcela propadli a do finále tak postoupil tým SK Gaming po výsledku 16:9.

Finále

Velké finále se konalo ve 3:15 místního času, ale ani tato pozdní/brzká hodina neodradila fanoušky, aby sledovali druhé velké finále tohoto roku. Účastníci nebyli nikterak překvapiví. Na jedné straně stáli polští borci z Virtus.pro a proti nim se posadili za své monitory hráči brazilského týmu SK Gaming. Favorit v tomto souboji nebyl, a tak se očekávalo velké drama.

Grand finále začalo na mapě de_cobblestone, kterou si vybral tým Virtus.pro. Tuto mapu hráli již třikrát v průběhu turnaje, což však zároveň znamenalo, že byli nejvíce na očích a soupeři tak mohli okoukat jejich taktiky. Virtus.pro začali za CT, avšak první část jim vůbec nevyšla, neboť skončila výsledkem 5:10 ve prospěch SK Gaming. Ani pokus o zlepšení ve druhé části jim nevyšel a po výsledku 16:8 se tým SK Gaming ujak vedení v sérii hrané na dva vítězné.

Navíc SK Gaming měli možnost si zvolit druhou mapu. Vybrali de_train, ale ani jim první půlka nevyšla podle představ. Prohrávali 6:9 a výhra v turnaji se jim o něco málo vzdálila. Nakonec musela o vítězi rozhodnout až třetí mapa, neboť Virtus.pro už dotáhli druhý zápas do vítězného konce za stavu 16:11.

Rozhodnutí o šampiónovi musela přinést de_mirage. Tam začal lépe brazilský tým, který po první části vedl 8:7. Náskok však byl titěrný a Virtus.pro se po skvělém začátku druhé části dostali zpět do zápasu a ujali se vedení. A nakonec to byli právě oni, kdo uhrál ve druhé části 9 kol, což stačilo na vítězství 16:13 a titul šampiónů DreamHacku a také 200 000 amerických dolarů.

Oficiální aftermovie DreamHack Las Vegas 2017

Autor: Whoik; Zobrazeno: 3563x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář