{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Zpravodajství z IEM Katowice 2017

Napsal Whoik dne 09.03.2017 pro sekci CS:GO
Ani další velký event na CS:GO scéně nám samozřejmě neunikl a přinášíme vám souhrn toho nejdůležitějšího, co se v Katowicích od prvního března událo.

První březnový den se v polských Katowicích sešlo to nejlepší, co CS:GO scéna nabízí, aby spolu zabojovali o celkovou částku 250 000$ v turnaji IEM, přičemž vítěz měl získat zajímavých 104 000 amerických dolarů. Turnaje se účastnilo celkem 12 týmů a hned devět z nich je na pozicích v Top 10 celosvětového žebříčku.

Nejprve se hrála tradičně skupinová fáze, no tentokrát byly skupiny dvě a hrálo se stylem každý s každým. To znamená pět utkání pro každý z týmů. Vítězové skupin postoupili rovnou do semifinále, týmy z druhých a třetích míst se utkaly ve čtvrtfinále. Do turnajové 12ky postoupily tři týmy z evropské kvalifikace, jeden tým ze severoamerické kvalifikace zbývající osmička obdržela pozvánku.

Skupinová fáze

Skupina A

Celý turnaj odstartovalo švédské derby mezi týmem NiP a Fnatic. Již po půli bylo zřejmé, že vítězem v tomto utkání budou Fnatici, i když se nakonec strachovali až do třicátého kola, které však dokázali vyhrát. Fnatici pak prohráli s týmem FaZe, ale naději na postup si udrželi v souboji proti OpTicům, a tak jim stačila již pouze jedna výhra, aby byli blízko postupu. Tu však přidat nedokázali a prohráli jak s Astralisem, tak i s Immortals a postupu se tedy nedočkali.

Druhý švédský zástupce v turnaji NiP si po první prohře mohl spravit chuť v zápase proti favorizovaným Astralis a i když byli k úspěchu blízko, nakonec nejdelší zápas turnaje ve čtvrtém prodloužení prohráli 24:28, a tak si již nemohli další zaváhání dovolit. Bohužel pro ně narazili na ve skvělé formě hrající tým FaZe. Ale ani to nebyla jejich poslední prohra v turnaji, neboť prohráli i s Immortals. Čestný úspěch si pak připsali až na závěr proti týmu OpTic.

Hráčí týmu Fnatic v čele s Olofmeisterem

Aby trojka nepostupujích byla kompletní, podíváme se na utkání severoamerického týmu OpTic. OpTici se pyšnili jedním nelichotivým rekordem, nedokázali totiž vyhrát ani jedno utkání, a tak se z Polska pakovali po pěti prohrách, přičemž paradoxně nejpovedenější utkání odehráli proti favroitům Astralis.

A právě Astralis v základní skupině nepodával takové výkony, které by ho favorizovaly v tomto turnaji. Nejprve sice porazili OpTicy, pak ale měli pořádný kus práce s NiP a následně dokonce prohráli s brazilskými Immortals. Pak odehráli další těsný zápas, který muselo rozhodnout až prodloužení s Fnaticama, z kterého Dánové odcházeli jako vítězové, ale až na závěr skupiny ukázali svou sílu proti Faze, které porazili jednoznačně 16:8.

Stejný počet výher jako Astralis měli tedy nakonec i hráči týmu FaZe. Ti vstoupili do turnaje naprosto sebevědomě a po čtyřech zápasech se mohli pyšnit čtyřmi vítězstvími. Pak však přišel zmiňovaný zápas proti Astralisu, který se jim až tak úplně nepovedl a kvůli němu stále nebylo jasné, který tým z jakého místa postoupí.

Hráčí týmu FaZe ve vítězném objetí

Rozhodnutí mělo přinést závěrečné klání skupiny, kdy tým Immortals nastoupil proti Fnaticům. Immortals do té doby podávalo vyrovnané výkony a prohru si odnesli jenom z utkání s FaZe. Na závěr si to tedy rozdali v přímém souboji o postup s Fnaticama a šťastnější byli nakonec Brazilci, což zapříčinilo jediné.

O třech postupujících bylo rozhodnuto (Astralis, FaZe a Immortals), nicméně nebylo jasné, kdo postoupí z jakého místa, neboť každý z těchto tří týmů měl jednu prohru se svými rivaly. A tak se týmy Astralis, FaZe a Immortals musely utkat v dodatečných kláních, kdy každý s každým hráli dle pravidel prodloužení, tedy na čtyři vítězná kola.

Nejprve si tým Faze poradil s Immortals 10:7 a hned v dalším zápase mohli stvrdit svůj přímý postup do semifinále. Vyzvali tým Astralis a již po šesti kolech bylo rozhodnuto. 4:2 pro Faze a 1. místo ve skupině A pro tento tým. Ve vzájemném souboji si to pak rozdali Astralis a Immortals o druhé/třetí místo. Po těžkém boji zvítězili favorité Astralis 13:11 a postupují tak z druhého místa, Immortals z místa třetího.

Skupina B

Skupinu B načalo utkání Na'Vi proti Virtus.pro a na mapě de_train měl navrch švédský tým, který si s polským soupeřem poradil 16:9. Na'Vi pak ukázalo skvělou formu také proti SK Gaming, se kterými odehráli vyrovnanou partii a na konci se radovali z vítězství 16:12. Dvě porážky však přišly vzápětí od dánských týmů North a Heroic. Nakonec si však dokázali zajistit postup z třetího místa v zápase proti Cloud9.

Druhé místo ve skupině obsadil tým North, který si však také připsal hned dvě prohry. Tu první si připsali v derby proti týmu Heroic, které muselo rozhodnout až prodloužení a druhou porážku jim na závěr skupiny připravili hráči SK Gaming. Naopak si poradili s Na'Vi, Cloud9 i Virtus.pro, a tak se mohli radovat z postupu do čtvrtfinále, kde je čekal tým Immortals.

Radost hráče MODDII z týmu Heroic

Vítězem skupiny B se stal předem podceňovaný tým Heroic, který dokráčel k vítězství ve skupině nepříliš jistě, neboť i on si připsali dvě porážky. Ale naštěstí pro ně od týmů, které nebyly jejich přímými konkurenty v boji o postup, konkrétně s Clou9 a SK Gaming. Naopak dokázali porazit jak North, tak Na'Vi, a tak se těšili na semifinále.

To SK Gaming, které mnozí favorizovali, už od začátku nepodávali takové výkony, které by jim na postup měly stačit. Hned první dva zápasy prohráli a hřebíček do rakve jim zatloukli hráči Virtus.pro, kteří je zlomili 14:16 na de_inferno. Nic jim nebyla platná ani výhra nad vítězem skupiny Heroicama v poměru 16:5.

Domácí hráči Virtus.pro, včetně PashyBicepse, se loučili s turnajem již po základních skupinách

Dalšími nepostupujícími se stali polští Virtus.pro, kteří však až do posledního zápasu bojovali o postup. Sice první dva zápasy prohráli, pak se ovšem zmátořili a dvěma výhrami se udrželi v boji o postup. V posledním klání skupiny jim však v cestě stál tým Heroic a hrálo se plných 30 kol. Bohužel se špatným koncem pro Virtus.pro, výsledek 14:16 posunul dál dánský tým, Virtus.pro na domácí scéně skončilo dříve, než si fanoušci přáli.

Posledním týmem do party ve skupině B bylo Cloud9, které mělo skvělý start do turnaje a po dvou výhrách se stávali prvními favority na postup. Této role se však jakoby zalekli a v dalších třech zápasech dokázali uhrát dohromady jen 22 kol, což znamenalo tři porážky a odsouzení k nepostupu.

Play-Off

Čtvrtfinále

Immortals - North 2:1

Velice těsné výsledky doprovázely první čtvrtfinále, v němž se utkaly týmy Immortals a North. Nejprve bylo potřeba odehrát plných 30 kol na mapě de_cache, kterou nakonec vyhrál brazislký tým 16:14. Ve druhé mapě dokonce ani oněch 30 kol nestačilo, a tak se muselo jít do prodloužení. V něm už si na mapě de_overpass vynutili třetí rozhodující zápas hráči North. O postupujícím nakonec rozhodla mapa de_cobblestone, kde měli od začátku až do konce navrch hráči Immortals a radovali se tak z postupu do semifinále, kde si měli zopakovat vzájemné souboje ze skupiny A s týmem FaZe.

Pohled na podium čtvrtfinálového klání Immortals vs. North

Astralis - Na'Vi 2:0

Zatímco Na'Vi podávalo celkem vyrovnané výkony, od Astralisu se čekalo určitě mnohem více, a tak i tento souboj byl otevřený. Začalo se na mapě de_mirage, kterou po velmi těsné půli dovedli do vítězného konce hráči týmu Astralis. Navíc pak měli možnost zvolit si další mapu a udělali snad nejlépe jak mohli, neboť zvolili de_nuke a tam své švédské soupeře doslova zničili. Konečný výsledek 16:2 hovoří za vše. Astralis postoupil do semifinále, kde se střetli s vítězem skupiny B Heroicama.

Semifinále

FaZe - Immortals 2:0

Tyto dva týmy se střetly v turnaji již dokonce dvakrát. V obou případech zvítězil tým FaZe, a tak byl favorizován i v semifinále. Jenomže každý zápas začíná od skore 0:0 a vše mohlo být jinak. První mapu vybírali Immortals a zvolili de_inferno. Jejich výběr však nebyl úplně ideální, protože dokázali uhrát pouze 9 kol, což znamenalo vedení v sérii pro FaZe. Ti vybrali také mapu, kterou ještě spolu nehráli, konkrétně de_mirage. Jejich volba se ukázala být šťastnější a po výsledku 16:10 jsme poznali prvního finalistu, tým FaZe.

Nástup hráčů FaZe k semifinálovému utkání s Immortals

Heroic - Astralis 0:2

Dánské derby, ve kterém byl jasný favorit. Tým Astralis si snad ani nemohl přát lepšího soupeře do této fáze turnaje. Ale Heroic nemusel odehrát čtvrtfinále a naplno se tak mohli soustředit právě na tuto sérii. Mohli si připravit taktiky a odsledovat soupeře. To vše jistě učinili, ale síla týmu Astralis nakonec převážila. I když ne tak, jak by se dalo čekat. Obě utkání skončila stejným výsledkem 16:12 pro Astralis, a tak bylo známo, že se ve finále utká dvojice Astralis a FaZe.

Finále

FaZe - Astralis 1:3

Finále se hrálo na 3 vítězná utkání, a tak se mohli fanoušci připravit na dlouhou a nervydrásající podívanou. Vše začalo na mapě de_cache, kterou si vybrali hráči FaZe a hned ukázali, v jaké formě se v Katowicích nachází. Po půli vedli 10:5 a zápas dovedli do vítězného konce v poměru 16:9. Srovnat se pokusil tým Astralis na mapě de_overpass a i tam měli zprvu navrch hráči FaZe, kteří po první části vedli 9:6. Pak však Astralis zabral a nechal své protivníky uhrát pouze 3 kola, což dalo konečný výsledek 12:16 pro dánský tým a tedy vyrovnání v sérii.

Závěrečná příprava týmů Astralis a FaZe k rozehrání velkolepého finále

Třetí finálovou mapou bylo de_nuke, kterou si zvolili hráči FaZe. Začínali za teroristy a svými taktikami nedokázali obalamutit obranu dásnkého týmu a po první části prohrávali 5:10. Ve druhé se pokoušeli o comeback, ale ani 8 kol jim nestačilo na obrat, a tak po dalším výsledku 12:16 se ujali vedení v sérii hráči Astralis.

Rozhodnout o svém prvenství mohli hned na další mapě, na de_inferno. Jenomže první půli prohráli Astralis 6:9 a vše naznačovalo, že se dočkáme pátého rozhodujícího zápasu. To by však nebyl tým Astralis, aby se vzdával, když zbývala ještě druhá část inferna. Do zbytku zápasu vložili všechny své síly a vyplatilo se. Zápas otočili, vyhráli 16:13 a stali se šampiony IEM Katowice 2017!

Šampioni IEM Katošice 2017 - Astralis

Autor: Whoik; Zobrazeno: 3698x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář