{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Mistrovství světa v ledním hokeji 2017

Napsal Smokeyy dne 28.04.2017 pro sekci GS
Milióny diváků, stovky hráčů, 64 zápasů, 16 reprezentačních týmů, dvě haly a pouze jeden mistr. Takto se znovu po roce vrací do našich televizních obrazovek šampionát, který otřásá celým světem a po dvaadvacáté v řadě u ní nebude chybět Česká i Slovenská hokejová reprezentace. Vyvrcholení hokejové sezóny startuje už 5. května a my u toho nebudeme chybět. Jako v předchozích letech jsme si pro Vás připravili Tipovačku, kde si můžete zahrát o hry na Steam. Pojďme si představit něco o tomto turnaji.

2017 IIHF Ice Hockey World Championship se bude konat ve dvou zemích, Francii a Německu. Pro hraní byly vybrány dvě místa, Lanxess Arena v Kolíně nad Rýnem (kapacita 18 500 diváků) a AccorHotels Arena v Paříži (kapacita 15 000 diváků). Ve Francii se bude jednat o čtvrté hokejové mistrovství, pokud počítáme i turnaj v roce 1924, které bylo součástí ZOH, ovšem v Paříži o druhé hokejové mistrovství (naposledy v roce 1951). V Německu se bude šampionát konat poosmé, ovšem v Kolíně potřetí (naposledy v roce 2010, kdy ve stejné hale Česká hokejová reprezentace brala zlaté medaile). 

Šampionát startuje 5. května (máje) a vítěze se dozvíme až 21. května (máje). Šampionátu se zúčastní šestnáct reprezentáčních týmů. Jedná se již o 81. ročník, ve kterém se odehraje až 64 utkání.

Systém hraní pro MS v ledním hokeji 2017

Od prvního turnaje systém prošel několika změnami. Dnes se šampionát hraje systémem, kde se šestnáct účastníků (14 nejlepších z minulého ročníku + 2 nejlepší z I. divize) rozdělí do dvou skupin a hrají proti sobě zápasy typu každý s každým. Každý zápas zná svého vítěze, kde za výhru v základní hrací době jsou do tabulky připočteny tři body, za výhru v nastavovací hrací době dva body, prohru v nastavovací hrací době jeden bod a prohru v základní hrací době nula bodů. Poté se hraje tzv. play-off, které hrají týmy z prvních až čtvrtých míst. Pro týmy z pátého až osmého místa turnaj končí a k tomu týmy z osmých míst sestupují do I. divize. Hokejisté Dánska sestoupit nemůžou, protože jsou pořadatelskou zemí příštího ročníku.

Play-off se hraje převážně na velkých turnajích (fotbal, lední hokej) a také na ligových turnajích, jako je fotbalové i hokejové mistrovství, americké hokejové NHL (Stanley cup), evropská Liga Mistrů a nebo i v české a slovenské hokejové Extralize. V tomto turnaji se systém play-off hraje od čtvrtfinále, kde nejlepší tým z jedné skupiny hraje proti nejhoršímu týmu ze druhé skupiny, a poté druhý nejlepší tým z jedné skupiny proti druhému nejhoršímu týmu z druhé skupiny. Pro poražené čtvrtfinalisty turnaj končí. Postupující hrají semifinále, které hrají systémem vítěz zápasu 1A vs. 4B proti vítězi zápasu 2B vs. 3A a naopak. Poražení semifinalisté sehrají proti sobě zápas o 3. místo a vítězové semifinále samozřejmě závěrečné finále.

Seskupení týmů ve skupinové části

Mistrovství světa na Gamesites

Každoroční součást našeho Gamesites soutěžení je opět tady, už sedmým rokem pro vás připravujeme Tipovačku, ve které budete moci tipovat nejen správné výsledky, ale také střelce či umístění jednotlivých týmů. Někteří z vás již vědí, jak tato tipovačka vypadá, pro ostatní zde máme menší popis.

Ve speciální sekci na fóru, kterou naleznete úplně nahoře, nebo na tomto odkazu budou zpočátku vypsány možnosti tipů na celkové mistrovství a poté každý den budete moci psát své nové tipy na jednotlivé hrací dny. To znamená, že netipujete všechny zápasy najednou, ale pěkně postupně vás tipovačka provede celým šampionátem. Můžete tak reagovat na změny v sestavě nebo jiné složení útoků, které vám může podstatně změnit taktiku tipování střelců. Ačkoliv to vypadá složitě, není tomu vůbec tak. Stačí pouze vybrat ke každému zápasu tři střelce, správný výsledek a je to. Pak už nezbývá, než s napětím sledovat daný zápas a doufat, že právě vámi tipovaní hráči se dokáží prosadit.

Podrobnější informace vám přineseme ještě v další novince, kde vám dáme odkazy na soupisky jednotlivých týmů, ať netipujete naslepo, jako tomu bylo v minulých letech, kdy se mezi střelci objevovali hráči, kteří na šampionátu vůbec nehrají anebo třeba brankáři. Další novinka vyjde už zítra, tedy 29.4.2016.

A pokud byste chtěli sledovat průběh nějakého zápasu a zároveň si zahrát nějakou hru, můžete přijít na náš TeamSpeak, kde se určitě dočkáte živého audio vysílání zápasů, ve kterých hraje Česko, Slovensko a i jiné vybrané týmy.

Strážci zlatého Hattricku do zbraně

Někteří z nás v této době ještě ani nebyli na světě, někteří sice byli, ale byli příliš mladí, aby si toto pamatovali. Na přelomu 20. a 21. století byla Česká hokejová reprezentace velice úspěšná, jak na olympijských hrách, tak na Mistrovství světa. V roce 1996 přišel první titul mistra světa, o 2 roky později přišlo vítězství na hokejovém turnaji mužů na zimních olympijských hrách v Naganu, které Českému týmu nikdo netipoval a v roce 2001 přišel zlatý hattrick.

Omlouvám se za kvalitu videa, ale v té době nebyla na takové úrovni, jako je dnes.
Video z rozhodujícího gólu Davida Moravce proti Finsku (3:2) v prodloužení na MS 2001.

Sice musíme opomenout, že se jedná o zlatý hattrick od zavedení systému play-off na šampionátu, ovšem Česko je jediná země, která tohoto úspěchu dosáhla. V roce 2005 se o zlatý hattrick pokoušela Kanada, která ve finále šampionátu narazila zrovna na Českou reprezentaci. Tým pod vedením Vladimíra Růžičky hattrick uhájil a bral z Vídně zlaté medaile. O 5 let později, tedy v roce 2010 se o to pokoušelo Rusko. Do finále se Česká hokejová reprezentace dostala také, včetně Ruska, ovšem tým znovu pod vedením Vladimíra Růžičky znovu obstál v této zkoušce. 

Tato zkouška letos přichází znovu, tentokrát se o to znovu pokouší Kanada. První medaile brala v roce 2015 v Praze a druhé loni v Moskvě. Letos se o to pokusí v Paříži a případně i v Kolíně nad Rýnem. Dokáže tým Josefa Jandače letos uhájit tzv. Zlatý Hattrick, nebo se Kanada připíše do historie? Máme letos znovu čekat finálové střetnutí Kanada vs. Česko?

První zápas Česko hraje proti Kanadě už v pátek 5.5. od 20:15 hodin. Rozhodně se dívejte a fanděte taky, tam uvidíme, jak na tom jsme.

Fotka mistrů světa z roku 2001
 

Konec první zlaté éry Československa

Už v loňském roce jsem vám napsal stručně o události, která změnila Československý hokej, letos se k tomu rozepíšu více. Československý hokej má i své stinné stránky, po dvou vyhrách na MS 1947 v Praze a 1949 ve Stockholmu se pár dní před zahájením MS v roce 1950 v Londýně dozvěděla, že na šampionát obhajovat titul neletí. Jako oficiální důvod patřilo nevydání víza československým komentátorům. 

13. března si parta hokejistů (až na některé hokejisty z Moravy) sedla v hospodě U Herclíků v Praze. Čím více čas ubíhal, tím více si dovolovali odsuzovat komunistický režim. Hokejisti byli sledováni StB, proto je za chvíli čekalo zatčení. Mimo devíti zatčených hokejistů přímo z hospody, hospodského, který byl obviněn, že neoznámil trestný čin, který se v hospodě odehrával, další den zatkli i Vladimíra Kobranova, který se v hospodě moc dlouho nezdržel a o 10 dní později zatkli i brankáře Bohumila Modrého, který s touto aférou neměl nic společného. Všichni hokejisti byli obviněni z velezrady.

Hokejisti byli v tzv. Domečku na Hradčanech podrobeni mučení. Toto místo dříve používalo za druhé světové války k vyslýchání gestapo. 6. a 7. října téhož roku se konal neveřejný soudní proces. Rozsudky byly příliš přísné, od 8 měsíců do 15-ti let vězení. Nejtvrdší trest dostal právě Bohumil Modrý (15 let), poté Augustin Bubník (14 let), Stanislav Konopásek (12 let), Václav Roziňák (10 let), Vladimír Kobranov (10 let), Josef Jirka (6 let), Zlatomír Červený (3 roky), Jiří Macelis (2 roky), Antonín Španinger (1 rok), Přemysl Hainý (1 rok), Josef Stock (1 rok) a majitel hospody Mojmír Ujčík (8 měsíců). Hokejistům byl v roce 1955 trest odpuštěn na základě amnestie Antonína Zápotockého, tehdějšího prezidenta Československa, hokejisti si ale nesli následky nadále. 

Československo tedy přišlo o hokejový šampionát v Londýně, Paříži a Stockholmu, které se poté konaly. V roce 1953 dokonce Československo odstoupilo ze šampionátu ve Švýcarsku, takže Československá hokejová reprezentace neodehrála celý turnaj až do roku 1954. Tato událost také znamenala zánik svých časů jednoho z nejúspěšnějších hokejových klubů v Československu. Většina reprezentantů hrála za LTC Praha, která se začala od tohoto roku rozpadat a trosky přešly pod Tatru Smíchov. Za nedlouho sestoupila z nejvyšší soutěže a v roce 1964 klub zanikl.

Jako záminka tohoto případu je několik možností. Někdo spekuluje nad možností, že hokejisti plánovali po šampionátu zůstat v Londýně a do komunistického Československa se nevracet. Někdo spekuluje o tom, že celá akce byla řízena z Moskvy. Nedlouho poté začala nadvláda Sovětského svazu ve světovém hokeji, proto muselo konkurenční Československo ustoupit. To vyplynulo z Augustína Bubníka, se kterým jsem vám našel rozhovor o této události.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář