{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Tipovačka na MS v hokeji 2017 zná svého vítěze

Napsal Smokeyy dne 23.05.2017 pro sekci GS
Finále šampionátu bylo napínavé do poslední minuty a přesně tak byla napínavá i naše Tipovačka. I když se dva hráči oddělili od ostatních, pořád nebylo na konci jasno, kdo se výhry dočká. Nakonec jsme vítěze našli a byl to opravdu těsný souboj. Těsně to také skončilo na 3. místě tabulky. Kdo jak se umístil a stručné informace z 81. Mistrovství světa v ledním hokeji 2017 a z naší Tipovačky se dozvíš v tomto článku.


 

2017 IIHF Ice Hockey World Championship doprovázelo několik technických problémů, několik překvapení a několik obratů. Konal ve francouzské Paříži a německém Kolíně nad Rýnem se stalo druhým nejnavštěvovanějším šampionátem v historii, hned za Českým pořadatelství, před dvěma lety. Šampionát vyhrál výběr Švédska, který ve velice vyrovnaném zápase porazil Kanadský výběr a zabránil jim tak zisku tzv. Zlatého Hattricku a dorovnal počet titulů na rovných deset. Favority na ovládnutí šampionátu bylo jistě i Rusko, ovšem to si v semifinále nedokázalo udržet dvoubrankové vedení a odjelo domů znovu jen s bronzovými medailemi. Favoritem byl i výběr Spojených států, ovšem ti nedokázali vstřelit branku ve čtvrtfinálovém zápase s Finskem. 

Česká hokejová reprezentace získala poněkud lehkou skupinu. Právě Kanada a Finsko byli největší soupeři, ovšem až na Kanadu se všude čekala výhra Česka. S Finskem nakonec až obratem vyhrála, ale s málem si neporadil s Norskem. V bezbrankovém zápase vyhrálo Česko až v prodloužení. Nakonec Česko nezvládlo utkání se Švýcary a díky tomu jim vyšlo Rusko do čtvrtfinále. Tam si ovšem neporadila a zakončila sezónu již podruhé za poslední tři roky vyřazovacími boji s nevstřelenou brankou. 

Slovenská hokejová reprezentace se potácela o mnoho hůř. Mezitím co český výběr hlásil posily z NHL, tak byl slovenský výběr vlastně takový mix, hlavně z České hokejové Extraligy. Už na začátku šampionátu bylo jasné, že bude výběr bojovat spíš o to, aby nesestoupilo, což se hned v prvním zápase potvrdilo, když remizovala s Itálií, ovšem nakonec si výběr účast v příštím šampionátu uhájil, ale stejně odjíždí ze šampionátu s nejhorším umístěním, od roku 1996.

 

Tipovačka a Jadbergův DOUBLE

Když jsem na loňském Euru soutěž King of the Hill zaváděl, tak jsem si myslel, že to nebudou vyhrávat hráči, kteří zároveň vyhrají i celou Tipovačku. Poprvé se to povedlo, ovšem zbývala otázka, co se stane letos. Abych byl upřímný, vůbec jsem nečekal, že celou Tipovačku bude ovládat ten samý hráč a že všech postrach, Awee (cti ejvi) bude tolik pozadu. Právě Awee letošní Tipovačku obhajoval, ale jeho letošní postupování soutěží se nedařilo. Stále se pohyboval někde uprostřed tabulky, a celkově skončil na 11. místě. Právě od třetího dne se na první příčku dostal hráč Jadberg a od té doby, až na jeden okamžik před sebe nikoho nepustil. Právě Jadberg je ten, co si vybojoval letošní vítězství v Tipovačce, tak i v soutěži King of the Hill. V Tipovačce mu nejvíce dýchal na záda 111KKK. Ten se desátý den dostal na druhou příčku a pomalu si začal získávat náskok před ostatními. Na konci předhonil i Jadberga, ovšem Jadberg měl výhodu z bodů ze soutěže King of the Hill, proto se nakonec na první příčku dostal zpátky. Kukin proto skončil celkově na druhém místě. 

Pod druhou příčkou bylo už více rušno. Například po skončení základních skupin na šampionátu jí zastával Whoik a až dvanáctý MilanJePan na něj ztrácel pouhých 8 bodů. Až po odehrání finále se někteří hráči oddělili od souboje o tuto příčku. V tuto dobu jí zastával Cecooo a Whoik, který byl už desátý, na ní ztrácel už 16 bodů. Bylo jasné, že rozhodnou až tipy z celkových výsledků a tipů na základní skupiny, který byl o bod ve prospěch hráče Smokeyy.

V soutěži King of the Hill se do finále probojoval ještě hráč f4t4l1ty, který se celkově v Tipovačce umístil sedmý. Dostal se tak přes Whoika, Roubik753 a 111KKK. Jadberg si musel poradit s Cecooo, svobisem a Smokeyym. Po odehrání finále, měli oba hráči stejný počet bodů, proto muselo rozhodnout pomocné hodnocení, které znělo, že vítězem se stává ten hráč, který získá více bodů z tipování střelců. Jadberg tak vyhrál před f4t4l1ty v takovém "prodloužení" poměrem 2:1.

Všem umístěným hráčům gratulujeme

 

Tak už víme, jak tipovačka dopadla. Pojďme se ohlédnout na stručný přehled oceněných hráčů:

Celkové umístění Tipovačky:

1. místo - Jadberg (188 bodů) - +12 bodů do turnajové tabulky & hra Rust na Steam & jedinečná ikonka na náš TeamSpeak
2. místo - 111KKK (184 bodů) - +10 bodů do turnajové tabulky & random hra na Steam
3. místo - Smokeyy (157 bodů) - +8 bodů do turnajové tabulky & random hra na Steam
4. místo - Cecooo (156 bodů) - +7 bodů do turnajové tabulky
5. místo - Roubik753 (149 bodů) - +6 bodů do turnajové tabulky
6. místo - f4t4l1ty (147 bodů) - +5 bodů do turnajové tabulky
7. místo - Whoik (143 bodů) - +4 body do turnajové tabulky
8. místo - BratmMm (143 bodů) - +3 body do turnajové tabulky
9. místo - EdenKo (142 bodů)
10. místo - svobis (137 bodů)

Celkové umístění kvalifikovaných hráčů soutěže King of the Hill:

Vítěz - Jadberg - +7 bodů & RPG hra Shadowrun: Hong Kong na Steam
poražený finalista - f4t4l1ty - +5 bodů do turnajové tabulky & random hra na Steam
poražení semifinalisti - Cecooo & Whoik - +4 body do turnajové tabulky
poražení čtvrtfinalisti - BratmMm & Roubik753 & svobis & MilanJePan - +2 body do turnajové tabulky

Ocenění za nejvíce získaných bodů, v jednotlivých hracích dnech a rubrikách:

Smokeyy (4x) - +12 bodů do turnajové tabulky
Jadberg (3x) - +9 bodů do turnajové tabulky
111KKK (2x) - +6 bodů do turnajové tabulky
Cecooo (2x) - +6 bodů do turnajové tabulky
Roubik753 (2x) - +6 bodů do turnajové tabulky
Whoik (2x) - +6 bodů do turnajové tabulky
HELLZ0mbie (2x) - +6 bodů do turnajové tabulky
f4t4l1ty (1x) - +3 body do turnajové tabulky
BratmMm (1x) - +3 body do turnajové tabulky
Edenko (1x) - +3 body do turnajové tabulky
svobis (1x) - +3 body do turnajové tabulky
ViktorOnlyJB (1x) - +3 body do turnajové tabulky
eXcision (1x) - +3 body do turnajové tabulky
killermacka (1x) - +3 body do turnajové tabulky
whiter (1x) - +3 body do turnajové tabulky
Smolk0 (1x) - +3 body do turnajové tabulky
GrooS (1x) - +3 body do turnajové tabulky
Filko (1x) - +3 body do turnajové tabulky
 
Celkový přehled bodů a umístěných hráčů naleznete na tomto odkazu

Mini rozhovor s DOUBLE vítězem Tipovačky na Mistrovství světa v ledním hokeji 2017

Smokeyy: Tak, ahoj a gratuluji ti k DOUBLE vítězství na letošní Tipovačce. Na začátek nám můžeš říct, kdy sis začínal myslet, že máš letos na vítězství.
Jadberg: Čest, díky moc za pogratulování, abych pravdu řekl nemyslel jsem si to ani v ten poslední den po finále, protože se pořád něco opravovalo a pořád se měnily body. Až teprve když jsem zjistil, že jsem nakonec vyhrál King of the Hill tak sem došel k závěru, že nějaký ty bodíky navíc asi budu mít. Hodně si myslím, že tam rozhodly tipy na čtvrtfinále a semifinále, kdy mě předtím kukin stáhl tuším na můj náskok na 2 body, ale po těchto dvou dnech jsem zas nabral 17 bodů k dobru.
 
Smokeyy: Ve skutečnosti tě Kukin předběhl na konci Tipovačky, díky bodům z celkových výsledků a základních skupin, takže můžeš být rád za ty body z King of the Hill. O kolik si myslíš že by to bylo?
Jadberg: Tak určitě, já jsem tipování na základní skupiny absolutně nevychytal a velká chyba byla určitě řadit Českou Republiku až do bojů o medaile a na vítězství ve skupině, jinak myslím si že to skončilo tak o 2 bodíky, ale rozhodně tam velký rozdíl nebyl. Ale určitě kukin (111KKK) byl pro mě po celou dobu tipovačky asi největší soupeř, ale nakonec sem si to první místo, které jsem držel od třetího kola nenechal nikým vzít.
 
Smokeyy: Jak si letos fandil našim? Pokud si jim tedy fandil..
Jadberg: Tak samozřejmě jsem jim fandil, bohužel první zápas s Kanadou jsem neviděl jinak jsem to všechno sledoval v televizi, výkon si myslím, že nepodávali zas tak hrozný, ale bohužel chybělo štěstíčko.
 
Smokeyy: Jak si myslíš že dopadne příští šampionát v Dánsku? Víš, že bude k vidění i federální derby?
Jadberg: Vím to. Viděl jsem to někde na facebooku rozlosování skupin pro příští šampionát a určitě bude zajímavé sledovat tento souboj, jinak si myslím, že po tomto roce bude chtít zpět Kanada na trůn, takže já jsem pro Kanadu.
 
Smokeyy: (ukázal jsem Jadbergovi nejlepší dvacítku) Kdo tě asi nejvíce překvapil?
Jadberg: Tak nejvíc mě asi překvapil Awee, že zůstal oproti minulým šampionátům tak vzadu, ale jinak jsem překvapil sám sebe asi nejvíc jak se mi dařilo odhadovat přesné výsledky na zápasy a i střelce. Jinak i ty jsi překvapil tím finišem až na třetí místo, kde jsi předběhl clear Ceca.
 
Smokeyy: No, podle mého to už je vše, ale nechci tě obrat o nějakých svých názorech na Tipovačku, MS, atd. Proto pokud chceš, můžeš se vyjádřit, jinak díky za rozhovor a čau.
Jadberg: Určitě bych chtěl poděkovat své rodině, kočce a svým blízkým, že mě v tom podporovali až do konce. Dále bych chtěl poděkovat nejlepšímu klanu na gamesites Kockaté Hlavy, speciálně Sarmi, Bazenov a Leňa, kteří se modlili každý den ať ten hokej skončí, protože věčně jim chyběl patý hráč na lolko. Tož to je asi vše, takže díky i tobě a Viktorovi jak jste se postarali o tu tipovačku a jinak se teda měj, čus.

 Jinak veliké díky patří pomocníkům ViktorOnlyJB a ANGEEL, kteří mi pomohli s barvičkováním tipů :-)

O šampionátu a Tipovačce

Tento šampionát se hrál stejným způsobem, jako v posledních letech. Šestnáct národních týmů se rozlosovalo do dvou skupin, ve které odehrál každý tým 7 zápasů, tedy 1x každý s každým. Po odehrání se sestavila tabulka, ve které čtyři nejlepší týmy postoupily do čtvrtfinále play-off. Tam se rozlosovaly systémem, nejlepší z jedné skupiny s nejhorším ze druhé skupiny a druhý nejlepší z jedné skupiny s druhým nejhorším ze druhé skupiny. Vítězové postoupily do semifinále, kde bojovali o cenné kovy. Vítězové postoupili do finále a poražení sehráli utkání o 3. místo. Celkové umístění určovala úspěšnost v play-off, ale také samozřejmě umístění v základní skupině. O celkovém umístění všech týmů se můžete dočíst v závěru novinky.

Přehled skupin

 

 

Do play-off tedy postoupily výběry z USA, Kanady, Ruska, Švédska, Česka, Německa a Finska. Do čtvrtfinále byly nalosovány týmy USA vs. Finsko, Kanada vs. Německo, Rusko vs. Česko a Švýcarsko vs. Švédsko. S velikým překvapením nezvládli duel Američané a vypadli proti Finům výsledkem 2:0. Kanada svojí formu sice potvrdila, ovšem si hokejisti během zápasu nesnažili za stavu 2:0 vstřelit branku, jelikož si mysleli, že už je prakticky rozhodnuto. Domácí Němci dokázali snížit na 2:1, ovšem poté již znervózněná Kanada si nenechala utéct vítězství a zápas si pohlídala. Rusové byli favority, proto si zápas pohlídala a postoupila za stavu 3:0, ovšem můžeme říct, že snažení Českého týmu bylo na místě. Švýcaři utkání s favorizovaným Švédskem nezvládla, ovšem se s nimi snažila držet krok. Za stavu 1:3 zkoušela i hru bez brankáře, ovšem už nikdo nedokázal dovést puk za Švédského brankáře. 

Krásný obrat Kanady v semifinálovém zápase proti Rusku z 0:2, na 4:2

V semifinále se prvně potkali Rusové s Kanadou. Kanada usilovala o zlatý hattrick a Rusové chtěli napravit svůj loňský nezdar v semifinále. Rusové vládli druhé třetině výsledkem 2:0, ovšem po odchodu do kabiny před třetím dějstvím se obhájci titulu vzchopili a dokázala utkání otočit čtyřmi góly. Finové nebyl letošní favorit, hlavně poté, co předvedla v základní skupině a tak se ocitla v semifinále vlastně "omylem". Švédští hokejisté tudíž potvrdili postup výsledkem 4:1. 

V utkání o bronz se potkalo Rusko s Finskem. Po dvou třetinách a vedení Ruska 4:0 bylo prakticky rozhodnuto a nikdo nedával Finům žádné šance, ani naděje. I přes tuto skutečnost dokázali odejít do kabiny před třetím dějstvím s jednou brankou, kterou vstřelil Rantanen půl minuty před sirénou a mohla se poradit o vyrovnání stavu. Už v šesté minutě třetího dějství dokázali Fini snížit na 4:3, proto začal být zápas znovu dramatický, ovšem výsledek už jen potvrdil svým gólem Kucherov o cca dvě a půl minutky později a rozhodl tak o konečném výsledku 5:3. 

Sestřih z finále, kde se na internetu stalo v tipem, že Lundqvist nedokázal vychytat jen jediný nájezd, a to nájezd svého týmu, když vyhrál.

Finále bylo velice vyrovnané, což se přepokládalo, ale pouhé dva góly za celou základní hrací dobu tipoval málo kdo. První branky jsme se dočkali ze strany Švédska 21 sekund před druhou sirénou, takovém náhodném nahození Hedmana na brankáře, ve vlastním oslabení. Před brankou stáli dva Švédští hráči, kteří se snažili puk dorazit do brány a to pravděpodobně zmátlo brankáře a puk propustil. O'Reilly dokázal vyrovnat stav hned na začátku přesilovky ve čtyřicáté druhé minutě. Bylo to také jedinkrát, kdy brankáře Lundqvista. Souboj se v obrovském tempu hrál celé prodloužení a rozhodovaly nájezdy. Jako první překonal Pickarda Backstrom a výhru Švédska potvrdil už jen Ekman-Larsson. Kanaďané neproměnili jediný ze svých pěti nájezdů. 

A jak vypadá žebříček IIHF po Mistrovství světa 2017?

Finále bylo tak protáhlé, že Švédsko dostalo medaile až po půlnoci. Byl tak jediný tým na Mistrovství světa, který mohl začít slavit až následující den. Jedná se o jejich desátý titul mistra světa. 

Zlatý Hattrick tedy zůstává stále Česku, ovšem nyní si ho nevybojovala sama, ale muselo jí Švédsko. Musím říct, že Švédským hokejistům na letošním šampionátu můžeme ze srdce poděkovat.

V žebříčku IIHF Česká republika zůstává stále na 6. místě, ovšem Slovensko zaznamenalo propad na 11. místo, tedy o tři pozice.

 

Přehled o Mistrovství světa v ledním hokeji 2017 v Kolíně nad Rýnem a Paříži:

Konalo se: 5. května - 21. května 2017
Návštěvnost: 686 391 diváků (10 725 na zápas) - druhý nejlepší v historii
Sestupující: Itálie, Slovinsko
Postupující do příštího ročníku: Rakousko, Jížní Korea
Nejproduktivnější hráč: Artěmij Panarin (Rusko)
Nejlepší střelci: Nikita Kucherov, Nikita Gusev (oba Rusko), Wiliam Nylander (Švédsko) - všichni 7 branek
Nejlepší brankář: Henrik Lundqvist (Švédsko)
Největší debakl v zápase: Itálie - Rusko 1:10
Nejvíce gólů vstřelilo: Rusko (45)
Nejméně gólů vstřelilo: Itálie (6)
Nejlepší skóre: Rusko (45:17 - rozdíl 28)
 
Nejpřesněji se tipovalo (skupinová část): Itálie - Německo 1:4 (trefilo 45,83% tipérů)
Nejpřesněji se tipovalo (play-off): Švédsko - Finsko 4:1 - semifinále (trefilo 22,22% tipérů)

Konečné umístění týmů na Mistrovství světa:

1. Švédsko
2. Kanada
3. Rusko
4. Finsko
5. USA
6. Švýcarsko
7. Česko
8. Německo
9. Francie
10. Lotyšsko
11. Norsko
12. Dánsko
13. Bělorusko
14. Slovensko
15. Slovinsko
16. Itálie
 

Příští Mistrovství světa se bude konat od 4. května, do 20. května 2018 v Kodani a Herningu, v Dánsku a mělo by se odehrát stejným způsobem, jako letošní šampionát. Já se ale na Vás těším dříve, od 9. února, do 25. února 2018 na turnaji ledního hokeje na Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Poprvé se nám představí Jížní Korea s porovnáními s hokejovými velmoci. 

Dále vám na závěr prozradím dvě zajímavosti, které jsem ještě dnes vyštramal. První je, že na šampionát 2018 jsou už známé skupiny, kde bude ve stejné skupině Česko a Slovensko, proto se můžeme těsit na federální derby. Druhá je, že Jížní Korea se představí během příští sezóny na turnaji v Hradci Králové, kde bude bojovat proti domácímu klubu, jejich největší rival HC Dynamo Pardubice a celorepublikově největší rival HC Sparta Praha. No, máme se na co těšit.

A na závěr kuriozity České Televize, vč. "výpadku" Roberta Záruby, který vstoupí jistě do dějin českého televezního hokejového vysílání
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář