{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Jak se daří české e-repre?

Napsal F3N0M3N dne 27.02.2021 pro sekci GS
Česká republika má mnoho reprezentačních týmů v mnoha sportech. Každý určitě moc dobře zná naši hokejovou reprezentaci, která dosáhla na řadu skvělých úspěchů jako například Olympijské hry v japonském Naganu nebo řadu zlatých medailí na světových šampionátech. Možná si také vybavíte některé úspěchy fotbalové reprezentace nebo skvělý výkon českých basketbalistů na mistrovství světa v roce 2019. Ale věděli jste, že má Česko své reprezentace i v esportech?

V rámci digitalizace ve světě se do popředí začaly dostávat esporty, které dnes už zná určitě každý, ať už více či méně. Velkou zásluhu na tom má také pandemie covid-19, která esporty vyzvedla do popředí, když v televizi na sportovních kanálech neběžel žádný sport, a tak se většina lidí musela spokojit s tím, že si po práci s chlazeným pivkem mohli v televizi vybrat jen mezi nekonečnou Ulicí nebo esportem, ať už to byla FIFA, NBA nebo nějaká FPS hra. 

Díky pandemii, která nás provází v našich životech již přes rok, taktéž vznikla řada nových soutěží a turnajů a s tím souvisejících týmů v oblasti esportu, a tak Česká Basketbalová Federace poprvé v historii složila esportovou reprezentaci v basketbale, speciálně pro turnaj FIBA Esports Open II. Turnaj se odehrával ve hře NBA 2K21, konkrétně v módu MyCareer a jak už název napovídá, hráč se zde věnuje kariéře svého vytvořeného basketbalisty a ovládá tedy pouze "sám sebe", nikoliv celý tým jako tomu je v ostatních herních módech.

Než se pustíme k samostatnému průběhu turnaje a tomu, jak si Česká republika vedla, bych vám rád představil složení našeho týmu a prozradil jednu zákulisní informaci, o které mnoho lidí neví. O založení esportové reprezentace v basketbale se vědělo již zhruba od první čtvrtiny roku 2020, ale nevědělo se, kdy bude tato reprezentace hrát a původně v ní měli působit profesionální hráči basketbalu z České republiky, kteří NBA 2K hrají již dlouhá léta. Z tohoto plánu však po několika měsících sešlo, když se vědělo, že profesionální sport bude opět povolen a esportové turnaje by zasahovaly do skutečných zápasů a tréninků hráčů. Až po téměř roce začala ČBF zveřejňovat hráče nové basketbalové erepre na svých sociálních sítích:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

Zbytek týmu pak tvořili: Jan "Balu" Balko na pozici rozehrávače, Vladimír "Svojan" Svojanovský na pozici rozehráč/křídlo, David "Mollycek" Řánek na pivotské pozici, rozehrávač Václav "Vemca" Podivín a pivoti Pavel "Čája" Kovář s Davidem "Dejvem" Bálkem

Turnaj se odehrával ve dnech 12. - 13. prosince minulého roku a to hned ve všech světových regionech, které byly rozděleny podle serverů 2k sports. Region České republiky tedy byla Evropa, která byla dále rozdělena na 4 herní skupiny (A, B, C, D). V každé herní skupině hrál každý s každým a poté první dva týmy z každé skupiny postoupily dále do play-off. Pro turnaj pak byla určena herní konzole PS4.

Česká republika si v turnaji nevedla zrovna nejlépe, pravděpodobně kvůli nesehranosti a nezkušenosti našeho týmu ve formátu týmového turnaje (některé týmy již odehrály jiné turnaje a hráči spolu trénovali delší čas nebo hrají dokonce svou státní esportovou ligu) a celkově ne příliš velké popularitě NBA 2K v ČR, což mělo za následek nedostatek konkurenceschopných hráčů. Celkově Česko odehrálo a zároveň prohrálo 3 zápasy a to proti Švýcarsku (SUI 48:24 CZE), Portugalsku (CZE 59:102 POR) a Španělsku (ESP 112:56 CZE). Celý turnaj v Evropském regionu pak ovládlo Turecko, když porazilo ve finále Německo 2:0 na zápasy.

Celý průběh turnaje můžete nalézt na oficiálních stránkách FIBA esports.
Všechny záznamy zápasů můžete nalézt i s velice kvalitním komentářem v angličtině na oficiálním YouTube kanálu FIBA: 1. herní den2. herní den.
Všechny 3 záznamy zápasů i s českým komentářem naleznete na facebooku CZ.BASKETBALLČesko - Portugalsko, Švýcarsko - Česko, Česko - Španělsko.

Uvidíme, kam nyní budou směřovat kroky české basketbalové ereprezentace a já osobně budu klukům držet palce, aby výkony byly jen lepší a lepší a aby se i esport v České republice posouval směrem dopředu a přinášel kvalitnější a kvalitnější obsah pro diváky.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář