{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Mistrovství světa v ledním hokeji 2021

Napsal Smokeyy dne 19.05.2021 pro sekci GS
Tipovačku jsme si už v sobotu představili, teď už jen zbývá představit informace k turnaji. Jak probíhala naše příprava? Jak jsme si vedli na posledním turnaji v Lotyšsku a ze které ligy máme nejvíce hráčů? To se dozvíš v této novince. Mimo jiné jsem pro Vás připsal i něco menšího z historie československého hokeje.
 2021 IIHF Ice Hockey World Championship se bude konat v Lotyšsku. Původně mělo být spolupořadatel šampionátu i Bělorusko, ale IIHF zemi pořadatelství odebrala, z důvodu politické situace v zemi. Jako pomocný pořadatel se nabízelo Dánsko, Slovensko a dokonce i Litva, ovšem rada nabídku odmítla, proto se letošní šampionát koná pouze v Rize. Kvůli celosvětové pandemii se loňský šampionát zrušil, proto se na šampionát těšíme už druhý rok a vypadá to, že v konání turnaje už nestojí nic v cestě. Turnaj začíná neobvykle 21. května (máje) a vítěze se dozvíme až 6. června (júna)Jedná se již o 85. ročník tohoto turnaje. Bude se hrát pouze v lotyšské Rize, přesněji v Aréna Riga, s kapacitou 10 300 diváků, kterou vlastní klub Dinamo Riga, hrající ruskou nejvyšší soutěž KHL a také v Olympic Sports Centre.
  
 
 
 
Letos se v systému hraní děje jedna zásádní změna. Žádný tým nesestoupí do nižší divize, jelikož nižší turnaje byly z důvodu pandemie Covidu-19 zrušeny. Letos se můžeme těšit na týmy z Velké Británie a Itálie, kteří se zázračně udrželi na MS 2019 mezi elitou. Mezi opětovné nováčky se poměří týmy i s Kazachstánem a Běloruskem. Z důvodu dopingu byly ze světových turnajů vyřazeny reprezentace Ruska. Hrát tedy smějí, ovšem nikoliv pod svojí vlajkou a nesmí hrát na zápasech ruská hymna. My je ovšem, i když nesprávně, zde v Tipovačce budeme uvádět klasicky, kvůli přehledu.
 
 Jaké Tipovačce? O té jsme si psali už v sobotu a zasoutěžit si můžete i Vy -> více informací naleznete na tomto odkazu
 

Systém hraní pro MS v ledním hokeji 2021

 Šestnáct účastníků (14 nejlepších z MS 2019 + 2 nejlepší z IA. divize 2019), rozdělených do dvou skupin sehrají celkově 64 zápasů (tj. 1x každý s každým). V každém zápase jsou ve hře tři body, které získá vítěz toho zápasu. Pokud zápas skončí nerozhodně, tak si týmy pomocí prodloužení body rozdělí (výhra = dva body, prohra = jeden bod). Podle bodů se sestaví tabulka a čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postupují do tzv. play-off. Pro týmy na 5. - 8. místě v tabulkách turnaj končí. V play-off se hraje od čtvrtfinále, kde na sebe narazí týmy, pomocí předem dohodnutého rozlosování. Vítěz postupuje do semifinále a pro poražené turnaj končí. Vítězové semifnále jdou do boje o titul Mistra světa a poražení sehrají utkání o 3. místo

 

Postavení týmů do skupin

Skupina A - Olympic Sports Centre

 - Rusko (2)
 - Švédsko (4)
 - Česko (5)
 - Švýcarsko (8)
 - Slovensko (9)
 - Dánsko (12)
 - Bělorusko (13)
 - Velká Británie (19)
 

Skupina B - Aréna Riga

 - Kanada (1)
 - Finsko (3)
 - USA (6)
 - Německo (7)
 - Lotyšsko (10)
 - Norsko (11)
 - Itálie (15)
 - Kazachstán (16)

Číslo v závorce značí postavení v žebříčku IIHF 2020

 

O Mistrovství světa v ledním hokeji 2021

Letos se šampionát uskuteční bez diváků, tedy alespoň ve skupinové části. V play-off se zatím uvažuje o přístupu několika fanoušků na utkání. Favoriti na vítězství podle sázkových kanceláří jsou sportovci z Ruska, hned za nimi jsou podle kurzů hokejisté z Kanady. Tyto data jsou aktuální cca týden před zahájením, dva týdny před zahájením bookmakeři favorizovali Kanadu. O dalším triumfu se může mluvit i o Švédsku a Finsku. Jako pátí v pořadí je Český výběr, ten je s kurzem 8:1 (dva týdny před zahájením kurz 11:1) vyšší favorit, než dokonce Spojené státy. Na postup do čtvrtfinále Slovenska ze čtvrtého místa se věří v cca kurzu více jak 3:1, což je nejpravděpodobnější kurz, když nepočítáme čtyři největší favority (ROV, Česko, Švýcarsko, Švédsko), pořad se tomu ale věří více, než vítězství ve skupině Česka. Kanada a USA posílá na šampionát pro změnu málo známé jména, juniory. To samé Rusko neposílá skoro žádné známé jména, ale i tak jsou počítáni jako favoriti. Já ale očekávám, že toto mistrovství bude nejvyrovnanější, za posledních několik let. Připomínám, že ještě může na šampionát po osmifinále bojů o Stanley Cup přijet několik hráčů.

 

Předchozí mistrovství v Lotyšsku

V Lotyšsku se bude turnaj konat již po druhé. Poprvé se konal v roce 2006 a tam Český výběr jako obhájce titulu z roku 2005 těžil své jediné stříbrné medaile v historii. To se nerodilo lehce, protože před zahájením mistrovství Český národní výběr prohrál čtyři utkání v řadě a týmu se tak přestalo věřit. Nakonec ale dokázal postupit do čtvrtfinále, kde se štěstím vyřadila nadupanou ruskou mašinu v čele s Ovečkinem a Malkinem a v semifinále stačil výběr i na vítězství proti Finsku. Ve finále proti Švédsku už ale nevstřelil žádnou branku.

Dokument Českého národního výběru na MS 2006

Slovenský výběr z první fáze turnaje postoupil jen díky výhře 6:0 nad Kazachstánem. V předkole s Ruskem a Běloruskem postupoval ze třetího místa. Na oba týmy nestačil výběr pouze o gól. Do čtvrtfinále šel ze čtvrtého místa, kde narazil na Kanadu a i přes vyhranou první třetinu, nedokázal utkání dovést do konce.

V tomto roce se hrál ještě jiný systém soutěže. Ten se hrál od rozšíření elitní divize na 16 týmů, v roce 1998. Do dnešní podoby se soutěž předělala až v roce 2012. Těchto 16 mužstev bylo rozděleno do čtyř skupin, ve kterých každý tým odehrál jeden zápas s každým. Po dohrání tři mužstva z každé skupiny šlo z předkola do hlavní části turnaje, ve které se dvě skupiny sloučily. Byly tedy dvě skupiny po šesti týmech. Týmy, dále hrály zápasy se zbylýmy třemi týmy druhé skupiny, z ostatních dvou postupujících se započítávalo skóre i body z předkola. Po odehrání čtyři nejlepší mužstva postupovala do čtvrtfinále, které se hrálo stejně, jako dnes. V roce 2006 se utkání ve skupinách neprodlužovala a výhra byla za dva body, místo dnešních tří. Poslední týmy z předkola šlo do baráže, ve které se hrálo také stylem 1x každý s každým a poslední dva týmy sestupovaly na následující ročník do nižší divize. Vítěz se tedy stalo Švédsko, kde porazil Česko a bronzové medaile těžili hráči z Finska.

 

Dodavatelé hráčů

Možná vás zajímá, ze které ligy má český, nebo slovenský národní výběr nejvíce reprezentantů. Pokud jsem počítal správně, tak jak u českého  i slovenského týmu převládají hráči z České Tipsport Extraligy. Celkem jich napočítáte sedmnáct, deset u Česka a sedm u Slovenska. Pokud by vás zajímalo, který klub jich dodal z Extraligy nejvíce, tak shodně po pěti hráčích jsou to Oceláři Třinec a Bílý Tygři Liberec. Se čtyřmi se může chlubit klub Dynamo Pardubice, který zažívá díky novému majiteli obnovu. Poté nejvíce hráčů, pokud to sečteme, poslala KHL (10), a na čtvrtém místě je až NHL (7). Na třetím je Liiga, tedy Finská nejvyšší soutěž s devíti hráči. Jen ještě dodám takovou zajímavost, že Velká Británie posílá 26 hráčů, kde je jeden hráč z DEL2, tedy 2. nejvyšší ligy v Německu, jinak zbylých 25 hráčů je z nejvyšší soutěže, hrající v Británii, která čítá pouhé čtyři kluby. Dále bych dodal, že ještě po skončení osmifinále může přijet několik hráčů z NHL, o českém výběru se mluví například o Davidu Pastrňákovi a Krejčího. 

Dodavatelé (ligy):

1. Česká Tipsport Extraliga - 17 hráčů (10 z Česka, 7 ze Slovenska)
2. KHL (Rusko) - 10 hráčů (8 z Česka, 2 ze Slovenska)
3. Liiga (Finsko) - 9 hráčů (3 z Česka, 6 ze Slovenska)
4. NHL (USA, Kanada) - 7 hráčů (6 z Česka, 1 ze Slovenska)
5. Slovenská Tipos Liga - 6 hráčů (všichni ze Slovenska)
6. SHL (Švédsko) - 3 hráči (všichni ze Slovenska)
7. AHL (USA, Kanada) - 2 hráči (všichni ze Slovenska)
8. National League (Švýcarsko) - 1 hráč (z Česka)
9. ICE Hockey League (Rakousko) - 1 hráč (ze Slovenska)

 

Dodavatelé (České kluby):

1. HC Oceláři Třinec - 5 hráčů (3 z Česka, 2 ze Slovenska)
1. Bílý Tygři Liberec - 5 hráčů (4 z Česka, 1 ze Slovenska)
3. HC Dynamo Pardubice - 4 hráči (2 z Česka, 2 ze Slovenska)
4. HC Sparta Praha & HC Olomouc - po 1 hráči (oba ze Slovenska)
4. HC Energie Karlovy Vary - 1 hráč (z Česka)

 

Dodavatelé (Slovenské kluby - všichni ve slovenském výběru):

1. HK Nitra & HKM Zvolen - po 2 hráčích
3. HC 07 Detva & HC'05 Banská Bystrica - po 1 hráči
3. IClinic Bratislava Capitals - 1 hráč (slovenský klub, hrající Rakouskou ligu)
 
 

Příprava

Český výběr má za sebou úspěšnou přípravu (počítáme-li od dubna), ve které neprohrála jediné utkání a vyhrála na domácím turnaji a obsadil druhé místo na Euro Hockey Tour. Přípravu zakončilo s celkovým skóre 34:11 v devíti zápasech. Slovenský výběr v prvním utkání nestačilo na Lotyšsko a poté prohrála i dvojzápas s Českem, ve kterém vstřelila jediný gól. Z osmi zápasu má skóre 14:11.

 

Česká příprava: 

22.04.2021 - Rakousko vs. Česko - 0:5 (Euro Hockey Challenge)
24.04.2021 - Česko vs. Rakousko - 7:2 (Euro Hockey Challenge)
29.04.2021 - Německo vs. Česko - 1:4 (Euro Hockey Challenge)
01.05.2021 - Německo vs. Česko - 4:5 (Euro Hockey Challenge)
06.05.2021 - Česko vs. Slovensko - 2:0 (Euro Hockey Challenge)
07.05.2021 - Česko vs. Slovensko - 2:1 (Euro Hockey Challenge)
12.05.2021 - Česko vs. Finsko 2:1 -   (České hokejové hry)
13.05.2021 - Česko vs. Švédsko 3:2pp - (České hokejové hry)
15.05.2021 - Česko vs. Rusko 4:0 - (České hokejové hry)

 

Slovenská příprava:

20.04.2021 - Slovensko vs. Lotyšsko - 1:2pp (Euro Hockey Challenge)
21.04.2021 - Slovensko vs. Lotyšsko - 1:0 (Euro Hockey Challenge)
24.04.2021 - Slovensko vs. Německo - 4:3sn (Euro Hockey Challenge)
25.04.2021 - Slovensko vs. Německo - 2:1 (Euro Hockey Challenge)
01.05.2021 - Slovensko vs. Rakousko - 3:1 (Euro Hockey Challenge)
02.05.2021 - Slovensko vs. Rakousko - 2:0 (Euro Hockey Challenge)
06.05.2021 - Česko vs. Slovensko - 2:0 (Euro Hockey Challenge)
07.05.2021 - Česko vs. Slovensko - 2:1 (Euro Hockey Challenge)

 

České zápasy na Mistrovství světa (ČT Sport, RTVS 1, RTVS 2):

Pátek 21.05.2021 - Rusko vs. Česko (15:15)
Sobota 22.05.2021 - Česko vs. Švýcarsko (19:15)
Pondělí 24.05.2021 - Česko vs. Bělorusko (19:15)
Čtvrtek 27.05.2021 - Švédsko vs. Česko (19:15)
Sobota 29.05.2021 - Česko vs. Velká Británie (11:15)
Pondělí 31.05.2021 - Česko vs. Dánsko (15:15)
Úterý 01.06.2021 - Slovensko vs. Česko (15:15)

 

Slovenské zápasy na Mistrovství světa (RTVS 1, ČT Sport):

Pátek 21.05.2021 - Bělorusko vs. Slovensko (19:15)
Neděle 23.05.2021 - Velká Británie vs. Slovensko (11:15)
Pondělí 24.05.2021 - Slovensko vs. Rusko (15:15)
Čtvrtek 27.05.2021 - Švýcarsko vs. Slovensko (15:15)
Sobota 29.05.2021 - Slovensko vs. Dánsko (19:15)
Neděle 30.05.2021 - Švédsko vs. Slovensko (19:15)
Úterý 01.05.2021 - Slovensko vs. Česko (15:15)

 

Pomsta za okupaci

Tyhle zápasy bývají vždy napjaté, i když se jedná o prostý "přátelák", nebo respektivě utkání v Euro Hockey Tour, který nesleduje tolik lidí, jako na Mistrovství světa, tak se vždy najdou fanoušci, kteří si k zápasu sednou a doufá ve skalp Ruska. Proč tomu tak je? Tak jistě všichni ví, ale na tomto portálu se fakt najde možná jenom jedinec, který může říct, že je pamětník této události. 

Píše se 21. srpen (august) 1968. Je brzy ráno (spíše noc) a hranice Československa překračují vojska Varšavské smlouvy. Sovětský svaz se snažil potlačit tzv. Pražské jaro a to se mu také povedlo. V Československu začala Sovětským svazem okupace. Sovětská vojska tu zůstala až do roku 1991 (tedy asi necelé 2 roky po pádu KSČ). Myslím, že o této okupaci si více říkat nemusíme. Námi je důležité datum 21. březen (marec) 1969. Českoslovenští hokejisté nastupují ke svému pátému zápasu Mistrovství světa ve Stockholmu, ve kterém nakonec vítězí 2:0. To ovšem vzbudilo vášně Československého lidu a v Praze, na Václavském náměstí slavilo přibližně 2 000 lidí. Ovšem přesně za týden se hraje už druhý zápas, ve kterém v 51. minutě Jaroslav Holík zvyšuje na 4:2. Sovětům se povedlo snížit na 4:3, ale utkání nakonec prohrálo. Hokejisti ani nevěděli, co tímto způsobili ve své zemi. Celé Československo bylo na nohou a všude vznikaly oslavy a také konflikty. Lid si vzal tyto dvě porážky SSSR, jako takovou symbolickou pomstu za zmíněnou okupaci.

Pravděpodobně Jaroslav Holík přišel v kabině před zápasem na to, si zalepit hvězdu nad lvem na dresu. Dříve tam byla královská korunka, ovšem komunisti jí vyměnili za hvězdu. Někteří hokejisti s tímto dokonce i vstoupili na led. Na turnaji nakonec obsadili konečné třetí místo a titul se znovu vracel do SSSR, to si ale myslím, že obyvatelstvu tehdy moc nevadilo. Hokejisté přileteli do Prahy, ale nikdo z fanoušků je nemohl vítat. Nikdo jim neřekl proč. 

Přepište dějiny..

Ovšem o čem bych se ještě chtěl zmínit, je Nagano 98. Každý správný hokejový fanoušek v Česku ví, že Český výběr dokázal vyhrát své jediné zlato na olympiádě v Naganu, v roce 1998, tedy více jak 8 let po pádu komunistické strany v Československu. My, Češi to teda tolik nebereme, ovšem jiné země by to k tomu mohli přirovnat, jako k další pomstě za okupaci. Ve finálovém utkání jsme narazili právě na Rusy a zvítězili jsme 1:0. Jediný gól dával právě Petr Svoboda, což právě někteří fanoušci z jiných zemí přirovnávají k symbolice, že zrovna už ve svobodném Česku, ve finále ZOH, proti zemi, která nás okupovala, dal vítězný gól symbolicky hráč, co se jmenuje Svoboda. Jak jsem psal, my to tolik nebereme, ale stejně to stojí za zamyšlení. Třeba se mýlím a najde se tady hodně takových jedinců.

Pokud máte rádi Mistrovství světa a ještě s námi nesoutěžíte, tak koukněte na informace, které naleznete na tomto odkazu

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář