{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Bloons TD 6 – Balónky útočí!

Napsal kurfy dne 16.07.2021 pro sekci GS
Znáte populární titul Bloons TD 6? Přemýšleli jste už nad koupí, nebo tuto hru vůbec neznáte? Tak to je tento článek přesně pro Vás! Dozvíte se, jak hra funguje, zda se dá hrát i s kamarády a proč se vyplatí koupit! K napsání článku mne navnadila samotná hra, kterou jsem si poměrně oblíbil poté, co jsem ji zakoupil v letních slevách na platformě Steam.

Bloons TD 6, zkráceně jen BTD 6, je populární animovaná tower defense hra od vývojářů ze studia Ninja Kiwi. Studio Ninja Kiwi má dlouholetou zkušenost s vytvářením tower defense her, protože kromě série o balóncích vydali například i hru Tower Keepers. Bloons TD 6 je taktéž šestým dílem ze série Bloons Tower Defense. Hra byla poprvé vydána v červnu roku 2018 na mobilních platformách iOS a Android, později byla také dostupná na zařízeních s operačními systémy Windows (prosinec 2018) a macOS (březen 2020). Tento titul byste nicméně znát mohli, protože jej natáčela i spousta českých tvůrců třeba na YouTube.

O co ve hře jde?

Podobně jako v každé jiné hře žánru tower defense, i zde rozmisťujete obránce, kteří brání silnému náporu útočníků. Obránci jsou konkrétně v BTD 6 opičky a jejich stroje, útočníci jsou zákeřné balónky. Vaším cílem je tedy rozmístit a nakombinovat opičky tak, aby co nejefektivněji ubránily postupně silnější vlny balónků.

Obranné opičky

Ve hře je celkem 22 obranných opiček, které se dále dělí do 4 kategorií – magic, support, military a primary (viz obrázek). Opičky si kupujete za peníze, které si vyděláte ničením balónků a přežíváním jednotlivých vln. Za tyto peníze si také můžete vylepšit již postavené opičky, aby byly silnější, nebo přinesly jiné výhody.

Balónky

Jak již bylo řečeno, balónky na vás útočí a vy jejich útoku musíte čelit. Každé kolo balónky útočí ve větším počtu a také jsou silnější. Ze začátku se jejich síla rozlišuje podle barev (červená, modrá, zelená, atd.), později i typem (keramické, obrněné, a nakonec vzducholodě – M.O.A.B.) Zdá se to poměrně jednoduché, ale opak je pravdou. Ne každá opička je totiž schopna zničit jakýkoliv typ balónku, proto u toho musíte popřemýšlet a zjistit, jak opičky správně nakombinovat.  

Herní módy

Ve hře jsou dva hlavní módy. Klasický mód pro jednoho hráče a pak co-op mód pro více hráčů.

V módu pro jednoho hráče máte několik map, které jsou roztříděné do čtyř kategorií podle obtížností (beginner, intermediate, advanced, expert). Princip hry zde vždy zůstává stejný, avšak na každé mapě máte jiné možnosti pro pokládání obránců. Každou mapu můžete hrát na obtížnosti easy, medium a hard, takže se rozhodně nebojte, že by zde bylo málo možností a zábavy.

Mód co-op je dostupný pro 2-4 hráče a od módu pro jednoho hráče se principem hry moc neliší.  Jediný rozdíl je ten, že mapa je rozdělena na části podle počtu hráčů, kolik danou hru hraje. Každý hráč může provádět interakce pouze na vlastní půlce. To tedy znamená, že nemůžete vylepšovat spoluhráčovy opičky, ani je pokládat na jeho část. Pokud hrají hráči 2, mapa je rozdělena na 2 poloviny.

Pokud hrají hráči 4, mapa je rozdělena na 4 čtvrtiny. Poměrně zajímavá situace nastává ve 3 hráčích. Mapa je v tuto chvíli rozdělena na 4 části. První 3 části zde vlastní jednotliví hráči a ta poslední je sdílená, což znamená, že na ni mohou všichni hráči pokládat své obránce. Poměrně zajímavé zde je, že hráči si mohou navzájem posílat peníze. Pokud si tedy jeden hráč šetří na nějaké drahé, ale užitečné vylepšení, jeho spoluhráči mu mohou přispět.

Celkové shrnutí 

Bloons TD 6 je poměrně obsáhlá a zábavná hra. Vzhledem k tomu, že hra stojí na Steamu pouhých 8,19€ (ve slevě jsem ji koupil za 1,63€) si ji může dovolit téměř každý. Za 11 hodin hry jsem odehrál pár co-op her s kamarády a nestihl jsem dohrát ani celou první mapu, což jen vypovídá o tom, že se opravdu nebudete nudit a hru nedohrajete jen tak.

Tím, že hra disponuje 125 Steam Achievementy, máte alespoň dobrou motivaci hru dokončit celou. Hra také obsahuje možnost Cross Progressu, což znamená, že si můžete synchronizovat postup hry na jednom zařízení se zařízením druhým (například PC a mobilní telefon) a hru tak můžete hrát i v autobuse. Jediná nevýhoda je, že si ji budete muset na dané zařízení znova koupit.

Hru bych rozhodně doporučil všem lidem, co se rádi odreagují od CS:GO, nebo čehokoliv jiného a zároveň se nebojí přemýšlet a taktizovat.

Autor: kurfy; Zobrazeno: 2239x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář