{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Steam Deck - nová konzolová jednička?

Napsal kurfy dne 31.07.2021 pro sekci GS
Společnost Valve ohlásila novou konzoli s názvem Steam Deck. V tomto článku se zaměříme na to, zda konzole může konkurovat jiným titánům tohoto průmyslu, zda utáhne vaše oblíbené hry v dobré kvalitě a také kolik vás bude stát. Jsem rozhodně přesvědčen, že o tomto tématu by se mělo mluvit, protože to vypadá na zlom v herním průmyslu.

Společnost Valve ohlásila před dvěma týdny vznik nové herní konzole s názvem Steam Deck. Výhodou této konzole by mohl být jednoduchý přenos z místa na místo, připojení k vaší Steam knihovně nebo případné připojení k externímu displeji. Poměrně kritizovanou nevýhodou však může být, že konzole "obětovává" výhody PC her – hraní na klávesnici a myši. Konzole by měla přijít v prosinci tohoto roku a už teď se dá zarezervovat ve třech různých variantách, které se liší cenou a parametry. 

Technické specifikace

Podle společnosti Valve není žádná hra, která by na Steam Decku nejela alespoň na 30 snímků za vteřinu, z čehož plyne, že tato konzole by se možná mohla vyplatit více než herní počítač. Ze začátku byl však s prototypy problém, protože některé loňské AAA tituly neběžely na konzoli dobře. Sám návrhář Pierre-Loup Griffais v rozhovoru pro IGN prohlásil, že: „Opravdový test pro nás byly hry, co vyšly v loňském roce. Na předchozích prototypech neběhaly dobře.“ Pro Valve je tedy dobré, že se chyby povedlo opravit.  

Procesor

Procesor byl vytvořen ve spolupráci se společností AMD, výsledkem je podle Valve moderní čip optimalizovaný ke hraní na cestáchProcesor je složen z architektur Zen 2 + RDNA 2, které dbají na dostatečný výkon pro AAA tituly a zároveň na šetření baterie. 

Ovládání

Konzole Steam Deck disponuje třemi základními ovládacími prvky. První z nich je dotyková obrazovka, která bude využitelná například na psaní (klávesnice na obrazovce, podobně jako u mobilních telefonů) nebo jakékoliv jiné ovládání konzole. Dalším ovládacím prvkem jsou tzv. Trackpady, které jsou rozmístěné na levé a pravé straně konzole. Jejich účel bude částečně kompenzovat myš a budou využitelné převážně v FPS hrách. Posledním ovládacím prvkem jsou klasické joysticky (páčky) a tlačítka. Jejich využití snad nikomu nemusím představovat, jednoduše poslouží jako ovládání ve hrách. 

Software

Konzole bude disponovat upraveným systémem SteamOS, který můžete vidět na obrázku níže. Po přihlášení zde naleznete vše ze Steamu – svou herní knihovnu, obchod, chaty s přáteli a jiné interakce s komunitou, funkci Remote Play atd. V zásadě poslouží jako náhrada vašeho desktopového Steamu. 

Samotné parametry

Technické specifikace ve mně vyvolaly opravdový pocit nadšení. Procesor tedy bude AMD APU s frekvencí 2,4-3,5GHz. Konzole bude mít 16GB LPDDR5 RAM a také disk na ukládání vašich her (liší se podle varianty). Také bude možné do konzole vložit microSD kartu. Displej bude mít rozlišení 1280 x 800 pixelů (16:10 poměr stran) a obnovovací frekvenci 60Hz. Jeho délka bude 7" úhlopříčně. Svou konzoli budete moci připojit k Wi-Fi, a to buď pomocí 2,4GHz nebo 5GHz připojení. Steam Deck také bude disponovat funkcí Bluetooth 5.0, abyste mohli připojit svá zařízení (sluchátka, ovladače, nebo cokoliv jiného) bezdrátově. 

Závěrečné shrnutí

Já osobně jsem hodně zvědavý na den, kdy konzole vyjde. Sám osobně nemám v plánu si ji koupit, protože jsem šětřílek a když už mám PC, tak nevidím důvod dávat peníze ke konzoli. Nicméně poměr cena/výkon vypadá velmi zajímavě, tím spíš, když konzole jde připojit k monitoru nebo televizi a pak se dá využít jako běžný počítač. Také je dobré, že bych si jako PC hráč nemusel své oblíbené hry kupovat znova, ale budu si je moct rovnou zahrát. Nicméně pokud už delší dobu uvažujete nad koupí nového herního zařízení, tak Steam Deck se mi zdá jako rozumná volba. 

Autor: kurfy; Zobrazeno: 1443x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář