{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Přichází Windows 11! Co nového přinese?

Napsal kurfy dne 04.08.2021 pro sekci GS
Americký softwarový gigant Microsoft představil nový operační systém Windows 11, který by měl přijít na podzim tohoto roku. Přejít na systém bude moci každý, kdo má aktivní licenci k Windows 10 a splňuje požadavky. Ovšem, jaké tyto požadavky jsou? Jak zjistit, zda budete moci přejít na tento operační systém a co nového přinese? To se vše dozvíte v tomto článku!

I přes to, že Microsoft prohlásil, že nové systémy nebudou, se nakonec dočkáme nového systému Windows 11. Tento systém by měl přijít na podzim tohoto roku, ovšem už teď se dají stáhnout vydání insider (doporučeno pouze pro zkušené v IT). Windows 11 si bude moct zdarma stáhnout každý, kdo má zakoupenou licenci na Windows 10 a zároveň splňuje poměrně šokující systémové požadavky. Systém jako takový bude postaven na výkonu a funkcích předešlých "desítek", ale přinese taktéž spoustu nových věcí a zároveň odstraní některé věci z předešlého systému. 




Novinky v systému

Jak jsem již psal výše, systém přinese spoustu novinek, se kterými bych vás rád seznámil. Kromě klasické úpravy grafického vzhledu zde totiž přibyde i úprava funkcí, nebo dokonce funkce nové. 

Aktualizace

U současného systému Windows 10 bylo zvykem, že nás Microsoft zásoboval dvěma velkými balíčky aktualizací každý rok. První balíček přišel na jaře a druhý na podzim. Tyto balíčky vždy přinesly úpravy programů, programy nové nebo opravení chyb. Toto je také důvod, proč se některé programy měnily postupem let dost razantně. U Windows 11 tomu však bude jinak. Tyto velké aktualizace budou podle Microsoftu vycházet jen jednou ročně. Samozřejmě každý měsíc budou vycházet menší aktualizace, ve kterých budou upraveny bezpečnostní prvky a jiné chyby. 

Nabídka Start

Další a poměrně zajímavá změna bude nabídka Start a lišta. V nové verzi Windows bude totiž uprostřed, na rozdíl od současných desítek, kde se nachází na levém kraji. Další změnou bude, že po otevření nabídky Start se vám zobrazí malé okénko, které trochu připomíná rozhrání některých telefonů se systémem Android. Nahoře totiž budete mít připnuté aplikace, které si můžete sami upravit například podle toho, jaké používáte nejvíce. Ikonky nacházející se v pravém rohu lišty, jako například stav sítě, jazyk klávesnice a další v novém systému zůstanou

Widgety

Windows 11 přinese novou nabídku widgetů. Widgety jsou skupinka malých grafických aplikací, díky kterým můžete mít přehled o počasí, zprávách, filmech, sportu, esportu atd. Do nabídky se dostanete přes ikonku na liště a nabídka bude vypadat podobně, jako nabídka Start. Své panely si budete moci přizpůsobit opět podle svých preferencí. K tomu, abyste mohli použít tuto funkci, budete potřebovat připojení k internetu, jinak se vám nebudou položky aktualizovat. U každého widgetu si budete moct upravit jeho nastavení. Například u panelu s esporty si budete moct nastavit, kterou hru a které týmy chcete sledovat. 

Microsoft store

Microsoft Store byla novinka v systému Windows 8 a taktéž se objevila v systému Windows 10 a už dokonce víme, že se znovu objeví i ve Windows 11, tentokrát ale v novém kabátku. Microsoft Store bude mít novou grafiku, která bude sladěná s motivy samotného systému. Podobně jako v současné verzi bude obsahovat aplikace a hry, nově však přibyde i kategorie pro filmy a seriály. Poměrně zajímavou změnou však bude, že si na váš počítač s Windows 11 budete moci stáhnout některé aplikace, které jsou především určené pro mobilní zařízení se systémem Android. Tato možnost vznikla ve spolupráci s Amazon Appstore

Další změny

V nové verzi Windows jako klasicky přijde i změna průzkumníku souborů (file explorer). Kromě grafiky se toho zde moc nemění. Pokud vám však nový vzhled nevyhovuje, můžete si pomocí editoru registrů vrátit vzhled z Windows 10. V nové verzi Windows také přijdou úpravy výkonu pro hráče. Díky funkcím Auto HDR a DirectStorage by měly naše počítače zvládat hry lépe. 

Systémové požadavky

K tomu, aby vám fungoval nový systém tak, jak by správně měl budete potřebovat určité (nebo lepší) komponenty. Celý seznam požadavků můžete najít ZDE, ale v tomto článku bych vám rád představil ty nejdůležitější. Jako první je čip TPM (trusted platform module) verze 2.0. Tento čip slouží ve zkratce k bezpečnému generování šifrovacích klíčů. Většina novějších počítačů má už čip v základu, tudíž nemusíte řešit koupi čipu, avšak ne vždy je čip zapnutý v BIOSu. Jak zjistit, zda vám čip funguje a případně jak ho zapnout najdete ZDE

Dalším problémem u systémových požadavků může být procesor. Některé starší procesory totiž vůbec nejsou na seznamu a zřejmě tedy nebudou podporovány. Kupříkladu procesory Intel, které jsou ze sedmé a nižší generace nebudou na Windows 11 podporovány. Já sám mám ve svém počítači procesor Intel Core i5 - 7300HQ (sedmá generace) a byl jsem velmi zklamán, když jsem zjistil, že můj procesor taktéž podporován nebude. Přitom počítač je starý okolo dvou let. Všechny podporované procesory Intel můžete najít ZDE, procesory AMD naopak ZDE.

Jak zjistit, zda váš počítač splňuje systémové požadavky?

Pokud vás zajímá, zda váš počítač splňuje všechny požadavky, můžete použít jednu z aplikací, které zde uvedu. První z nich je přímo od Microsoftu a nese název PC Health Check. Tato aplikace byla dostupná chvíli po ohlášení nového systému, ovšem Microsoft ji stáhnul a bude ji znovu připravovat. Další aplikace nese název WhyNotWin11 a můžete si ji stáhnout z GitHubu. Odkaz vám sem dávat nebudu, protože aplikace není od samotného Microsoftu a stahujte ji pouze na vlastní nebezpečí

Závěrečné shrnutí

Osobně jsem velmi zvědavý, jaký systém bude po oficiálním vydání. Jsem přesvědčen, že pokud nesplňujete požadavky například pouze procesorem, tak vám systém fungovat bude, nicméně s občasnými problémy. Systém se mi líbí mnohem více, než současná desítka a zároveň mi přijde, že je tam mnohem méně zbytečností. Pro hráče by systém mohl být zároveň více přívětivý, než současné desítky. 

zdroje: Microsoft, cnet.com, novinky.cz, cnews.cz, tomsguide.com, theverge.com 

Autor: kurfy; Zobrazeno: 1932x
napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář