{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Čína povolila hrát jen o víkendu!

Napsal Evangelista dne 09.09.2021 pro sekci GS
V našich končinách je normální, že někteří z nás dokážou u her strávit 8 hodin denně, ba i déle. To ale neplatí pro mladé Číňany, kteří smí od 1. září hrát pouze 1 hodinu denně za celý víkend. Do Číny přichází nová regulace, která limituje nahraný čas u video her pro mladistvé. Co vše se pro Čínu mění? To se dozvíte v tomto článku.

Čínská vláda dlouhodobě kritizuje přebytečný čas strávený u videoher a rozhodla se přísněji regulovat čas, kdy si budou moct nezletilí Číňani zahrát. Už v roce 2019 přišla regulace, která povolovala hraní her pouze na jednu hodinu a půl denně a o svátcích na 3 hodiny. Od 1. září tohoto roku Peking představil přísnější regulace ohledně trávení volného času u videoher. Od září si mohou mladiství zahrát pouze v pátek, sobotu a neděli jednu hodinu denně. Čínská vláda má za to, že videohry negativně ovlivňují nezletilou společnost a pomocí těchto regulací chce mladé Číňany přinutit k tomu, aby trávili více času nad povinostmi.

Proč se regulace zavádí?

Mnoho čínských rodičů tuto změnu přivítalo, protože se situace ohledně závislosti na hrách u mladistvých v Číně začala razantně zhoršovat. Peking chce zabránit tomu, aby děti dávaly přednost hrám před povinnostmi jako je rodina, škola a jiné zájmy. Vláda dokonce hraní her přirovnala k "opiu na hlavu" a má v plánu regulace zpřísňovat. 

Abychom mohli někoho označit jako "člověka závislého na hraní", musíme si prvně ujasnit, kdy závislost vzniká. Aby bylo hraní videoher považováno za závislost, musí se splnit nějaké podmínky. Závislý člověk není schopný bez videoher vydržet den, zvyšuje se mu na hraní tolerance a hraje čím dal tím víc. Čínská vláda toto ve své mladé populaci viděla a proto zavedla, tak drastická opatření.

Jak se dá systém obejít?

Možná si právě říkáte, jak by mohla vláda kontrolovat tolik lidí, kteří chtějí hrát, ale odpověď je jednoduchá. V Číně se do her můžete přihlásit pouze přes ověření vaší totožnosti. Např. videoherní gigant Tencent a další firmy do svých videoher zavádí technologii, která dokáže hráče rozpoznat pomocí obličeje, protože se systém dal obejít. Jak? Jelikož kdysi tato technologie nefungovala, mohly děti hrát hry přes účet dospělého a tak se vyhnout znemožnění přístupu.

Tencent se k situaci vyjádřil takto: „U účtů, které hrají více než určitý počet hodin v noci a jsou identifikovány jako dospělé, budeme provádět kontrolu zaměřenou na obličeje. S každým, kdo odmítne nebo neprojde ověřením obličeje, bude zacházeno jako s nezletilým, a jak je uvedeno v rámci dohledu proti závislostem v herním zdravotním systému společnosti Tencent, bude vyřazen z provozu.“

 

Tato nová regulace pocítila i jedna z největších čínských videoherních společností Tencent. I když mladiství pod 16 let tvoří pouze asi 3 % přijmů ze všech hráčů, tak se akcie firmy propadly o zhruba 10 %. Od doby největší slávy firma přišla o bezmála 6,5 bilionu korun. Tencent se kvůli veliké kritice medií zavázal k tomu, že bude dodržovat nová pravidla, jako je například omezení času stráveným na jejich serverech apod. Tencent a další společnosti mají i strach z toho, že omezení herní doby na jednu hodinu denně bude znamenat veliký nápor na jejich servery. Tato změna pro ně určitě nebude levná a uvidíme, jak se situace vyvrbí. 

A jaký názor na tuto změnu máte vy? Chtěli byste zavést něco podobného i u nás? Dejte mi vědět do komentářů.

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář