{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Nedostatek herních konzolí i v roce 2022?

Napsal Evangelista dne 03.10.2021 pro sekci GS
Minulý rok v listopadu nám byla představena nová herní děla od společností Sony a Microsoft, která měla způsobit revoluci ve světě herních konzolí, avšak jejich dostupnost je stále v nedohlednu. Chcete vědět, proč se výrobcům nedaří konzole i po zvýšené výrobě naskladnit do obchodů? Čtěte dál!

Asi každý víme, že se nových konzolí v tomto roce nedočkáme, avšak se objevují zprávy, které tvrdí, že nové konzole PlayStation 5 a Xbox Series X nebudou dostupné pro všechny i v příštím roce. Phil Spencer, šéf Xbox divize Microsoftu, varuje před nedostupností konzolí i v příštím roce. Podle Spencera bude problém s konzolemi pokračovat, až do léta 2022, kvůli nedostatku součástek. Nejvíce Spencera mrzí to, že jsou fanoušci zklamaní, protože si nové konzole dopřát nemohou.

Co stojí za nedostatkem součástek?

Hlavní příčina nedostatku konzolí je pandemie COVIDU-19 a enormní zájem fanoušků. Pandemie zpomalila výrobní procesy po celém světě a herní průmysl není výjimkou. Například ve světě grafických karet je dostupnost mizivá, ba i horší než u konzolí, kvůli kryptoměnovému šílenství. U konzolí jde hlavně o nedostatek čipů a nestíhající továrny, které konzole nestíhají vyrábět, protože je o konzole veliký zájem. Následkem této nedostupnosti je zdražování součástek a služeb k výrobě konzole. Sony i Microsoft se pokouší o navýšení výroby, avšak situace se moc nelepší.

Podle všeho jsme z nejhoršího venku a v tomto roce se mají tyto problémy zmírnit, nikoliv ukončit. Konec této krize by měl přijít příští rok v létě, kdy by mohla pandemie skončit a továrny by se mohly rozjet naplno. To znamená to, že se produkty zlevní a budeme si je moci koupit normálně v obchodě jako tomu bylo u PlayStationu 4 a Xboxu One.

Jak mohu konzoli získat ještě tento rok?

Ačkoliv je dostupnost mizivá, tak se konzole sehnat dají. Pokud se podíváte na bazarové stránky, tak si můžete povšimnout spousty konzolí, které se prodávájí za větší ceny, než od výrobce. Proč tomu tak je? Jedná se o vykupování konzolí z obchodu a následný "resell" za vyšší cenu, který je známý u luxusního oblečení. Klasická cena konzolí se pohybuje okolo 10 tisíc korun a 13 tisíc korun.

Druhá cesta je náročnější, ale levnější. Jedná se o nákup z jiné země a následný dovoz do Česka. Na polských obchodech se dají konzole koupit, jakmile se naskladní v určitých hodinách, většinou večer okolo 22:00. Tipy jak toho dosáhnout můžete najít na YouTubu a nebo na redditu. 

 

Shrnutí na konec

Konzole jsou neustále vyprodané a zatím to nevypadá, že v blízké budoucnosti dostupné budou. Jediná možnost, jak je nyní sehnat je přes bazary a zahraniční stránky. Já osobně si myslím, že konzole budou dostupné s koncem pandemie a navýšením výroby součástek. Konzole budou později i levnější a výkonější než teď, kvůli aktualizacím. Co si o téhle "krizi" myslíte vy? Dejte mi prosím vědět do komentářů. 

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář