{{ flash.text }}
sponzor gamesites.cz

Staré dobré časy #1

dne 16.09.2014 pro sekci GS
„Ignition, Re-volt, Moorthuhn Kart“, pokud vám tato tři slova nic neříkají, pak nevěste hlavu, nejste neznalí, pouze jste se pozdě narodili. Abych dlouho nenapínal, veteráni mi jistě dají za pravdu, že vám dnes představím tři závodní hry „for fun“ z doby dinosaurů pro zkrácení dlouhé chvíle nebo pro vyplnění desetiminutovek během pečení cukroví. Vítejte do úsvitu počitačových her.

Přiznávám se, že jsem se nechal unést nostaligií, ale v dávných dobách, kdy disketové mechaniky stále ještě konkurovaly cd-romkám, dvd-romky byly snem i pro bohaté a blu-ray ve slovnících světa ani na stránkách wikipedie neměly svou vysvětlivku, to považuji za úsvit počítačového světa.

 

V roce 1997 vytvořila firma Unique Development Studios Sweden famózní hru, která do dnes nemá konkurenci, pokud jde o myšlenku, zpracování a level zábavy v závodní kategorii. Po grafické stránce nám neunikne stáří této „vypalovačky“, ale krev dokáže rozproudit jako za mlada...

I-G-N-I-T-I-O-N, je jen škoda, že se firma krátce po vydání rozpadla, zřejmě se její programátoři přeorientovali na CS 1.5, ale to je opravdu jen spekulace.

Postavit do startovních pozic na jedinou trať takto rozdílná auta se už nikdy nikomu nepovedlo.

 

Ignition nabízí hru pro dva hráče, proto si ji můžete užít rovnou dvojnásobně, má v záloze dvě bonusové tratě a čtyři bonusová auta. Tratě můžete stihnout do deseti minut, tak pokud vám váš nabitý program nedovolí více času, zvolte právě Ignition!

 

 

Píše se rok 1999 a na scéně závodních her „for fun“ představuje svou novinku výrobce Acclaim Entertainment, Iguana Entertainment. Dostaneme pohled na svět poněkud z jiného měřítka. Vše se zdá být větší, pomalejší, fádnější a v tu chvíli vás sestřelí vodní balónek, sklouznete se na oleji přímo do protivníka, který vám předá bombu a v době výbuchu vašeho autíčka vás z cesty úplně smete větrná smršť. Než se rozjedete zpátky do závodu, sestřelí vás pro jistotu tři - teplem naváděné rakety.

Re-volt vám dá k dispozici autíčka na dálkové ovládání a mnoho prostředků, jak ovlivnit průběh závodů...

Mít tato autíčka s jejich vlastnosmi i ve skutečnosti, vůbec bych se nestyděl, že jsem už dospělý, pořádně bych to s nimi roztočil...

 

Nikdy jsem se nepobavil víc při pokládání nástrah nebo sestřelování vedoucích aut jako v roce 1999. Re-volt nabízí mnohem širší škálu bonusových autíček i bonusových tratí než jeho předchůdce Ignition, po grafické stránce je dvou-letý pokrok také značně znát a originální myšlenka autíček na dálkové ovládání je třešničkou na dortu. Máte zde možnost (v skrimish módu) nastavovat mimo jiné i počet kol tratě, ale i přesto raději počítejte spíše s delším vysedáváním u vašeho PC. Jediné zklamání, které hru provází je hra pouze pro jednu osobu u PC, což je škoda, alespoň verze, kterou jsem hrál já jinou možnost nenabízela...

Zásahy bleskem, hight speed nebo výbuchy mé káry? Denní chleba každého kola!

 

 

M-O-O-R-T-H-U-H-N

 

 

Do předpotopního světa z hlediska dat vydání sice následující „pařby“ zařadit nemohu, avšak legendární slepičky jsou snad skoro stejně tak staré, jako já sám...

Inovace hry Moorhuhn na Moorhuhn Kart

 

Slepičí úlet z dílny německých vývojářů firmy Phenomedia AG musí znát každý. Střílení slepiček však vzalo za své a inovace potřebovala nový směr. V roce 2002 spatřila světlo světa slepička řídící motokáru, ale abych byl upřímný, víc bych k tomu napsat ani nemohl. Otřesná grafika na svou dobu a nehratelné ovládání, nijaký nápad – hra dělaná pouze pro fandy slepiček z let devadesátých. Trošičku upravená verze Extra r. 2003 ve skutečnosti nic nepřinesla.

 

Co vám chci ale doporučit je očištění jména tak dobrého výrobce přírůstkem Moorhuhn kart 2 (2004), i když je pravda že vzhledem k datu vydání je grafická stránka stále zaostalá, ale to - na čem nám v tomto článku záleží nejvíce - závody jak se patří „for fun“ jsou na světě!

Máme k dispozici kombinaci dvou předchozích her, mnoho tratí, mnoho motokár, mnoho srandovních postaviček, mnoho zbraní k neškodnění soupeřů jak před námi,tak i za námi. Co je však nejdůležitejší?

Hra pro dva hráče na jednom PC! Tomu se říká slepičí úlet ve své pravé podobě!

Na jedné trati strávíte rozhodně méně času než u Re-voltu, jízdu si však budete užívat déle než u hry Ignition, ale úsměv na tváři vám nespadne ani po vypnutí PC...

(První Moorhuhn pod názvem „Moorhuhn Jagd“ vznikl pouze jako reklama pro v té době nepopulární pití Johnnie Walker, popularita hry zachránila firmu autora této legendy před krachem)

Od nápadu přes inovaci po poslední update.

(1998 – 2009)

 

Jak se zdá, třetí díl této série neztrácí na kráse, graficky se totiž konečně blíží k standardu k datu vydání. O tři roky později (r. 2007) vydaná hra je postavena na jiném engine, tudíž vnáší postavičkám i motokárám osobitější vlastnosti a hra se stává dynamičtější... Sice hrajeme nové mapy, ale včetně zbraní se nic nového nekoná - škoda, nicméně o zábavu nepřijdete, ta vás s Moorhuhn kart 3 opustit nemůže.

Vývoj se po grafické stránce opravdu nenechal ovlivňovat pojmy jako je například čas.

 (Rok 2002-2009)

 

Poslední výstřelek této série se datuje docela nedávno, píše se rok 2009 a nekonečný slepičí úlet prozatím zakončuje Moorhuhn Kart Thunder.

Jak jste si jistě všimli, nikde se nic nepíše o čísle „4“, je to právě z toho důvodu, že i když motokáry i postavičky vypadají téměř shodně jako u předešlých dílů, vývojáři této nesmrtelné firmy překopali jejich fyzikální vlastnosti.

Nejen, že se umocnily rozdíly postav (váha - rychlost, těžiště – ovládání), nejen že se znásobily možnosti motokár (obsah motoru – akcelerace i rychlost, točivý moment kol – ovládání, pneumatiky – povrch tratí), nejen, že můžete kombinovat vlastnosti postaviček a motokár, ale dokonce, každá postavička má svou vlastní speciální schopnost - což mění strategii jak při výběru postav i motokár, tak i při závodění.

Hra nám nabízí také nový mód, souboj jeden na jednoho, takže podtrženo a sečteno, s zábavou na svátky rozhodně nekončíme...

Jediné, co se dá tomuto dílu vytknout je nutnost zakládat nový profil při výběru jiné postavičky a následně mezi nimi přepínat...

 

Tak co, už jste si vybrali, jak zpestříte své prázdniny či dovolenou?

Já mám jasno, každý den projezdím pneumatiky u každého titulu zvlášť.

 

Schnell! Rasch bitte! Noch einmal bitte! Wiederholen!

(Rychle! Rychleji! Ještě jednou! Zopakovat!)

napsat komentář
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ comment.created }} VIP
{{ comment.text }}
Komentář byl smazán
komentářů: {{ comment.owner.comments }}
{{ reply.created }} VIP
{{ reply.text }}
Komentář byl smazán
napsat komentář