Ako vybrať správny mobil?

Příspěvekod Hoover » 09 úno 2014, 21:51 VIP

Ako vybrať správny mobil
Všetky rady sú podľa toho, ako by som rozhodoval ja.
Nič nie je kopírované, všetko som písal ja.

1. Cena
Sledujte obchody, aké majú mobily cenu. Pre porovnanie: Telefóny z internetových obchodov bývajú často lacnejšie ako z kamenných predajní.

2. Určenie
Určte si, čo od telefónu požadujete. Ak chcete iba telefonovať, stačí vám iba „hlúpy“ mobil alebo mobil nízkej triedy (tzv. low-end). Väčšine však postačí mobil strednej triedy (mid-end), ktorý má dosť funkcií na dostatočnej kvalite uspokojenia užívateľa.

3. Nekupujte mobil ihneď od nastúpenia na trh

Cena býva spočiatku premrštená alebo v blízkej dobe klesne

4. Vzhľad
Toto je subjektívna záležitosť. Kúpte si mobil, ktorý sa vám páči a bude sa vám páčiť aj potom

5. Konštrukcia a materiál
Najpoužívanejším materiálom je plast. Je ľahký a lacný. Ale plasty sa môžu dosť líšiť. Lesklé plasty zachytávajú otlačky prstov a ľahko sa poškodia. Tvrdé matné plasty s povrchovou úpravou nekĺžu (narozdiel od lesklých), sú odolnejšie a na omak príjemnejšie. Kov býva cennejší, ale zase môže byť náchylný na poškriabanie alebo nie. Porovnanie napr. iPhone 5 a HTC One. Posledný z najpoužívanejších je tvrdené sklo. Je odolné na škrabance, často aj proti pádom. Najčastejšie ho používa Sony (Xperia Z, Z1, Z1 Compact).

To, koľko telefón vydrží závisí od výrobcu

6. Procesor
Táto kategória je v poslednej dobe dosť o číslach. Nenechajte sa zlákať na čísla. Počet jadier nebýva priamo úmerný výkonu. Sledujte ako sa telefón pri používaní a hraní hier správa. Ukážka: HTC Desire 500 má veľmi pekný hardware. Snapdragon 200, 4x 1,2 GHz. Tento hardware je však v praxi horší ako Snapdragon S4 Plus, ktorý má napr. Sony Xperia L.
Znakom kvality u procesorov býva Qualcomm (vyrába Snapdragony a Adrena), potom je Mediatek, ten je trochu slabší, zato lacnejší. Používajú ho najmä čínsky výrobcovia.

7. Grafická karta
GPU ide rukou k ruke s procesorom. Najčastejšie používané sú karty Adreno.
Zoradenie najpoužívanejších kariet podľa výkonu ((od najvýkonnejšieho po najslabší) môže, nemusí to tak platiť. Vo všeobecnosti je to tak radené)
Adreno 420
Adreno 330
Adreno 320
Adreno 225
Adreno 305
Adreno 220, Mali-400MP
Adreno 203
Adreno 205
Adreno 200

8. Displej a ochrana
Používame 3 typy: TFT TN, IPS a AMOLED. TN býva horší, má horšie pozorovacie uhly, farby, kontrast. IPS je vyššia forma, lepšia ako TN. Veľmi dobre vykresľuje bielu. AMOLED displej podáva skvelú čiernu, lebo tam kde je čierna vlastne nesvieti. Ostatné farby bývajú saturovanejšie ako na ostatných typoch displejov, niekedy sú až príliš. Tiež sa hovorí o vypaľovaní displeja. Dobre je sledovať telefóny s tvrdeným predným sklom. Sklo je menej náchylné na škrabance. V tomto je s dobrou povesťou firma Corning so svojou sériou Gorilla Glass. Dobre sa tiež osvedčil aj DragonTrail.

Kvalita displeja závisí od schopností výrobcu

9. Rozlíšenie displeja a matica
Tu zase je dobré sledovať čísla. Čím má displej väčšie rozlíšenie, tým je jemnejší. Oplatí sa to napríklad pri čítaní. Ale zase niekedy je menej viac. HD displeje sú na mobily do 5 palcov plne dostačujúce a pixely je ťažšie vidieť. FullHD rozlíšenie sa oplatí najviac pri veľkých uhlopriečkách. Ale býva to často na škodu, žere to baterku a nie je z toho taký veľký osoh.
Matice sú tiež dôležité. Používajú sa 2: RGB a PenTile. RGB matica používa na tvorbu farieb 3 subpixely (červená, zelená, modrá – R = red, G = green, B = blue). PenTile matica ide ruku k rukou s AMOLED displejmi. Matica používa 2 subpixely na tvorbu, preto 2 displeje s rovnakou uhlopriečkou a rozlíšením ale opačnými maticami sa vo výslednej jemnosti líšia. PenTile v tomto prehráva.

10. Pamäť ROM
Mobil je čím ďalej tým viac multimediálne zariadenie. Preto malá pamäť veľmi znepríjemní používanie. Vhodné je mať mobil s prístupom pamäťovej karty alebo mobil s vysokou internou pamäťou. 16 GB bez pamäťovej karty by mohlo ako-tak vystačiť. 32GB postačuje drvivej väčšine. Pri mobiloch s pamäťovou kartou sledovať aj to, či mobil poskytuje prenos aplikácií na pamäťovú kartu.

11. Pamäť RAM
Dosť dôležitý údaj. Veľká RAMka pomáha pri rýchlosti a svižnosti systému. U low-endov (do 120€) je štandart 512 MB RAM, avšak stále sa to zlepšuje a môže sa dostať až na 768 MB. Mid-endy sa ešte delia na nižšiu strednú a vyššiu strednú triedy. V nižšej je štandart 1GB (1 GB je Android postačujúce, menšie by ho mohli spomaľovať – najmä pri veľkom počte zapnutých aplikácii), vo vyššej od 1 – 1,5GB. U high-endov (vlajkové lode, najdrahšie telefóny) je štandart 2 – 3 GB.

12. Fotoaparát
Veľa ľudí zláka počet megapixelov. Avšak megapixely majú malý efekt vo výslednej snímke. To sa týka aj bonusových schopností fotoaparátu. Dobré je sledovať veľkosť čipu a clonové číslo. Tie dokážu zlepšiť kvalitu snímku. Veľkosť čipu pri šume, clonové číslo v noci. Názorný príklad: Huawei Honor 2 (8 Mpx) a Sony Xperia Z s pôvodným softwarom (13 Mpx). Laik by povedal, že Xperia Z fotí lepšie. Ale opak je pravdou. Po nedávnej aktualizácii fotí Xperia Z oveľa lepšie ako s prvým firmwarom. Tu vidno ako závisí kvalita fotiek na výrobcovi.

13. Batéria
Ďalšia kategória na číslach. Veľká baterka neznamená hneď dobrú výdrž. Záleží tu od procesoru a schopností výrobcu odladiť software. Samozrejme veľká baterka nie je na škodu. Ale treba sledovať reálne využitie. Príklad: Huawei Honor 2 a Huawei Ascend D2. Honor 2 má 2150 mAh, Ascend D2 3000 mAh. Obidva mobily majú rovnaký procesor K3V2. Vo výsledku D2 podáva výrazne horšie výkony ako Honor 2. Síce ma FullHD displej, ale výdrž by mala byť ajtak väčšia. Po novej aktualizácii už má výdrž lepšiu.

Zase vidno ako to závisí na výrobcovi.

14. Operačný systém
Každý ma svoje výhody aj nevýhody.
Najpoužívanejšie/radené s daným OS ako smartphone: Android, iOS, Windows Phone, Blackberry OS.

Android:
Výhody: veľký počet aplikácii, veľká možnosť personalizácie prostrostredia
Nevýhody: Kvôli veľkému rozšíreniu u viacerých výrobcov, niektorým sa ho nepodarí dobre odladiť, vďaka tomu býva zasekaný.

iOS:
Výhody: rýchly, veľký počet aplikácii
Nevýhody: zbytočne uzavretý, nižšia možnosť personalizácie prostredia

Windows Phone:
Výhody: Rýchlosť, jednoduchosť
Nevýhody: menej aplikácii, chýbajúce niektoré základné „postupy“
Blackberry OS: ukážeme si verziu 10:
Výhody: ovládanie gestami, originalita, rýchlosť, Android Runtime
Nevýhody: chýbajúce niektoré funkcie, spočiatku chaotický

15. Software a podpora
Záleží tiež ako výrobca „odladí systém“. Ak dobre, tak telefón dobre využije výkon, schopnosti fotoaparátu, zlepší sa výdrž. Podpora znamená koľko, kedy a čo dostanete.
Momentálne považované za dobre odladené systémy sú považované telefóny HTC (roku 2013), Sony (od 2012-2013), MIUI od Xiaomi, prípadne ak sa inému výrobcovi „pošťasťí“ pri optimalizácii

16. Grafická podoba prostredia
Keďže Google dáva voľnú ruku výrobcom v úprave čistého Androidu, vzniká tak veľa druhov „Androidu“. Každý vyzerá inak, preto si môžete vybrať. BBOS, WP a iOS popisovať netreba, BBOS a iOS vyrávajú iba jedni výrobcovia, WP zase Microsoft udáva hardware a zakazuje výrobcom zasahovať do prostredia.

17. Osobné skúsenosti
Pred kúpou si mobil najprv vyskúšajte, poraďte sa s ľuďmi, ktorí daný telefón vlastnia. Pomôžu vám sa rozhodnúť.

18. Distribúcia

Telefóny z inej distribúcie ((nie od Slovenskej/Českej) tzv. šedivky) sa väčšinou predávajú lacnejšie ako tu.Napr. telefóny Xiaomi. Predávajú sa iba v Ázii, ale kvôli pomeru cena/výkon sú populárne po celom svete. Taký Xiaomi Mi2S má hardware ako Samsung Galaxy S4 (až na FullHD displej) a predáva sa za 400€. S4 štartoval na 700€. Výhoda v cene, ale ak sa telefón pokazí, reklamovaný tovar ide späť do Číny. Reklamácia preto trvá dlho a býva nepríjemná.

19. Renomovaní výrobcovia
Patrí sem: Apple, Samsung, Sony, LG, Nokia, HTC. Sú to výrobcovia, ktorí majú na trhu určitú povesť a dlhšie sa tu pohybujú. Ľudia im viac veria, myslia si že dostanú viac aktualizácii, bonusy... Z veľkej časti to je pravda. Vidno to napr. pri aktualizáciach. Ale aj si za to väčšinou priplatíte. Poznám ľudí, ktorí si kúpili radšej Samsung miesto Huaweia aj napriek tomu, že Huawei má lepší hardware.

Toto sú rady a typy, ktoré by ste pri kúpe telefóny mohli využiť. Ďakujem za čítanie a prajem veselý nákup telefónu. Ak som na niečo zabudol, napíšte mi :)
Hoover
Spamer
Spamer

Ako vybrať správny mobil?

od Rumcajz » 09 úno 2014, 21:51

A uz jsi vyzkousel treba tohle? Rumcajz
Rumcajz
Rumcajz
Patriot
Rumcajz

Re: Ako vybrať správny mobil?

Příspěvekod Sexy3832 » 10 úno 2014, 14:02

Vyber si s Heureka.sk tam to najdes ale bo Heureka.cz tam máš výborné telefóny za výborné ceny ;)
Sexy3832
Kolemjdoucí
Kolemjdoucí

Příspěvekod Thony » 10 úno 2014, 14:09

Sexy3832 píše:Vyber si s Heureka.sk tam to najdes ale bo Heureka.cz tam máš výborné telefóny za výborné ceny ;)

Ty si si ani len ocami nepresiel co sem typek poslal. On sem dal perfektny navo d a ty das koment totalnu kravinu ktoru od teba nikto v topicu nepyta, boze moj :D
Moja masinka :)
i7-4790
Asus Z97-A
Hyper Evo 212
8GB 1600mhz
GTX 760
Evo 840 120gb
WD Blue 1TB
CXM 600w
Thony
Mistr
Mistr

Příspěvekod Hoover » 10 úno 2014, 14:30 VIP

Díky za objahoby Thony :D
Samozrejme mám tam niečo čo som ešte nespomenul. Zabudol som trochu viac rozpísať displej a distribúciu, ale snáď to nevadí. Dopíšem inokedy :D
Hoover
Spamer
Spamer

Příspěvekod Acrox » 10 úno 2014, 15:27

Pekný návod, ale vytkol by som len že si zabudol spomenúť Gorilla Glass čo je v dnešnej uponáhľanej dobe dôležitý parameter. Ale ako vravím pekná práca.
[MC Support kapitán] Obrázek
[PC Support] Obrázek
[MC Admin C1] Obrázek

Vaše problémy mi píšte na TS, kde Vám určite odpoviem.

Tunnelbreaker Acrox
Acrox
Amatér
Amatér

Příspěvekod Hoover » 10 úno 2014, 15:42 VIP

Acrox píše:Pekný návod, ale vytkol by som len že si zabudol spomenúť Gorilla Glass čo je v dnešnej uponáhľanej dobe dôležitý parameter. Ale ako vravím pekná práca.

Ano, chcem sa k displeju viac rozpísať, najmä rozlíšenie, maticu a tvrdené sklá
Hoover
Spamer
Spamer

Příspěvekod R4gn4r0K » 10 úno 2014, 16:03

gj Hoover, kludne mi posli vo worde sformatovany kompletny text aj s doplnenim, co si tam chcel dopisat a ja Ti to vlozim do povodneho prispevku.
hlupa otazka si vyzaduje hlupu odopoved... Ani Chuck Norris nezodpovedal vsekty hlupe otazky od uzivatelov GS...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.wgmods.eu
R4gn4r0K
PC Support
PC Support

Příspěvekod Hoover » 10 úno 2014, 16:31 VIP

R4gn4r0K píše:gj Hoover, kludne mi posli vo worde sformatovany kompletny text aj s doplnenim, co si tam chcel dopisat a ja Ti to vlozim do povodneho prispevku.

ok diky, pošlem to
Hoover
Spamer
Spamer

Příspěvekod Albertation » 10 úno 2014, 17:47

Múj návod :
1. Značka
2. Značka
3. Značka
4. Cena
Just chillin
Albertation
Zkušený
Zkušený

Příspěvekod Sexy3832 » 10 úno 2014, 21:22

Ja som nechcel pomôcť ja som chcel poraďiť :) :) :)
Sexy3832
Kolemjdoucí
Kolemjdoucí

Příspěvekod Hoover » 18 úno 2014, 19:21 VIP

refresh...
Poprosil by som niekoho vyššie postaveného o vydanie verdiktu o užitočnosti tohto tutoriálu, prípadne o chybajúcich veciach v ňom. Ďakujem
Hoover
Spamer
Spamer

Příspěvekod Maekon » 18 úno 2014, 19:25

Návod se mi líbí, akorát já to vybírám trošku jinak --> Pane, dejte mi váš nejdražší mobil. :D :D
Procesor : Intel Core i7 / čtyřjádro / 8M Cache / 3.9GHz při přetaktování až 4.5 GHz
Operační pamět : 32GB / 1600 Mhz / DDR3
Disky : 3TB / 256GB SSD / Ot. 7 200
Grafika : NVIDIA GeForce GTX 780 / 3GB
Operační systém : Windows 10
Maekon
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod MultiCrafer » 19 úno 2014, 09:59

Albertation píše:Múj návod :
1. Značka
2. Značka
3. Značka
4. Cena

:D dobrej anvod ale ve svete androidu je ti k ho*nu :D Gj Hovver jen by sem zminil flexi ohebny dislay od samsungu a tak mozna pridal tegru a nové atomy od Intelu z řad Beiltrail nebo jak se to pise :D
Obrázek
Obrázek
MultiCrafer
Spamerův sluha
Spamerův sluha

Příspěvekod PajaS » 19 úno 2014, 10:22

Albertation píše:Múj návod :
1. Značka
2. Značka
3. Značka
4. Cena

Si děláš prdel ne? :D
značka značka značka...kup si nějakou značku, ve které se ti vypálí displej během 2 měsíců za dobrou cenu :-)
Značka není vše kamaráde, na to zapomeň.

Mám sámsung, mám samsung...256MB RAM, 100MB úložný prostor, který zajeb*š a telefonu můžeš provést factory reset :)
ObrázekS. Admin RC||ObrázekMC Supp. kapitan||ObrázekPC Support||ObrázekMC EM - RC||
ObrázekFB Admin
Obrázek
Obrázek
Obrázek
PajaS
Drbna
Drbna

Příspěvekod Hoover » 19 úno 2014, 17:57 VIP

MultiCrafer: Ohybné displeje sa ani neoplatí sem dávať nakoľko sú iba 2 mobily s touto technológiou (LG G Flex a Samsung Galaxy Round). Round sa predáva iba na domácom trhu a G Flex sa predáva v prepočte za 720€. Tegry tiež netreba veľmi spomínať, na našom trhu je už v podstate iba Tegra 3 (HTC One X a LG Optimus 4X HD). Atomy od Intelu niesu veľmi rozšírené u nás a spočiatku mali dosť veľký problém s kompabilitou aplikácií + majú ich väčšinou čínske mobily, ktorých je buď to málo alebo sa tu nepredávajú
Hoover
Spamer
Spamer

Další

Zpět na Vyriešené topicy